ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 1999
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
"Μονόφθαλμες" οι εντυπώσεις του Σρέντερ στο Κόσσοβο...

ΠΡΙΖΡΕΝ.-

Στη διάρκεια της χτεσινής μονοήμερης επίσκεψής του στο Κόσσοβο και συγκεκριμένα στην πόλη Πρίζρεν, ο Γερμανός καγκελάριος πρόσεξε μόνον τις επευφημίες χιλιάδων Κοσσοβάρων που πήγαν να τον δουν από κοντά και επιθεώρησε τους Γερμανούς στρατιώτες που συμμετέχουν στο πλαίσιο της "KFOR". Δεν είδε τα δεκάδες σπίτια των Κοσσοβάρων Σέρβων που πυρπολούνται κάθε 24ωρο στην πόλη, ούτε έκανε δηλώσεις για τη χαοτική κατάσταση και την έξαρση βίας που μαστίζει το Κόσσοβο εν καιρώ της ΝΑΤΟικού τύπου "ειρήνης"... Αντιθέτως, επιχείρησε να επισημάνει το "θετικό έργο" που διενεργούν στο Κόσσοβο οι στρατιώτες της χώρας του προς την κατεύθυνση "βελτίωσης" της μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο "εικόνας" της Γερμανίας.

Χαρακτηριστικότερη των δηλώσεων του Γερμανού καγκελάριου ήταν η ακόλουθη: "Δεν μπορείς", είπε, "να κάνεις το λαό να ξεχάσει ιστορική ενοχή και ιστορικά εγκλήματα". Και συνέχισε, επιθεωρώντας τάγμα Γερμανών στρατιωτών στο Πρίζρεν: "Ωστόσο, αυτό που κάνει τώρα εδώ ο γερμανικός στρατός είναι η δημιουργία της εικόνας... μίας ειρηνικής Γερμανίας".

Στη συνέχεια, συνέφαγε με Γερμανούς στρατιώτες και επιχείρησε να τους εμψυχώσει με φράσεις, όπως "η παρουσία σας εδώ δίνει στον κόσμο την αίσθηση ασφάλειας που τους επιτρέπει να μείνουν στην περιοχή".

Στη συνέχεια της χτεσινής μονοήμερης επίσκεψής του στο Κόσσοβο, ο Σρέντερ συναντήθηκε με τον ηγέτη του "UCK" Χασίμ Χάτσι... αλλά όχι και με τον ηγέτη του "Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσόβου" Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος δήλωσε αδυναμία να μεταβεί στο Κόσσοβο, γιατί (όπως είπε ένας άλλος συνεργάτης του) είχε "υποχρεώσεις στην Ιταλία"...

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΠΕΤΑ, αντιπροσωπεία Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου επρόκειτο να δώσουν στον Σρέντερ έγγραφο κατάλογο που θα περιλαμβάνει τις στοιχειοθετημένες περιπτώσεις καταστροφής των περιουσιών τους από τους Αλβανούς, αλλά και υποθέσεις Σέρβων των οποίων η τύχη αγνοείται ή τον αριθμό εκείνων που σκοτώθηκαν με την άφιξη των δυνάμεων της "KFOR". Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις του Κοσσοβάρου Σέρβου πολιτικού Μομτσίλο Τράζκοβιτς, ο οποίος τόνισε ότι θα επιχειρούσε να παραπονεθεί στον Καγκελάριο Σρέντερ για την έλλειψη προστασίας που παρέχει η "KFOR" στους Σέρβους της επαρχίας. Οπως σημείωσε ο Τράζκοβιτς, περίπου 100.000 Σέρβοι παραμένουν στο Κόσσοβο και κάπου 130.000 άλλοι πήραν το δρόμο της προσφυγιάς με την άφιξη των πολυεθνικών στρατευμάτων.

Στο μεταξύ, περίπου 1.000 Κοσσοβάροι Αλβανοί διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της Πρίστινας, με αίτημα την απελευθέρωση συγγενών τους που κρατούνται σε φυλακές στη Σερβία. Οι διαδηλωτές υποστήριξαν πως τα άτομα αυτά είναι "πολιτικοί κρατούμενοι" και απαίτησαν την άμεση απελευθέρωσή τους.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή "Ερυθρού Σταυρού", οι αρχές του Βελιγραδίου έχουν ήδη παραδώσει λίστα με 2.095 ονόματα ατόμων από το Κόσσοβο που κρατούνται από την περίοδο των ΝΑΤΟικών επιδρομών. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της"Λέσχης Πολιτικών Κρατουμένων Κοσσόβου", ο αριθμός των φυλακισμένων ανέρχεται σε 10.000.

Αντικυβερνητικά φέιγ βολάν στους δρόμους του Βελιγραδίου...

Χιλιάδες φέιγ βολάν με αντικυβερνητικά συνθήματα ρίφθηκαν χτες στους κεντρικούς δρόμους του Βελιγραδίου, με μηνύματα όπως: "Η αντίσταση είναι η απάντηση. Δε θα υπάρξει άλλος τρόπος" ή "αυτό δεν είναι σύστημα. Είναι νόσος. Αντισταθείτε"...

Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν πως η ρίψη των φέιγ βολάν, κινητοποίηση που έγινε από φοιτητές πανεπιστημίων στη σερβική πρωτεύουσα, προκάλεσε για λίγη ώρα κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους του Βελιγραδίου, καθώς αρκετοί ήταν οι Σέρβοι πολίτες που είχαν την περιέργεια να διαβάσουν. Απομένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν σε τέτοια συνθήματα στο μέλλον...

Το ίδιο 24ωρο, κόμματα της σερβικής αντιπολίτευσης απηύθυναν έκκληση για"διεθνή οικονομική βοήθεια προς τις... δημοκρατικές" σερβικές πόλεις, υποστηρίζοντας πως είναι επαρκώς "ενωμένα", για να απομακρύνουν μέχρι το φθινόπωρο τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Μιλόσεβιτς από την εξουσία.

"Συμφωνήσαμε να συντονίσουμε τις πορείες διαμαρτυρίες και πιστεύω ότι η τελευταία αιματηρή δικτατορία αυτού του αιώνα μπορεί να τελειώσει μέχρι το φθινόπωρο", δήλωσε ο Νενάντ Τσανάκ, επικεφαλής του Συνδέσμου Σοσιαλδημοκρατών της Βοϊβοντίνας, σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους. Κατέληξε δε, λέγοντας: "Εάν παραμείνει (ο Μιλόσεβιτς) περισσότερο, θα σταθεί στα πόδια του πάλι και όλες οι προσπάθειές μας θα αποβούν άκαρπες. Τον Νοέμβρη αυτός που θα έχει ένα καρβέλι ψωμί και θα διαθέτει ηλεκτρικό, θα κυβερνάει τη Σερβία". Ο Τσανάκ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις στη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Ευρωπαίων σοσιαλιστών ηγετών στη Βιέννη.

Τέλος, απάντηση στις προχτεσινές δηλώσεις του πρώην στρατηγού και αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας, Μομτσίλο Πέρισιτς, επιχείρησε χτες να δώσει ένας άλλος στρατηγός. Ο Νεμπόιτσα Πάβκοβιτς, επικεφαλής του Τρίτου Σώματος Στρατού που πολέμησε στο Κόσσοβο, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να καταλάβει την εξουσία με τη βία. Σημείωσε δε πως ο στρατός δε θα μείνει αμέτοχος, αλλά θα προσπαθήσει να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο...

"Ο γιουγκοσλαβικός στρατός... θα δώσει την άνευ όρων υποστήριξή του προς τους κρατικούς θεσμούς και τους νόμιμα εκλεγμένους αντιπροσώπους του, από τους χαμηλότερους αξιωματούχους έως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας... Είναι λογικό αυτοί που είναι νόμιμα εκλεγμένοι να έχουν την υποστήριξη των θεσμών, συμπεριλαμβανομένων και του στρατού", είπε ο Πάβκοβιτς, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κακά μαντάτα για το κόμμα του Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ. -

Το Συντηρητικό Κόμμα πανηγύρισε χθες μία ακόμα νίκη, έστω και συμβολική αυτή τη φορά, επί του κόμματος των "Νέων Εργατικών" στην επαναληπτική ψηφοφορία της εκλογικής περιφέρειας του Εντισμπέρρυ, στη Βόρεια Αγγλία. Ο υποψήφιος του Συντηρητικού Κόμματος Στίβεν Ο' Μπράιεν διατήρησε την έδρα για τους Συντηρητικούς με μια διαφορά 1.606 ψήφων, ενώ η συμμετοχή κυμάνθηκε περίπου στο 51%. Η έδρα του Εντισμπέρρυ έμεινε κενή μετά την αποστολή του προηγούμενου συντηρητικού βουλευτή σερ Αλιστέρ Γκούντλαντ ως πρεσβευτή στην Αυστραλία.

Οι επαναληπτικές εκλογές του Εντισμπέρρυ είχαν ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς και τα δύο μεγάλα κόμματα της Βρετανίας τις θεώρησαν ως ένα χρήσιμο πολιτικό τεστ και πραγματοποίησαν έντονες προεκλογικές εκστρατείες. Το μεν κυβερνών Εργατικό Κόμμα θέλησε να επαναφέρει το "κλίμα εμπιστοσύνης και ευφορίας", που είχαν προσδώσει τα ΜΜΕ ως σήμα κατατεθέν της ως τώρα διακυβέρνησής του και το οποίο δέχτηκε πλήγμα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ευρωεκλογών, καταλαμβάνοντας μια έδρα την οποία δεν είχε κερδίσει ποτέ από το 1924. Χαρακτηριστικό της έμφασης που έδωσε το κυβερνών κόμμα σε αυτές τις τοπικές εκλογές, ήταν και το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έλαβε μέρος στην προεκλογική εκστρατεία και μάλιστα επισκέφθηκε την εκλογική περιφέρεια του Εντισμπέρι όπου και μίλησε σε εκδήλωση... στην οποία όμως αποδοκιμάστηκε σφόδρα από περίπου 1.000 "ταραξίες".

Από την πλευρά του το Συντηρητικό Κόμμα θέλησε να επαναβεβαιώσει το θετικό κλίμα των τελευταίων δύο μηνών και να τονίσει την πολιτική παρουσία του μεσούσης της διακυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος παρά τις αρνητικές εθνικές δημοσκοπήσεις και τη συντριπτική διαφορά εδρών που υπάρχει μεταξύ των δύο κομμάτων.

Το δίλημμα για το τι μέλλει γεννέσθαι για τον Μπλερ είναι μεγάλο... και ενισχύεται από τις πολύ έντονες φήμες που θέλουν τον Βρετανό πρωθυπουργό να προχωρεί σε ανασχηματισμό την ερχόμενη Τρίτη (27/7), τελευταία μέρα συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων πριν τις θερινές διακοπές.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Απεργία σιδηροδρομικών

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει οι δύο κυριότερες Συνδικαλιστικές Ενώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στην κρατική σιδηροδρομική εταιρία της Πορτογαλίας, "Καμίνος δε Φέρο Πορτουγκέσες" (CP). Κύρια αιτήματα των εργαζομένων είναι οι καλύτερες αποδοχές που διεκδικούν οι εργαζόμενοι με την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης καθώς και η καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Σιδηροδρομικών, σχεδόν το 80% των 11.000 εργαζομένων απέργησαν χθες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρές καθυστερήσεις και πολλές ακυρώσεις των δρομολογίων σε όλη τη χώρα και ανατρέποντας την εικόνα που ήθελαν να παρουσιάσουν οι εκπρόσωποι της διοίκησης του CP ότι η απεργία δεν προκάλεσε πολύ μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των σιδηροδρόμων. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και κατά τόπους δουλιάς, για το διάστημα μεταξύ 30 Ιουλίου και 6 Αυγούστου, ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των απεργών, στην περίπτωση που η εταιρία δε συμφωνήσει σε νέο γύρο συνομιλιών με αντικείμενο τη συλλογική σύμβαση εργασίας και τις εργασιακές συνθήκες.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Περιπέτεια αεροπειρατείας με έναν πιλότο νεκρό

TOKIO. -

Αίσιο τέλος είχε για τους επιβάτες ενός "ΜΠΟΪΝΓΚ" 747, το οποίο είχε απογειωθεί από το Τόκιο με κατεύθυνση την πόλη Σαπόρο. Αντιθέτως, η τύχη δεν ήταν με το μέρος του 51χρονου πιλότου, ο οποίος έχασε τη ζωή του από τη θανατηφόρα μαχαιριά που του έριξε στο λαιμό 28χρονος επίδοξος αεροπειρατής.

Το αεροσκάφος, που ανήκε στην ιαπωνική εταιρία "ΑΝΑ", μετέφερε 503 επιβάτες και 14μελές πλήρωμα. Σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, δύο λεπτά μετά την απογείωσή του ο αεροπειρατής, ηλικίας περίπου 28 χρόνων, ανάγκασε μία αεροσυνοδό να τον οδηγήσει στο πιλοτήριο, όπου διέταξε τον πιλότο να πάρει πορεία με κατεύθυνση το αμερικάνικο στρατιωτικό αεροδρόμιο "ΓΙΟΚΟΤΑ" (δυτικό Τόκιο). Οταν ο πιλότος αρνήθηκε, ο αεροπειρατής αντέδρασε ρίχνοντάς του θανατηφόρα μαχαιριά στο λαιμό και επιχείρησε να πιλοτάρει μόνος του το αεροσκάφος!

Η περιπέτεια έληξε μετά από λίγη ώρα, οπότε το αεροσκάφος άρχισε να χάνει ύψος, με την είσοδο του συγκυβερνήτη και ενός άλλου μέλους του πληρώματος στο πιλοτήριο. Οι δύο άνδρες αιχμαλώτισαν τον αεροπειρατή και τον παρέδωσαν στις αρχές.

Τελικώς, το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Τόκιο δίχως κανείς από τους επιβάτες να πάθει τίποτε...

Με τη συνοδεία στρατηγών και άλλων αξιωματικών πραγματοποίησε χτες ο Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ ένα μεγάλο μέρος της μίνι περιοδείας του στο Κόσσοβο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ