ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Ιούλη 1999
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΕΥΚΟ ΚΡΕΑΣ
Θυσία στο "βωμό" των πολυεθνικών

Την τραγική κατάσταση, λόγω της πολιτικής στήριξης των πολυεθνικών, διαπίστωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, περιοδεύοντας σε τρεις μεγάλες επιχειρήσεις

"Ηταν στραβό το κλίμα, το 'φαγαν και οι διοξίνες". Με μια μικρή παράφραση, το γνωμικό αυτό έρχεται να αποδώσει πλήρως την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ένας σημαντικός κλάδος της οικονομίας - που γίνεται ακόμα πιο σημαντικός αφού σχετίζεται και με την υγεία του λαού - αυτός του λευκού κρέατος.

Σαν να μην έφτανε η συνεχής συρρίκνωση του κλάδου, η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και η άρνηση της κυβέρνησης να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης του κλάδου και προστασίας της εγχώριας παραγωγής, ήρθαν και οι διοξίνες να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στην κατανάλωση του κοτόπουλου που έπεσε κατά 50 - 60% και κατά συνέπεια, στις πωλήσεις, που έπεσαν γύρω στο 40%.Βεβαίως και για τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση και για τις διοξίνες, οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στην ίδια πηγή. Στις πολυεθνικές που "αλωνίζουν" ασύδοτες και κερδοσκοπούν σε μια φιλελευθεροποιημένη αγορά και στους πολιτικούς τους εκφραστές, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της.

Ετσι, είναι δικαιολογημένη η αγωνία και η ανησυχία, αλλά και η οργή που εκφράστηκε από τους εργαζόμενους στην αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ και στον βουλευτή του Κόμματος Ν. Γκατζή,κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους σε τρεις από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παραγωγής λευκού κρέατος, στις "ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ", "Κελαϊδίτης ΑΕ" και "ΣΥΝΚΟ".Κατά τη διάρκεια της περιοδείας αναπτύχθηκε συζήτηση με τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τις διοικήσεις των εταιριών, ενώ η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατέθεσε τις φιλολαϊκές αναπτυξιακές προτάσεις του Κόμματος.

Οι αριθμοί της καταστροφής

Η σοβαρή μείωση του ποσοστού κατανάλωσης λευκού κρέατος μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των διοξινών, είχε αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην κατάψυξη: 1.200 τόνοι λευκού κρέατος στη "Μιμίκος", 600 στη "ΣΥΝΚΟ" και 400 στον "Κελαϊδίτη".Η ποσότητα αυτή αν δε δοθεί στην κατανάλωση, σύντομα θα οδηγηθεί στις χωματερές. Την ίδια στιγμή η χώρα "εξαγωγής διοξινών", το Βέλγιο, παρουσιάζει αύξηση 5% και η Αγγλία 30%, στην παραγωγή και εξαγωγή κοτόπουλου!

Επίσης, την ώρα που το ποιοτικά καλύτερο ελληνικό κοτόπουλο μένει στην κατάψυξη ή οδηγείται στις χωματερές, ο ελληνικός στρατός τρέφεται και δημόσιοι οργανισμοί προμηθεύονται, με κοτόπουλα γαλλικά ή άλλης προέλευσης. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή και να σταματήσει ή να περιορίσει τις εισαγωγές - κάτι που έχουν πράξει άλλες χώρες - και να κάνει δεκτές τις προτάσεις που έχουν καταθέσει σε κοινό υπόμνημα τα σωματεία των επιχειρήσεων (προτάσεις που στηρίζει το ΚΚΕ), συνθέτουν τη "μαύρη" προοπτική που διαμορφώνεται για τις επιχειρήσεις λευκού κρέατος και τους εργαζόμενούς τους.

Μονόδρομος ο αγώνας για τους εργαζόμενους

Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές, είδαν το ΚΚΕ να στέκεται δίπλα τους, στα προβλήματά τους και στους αγώνες τους και με ιδιαίτερη χαρά υποδέχτηκαν την αντιπροσωπεία της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, που αποτελούνταν από τον γραμματέα της Θ. Παππά,τον Δ. Ραχιώτη, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου και επικεφαλής της ΝΑΣ και τον βουλευτή Ν. Γκατζή.

Την τοποθέτηση του βουλευτή του Κόμματος άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εργαζόμενοι και έκαναν συζήτηση μαζί του, συμφωνώντας ότι ο μόνος δρόμος δικαίωσης για τους εργαζόμενους είναι αυτός του αγώνα, του συντονισμού της δράσης όλων των εργαζομένων ομοειδών επιχειρήσεων και γενικότερα, για την ανατροπή της πολιτικής που τους καταδικάζει στην ανεργία, στην υποαπασχόληση και στη φτώχεια.

Αναγκαία η στήριξη του κλάδου

Στην ανάγκη εξυγίανσης της "Μιμίκος" από την ΑΤΕ αναφέρθηκε ο Ν. Γκατζής, αλλά και στη λειτουργία του κλάδου γενικότερα

Στις αιτίες που οδήγησαν τον κλάδο στη συρρίκνωση, αλλά και στις απόψεις του ΚΚΕ για την ανάπτυξη της πτηνοτροφικής παραγωγής σε συνεταιριστική βάση, αναφέρθηκε ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Γκατζής,μιλώντας στους εργαζόμενους, κατά την περιοδεία του σ' αυτές τις επιχειρήσεις του κλάδου. Σαν κύριο υπεύθυνο αυτής της κατάστασης, χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται όχι μόνο στην πτηνοτροφία, αλλά και στην κτηνοτροφία και στη γεωργία γενικότερα, που είναι πλήρως υποταγμένη στις αντιαγροτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σημείωσε επίσης: "Η απελευθέρωση των εισαγωγών, η επιδότησή τους μέσω των αρνητικών ΝΕΠ σε βάρος της εγχώριας παραγωγής, η φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των ζωοτροφών και η κατάργηση των εθνικών επιδοτήσεων, σε συνδυασμό με τη φιλελευθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και η μετατροπή της ΑΤΕ σε καθαρά εμπορική τράπεζα με επιτόκια τοκογλυφικά, είναι μερικές ακόμα σημαντικές αιτίες, όπως και η κακοδιοίκηση, κακοδιαχείριση και φυγάδευση δανείων και κερδών σε άλλες δραστηριότητες των ιδιοκτητών τους".

"Το ΚΚΕ, λόγω της σπουδαιότητας και του μεγέθους της εταιρίας (σ.σ. η μεγαλύτερη καθετοποιημένη επιχείρηση της χώρας), υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθεί στο κλείσιμο και να πουληθεί σε ιδιώτες που θα επαναλάβουν την ίδια τακτική με τον παλιό", τόνισε ο βουλευτής μιλώντας στους εργαζόμενους της "Μιμίκος".

Να σημειωθεί ότι η "Μιμίκος" βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία, αλλά όλα δείχνουν ότι οδηγείται σε σημαντική μείωση προσωπικού, αφού η ΑΤΕ, προκειμένου να την εκποιήσει, θέλει να μειώσει το προσωπικό στα 450 άτομα από 640 που είναι σήμερα. Σ' αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει 15 απολύσεις εργαζομένων, εκ των οποίων οι 8 έγιναν όταν το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκεπτόταν την επιχείρηση και έθεσε το θέμα στη συνάντηση που είχε με την εκκαθαριστική ομάδα της ΑΤΕ. Αυτές τις μέρες, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων εξουσιοδότησε τη διοίκηση του σωματείου να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, αν απειληθούν παραπέρα οι θέσεις εργασίας.

"Θα πρέπει οι μετοχές του παλιού ιδιοκτήτη - συνέχισε ο βουλευτής - να περάσουν στην ΑΤΕ, χωρίς καμία αποζημίωση και να θεωρηθούν ποσά εξόφλησης οφειλών του προς την Τράπεζα και το δημόσιο. Η ΑΤΕ να εξυγιάνει την επιχείρηση, χωρίς μείωση προσωπικού και να τη λειτουργήσει σαν εταιρία μετοχικού ενδιαφέροντος μαζί με τους πτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, στους οποίους θα πρέπει να οργανωθούν οι μικρομεσαίοι πτηνοτρόφοι που συνεργάζονται ή όσοι άλλοι ενδιαφέρονται. Μόνο έτσι η ΑΤΕ αποκτά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, συμβάλλει στην απασχόληση και στη συνεταιριστικοποίηση, στην εξασφάλιση ενός βασικού διατροφικού προϊόντος και στη βελτίωση του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου της χώρας".

Τέλος, ο Ν. Γκατζής σημείωσε ότι στηρίζει τις κοινές θέσεις του υπομνήματος των σωματείων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Αποφασισμένοι να αγωνιστούν

Επανειλημμένα έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις οι εργαζόμενοι για τη στήριξη του κλάδου, ενώ δηλώνουν έτοιμοι για αγώνα

Σε υπόμνημα των σωματείων εργαζομένων των επιχειρήσεων λευκού κρέατος που επισκέφθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζεται ότι "τα τελευταία δύο χρόνια παρά τα υπομνήματα που στείλαμε, τις διαμαρτυρίες, τις επερωτήσεις που έγιναν στη Βουλή, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα συγκεκριμένο μέτρο παρά τις υποσχέσεις της ότι θα στηρίξει τον κλάδο" και συνεχίζει: "Το τελευταίο διάστημα μετά τα γνωστά γεγονότα του Βελγίου, η κατάσταση έγινε χειρότερη. Οι πωλήσεις έπεσαν κατακόρυφα. Χιλιάδες τόνοι κρέατος πουλερικών, το σύνολο σχεδόν της παραγωγής, βρίσκονται αποθηκευμένοι στις καταψύξεις. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε σημείο κατάρρευσης. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για δύο και τρεις μήνες. Χιλιάδες εργαζόμενοι και συνεργάτες των επιχειρήσεων κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι σε ένα νομό που ήδη μετράει 25.000 ανέργους".

Τα σωματεία καταγγέλλουν "την ασυδοσία των πολυεθνικών, κερδοσκόπων, εργοδοτών, τις αθρόες εισαγωγές, την έλλειψη στοιχειώδους έστω ελέγχου και τέλος την τοκογλυφική πολιτική της ΑΤΕ" ως "τις κύριες αιτίες που οδήγησαν τον κλάδο σ' αυτή την κατάσταση".

Καλούν την κυβέρνηση "έστω και στο παρά πέντε να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και να πάρει συγκεκριμένα μέτρα που θα στηρίζουν την ντόπια παραγωγή και τις θέσεις εργασίας". Συγκεκριμένα, προτείνουν: α) Με απόφαση της κυβέρνησης να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες που προμηθεύουν δημόσιες υπηρεσίες, στρατό, νοσοκομεία με εισαγόμενα προϊόντα λευκού κρέατος και άμεσα να γίνουν νέες συμβάσεις προμήθειας τέτοιων προϊόντων από την εγχώρια παραγωγή.

β) Να αρθεί η απαγόρευση χρηματοδότησης που έχει επιβάλλει η ΑΤΕ και να δοθεί με τις απαραίτητες διασφαλίσεις έκτακτη χρηματοδότηση στις εγχώριες πτηνοτροφικές μονάδες για την αντιμετώπιση επειγουσών χρηματοοικονομικών αναγκών.

γ) Οι χιλιάδες τόνοι κατεψυγμένων που υπάρχουν σήμερα στα ψυγεία, να συμπεριληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση σε πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας προς τη Γιουγκοσλαβία και προς άλλους λαούς που έχουν επισιτιστικά προβλήματα. Επίσης, το πλεόνασμα αυτό των κρεάτων, αφού καταγραφεί ανά μονάδα, να επιδοτηθεί από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους και να αποτελέσει τραπεζική διασφάλιση για τη χορήγηση δανείου στις μονάδες. Δάνειο και χρήματα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά πρώτο λόγο για την πληρωμή δεδουλευμένων των απλήρωτων εργαζομένων στις μονάδες, για αγορά ζωοτροφών, φαρμάκων κλπ.

δ) Να προχωρήσουν άμεσα οι ποιοτικοί έλεγχοι στην παραγωγή και να διαβεβαιωθεί ο ελληνικός λαός, αλλά και άλλες χώρες για την καταλληλότητα των ελληνικών προϊόντων. Με αυτό τον τρόπο και η κατανάλωση και η αγορά θα τονωθεί αλλά και δίνεται η δυνατότητα για εξαγωγή προς τρίτες χώρες.

Τέλος, όπως υπογραμμίζουν τα σωματεία, "είναι φανερό ότι μόνο με την εφαρμογή τέτοιων μέτρων είναι δυνατόν να διασφαλιστεί η υγιεινή διατροφή του λαού, να προστατευτεί η ντόπια παραγωγή και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στον ήδη πολύπαθο Νομό της Εύβοιας", ενώ εκφράζουν την απόφαση "να αγωνιστούμε, να συντονίσουμε τα βήματά μας σ' αυτή την κατεύθυνση, για την υλοποίηση αυτών των μέτρων, επειδή θεωρούμε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις απολύσεις, την ανασφάλεια, την πληρωμή δεδουλευμένων ή ακόμα και το κλείσιμο των μονάδων".

ΚΕΙΜΕΝΑ: Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ