ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 1999
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Δεν υπάρχει κουρδικό ζήτημα"...
  • Οι Τούρκοι επέκριναν χθες την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντάς την επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας.
  • Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες στον Σοϊσάλ

ΑΓΚΥΡΑ.-

"Για την Τουρκία δεν υπάρχει κουρδικό ζήτημα... Δε βλέπουμε με συμπάθεια τις προσπάθειες επέμβασης στην (κουρδική) μειονότητα εδώ" - Μεχμέτ Αλί Ιρτεμτσελίκ, υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την ΕΕ.

Μετά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φίσερ και την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, που καλεί να "μην εκτελεστεί ο Οτσαλάν", η τουρκική ηγεσία υιοθέτησε, κατά τα ειωθότα, "σκληρή" στάση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, επέκρινε χθες την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντάς την επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας.

"Ως κυβέρνηση δεν έχουμε καμιά ανάμειξη στο έργο της Δικαιοσύνης, αλλά ορισμένοι ξένοι θεσμοί προσπαθούν να αναμειχθούν στο ανεξάρτητο δικαστικό μας σύστημα. Είναι συμπεριφορά που δεν μπορεί να συγχωρεθεί", τόνισε ο Ετσεβίτ προς δημοσιογράφους στην Αγκυρα.

Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε προχθές απόφαση με την οποία καλεί τις τουρκικές αρχές να μην προχωρήσουν στην εκτέλεση του Οτσαλάν και να καταργήσουν τη θανατική ποινή. Το Ευρωκοινοβούλιο έκανε επίσης έκκληση για ειρηνική επίλυση του κουρδικού προβλήματος.

Και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, που επισκέφθηκε χθες την Αγκυρα έκανε έκκληση στις αρχές να πάρουν μια "σώφρονα και μεγαλόψυχη" απόφαση για τον Οτσαλάν, που καταδικάστηκε σε θάνατο δι' απαγχονισμού τον περασμένο μήνα.

Από την πλευρά του ο Μεχμέτ Αλί Ιρτεμτσελίκ, ο υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές σχέσεις, "προειδοποίησε" ότι οι πιέσεις προς την Τουρκία να μην απαγχονίσει τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν ενδέχεται να έχουν περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

"Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ είναι σημαντικές και στρατηγικής σημασίας και μπορεί να πληγούν εάν επισκιαστούν από ένα θέμα το οποίο θα εξαφανιστεί από την ημερήσια διάταξη λίγο αργότερα", είπε στο πρακτορείο "Ρόιτερς".

"Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Τουρκία είναι κλειστή σε έξωθεν επεμβάσεις στο θέμα αυτό", πρόσθεσε ο 48χρονος διπλωμάτης καριέρας, που αργά προχθές είχε συνάντηση με το γερμανό υπΕξ, Γιόσκα Φίσερ.

Ο Τούρκος υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να σεβαστεί κάθε απόφαση που θα εγκριθεί από το τουρκικό Κοινοβούλιο σχετικά με την ετυμηγορία για τον Οτσαλάν.

Σε δίκη ο Σοϊσάλ

Κρατικό δικαστήριο ασφαλείας της Τουρκίας απήγγειλε χθες κατηγορίες κατά του φερόμενου ως "υψηλόβαθμου στελέχους" του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Τσεβάτ Σοϊσάλ, για το σχηματισμό ένοπλης συμμορίας κατά του κράτους, σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατολή".

Δικαστής του κρατικού δικαστηρίου Ασφαλείας απήγγειλε κατηγορίες στον Σοϊσάλ, βάσει του Αρθρου 168 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα. Στην περίπτωση καταδίκης του, ο Σοϊσάλ αντιμετωπίζει ελάχιστη ποινή κάθειρξης 22 χρόνια.

Οι τουρκικές εφημερίδες ανέφεραν χθες πως ο Σοϊσάλ "παραδέχτηκε" το ρόλο που έχει διαδραματίσει στην εκπαίδευση Κούρδων". Κατέθεσε ότι ήταν υπεύθυνος για την ιδεολογική εκπαίδευση των κούρδων ανταρτών στη Ρουμανία και τη Μολδαβία, κατά την εφημερίδα "Σαμπάχ". Η "Χουριέτ" τόνισε τη δήλωση του επικεφαλής της αστυνομίας της Αγκυρας, Κεμάλ Ισκεντέρ, ότι ο Σοϊσάλ "είναι ένας άνδρας που εκπαιδεύει και στέλνει τους άνδρες στο πεδίο της μάχης".

Μετά την αποκάλυψη ονομάτων Κούρδων που συνδέονται με το PKK από τον Σοϊσάλ, η αστυνομία συνέλαβε 48 Κούρδους, μεταξύ των οποίων ανώτερα στελέχη του κουρδικού "Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος" (Χαντέπ), πρόσθεσε το NTV.

Ωστόσο η φιλοκουρδική εφημερίδα "Οζγκούρ Μπακίς" υποστήριξε ότι ο Σοϊσάλ υπέστη βασανιστήρια στη διάρκεια της ανάκρισής του.

Ο ίδιος δήλωσε στον εισαγγελέα ότι υπέγραψε την κατάθεσή του στο αστυνομικό τμήμα, επειδή "φοβόταν για τη ζωή του", μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Σοϊσάλ έδειχνε σήμερα χλωμός και αδύναμος την ώρα που οι αστυνομικοί τον βοηθούσαν να μπει στο κτίριο του κρατικού δικαστηρίου ασφάλειας, χθες. Το NTV μετέδωσε ότι νοσοκομείο διέγνωσε πως ο Σοϊσάλ "πάσχει από ηπατίτιδα C".

Επιθέσεις

Τέσσερις νεκροί και ένας σοβαρά τραυματίας είναι ο απολογισμός δύο επιθέσεων την Πέμπτη στην ανατολική Τουρκία, η μία από τις οποίες αποδίδεται στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), κατά τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε πως η πρώτη επίθεση σημειώθηκε όταν ένοπλοι, που πιστεύεται ότι ανήκουν στο ΡΚΚ, γάζωσαν με σφαίρες πρατήριο υγρών καυσίμων στην περιοχή Σολχάν, στην επαρχία Μπινγκόλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα και να τραυματιστεί σοβαρά άλλο ένα.

Εξαπολύθηκε "ανθρωποκυνηγητό" για τη σύλληψή τους, πρόσθεσε το NTV.

Ο γεωστρατηγικός στόχος

Πολύς θόρυβος γίνεται για τις συνομιλίες του Γερμανού ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ στην Αγκυρα. Κυρίως για την προσπάθειά του να επιστήσει την προσοχή των Τούρκων επισήμων συνομιλητών του στην ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ρίχνοντας μια πρώτη ματιά σε γερμανικές εφημερίδες, διαπιστώνει κανείς ότι τα αποτελέσματα στον τομέα αυτόν είναι πενιχρά, ενώ αντίθετα τονίζεται ότι "ο Φίσερ θέλει να πάρει την Τουρκία στην ΕΕ" και ότι εξέφρασε "τη λύπη του για την αντίσταση της Ιταλίας και Σκανδιναβικών χωρών κατά της εισόδου στην Κοινότητα" ("Ζιντ ντόοϊτσε Τσάιτουνγκ", της Παρασκευής) και "η Τουρκία εκφράζει ενδιαφέρον για γερμανικά τανκς τύπου Λέοπαρντ 2" ("Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ" της ίδιας ημέρας).

Ανάλογα είναι και τα κείμενα, στα οποία υπογραμμίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην προσεχή Σύνοδο της ΕΕ. Αυτό που ιδιαίτερα τονίζεται είναι ότι την ώρα που γίνεται τόσος λόγος για τα ανθρώπινα δικαιώματα διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την παράδοση 1.000 τανκς γερμανικής κατασκευής των εργοστασίων Κράους - Μαφάι - Βέλμαν, αξίας κατ' εκτίμηση, 15 δισεκατομμυρίων μάρκων. Η απόφαση για την παράδοση των τανκς από το γερμανικό εργοστάσιο θα ληφθεί από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφάλειας το φθινόπωρο, υπογραμμίζει ο Τύπος.

Ορισμένες εφημερίδες υποστηρίζουν ότι δεν είναι η Τουρκία που έχει ανάγκη την ΕΕ, αλλά, αντίστροφα, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ χρειάζονται την Τουρκία για γεωπολιτικούς λόγους. (Der Tagisspiegel, Berlin Tsaitung και Nouel Deutshland). Η Μπερλίν Τσάιτουνγκ (23/7) γράφει στο κύριο άρθρο της: " Η στρατιωτική συμμαχία (ΝΑΤΟ) είναι ως τώρα το μοναδικό όργανο, με το οποίο η Δύση θα μπορούσε να ασκήσει επιρροή στην πολιτική του εταίρου στο Βόσπορο. Συμπαγής στρατιωτική βοήθεια, η ανοχή της καταδίωξης των Κούρδων με δυτικά όπλα και τέλος η παραίτηση από την άσκηση επιρροής στην εσωτερική πολιτική είναι το αντίτιμο για την παρουσία του ΝΑΤΟ σ' αυτήν την τόσο σημαντική γεωστρατηιγική περιοχή. Η Τουρκία γνωρίζει τη σημασία της και γνωρίζει το περιορισμένο περιθώριο των Ευρωπαίων. Κατά συνέπεια, η Αγκυρα απαιτεί με νέα αυτοπεποίθηση τώρα και την παράδοση μοντέρνων τανκς από τον ΝΑΤΟικό εταίρων, τη Γερμανία".

Η "Νόιτς Ντόιτσλαντ" (23/7) τονίζει σε σχόλιό της: "Τους ηγέτες του ΡΚΚ δε θα τους φειστούν για τα λόγια του Φίσερ. Το κυνήγι των Κούρδων δε θα τελειώσει, οι φυλακές θα μείνουν παραγεμισμένες και από την Κύπρο επίσης δε θα γίνει Τουρκική απόσυρση". Συγκρίνοντας Κόσσοβο και Κούρδους η εφημερίδα υπογραμμίζει: "Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για τον ίδιο γεωστρατηγικό στόχο (του ΝΑΤΟ και της ΕΕ). Γι' αυτό εκεί βομβαρδισμοί και εδώ παράδοση αρμάτων μάχης.

Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

ΙΡΑΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα τουρκική επίθεση καταγγέλλει η Τεχεράνη

Νέο επεισόδιο, χτες, στην ένταση που έχει προκληθεί ανάμεσα στην Τουρκία και στο Ιράν με αφορμή την καταγγελία της ιρανικής ηγεσίας ότι, την περασμένη Κυριακή, τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν βάσεις του ιρανικού στρατού σε περιοχή κοντά στα τουρκο-ιρανικά σύνορα. Οπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, άλλη μία σύγκρουση σημειώθηκε, χθες, στα σύνορα ανάμεσα στην Τουρκία και στο Ιράν χωρίς, όμως, να έχει καταστεί σαφές εάν επρόκειτο για εισβολή τουρκικών χερσαίων δυνάμεων στο ιρανικό έδαφος ή για βομβαρδισμούς.

Δυνάμεις του τουρκικού πεζικού προσπάθησαν, χθες, να εισέλθουν στο ιρανικό έδαφος αλλά απωθήθηκαν από τα ιρανικά στρατεύματα. Αυτό μετέδωσε το πρόγραμμα του IRNA που χρησιμοποιεί την ιρανική γλώσσα "Φαρσί". Αντίθετα, σύμφωνα με το αγγλικό πρόγραμμα του IRNA, η ιρανική αεράμυνα απώθησε τουρκικά μαχητικά που εισήλθαν στον ιρανικό εναέριο χώρο. Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Κοτούρ, της επαρχίας Αζερμπαϊτζάν στο Νοτιοδυτικό Ιράν. Οπως έγινε γνωστό, αμέσως μετά, κλήθηκε στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος επιτετραμμένος στην Τεχεράνη, στον οποίο επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας. Η Τεχεράνη ζήτησε από την τουρκική ηγεσία να απολογηθεί επισήμως για την "απρόκλητη παραβίαση του εναέριου χώρου" της και να καταβάλει αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν, χωρίς, όμως, να διευκρινίζεται ποιες είναι αυτές. Ο Τούρκος ακόλουθος Αβκούτ Σεζγκίν φέρεται να εξέφρασε τη λύπη του για την ένταση που έχει δημιουργηθεί αλλά απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη δήλωση.

Νέες προεκτάσεις στο θέμα, όμως, έδωσε ο πρώην Πρόεδρος του Ιράν "σκληροπυρηνικός" Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, ο οποίος συνέδεσε την "επιθετικότητα" της Τουρκίας με τις πρόσφατες φοιτητικές διαδηλώσεις στο Ιράν. Ο Ραφσαντζανί υποστήριξε ότι η Τουρκία, σε συνεργασία με το νέο σύμμαχό της το Ισραήλ, έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο αποσταθεροποίησης της ισλαμικής δημοκρατίας του Ιράν. Στην ένταση με την Τουρκία, όμως, αναφέρθηκε και ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, σκληροπυρηνικός ισλαμιστής, πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν σύμβουλος του πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Κχαμενεϊ, ο οποίος προειδοποίησε ότι "το Ιράν θα υπερασπιστεί το έδαφός του απέναντι σε κάθε επιθετική ενέργεια". Πολλοί έσπευσαν να εντάξουν τις δηλώσεις των δύο ανδρών στη γενικότερη προσπάθεια της σκληροπυρηνικής ομάδας της ιρανικής ηγεσίας να παρουσιάσει τις πρόσφατες διαδηλώσεις των φοιτητών που ζητούσαν εκδημοκρατισμό της χώρας ως υποκινούμενες από ξένες δυνάμεις. Πάντως, και χθες, η ατμόσφαιρα στην Τεχεράνη ήταν ιδιαίτερα βαριά και οι φήμες περί πραξικοπήματος έντονες.

Ετσεβίτ - Φίσερ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, μία μέρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, διαμήνυσε πως οι "πιέσεις" από πλευράς ΕΕ για το Κουρδικό και τον Οτσαλάν είναι "ασυγχώρητες"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ