Σάββατο 24 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Ο γεωστρατηγικός στόχος

Πολύς θόρυβος γίνεται για τις συνομιλίες του Γερμανού ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ στην Αγκυρα. Κυρίως για την προσπάθειά του να επιστήσει την προσοχή των Τούρκων επισήμων συνομιλητών του στην ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ρίχνοντας μια πρώτη ματιά σε γερμανικές εφημερίδες, διαπιστώνει κανείς ότι τα αποτελέσματα στον τομέα αυτόν είναι πενιχρά, ενώ αντίθετα τονίζεται ότι "ο Φίσερ θέλει να πάρει την Τουρκία στην ΕΕ" και ότι εξέφρασε "τη λύπη του για την αντίσταση της Ιταλίας και Σκανδιναβικών χωρών κατά της εισόδου στην Κοινότητα" ("Ζιντ ντόοϊτσε Τσάιτουνγκ", της Παρασκευής) και "η Τουρκία εκφράζει ενδιαφέρον για γερμανικά τανκς τύπου Λέοπαρντ 2" ("Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ" της ίδιας ημέρας).

Ανάλογα είναι και τα κείμενα, στα οποία υπογραμμίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην προσεχή Σύνοδο της ΕΕ. Αυτό που ιδιαίτερα τονίζεται είναι ότι την ώρα που γίνεται τόσος λόγος για τα ανθρώπινα δικαιώματα διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την παράδοση 1.000 τανκς γερμανικής κατασκευής των εργοστασίων Κράους - Μαφάι - Βέλμαν, αξίας κατ' εκτίμηση, 15 δισεκατομμυρίων μάρκων. Η απόφαση για την παράδοση των τανκς από το γερμανικό εργοστάσιο θα ληφθεί από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφάλειας το φθινόπωρο, υπογραμμίζει ο Τύπος.

Ορισμένες εφημερίδες υποστηρίζουν ότι δεν είναι η Τουρκία που έχει ανάγκη την ΕΕ, αλλά, αντίστροφα, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ χρειάζονται την Τουρκία για γεωπολιτικούς λόγους. (Der Tagisspiegel, Berlin Tsaitung και Nouel Deutshland). Η Μπερλίν Τσάιτουνγκ (23/7) γράφει στο κύριο άρθρο της: " Η στρατιωτική συμμαχία (ΝΑΤΟ) είναι ως τώρα το μοναδικό όργανο, με το οποίο η Δύση θα μπορούσε να ασκήσει επιρροή στην πολιτική του εταίρου στο Βόσπορο. Συμπαγής στρατιωτική βοήθεια, η ανοχή της καταδίωξης των Κούρδων με δυτικά όπλα και τέλος η παραίτηση από την άσκηση επιρροής στην εσωτερική πολιτική είναι το αντίτιμο για την παρουσία του ΝΑΤΟ σ' αυτήν την τόσο σημαντική γεωστρατηιγική περιοχή. Η Τουρκία γνωρίζει τη σημασία της και γνωρίζει το περιορισμένο περιθώριο των Ευρωπαίων. Κατά συνέπεια, η Αγκυρα απαιτεί με νέα αυτοπεποίθηση τώρα και την παράδοση μοντέρνων τανκς από τον ΝΑΤΟικό εταίρων, τη Γερμανία".

Η "Νόιτς Ντόιτσλαντ" (23/7) τονίζει σε σχόλιό της: "Τους ηγέτες του ΡΚΚ δε θα τους φειστούν για τα λόγια του Φίσερ. Το κυνήγι των Κούρδων δε θα τελειώσει, οι φυλακές θα μείνουν παραγεμισμένες και από την Κύπρο επίσης δε θα γίνει Τουρκική απόσυρση". Συγκρίνοντας Κόσσοβο και Κούρδους η εφημερίδα υπογραμμίζει: "Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για τον ίδιο γεωστρατηγικό στόχο (του ΝΑΤΟ και της ΕΕ). Γι' αυτό εκεί βομβαρδισμοί και εδώ παράδοση αρμάτων μάχης.

Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ