ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Ιούλη 1999
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόοδος και οπισθοδρόμηση

Πολλοί προσπαθούν να περάσουν την ιδέα ότι η συμπόρευση και συνεργασία με τους κομμουνιστές, είναι οπισθοδρόμηση και έγκλημα. Μπορεί στο στρατόπεδο του σοσιαλισμού να υπήρξαν εγκληματίες, όπως υπήρξαν και μεταξύ των χριστιανών, αλλά οι εγκληματίες στο χώρο αυτό είναι οι εξαιρέσεις. Σε αντίθεση με τον καπιταλισμό, που είναι ένα απέραντο έγκλημα. Οι εγκληματίες στον καπιταλισμό είναι ο περιούσιος λαός του, ενώ στο σοσιαλισμό, είναι οι εξωμότες και οι συκοφάντες του.

Οι "σοσιαλιστές" της Ευρώπης, που σε συνεργασία με τους γκάνγκστερ της καπιταλιστικής Αμερικής, κατάστρεψαν το Ιράκ και τη Σερβία, είναι έτοιμοι και για τα χειρότερα.

Αν οι λαοί της Ευρώπης δεν αφυπνιστούν, για να τους πετάξουν στο σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας θα συνεχιστούν τα εγκλήματά τους.

Ομως για όλα αυτά τα εγκλήματα βέβαια δε φταίει ο σοσιαλισμός, όπως και ο χριστιανισμός για τα εγκλήματα της ιερής εξέτασης. Βέβαια στους αγώνες εναντίον των εκπροσώπων της εκμετάλλευσης και της κοινωνικής αδικίας, υπάρχουν και θύματα. Αλλα τα θύματα αυτά είναι, κατά κανόνα, οι θύτες εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων άλλων ανθρώπων.

Και βέβαια ο σοσιαλισμός δεν είναι οπισθοδρόμηση. Ο υπαρκτός σοσιαλισμός, έστω και στο μικρό διάστημα των εβδομήντα χρόνων του και παρά τα σφάλματά που διαπράχθηκαν στ' όνομά του, οδήγησε την ανθρωπότητα πολλούς αιώνες πέρα απ' το τέλμα της μοναρχικής φεουδαρχικής βαρβαρότητας. Και κατέστησε σεβαστά περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Παραμένει δε ο μοναδικός δρόμος για τον εξανθρωπισμό της κοινωνικής πραγματικότητας και την έξοδο απ' τον εφιαλτικό λαβύρινθο του καπιταλισμού.

Ενώ ο καπιταλισμός, στο σύντομο χρονικό διάστημα της μονοκρατορίας του παλινδρόμησε την ανθρωπότητα στα μεσάνυχτα της βαρβαρότητας. Οπου συρρικνώνονται ολοένα και περισσότερο οι λαϊκές κατακτήσεις και μεγιστοποιούνται τα απάνθρωπα κέρδη. Οπου δολοφονούνται με την πείνα εκατομμύρια ανθρώπων κάθε χρόνο και "τις οίδε" πόσα αλλά με τη διατροφική και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Ετσι η παγκόσμια κοινή γνώμη, συνειδητοποιεί για πρώτη φορά, ότι για τα κακουργήματα της νέας τάξης του καπιταλισμού δεν υπάρχουν λέξεις στη γλώσσα των ανθρώπων που να τα χαρακτηρίσουν.

Συνεπώς, έγκλημα και οπισθοδρόμηση δεν είναι η συμπαράταξη με το σοσιαλισμό, αλλά η συμπόρευση με τον... καπιταλισμό. Εγκλημα όχι βέβαια για κείνους που μιλούν και ενεργούν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, γιατί γι' αυτούς το έγκλημα είναι η δόξα και το καύχημά τους. Αλλά έγκλημα και εσχάτη αφροσύνη για τους φτωχούς, που εθελοτυφλούν και εθελοθυσιάζονται για τα συμφέροντα του καπιταλισμού. Που τον χειροκροτούν, τον ζητωκραυγάζουν και προσφέρουν με την ψήφο τους, το ψωμί των παιδιών τους και το κλειδί του σπιτιού τους στην αδηφάγο αρπακτικότητά του. Οπως συμβαίνει δηλαδή εδώ στον τόπο μας με την αμφίσβαινα του δικομματισμού.

Ιδιαίτερα έγκλημα και προδοσία είναι για αυτούς τους αντίχριστους χριστιανούς, που θέλουν - αντίθετα απ' το Χριστό - να συνταιριάσουν τον καπιταλισμό με το χριστιανισμό. Το Θεό, δηλαδή, με το Μαμμωνά!

Και βαυκαλίζονται ότι θα κερδίσουν τον παράδεισο, μεταβάλλοντας τη Γη σε κόλαση!

Παπα-ΗΛΙΑΣ ΥΦΑΝΤΗΣ

Περιστέρι

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Κρατική αδιαφορία

Α. Σ.,ελαιοπαραγωγός, Νύμφες Κέρκυρας: Επειτα από την αδίστακτη αδιαφορία του κράτους, για στήριξη και προστασία της ελαιοκαλλιέργειας, όπως τη δακοκτονία, και τις τιμές ληστείας του λαδιού (βασικότερου πόρου του τόπου μας) από τους αχαλίνωτους εμπόρους, μεγάλο μέρος των κατοίκων βρεθήκαμε άποροι. Ζούμε τώρα, κάτω από τα επιτρεπτά όρια της φτώχειας.

Το χωριό μας, όπως και άλλα χωριά της Κέρκυρας, είναι κατ' εξοχήν αγροτικό και έξω από την τουριστική ζώνη του Δήμου Θηναλίου. Ο τουρισμός για τη συντριπτική πλειοψηφία είναι βιτρίνα. Ας σημειωθεί ότι πολλοί από εμάς δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους στα φάρμακα και γι' αυτό το λόγο τα παίρνουν με πίστωση από το φαρμακείο.

Κατόπιν του οικονομικού αυτού εγκλήματος σε βάρος των ελαιοπαραγωγών και όλων των μικροεπαγγελματιών, προ αδιεξόδου ευρισκόμενοι και αγανακτισμένοι, ένα μέρος των ψηφοφόρων των Νυμφών (του χωριού μου) σήκωσαν ψηλά το ανάστημά τους και διαμαρτυρήθηκαν μ' έναν έντιμο πρωτόγνωρο τρόπο.

Κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, έριξαν στην κάλπη 76 άκυρα ψηφοδέλτια, γράφοντας με χαρακτηριστική οργή, την καταστροφική τακτική της πολιτείας για το λάδι και γενικότερα τις οικονομικές, τραγικές για τους ελαιοπαραγωγούς, συνέπειες. Με τον τρόπο αυτόν έδειξαν ότι ο λαός δεν υποκινείται από κόμματα, άλλα τον υποκινούν τα κοινά προβλήματα και τον ενώνουν στη βάση, ανεξάρτητα των πολιτικών, καθενός, πεποιθήσεων. Ακόμα βρέθηκαν στις κάλπες 30 λευκά ψηφοδέλτια.

Πρέπει να σημειώσω, τέλος, ότι προεκλογικά δεν ήρθε κανένας βουλευτής στο χωριό μας, από τους τρεις βουλευτές που εκλέγονται στην Κέρκυρα.

Ο λαός βοά

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΗΛΙΑΣ,δικηγόρος, Αθήνα. Για τη δημόσια διαφθορά, που σε μεγαλύτερο μέρος του ο ελληνικός λαός βοά, η κυβέρνηση προσποιείται την ανήξερη και ζητά στοιχεία για να "βεβαιωθεί"!.

Δε "γνωρίζει" τίποτα για το ότι ορισμένοι πολιτικοί"λαδώνονται" (δωροδοκούνται) από ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις και από επιχειρηματίες, κεφαλαιούχους και χρηματιστές. Ακόμη ότι αρκετοί, για να μην πούμε οι περισσότεροι, Ελληνες γιατροί παίρνουν "φακελάκι" ή ότι για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς των ενόπλων δυνάμεων δίνονται "μίζες" σε πολιτικούς, αξιωματούχους και μεσάζοντες.

Οταν ο λαός βοά, ότι οι προμηθευτές του Δημοσίου και των Δημόσιων Οργανισμών δίνουν "μίζες" σε πολιτικούς, αξιωματούχους και μεσάζοντες, για να πάρουν τις δουλιές του Δημοσίου και τις κρατικές προμήθειες, αυτοί ζητούν στοιχεία!

Είναι πια κοινό μυστικό ότι γίνονται κάθε μέρα διορισμοί από το "παράθυρο" στο Δημόσιο και τους Δημόσιους Οργανισμούς και η διαφθορά στο δημόσιο βίο μάς έχει πνίξει, ενώ η ανικανότητα και η αδιαφορία των κρατικών κυβερνητικών αξιωματούχων είναι τεράστια. Αρα, όταν όλα είναι πια "τοις πάσι" γνωστά, "τι χρείαν έχομεν των στοιχείων";

Ενάντια στη συνωμοσία των "οκτώ"

Τα επτά ευρωπαϊκά κράτη, ηθικοί αυτουργοί των νατοϊκών βομβαρδισμών της δραματικής περιόδου των 77 ημερών, ενάντια στην αντίσταση του γιουγκοσλάβικου λαού, αφού πέτυχαν με τη βοήθεια των άλλων εταίρων τους, ένα πρώτο βήμα στον ευρωπαϊκό χώρο, παρέδωσαν τα νέα πολιτικοοικονομικά σχέδια τους, στους φυσικούς αυτουργούς, τους στρατιωτικούς εκτελεστές.

Στο ραδιούργο σχέδιό τους είναι να εδραιώσουν την κατοχή τους στο Κόσσοβο και να συνεχίσουν βήμα βήμα το επιθετικό, επεκτατικό, κατακτητικό, διχαστικό και εγκληματικό τους έργο, τόσο μέσα στην εναπομείνασα γιουγκοσλαβική επικράτεια, όσο και έξω απ' αυτήν, σ' ολόκληρη τη Βαλκανική.

Ακόμα, στους επτά πρωτεργάτες του γιουγκοσλαβικού εγκλήματος, προστέθηκε και το νούμερο οκτώ, το κράτος δηλαδή του πρώην "κομμουνιστή" και νυν διαφημιστή της πίτσας "τάδε". Επόμενο βήμα τους για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, είναι η ανατροπή της "δύσκολης" κυβέρνησης με κάποια άλλη πιο εύκολη, που θα δέχεται να διοριστεί και ευλογηθεί από τον νατοϊκό κατακτητή.

Ετσι με αρμονική πια τη συνεργασία μιας καθοδηγούμενης κυβέρνησης, σκοπεύουν να καθυποτάξουν την πατριωτική φλόγα του περήφανου γιουγκοσλαβικού λαού.

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση, βάσει του στρατηγικού σχεδίου των "οκτώ" και στην απόφασή της να ανταποκριθεί πλήρως στις νατοϊκές απαιτήσεις, θυσιάζει την αξιοπρέπεια του λαού, επιτρέποντας τη διέλευση του νατοϊκού στρατού από τα εδάφη μας, καθώς και την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κόσσοβο.

Ομως όλα αυτά τα παραπέρα νατοϊκά βήματα, μέσα κι έξω από τη γιουγκοσλαβική γη, με το ψεύτικο επιχείρημα της ειρήνης και παρά την ευνοϊκή σήμερα θέληση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και βαλκανικών εταίρων τους, θα συναντούν εμπόδια σοβαρά από τους ίδιους τους λαούς αυτών των ίδιων κυβερνήσεων που τώρα τους υπηρετούν πιστά και βρίσκονται μέσα στο νατοϊκό μαντρί.

Οι λαοί έχουν διδαχτεί πολλά τον τελευταίο καιρό. Τόσο από τις αμερικανονατοϊκές βαρβαρότητες, όσο και από τη θαρραλέα πατριωτική, παραδειγματική αντιμετώπισή τους, από τους μαχητές αλλά και από τον ίδιο το γιουγκοσλαβικό λαό, τον άμαχο πληθυσμό που δέχτηκε με ηρωισμό 77 μέρες συνεχών φονικών βομβαρδισμών.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΑΕΡΑΚΗΣ

Θέρισσος Ηρακλείου Κρήτης

Δεν της χορηγούν την ελληνική ιθαγένεια

Οι επαναπατρισθέντες το 1985, από την Τσεχοσλοβακία, πολιτικοί πρόσφυγεςΘωμάς και Πηνελόπη Γκέρα,μόνιμοι πλέον κάτοικοι Αλεξάνδρειας Ημαθίας (οδός Γ. Πετρίδη 15 Τ. Κ 59300, τηλ: 0333 - 24.112), στην επιστολή που μας έστειλαν, διαμαρτύρονται έντονα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδη, για τις δυσκολίες που συναντούν από τις αρμόδιες αρχές, στον επαναπατρισμό της κόρης τους. Συγκεκριμένα γράφουν: "Το 1948 ήμασταν παιδιά και πήγαμε στην Τσεχοσλοβακία ως πολιτικοί πρόσφυγες. Εκεί παντρευτήκαμε και αποκτήσαμε οικογένεια. Οταν το 1985 επαναπατριστήκαμε με τα δυο αγόρια μας, η κόρη μας έμεινε στην Τσεχοσλοβακία, γιατί παντρεύτηκε με Τσέχο και απέκτησε και δυο παιδιά. Το 1997 η κόρη μας πήρε διαζύγιο και αποφάσισε να έρθει να ζήσει στην πατρίδα κοντά μας, με τα δυο της παιδιά. Στις 11-11- 97 ζήτησε από τις αρχές να της χορηγήσουν την ελληνική ιθαγένεια και να εξασφαλίσει την παραμονή της στη χώρα μας, στηριζόμενη στο νόμο του ελληνικού κράτους που λέει, ότι τα παιδιά παίρνουν αυτομάτως την υπηκοότητα των γονέων τους. Επομένως, εφόσον εμείς δεν είχαμε χάσει την ιθαγένειά μας, η κόρη μας δε θα έπρεπε να είχε πρόβλημα. Ομως φαίνεται, ότι οι νόμοι δεν ισχύουν ή παραβιάζονται κατάφωρα από τις αρχές. Περίπου ενάμιση τώρα χρόνο ταλαιπωρούν την κόρη μας, και όχι μόνο δεν της δίνουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά την απειλούν με απέλαση από την Ελλάδα, τη στιγμή κατά την οποία έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς.

Κατόπιν υποδείξεώς τους, πήγε στο ελληνικό Προξενείο στην Πράγα και υπέβαλλε αίτηση επαναπατρισμού, αλλά ακόμη τίποτα.

Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Ρωμαίος, είχε δηλώσει στη Βουλή, σε Ερώτηση βουλευτή του ΚΚΕ, ότι όποιος Ελληνας αποταθεί στην ελληνική Πρεσβεία της χώρας που έμενε, θα του χορηγούσαν διαβατήριο και βίζα για την Ελλάδα.

Τελειώνοντας, για όλους τους παραπάνω λόγους, εμείς οι γονείς της κόρης μας Σοφίας Ματέιγ, ζητάμε από τον κύριο Υπουργό Δημόσιας Τάξης, να της χορηγήσει, βάσει του νόμου, την ελληνική ιθαγένεια, για να μπορέσει να ζήσει στην πατρίδα της χωρίς προβλήματα".

Μία παράλειψη για τη Λέρο

Μία παράλειψη σε ρεπορτάζ του "Ρ" (20/7/99) που αναφερόταν στις εκδηλώσεις "Μέρες μνήμης και Δημοκρατίας" που έγιναν στη Λέρο, εντοπίζει με επιστολή της η Τίνα Ζορμπαλά, μέλος του Συντονιστικού της ΑΚΟΑ. Οι εκδηλώσεις έγιναν με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Δωδεκανήσου και του Δήμου Λέρου για να τιμηθούν οι εξόριστοι αγωνιστές στα εκεί στρατόπεδα τον καιρό της χούντας. Η παράλειψή μας είναι ότι δεν αναφέραμε ανάμεσα στους παραβρισκόμενους τους εκπροσώπους της ΑΚΟΑ, Γιάννη Μπανιά και Σταμάτη Κοιλάκο που επί χρόνια υπήρξαν κρατούμενοι στο στρατόπεδο Παρθένι της Λέρου.

Mε το πρόσχημα της "ανασυγκρότησης" της κατεστραμμένης Γιουγκοσλαβίας, οι "οχτώ" έχουν σαν στόχο την ανατροπή της "δύσκολης" κυβέρνησης και την αντικατάστασή της με κάποια άλλη, πιο ευκολη, που θα ευλογηθεί από το ΝΑΤΟικό κατακτητή



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ