Σάββατο 24 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αδεια παραμονής και εργασίας στους μετανάστες

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, χτες το βράδυ

Να ληφθούν μέτρα ώστε να πάρουν άδεια παραμονής και εργασίας όσοι ξένοι εργάτες ζουν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα,ζήτησε χτες κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,τονίζοντας την ευθύνη της κυβέρνησης τόσο για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί όσο και για την αντιμετώπισή του σήμερα. Απέρριψε την ταύτιση των οικονομικών μεταναστών με το πρόβλημα της ανεργίας και την αύξηση της εγκληματικότητας, ενώ τόνισε την ανάγκη της οργάνωσης των μεταναστών στα συνδικάτα. Συγκεκριμένα στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, η Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε:

"Κατ' αρχήν, εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, έδωσα στον πρωθυπουργό μια έκδοση επίσημη του Κόμματος, με τις θέσεις μας για τα Σώματα Ασφαλείας και το ρόλο που πρέπει να παίξουν στην καταπολέμηση της κοινωνικής εγκληματικότητας. Πράγμα που σημαίνει, για μας, διεκδίκηση αλλαγής του προσανατολισμού των Σωμάτων Ασφαλείας. Αντί να "μαυρίζει" η Θεσσαλία από τα Σώματα Ασφαλείας που κυνηγούν τους αγρότες ή να "μαυρίζει" το κέντρο της Αθήνας όταν γίνονται διαδηλώσεις, τα Σώματα Ασφαλείας πρέπει να έχουν στο στόχαστρό τους, οπωσδήποτε, το κοινό έγκλημα, με κατάλληλο εκσυγχρονισμό και κατάλληλη εκπαίδευση. Δε θέλω να σταθώ περισσότερο σ' αυτό το θέμα.

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσα στον πρωθυπουργό είναι ότι, επανειλημμένα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και άλλα στελέχη της κυβέρνησης έχουν ταυτίσει την αύξηση της ανεργίας και την έξαρση της κοινωνικής εγκληματικότητας με το μεταναστευτικό ρεύμα που υπάρχει στην Ελλάδα.

Εμείς, μια τέτοια ταύτιση την απορρίπτουμε, γιατί οδηγεί στο να αποπροσανατολίζει τον κόσμο για το ποιες είναι οι κοινωνικές και πολιτικές - οικονομικές αιτίες της ανεργίας, που σήμερα είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και έχει σχέση με το "κυνήγι" και τη "δίψα" του κέρδους και την υπερεκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.

Από την άλλη μεριά μια τέτοια τοποθέτηση μπορεί να καλλιεργήσει και ρατσισμό και ψύχωση στην Ελλάδα, με σοβαρές συνέπειες και στον προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και με γενικότερες συνέπειες στην περιοχή.

Το ειδικό πρόβλημα που έχει η περιοχή μας είναι οι επεμβάσεις, το "πλιάτσικο", ο πόλεμος και οι ληστείες στα Βαλκάνια που έχουν αυξήσει το μεταναστευτικό ρεύμα.

Η δική μας θέση είναι ότι έπρεπε το ζήτημα της καταγραφής των μεταναστών και της ένταξής τους μέσα στις διαδικασίες που πρέπει να ενταχθούν, ως υποψήφιοι για δουλιά στην Ελλάδα, έπρεπε να έχει ξεκινήσει από το 1990-'91. Τα πράγματα τώρα έχουν γίνει ένα "μπερδεμένο κουβάρι" και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να το ξετυλίξει.

Εμείς θεωρούμε ότι θα μπορούσε το πρόβλημα να έχει αντιμετωπιστεί με τον έλεγχο των συνόρων, με την καταγραφή μέσα από δημόσιες υπηρεσίες υποδοχής των οικονομικών προσφύγων, με τη δημιουργία υπηρεσιών για τους ξένους εργάτες στις νομαρχίες, στους δήμους και να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο ο ΟΑΕΔ. Δεν μπορεί να ανατίθενται αυτά τα καθήκοντα στην Αστυνομία ή στις υπηρεσίες της κρατικής ασφάλειας. Δε δεχόμαστε να ταυτίζεται ο ξένος εργάτης με εγκληματία ή με υποψήφιο τρομοκράτη.

Θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, ούτως ώστε να πάρουν άδεια παραμονής και εργασίας όσοι ξένοι εργάτες ζουν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. Διότι η διαδικασία της λευκής και πράσινης κάρτας έχει τόσο σοβαρές ελλείψεις, που δεν μπορεί να θεωρηθούν παράνομοι αυτοί που δεν κατάφεραν να πάρουν τη λευκή ή την πράσινη κάρτα. Και, επιτέλους, από δω και μπρος, πρέπει να οργανωθούν οι υπηρεσίες υποδοχής των μεταναστών και με κορμό - θα έλεγα - τον ΟΑΕΔ, να αντιμετωπιστούν ως άνθρωποι που αναζητούν δουλιά στην Ελλάδα.

Τέλος, θεωρώ ότι πρέπει να αναλάβουν ευθύνες τα συνδικάτα και να αντιμετωπίσουν τους ξένους εργάτες σαν ένα κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας, να γραφούν οι ξένοι εργάτες στα συνδικάτα. Εκεί είναι η θέση τους μέσα σ' αυτή τη συλλογική, κοινή προσπάθεια με τους Ελληνες εργαζόμενους, διότι ο αντίπαλος είναι κοινός και τα προβλήματα έχουν τις ίδιες αιτίες. Και βεβαίως οι ξένοι εργάτες θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αποκόβονται από το κίνημα της χώρας τους, γιατί πρέπει να παλέψουν να αλλάξει η κατάσταση στη χώρα τους, για να μην αναγκάζονται να τρέχουν από δω και από κει, να τους χρησιμοποιούν σαν δούλους οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών των Βαλκανίων ή οποιασδήποτε χώρας της Ευρώπης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ