ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΖΗΤΟΥΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ" ΚΑΙ "ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ" ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ
Ερωτηματικάαπό την κίνηση των βουλευτών της μουσουλμανικής μειονότητας

Απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων, την οποία προσυπογράφουν και οργανώσεις "Τούρκων" και "Μακεδόνων" στην Ελλάδα

Με μια πρωτοβουλία που δημιουργεί, τουλάχιστον, ερωτηματικά για τους στόχους της αλλά και για τη χρονική περίοδο που εκδηλώνεται, οι τρεις βουλευτές της Θράκης, που προέρχονται από τη μουσουλμανική μειονότητα, από κοινού με διάφορες οργανώσεις "Τούρκων" και "Μακεδόνων" της Ελλάδας, επιχειρούν, με κείμενο που απέστειλαν χτες στον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων, να θέσουν ζήτημα αναγνώρισης στην Ελλάδα "τουρκικής" και "μακεδονικής" μειονότητας.

Να σημειωθεί πως η συντονισμένη αυτή κίνηση εκδηλώνεται σε μια χρονική περίοδο, όπου υπαρκτά ή ανύπαρκτα μειονοτικά προβλήματα οξύνονται από τους ιμπεριαλιστές στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ενώ την ίδια περίοδο δρομολογείται ένα είδος διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εκ των πραγμάτων λοιπόν και πέρα από τις όποιες προθέσεις υπάρχουν, η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να διευκολύνει τις πιέσεις που ασκούν οι ιμπεριαλιστές στη χώρα μας και να ενισχύσει την τουρκική πλευρά έναντι της ελληνικής.

Το κείμενο που υπογράφουν φέρει τον τίτλο: "Δημόσια έκκληση για την αναγνώριση εθνικών μειονοτήτων από 3 μειονοτικούς βουλευτές και 13 μειονοτικές ή μη κυβερνητικές οργανώσεις με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας (24 Ιουλίου)".

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, σε σχετική δήλωσή του κάνει λόγο για "ανιστόρητες και εκτός πραγματικότητας κατασκευές που πέφτουν και θα πέφτουν στο κενό". "Η Ελλάδα, αναφέρει, είναι μια δημοκρατική κοινωνία, όπου γίνονται σεβαστά τα ατομικά δικαιώματα και οι προσωπικές ελευθερίες. Η μουσουλμανική μειονότητα απολαμβάνει τα αγαθά της ισονομίας και της ισοπολιτείας που έχουν εμπεδωθεί στο σύγχρονο ελληνικό κράτος". Εξίσου με χαμηλούς τόνους αντέδρασε και η ΝΔ, όπου σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Α. Σπηλιωτόπουλο γίνεται λόγος για "αβάσιμες τοποθετήσεις κενές περιεχομένου". Και επισημαίνεται ότι η Ελλάδα "σέβεται χωρίς καμία εξαίρεση όλα τα ατομικά δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο". Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντ. Σαμαράς, με δήλωσή του καλεί τα κόμματα στα οποία ανήκουν οι τρεις βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον ελληνικό λαό.

Στο εν λόγω κείμενο - επιστολή που υπογράφουν οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές αναφέρεται:

"Χαιρετίζουμε την αυριανή (σ.σ. σημερινή) συμπλήρωση 25 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Επιθυμούμε όμως να επισημάνουμε ότι, παρά τις αναμφισβήτητες βελτιώσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την τελευταία 25ετία, η Ελληνική Δημοκρατία έχει μια σοβαρή αδυναμία: δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη εθνικών μειονοτήτων στο έδαφός της, παρ' όλο που πολλοί Ελληνες πολίτες αυτοπροσδιορίζονται εθνικά ως Τούρκοι ή Μακεδόνες. Οι υπογράφοντες που είτε ανήκουμε στις μειονότητες αυτές, είτε υπερασπίζουμε ως μη κυβερνητικές οργανώσεις τα δικαιώματά τους, καλούμε την ελληνική πολιτεία:

1. Να αναγνωρίσει την ύπαρξη μακεδονικής και τουρκικής μειονότητας.

2. Να επικυρώσει αμέσως τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης χωρίς καμία περιοριστική δήλωση για την εφαρμογή της.

3. Να εφαρμόσει τις αρχές της Σύμβασης, όπως και των σχετικών κειμένων του ΟΑΣΕ, ώστε να σταματήσει κάθε διάκριση ή δίωξη κατά των μελών των μειονοτήτων αυτών και να γίνουν αντίθετα σεβαστά όλα τα δικαιώματά τους".

Το κείμενο υπογράφουν από την "τουρκική μειονότητα", όπως αυτοαποκαλούνται, οι τρεις βουλευτές και επτά οργανώσεις: Οι Μπριόλ Ακήφογλου,βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ, Γκαλήπ Σ. Γκαλήπ,βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ και Μουσταφά Μουσταφά,βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΝ. Και οι οργανώσεις: "Ενωση Τούρκων Δασκάλων της Δυτικής Θράκης", "Μειονοτικός Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Χιλίας", "Ομιλος Φοιτητών Μειονότητας Δυτικής Θράκης", "Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης", "Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης", "Τουρκική Ενωση Ξάνθης", "Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής".

Επίσης, υπογράφουν οι τρεις παρακάτω οργανώσεις από τη "Μακεδονική Μειονότητα", όπως αυτοαποκαλούνται: "Μακεδονική Κίνηση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", "Ουράνιο Τόξο - Ευρωπαϊκό Κίνημα" και "Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού".

Ακολουθούν και οι υπογραφές των τριών παρακάτω μη κυβερνητικών οργανώσεων: "Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων", "Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι" και "Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και κατά του Ρατσισμού (Καλαμάτα)".

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Βαρομετρικό χαμηλό στην Αθήνα

Τριβές μεταξύ υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας δημιουργεί ο επικείμενος ελληνοτουρκικός διάλογος

"Βαρομετρικό χαμηλό" άρχισε να παρατηρείται πάνω από την ελληνική κυβέρνηση λίγο πριν ξεκινήσει, την ερχόμενη Δευτέρα, ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Τα σύννεφα συγκεντρώνονται ιδιαίτερα πάνω από το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Αμυνας και το Μέγαρο Μαξίμου. Οσο για τους λόγους; Μάλλον πρέπει να αναζητηθούν στο κομματικό παιχνίδι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, παρά στη δρομολόγηση μια προσπάθειας για την "εξομάλυνση" των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αλλωστε, την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης ουδείς αμφισβητεί μέσα στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς εκπορεύεται απ' ευθείας από την Ουάσιγκτον.

Τα σύννεφα στις σχέσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας συγκεντρώθηκαν αμέσως μετά την προσπάθεια του υπουργείου Εξωτερικών να "προστατεύσει" τον ελληνοτουρκικό διάλογο προσφέροντας δικαιολογίες στις τελευταίες προκλητικές τουρκικές ενέργειες. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, έλεγαν ότι προ δεκαπενθημέρου το ελληνικό υπουργείο Αμυνας προχώρησε πρώτο στη δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο για την πραγματοποίηση ασκήσεων, αθετώντας τη συμφωνία για μορατόριουμ των δύο χωρών. Με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θέλησε να προστατέψει το κλίμα και το διάλογο, προσφέροντας, όμως, δικαιολογία στην Αγκυρα, η οποία προχώρησε και αυτή σε δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποίησε παραβιάσεις του FIR Αθηνών 40 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Μάλιστα, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών επικοινώνησαν τηλεφωνικά την περασμένη Πέμπτη για να υπογραμμίσουν την απόφασή τους να παρακάμψουν το κλίμα έντασης και όλους εκείνους τους κύκλους που υπονομεύουν την προσπάθεια προσέγγισης.

Αυτή η προσπάθεια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να "προστατεύσει" το διάλογο επιρρίπτοντας ευθύνες στο υπουργείο Αμυνας, προκάλεσε την οργή του Α. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος απαίτησε "κάλυψη" και την πήρε από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ο Δ. Ρέππας, αφού είπε ότι δεν ικανοποιούν την κυβέρνηση οι απαντήσεις της Τουρκίας σχετικά με το διάβημα της Αθήνας για την παρενόχληση του αεροσκάφους που μετέφερε από την Κύπρο στην Αθήνα τον υπουργό Μεταφορών Τ. Μαντέλη, πρόσθεσε: "Η απόρριψη ενός διαβήματος, σημαίνει διάσταση απόψεων. Αν είχαμε εμείς την άποψη την οποία εξέφρασε η τουρκική κυβέρνηση, δε θα είχαμε επιλέξει να προχωρήσουμε σε διάβημα. Αρα, η κάθε πλευρά παραμένει στη θέση της".

Οσον αφορά, τώρα, το θέμα με τις ασκήσεις και την αθέτηση της συμφωνίας για μορατόριουμ ο Δ. Ρέππας είπε "ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν έχει σχεδιάσει κάποιες ασκήσεις. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κατά καιρούς, κάνει εκπαιδευτικές ασκήσεις που δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με την τήρηση ή παραβίαση του λεγόμενου μορατόριουμ. Οπως αυτές τις ημέρες η Τουρκία διεξήγαγε τεχνική άσκηση, έρευνας και διάσωσης, όπως την ονομάζει, σε κάποια περιοχή, έτσι και εμείς σε τακτά διαστήματα, ανά δίμηνο, χρησιμοποιούμε κάποιες περιοχές - οι οποίες πάντως δεν έχουν καμία σχέση με τις καλούμενες θερμές περιοχές - όπου γίνεται αυτή η άσκηση. Η περιοχή αυτή είναι στο Μυρτώο πέλαγος. Δεν έχει καμία σχέση με ο,τιδήποτε αφορά το μορατόριουμ. Αυτό πρέπει να είναι σαφές". Ο υπουργός Τύπου σημείωσε επίσης, βάλλοντας εμμέσως κατά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι δεν πρέπει να δίνουμε εντύπωση ότι οι Τούρκοι είχαν ερεθίσματα και δικαιολογίες για να προχωρήσουν στις τελευταίες προκλητικές ενέργειες.

  • Ενταση και τρεις εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών σημειώθηκαν χτες στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Αμυνας, 16 τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε παραβιάσεις του FIR Αθηνών στο Κεντρικό Αιγαίο, μεταξύ Λήμνου και Χίου. Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από αεροσκάφη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και κατά τη διαδικασία των αναχαιτίσεων σημειώθηκαν τρεις εμπλοκές.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
ένθετο 1ο) Κίνηση κάτι παραπάνω από περίεργη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα,μετά τη χτεσινή της συνάντηση με τον πρωθυπουργό, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επιστολή των τριών μουσουλμάνων βουλευτών, που ζητούν αναγνώριση "τουρκικής" και "μακεδονικής" μειονότητας στην Ελλάδα, τόνισε:

"Πήραμε τέτοια επιστολή, η οποία υπογράφεται και από μια σειρά άλλων οργανώσεων. Κοιτάξτε να δείτε ποιο είναι το σχόλιο: Εμείς θεωρούμε ότι η κίνηση αυτή είναι κάτι παραπάνω από περίεργη και δεν είναι καθόλου αθώα. Πιστεύουμε ότι η έκδοση αυτής της ανακοίνωσης δε συνδέεται τόσο με την επέτειο της μεταπολίτευσης, όσο σχετίζεται με τις όποιες συνομιλίες διεξάγονται ή τον όποιο διάλογο διεξάγεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Τελικά είναι ένα κείμενο που δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να επιβάλουν τους δικούς τους όρους σ' αυτό το διάλογο.

Δεν είναι όμως ανεύθυνη εντελώς η ελληνική κυβέρνηση, η οποία μέσω του υπουργού Εξωτερικών, του κ. Παπανδρέου, έχει παρουσιάσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο περίπου σαν μια επιτυχή, εν πάση περιπτώσει συζήτηση, η οποία τάχα διεξάγεται χωρίς τη διαιτησία και την πίεση των Αμερικανών.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πει καθαρά στον ελληνικό λαό, τι διάλογος διεξάγεται, τι έχει συμφωνηθεί μέχρι τώρα ή τι ζητείται να συμφωνηθεί. Διότι για μας αυτός ο διάλογος εντάσσεται αντικειμενικά στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τέτοιου είδους κείμενα στην Ελλάδα".

Ακολούθως ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν συζήτησε με τον πρωθυπουργό το θέμα, και η Αλ. Παπαρήγα απάντησε: "Του έθεσα υπόψη τη δική μας γνώμη. Οτι πρόκειται για μια σοβαρή ενέργεια, η οποία εντάσσεται, ίσως, σε στόχους κλιμάκωσης και οπωσδήποτε θεωρούμε - ας το πούμε - ότι οι αυτουργοί αυτής της ενέργειας, αντικειμενικά, δε βρίσκονται μόνο μέσα στην Ελλάδα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ