Κυριακή 25 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αναγκαία η στήριξη του κλάδου

Στην ανάγκη εξυγίανσης της "Μιμίκος" από την ΑΤΕ αναφέρθηκε ο Ν. Γκατζής, αλλά και στη λειτουργία του κλάδου γενικότερα

Στις αιτίες που οδήγησαν τον κλάδο στη συρρίκνωση, αλλά και στις απόψεις του ΚΚΕ για την ανάπτυξη της πτηνοτροφικής παραγωγής σε συνεταιριστική βάση, αναφέρθηκε ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Γκατζής,μιλώντας στους εργαζόμενους, κατά την περιοδεία του σ' αυτές τις επιχειρήσεις του κλάδου. Σαν κύριο υπεύθυνο αυτής της κατάστασης, χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται όχι μόνο στην πτηνοτροφία, αλλά και στην κτηνοτροφία και στη γεωργία γενικότερα, που είναι πλήρως υποταγμένη στις αντιαγροτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σημείωσε επίσης: "Η απελευθέρωση των εισαγωγών, η επιδότησή τους μέσω των αρνητικών ΝΕΠ σε βάρος της εγχώριας παραγωγής, η φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των ζωοτροφών και η κατάργηση των εθνικών επιδοτήσεων, σε συνδυασμό με τη φιλελευθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και η μετατροπή της ΑΤΕ σε καθαρά εμπορική τράπεζα με επιτόκια τοκογλυφικά, είναι μερικές ακόμα σημαντικές αιτίες, όπως και η κακοδιοίκηση, κακοδιαχείριση και φυγάδευση δανείων και κερδών σε άλλες δραστηριότητες των ιδιοκτητών τους".

"Το ΚΚΕ, λόγω της σπουδαιότητας και του μεγέθους της εταιρίας (σ.σ. η μεγαλύτερη καθετοποιημένη επιχείρηση της χώρας), υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθεί στο κλείσιμο και να πουληθεί σε ιδιώτες που θα επαναλάβουν την ίδια τακτική με τον παλιό", τόνισε ο βουλευτής μιλώντας στους εργαζόμενους της "Μιμίκος".

Να σημειωθεί ότι η "Μιμίκος" βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία, αλλά όλα δείχνουν ότι οδηγείται σε σημαντική μείωση προσωπικού, αφού η ΑΤΕ, προκειμένου να την εκποιήσει, θέλει να μειώσει το προσωπικό στα 450 άτομα από 640 που είναι σήμερα. Σ' αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει 15 απολύσεις εργαζομένων, εκ των οποίων οι 8 έγιναν όταν το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκεπτόταν την επιχείρηση και έθεσε το θέμα στη συνάντηση που είχε με την εκκαθαριστική ομάδα της ΑΤΕ. Αυτές τις μέρες, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων εξουσιοδότησε τη διοίκηση του σωματείου να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, αν απειληθούν παραπέρα οι θέσεις εργασίας.

"Θα πρέπει οι μετοχές του παλιού ιδιοκτήτη - συνέχισε ο βουλευτής - να περάσουν στην ΑΤΕ, χωρίς καμία αποζημίωση και να θεωρηθούν ποσά εξόφλησης οφειλών του προς την Τράπεζα και το δημόσιο. Η ΑΤΕ να εξυγιάνει την επιχείρηση, χωρίς μείωση προσωπικού και να τη λειτουργήσει σαν εταιρία μετοχικού ενδιαφέροντος μαζί με τους πτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, στους οποίους θα πρέπει να οργανωθούν οι μικρομεσαίοι πτηνοτρόφοι που συνεργάζονται ή όσοι άλλοι ενδιαφέρονται. Μόνο έτσι η ΑΤΕ αποκτά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, συμβάλλει στην απασχόληση και στη συνεταιριστικοποίηση, στην εξασφάλιση ενός βασικού διατροφικού προϊόντος και στη βελτίωση του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου της χώρας".

Τέλος, ο Ν. Γκατζής σημείωσε ότι στηρίζει τις κοινές θέσεις του υπομνήματος των σωματείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ