Σάββατο 24 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Δεν υπάρχει κουρδικό ζήτημα"...
  • Οι Τούρκοι επέκριναν χθες την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντάς την επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας.
  • Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες στον Σοϊσάλ

ΑΓΚΥΡΑ.-

"Για την Τουρκία δεν υπάρχει κουρδικό ζήτημα... Δε βλέπουμε με συμπάθεια τις προσπάθειες επέμβασης στην (κουρδική) μειονότητα εδώ" - Μεχμέτ Αλί Ιρτεμτσελίκ, υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την ΕΕ.

Μετά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φίσερ και την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, που καλεί να "μην εκτελεστεί ο Οτσαλάν", η τουρκική ηγεσία υιοθέτησε, κατά τα ειωθότα, "σκληρή" στάση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, επέκρινε χθες την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντάς την επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας.

"Ως κυβέρνηση δεν έχουμε καμιά ανάμειξη στο έργο της Δικαιοσύνης, αλλά ορισμένοι ξένοι θεσμοί προσπαθούν να αναμειχθούν στο ανεξάρτητο δικαστικό μας σύστημα. Είναι συμπεριφορά που δεν μπορεί να συγχωρεθεί", τόνισε ο Ετσεβίτ προς δημοσιογράφους στην Αγκυρα.

Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε προχθές απόφαση με την οποία καλεί τις τουρκικές αρχές να μην προχωρήσουν στην εκτέλεση του Οτσαλάν και να καταργήσουν τη θανατική ποινή. Το Ευρωκοινοβούλιο έκανε επίσης έκκληση για ειρηνική επίλυση του κουρδικού προβλήματος.

Και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, που επισκέφθηκε χθες την Αγκυρα έκανε έκκληση στις αρχές να πάρουν μια "σώφρονα και μεγαλόψυχη" απόφαση για τον Οτσαλάν, που καταδικάστηκε σε θάνατο δι' απαγχονισμού τον περασμένο μήνα.

Από την πλευρά του ο Μεχμέτ Αλί Ιρτεμτσελίκ, ο υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές σχέσεις, "προειδοποίησε" ότι οι πιέσεις προς την Τουρκία να μην απαγχονίσει τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν ενδέχεται να έχουν περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

"Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ είναι σημαντικές και στρατηγικής σημασίας και μπορεί να πληγούν εάν επισκιαστούν από ένα θέμα το οποίο θα εξαφανιστεί από την ημερήσια διάταξη λίγο αργότερα", είπε στο πρακτορείο "Ρόιτερς".

"Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Τουρκία είναι κλειστή σε έξωθεν επεμβάσεις στο θέμα αυτό", πρόσθεσε ο 48χρονος διπλωμάτης καριέρας, που αργά προχθές είχε συνάντηση με το γερμανό υπΕξ, Γιόσκα Φίσερ.

Ο Τούρκος υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να σεβαστεί κάθε απόφαση που θα εγκριθεί από το τουρκικό Κοινοβούλιο σχετικά με την ετυμηγορία για τον Οτσαλάν.

Σε δίκη ο Σοϊσάλ

Κρατικό δικαστήριο ασφαλείας της Τουρκίας απήγγειλε χθες κατηγορίες κατά του φερόμενου ως "υψηλόβαθμου στελέχους" του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Τσεβάτ Σοϊσάλ, για το σχηματισμό ένοπλης συμμορίας κατά του κράτους, σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατολή".

Δικαστής του κρατικού δικαστηρίου Ασφαλείας απήγγειλε κατηγορίες στον Σοϊσάλ, βάσει του Αρθρου 168 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα. Στην περίπτωση καταδίκης του, ο Σοϊσάλ αντιμετωπίζει ελάχιστη ποινή κάθειρξης 22 χρόνια.

Οι τουρκικές εφημερίδες ανέφεραν χθες πως ο Σοϊσάλ "παραδέχτηκε" το ρόλο που έχει διαδραματίσει στην εκπαίδευση Κούρδων". Κατέθεσε ότι ήταν υπεύθυνος για την ιδεολογική εκπαίδευση των κούρδων ανταρτών στη Ρουμανία και τη Μολδαβία, κατά την εφημερίδα "Σαμπάχ". Η "Χουριέτ" τόνισε τη δήλωση του επικεφαλής της αστυνομίας της Αγκυρας, Κεμάλ Ισκεντέρ, ότι ο Σοϊσάλ "είναι ένας άνδρας που εκπαιδεύει και στέλνει τους άνδρες στο πεδίο της μάχης".

Μετά την αποκάλυψη ονομάτων Κούρδων που συνδέονται με το PKK από τον Σοϊσάλ, η αστυνομία συνέλαβε 48 Κούρδους, μεταξύ των οποίων ανώτερα στελέχη του κουρδικού "Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος" (Χαντέπ), πρόσθεσε το NTV.

Ωστόσο η φιλοκουρδική εφημερίδα "Οζγκούρ Μπακίς" υποστήριξε ότι ο Σοϊσάλ υπέστη βασανιστήρια στη διάρκεια της ανάκρισής του.

Ο ίδιος δήλωσε στον εισαγγελέα ότι υπέγραψε την κατάθεσή του στο αστυνομικό τμήμα, επειδή "φοβόταν για τη ζωή του", μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Σοϊσάλ έδειχνε σήμερα χλωμός και αδύναμος την ώρα που οι αστυνομικοί τον βοηθούσαν να μπει στο κτίριο του κρατικού δικαστηρίου ασφάλειας, χθες. Το NTV μετέδωσε ότι νοσοκομείο διέγνωσε πως ο Σοϊσάλ "πάσχει από ηπατίτιδα C".

Επιθέσεις

Τέσσερις νεκροί και ένας σοβαρά τραυματίας είναι ο απολογισμός δύο επιθέσεων την Πέμπτη στην ανατολική Τουρκία, η μία από τις οποίες αποδίδεται στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), κατά τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε πως η πρώτη επίθεση σημειώθηκε όταν ένοπλοι, που πιστεύεται ότι ανήκουν στο ΡΚΚ, γάζωσαν με σφαίρες πρατήριο υγρών καυσίμων στην περιοχή Σολχάν, στην επαρχία Μπινγκόλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα και να τραυματιστεί σοβαρά άλλο ένα.

Εξαπολύθηκε "ανθρωποκυνηγητό" για τη σύλληψή τους, πρόσθεσε το NTV.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ