Σάββατο 24 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κακά μαντάτα για το κόμμα του Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ. -

Το Συντηρητικό Κόμμα πανηγύρισε χθες μία ακόμα νίκη, έστω και συμβολική αυτή τη φορά, επί του κόμματος των "Νέων Εργατικών" στην επαναληπτική ψηφοφορία της εκλογικής περιφέρειας του Εντισμπέρρυ, στη Βόρεια Αγγλία. Ο υποψήφιος του Συντηρητικού Κόμματος Στίβεν Ο' Μπράιεν διατήρησε την έδρα για τους Συντηρητικούς με μια διαφορά 1.606 ψήφων, ενώ η συμμετοχή κυμάνθηκε περίπου στο 51%. Η έδρα του Εντισμπέρρυ έμεινε κενή μετά την αποστολή του προηγούμενου συντηρητικού βουλευτή σερ Αλιστέρ Γκούντλαντ ως πρεσβευτή στην Αυστραλία.

Οι επαναληπτικές εκλογές του Εντισμπέρρυ είχαν ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς και τα δύο μεγάλα κόμματα της Βρετανίας τις θεώρησαν ως ένα χρήσιμο πολιτικό τεστ και πραγματοποίησαν έντονες προεκλογικές εκστρατείες. Το μεν κυβερνών Εργατικό Κόμμα θέλησε να επαναφέρει το "κλίμα εμπιστοσύνης και ευφορίας", που είχαν προσδώσει τα ΜΜΕ ως σήμα κατατεθέν της ως τώρα διακυβέρνησής του και το οποίο δέχτηκε πλήγμα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ευρωεκλογών, καταλαμβάνοντας μια έδρα την οποία δεν είχε κερδίσει ποτέ από το 1924. Χαρακτηριστικό της έμφασης που έδωσε το κυβερνών κόμμα σε αυτές τις τοπικές εκλογές, ήταν και το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έλαβε μέρος στην προεκλογική εκστρατεία και μάλιστα επισκέφθηκε την εκλογική περιφέρεια του Εντισμπέρι όπου και μίλησε σε εκδήλωση... στην οποία όμως αποδοκιμάστηκε σφόδρα από περίπου 1.000 "ταραξίες".

Από την πλευρά του το Συντηρητικό Κόμμα θέλησε να επαναβεβαιώσει το θετικό κλίμα των τελευταίων δύο μηνών και να τονίσει την πολιτική παρουσία του μεσούσης της διακυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος παρά τις αρνητικές εθνικές δημοσκοπήσεις και τη συντριπτική διαφορά εδρών που υπάρχει μεταξύ των δύο κομμάτων.

Το δίλημμα για το τι μέλλει γεννέσθαι για τον Μπλερ είναι μεγάλο... και ενισχύεται από τις πολύ έντονες φήμες που θέλουν τον Βρετανό πρωθυπουργό να προχωρεί σε ανασχηματισμό την ερχόμενη Τρίτη (27/7), τελευταία μέρα συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων πριν τις θερινές διακοπές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ