Σάββατο 24 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Βαρομετρικό χαμηλό στην Αθήνα

Τριβές μεταξύ υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας δημιουργεί ο επικείμενος ελληνοτουρκικός διάλογος

"Βαρομετρικό χαμηλό" άρχισε να παρατηρείται πάνω από την ελληνική κυβέρνηση λίγο πριν ξεκινήσει, την ερχόμενη Δευτέρα, ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Τα σύννεφα συγκεντρώνονται ιδιαίτερα πάνω από το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Αμυνας και το Μέγαρο Μαξίμου. Οσο για τους λόγους; Μάλλον πρέπει να αναζητηθούν στο κομματικό παιχνίδι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, παρά στη δρομολόγηση μια προσπάθειας για την "εξομάλυνση" των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αλλωστε, την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης ουδείς αμφισβητεί μέσα στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς εκπορεύεται απ' ευθείας από την Ουάσιγκτον.

Τα σύννεφα στις σχέσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας συγκεντρώθηκαν αμέσως μετά την προσπάθεια του υπουργείου Εξωτερικών να "προστατεύσει" τον ελληνοτουρκικό διάλογο προσφέροντας δικαιολογίες στις τελευταίες προκλητικές τουρκικές ενέργειες. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, έλεγαν ότι προ δεκαπενθημέρου το ελληνικό υπουργείο Αμυνας προχώρησε πρώτο στη δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο για την πραγματοποίηση ασκήσεων, αθετώντας τη συμφωνία για μορατόριουμ των δύο χωρών. Με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θέλησε να προστατέψει το κλίμα και το διάλογο, προσφέροντας, όμως, δικαιολογία στην Αγκυρα, η οποία προχώρησε και αυτή σε δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποίησε παραβιάσεις του FIR Αθηνών 40 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Μάλιστα, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών επικοινώνησαν τηλεφωνικά την περασμένη Πέμπτη για να υπογραμμίσουν την απόφασή τους να παρακάμψουν το κλίμα έντασης και όλους εκείνους τους κύκλους που υπονομεύουν την προσπάθεια προσέγγισης.

Αυτή η προσπάθεια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να "προστατεύσει" το διάλογο επιρρίπτοντας ευθύνες στο υπουργείο Αμυνας, προκάλεσε την οργή του Α. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος απαίτησε "κάλυψη" και την πήρε από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ο Δ. Ρέππας, αφού είπε ότι δεν ικανοποιούν την κυβέρνηση οι απαντήσεις της Τουρκίας σχετικά με το διάβημα της Αθήνας για την παρενόχληση του αεροσκάφους που μετέφερε από την Κύπρο στην Αθήνα τον υπουργό Μεταφορών Τ. Μαντέλη, πρόσθεσε: "Η απόρριψη ενός διαβήματος, σημαίνει διάσταση απόψεων. Αν είχαμε εμείς την άποψη την οποία εξέφρασε η τουρκική κυβέρνηση, δε θα είχαμε επιλέξει να προχωρήσουμε σε διάβημα. Αρα, η κάθε πλευρά παραμένει στη θέση της".

Οσον αφορά, τώρα, το θέμα με τις ασκήσεις και την αθέτηση της συμφωνίας για μορατόριουμ ο Δ. Ρέππας είπε "ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν έχει σχεδιάσει κάποιες ασκήσεις. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κατά καιρούς, κάνει εκπαιδευτικές ασκήσεις που δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με την τήρηση ή παραβίαση του λεγόμενου μορατόριουμ. Οπως αυτές τις ημέρες η Τουρκία διεξήγαγε τεχνική άσκηση, έρευνας και διάσωσης, όπως την ονομάζει, σε κάποια περιοχή, έτσι και εμείς σε τακτά διαστήματα, ανά δίμηνο, χρησιμοποιούμε κάποιες περιοχές - οι οποίες πάντως δεν έχουν καμία σχέση με τις καλούμενες θερμές περιοχές - όπου γίνεται αυτή η άσκηση. Η περιοχή αυτή είναι στο Μυρτώο πέλαγος. Δεν έχει καμία σχέση με ο,τιδήποτε αφορά το μορατόριουμ. Αυτό πρέπει να είναι σαφές". Ο υπουργός Τύπου σημείωσε επίσης, βάλλοντας εμμέσως κατά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι δεν πρέπει να δίνουμε εντύπωση ότι οι Τούρκοι είχαν ερεθίσματα και δικαιολογίες για να προχωρήσουν στις τελευταίες προκλητικές ενέργειες.

  • Ενταση και τρεις εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών σημειώθηκαν χτες στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Αμυνας, 16 τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε παραβιάσεις του FIR Αθηνών στο Κεντρικό Αιγαίο, μεταξύ Λήμνου και Χίου. Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από αεροσκάφη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και κατά τη διαδικασία των αναχαιτίσεων σημειώθηκαν τρεις εμπλοκές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ