Σάββατο 24 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΗ - ΗΠΑ
"Κέντρο Στρατηγικών Μελετών" υπό την αιγίδα των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την έναρξη ενός προγράμματος στρατηγικών μελετών για την Αφρική, προκειμένου να υποστηριχτεί "ένας κατάλληλος" ρόλος του στρατού στις χώρες της Ηπείρου που χαίρουν της εκτίμησης της Ουάσιγκτον και να δημιουργηθεί ένας κορμός "κατάλληλων προσώπων" που θα ηγηθούν της όλης διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα πρόκειται να περιλάβει δύο στάδια, ένα ακαδημαϊκό και ένα πρακτικό, με ειδικές αναφορές στις σχέσεις κοινωνίας - στρατού, στη χάραξη στρατηγικής εθνικής ασφαλείας και τα οικονομικά της άμυνας. Το πρόγραμμα θα αποκορυφωθεί την 31η Οκτωβρίου με ένα σεμινάριο δύο βδομάδων για υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους από διάφορες χώρες, στο Ντακάρ της Σενεγάλης, στο οποίο επίσης θα λάβει μέρος μία διεθνής ομάδα πολιτικών και στρατιωτικών επιμορφωτών, ειδικών σε ζητήματα πολιτικής και μάνατζερ θα ηγηθούν συζητήσεων για τα "σημαντικότερα θέματα". Το πρόγραμμα αυτό ήταν μέρος των προτάσεων για την ευρύτερη "ανάπτυξη" και "εκδημοκρατισμό" της περιοχής, το οποίο είχε συζητήσει ο Πρόεδρος Κλίντον στη διάρκεια της περιοδείας του στην Αφρική την περασμένη άνοιξη, και το οποίο εγκρίθηκε από τους Αφρικανούς ηγέτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπό δημιουργία "Αφρικανικό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών" δεν είναι το μοναδικό και ακολουθεί τη σύσταση ανάλογων κέντρων για την ανατολική Ευρώπη, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, όπου όλοι έχουμε δει τα... μέχρι στιγμής αποτελέσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ