Σάββατο 24 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Σε οικονομική και πολιτική δίνη

ΚΙΤΟ. -

Μία κατάσταση αλλοπρόσαλλη - κατά το σύνηθες - επικρατεί στην πολιτική σκηνή της πάμπτωχης αυτής χώρας των Ανδεων, σε φόντο και με κυρίαρχο στοιχείο τη δεινή οικονομική κατάσταση και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που συνταράζουν τη χώρα.

Η οικονομική κρίση μαστίζει το λαό και η κυβέρνηση ως μοναδική λύση... διαπραγματεύεται τον τελευταίο καιρό ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλά είναι αμφίβολο πόσο θα τη βοηθήσει, αφού βρίσκεται στο μέσο της χειρότερης οικονομικής ατάστασης που αντιμετώπισε εδώ και δεκαετίες.

Εντούτοις τίποτα δεν αλλάζει τη θέση των εργαζομένων, που η πλειονότητά τους βρίσκεται στα όρια εξαθλίωσης, ενώ και οι ελάχιστοι που έχουν χρήματα δεν μπορούν να κάνουν αναλήψεις ούτε από τις τραπεζικές καταθέσεις τους, αφού η κυβέρνηση έχει "παγώσει" τις τραπεζικές συναλλαγές. Οι δύο τελευταίες εβδομάδες σημαδεύονται από τις γιγάντιες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, με τους απεργούς να έχουν στήσει μπλόκα σε ολόκληρη τη χώρα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναιρέσει την απόφαση αύξησης των τιμών των καυσίμων κατά 13%, ενώ οι ταραχές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της απεργίας ήταν οι σοβαρότερες από την εποχή που το Κογκρέσο καθαίρεσε τον εκκεντρικό πρώην πρόεδρο Αμπντάλα Μπουκαράμ,το 1997. Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν και Ινδιάνοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ένδεια που τους πλήττει μαζικά. Χιλιάδες διαδήλωσαν και την Τρίτη στο Γουαγιακουίλ, την κυριότερη πόλη - λιμάνι που θεωρείται οικονομική πρωτεύουσα, απαιτώντας από την κυβέρνηση να προβεί σε μέτρα για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.

Αυτή η κατάσταση έδωσε την ευκαιρία στον Τζαϊμ Νεμπότ,μέλος του Κογκρέσου και ηγετικό στέλεχος του Χριστιανικού Κοινωνικού Κόμματος να στείλει "τελεσίγραφο" στην κυβέρνηση, δηλώνοντας: "Αυτή είναι η τελευταία τους ευκαιρία. Αν ως τις 10 Αυγούστου δε δούμε σημεία αλλαγής, θα μιλήσουμε αλλιώς". Η έκφραση "αλλιώς" έδωσε την ευκαιρία μεσούσης της εβδομάδας στον υπουργό Αμύνης Χοσέ Γκαγιάρντο,να προχωρήσει σε αμφίσημες δηλώσεις για ένα "πιθανό πραξικόπημα... ο λόγος οι εκκλήσεις από πολιτικούς της αντιπολίτευσης προς τον πρόεδρο Τζαμίλ Μαχουάντ να παραιτηθεί, που για τον Γκαγιάρντο σημαίνει ότι μπορεί προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, αφού τέτοιες αντιπολιτευτικές δηλώσεις είναι "αντίθετες στο Σύνταγμα"!

Το ανακάτεμα στο πολιτικό σκηνικό είναι μεγάλο και γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από την αποφυλάκιση χθες, του πρώην προέδρου της χώρας Φαμπιάν Αλαρκόν που απελευθερώθηκε με εγγύηση, έχοντας εκτίσει τέσσερις μήνες φυλάκισης μετά την καταδίκη του για διαφθορά. Ο πολιτικός που κυβέρνησε ως υπηρεσιακός πρόεδρος από το Φλεβάρη του 1997 έως τον Αύγουστο του 1998 φυλακίστηκε το Μάρτη, όταν καταδικάστηκε για ατασθαλίες, ότι ως πρόεδρος προσέλαβε 1.100 εργαζόμενους, οι οποίοι πληρώνονταν κανονικά, αλλά δεν προσήλθαν ποτέ στις εργασίες τους. Αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, ο Αλαρκόν δήλωσε ότι η δίωξή του και η φυλάκιση είχε καθαρά "πολιτικά κίνητρα" και ξεκαθάρισε ότι ένα από τα άμεσα σχέδιά του είναι να κατέλθει στην πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ