ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Στο έλεος των αντιαγροτικών ευρωπαϊκών ρυθμίσεων

Μιλούν στο "Ρ" σταφιδοπαραγωγοί από Αρχάνες και Αγ. Σίλα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (της απεσταλμένης μας Χρ. ΔΙΑΜΑΝΤΗ).-

Αβεβαιότητα για το μέλλον και αγανάκτηση για το σήμερα, επικρατεί ανάμεσα στους σταφιδοπαραγωγούς του Νομού Ηρακλείου. Στο δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, την ανύπαρκτη κρατική υποστήριξη στη διάθεση και προώθηση του προϊόντος, τις ανεξέλεγκτες καιρικές συνθήκες και την αφορία της προηγούμενης σεζόν, ήρθε να προστεθεί ο νέος Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για τη σταφίδα.

Ενας κανονισμός, που - όπως δήλωσαν στο "Ρ" σταφιδοκαλλιεργητές από τις Αρχάνες και τον Αγ. Σίλα - τους δίνει τη χαριστική βολή, ρίχνοντάς τους στο έλεος των εμπόρων, αυξάνοντας το ρίσκο που παίρνουν, έτσι κι αλλιώς, κάθε χρονιά. Και οι ζοφερές φράσεις που χρησιμοποιούν για το μέλλον, όπως "στόχος της ΕΕ είναι να σταματήσει η σταφιδοπαραγωγή στο νομό", "μας βάζουν στο σφάγιο", δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα. Κι όταν αυτή η πραγματικότητα αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των χωριών του νομού, η ανάγκη για αντίσταση προβάλλει επιτακτική.

Ηδη, οι ισχύουσες ρυθμίσεις της ΕΕ για τη σταφίδα και γενικά τα αγροτικά προϊόντα έχουν βλάψει στους σταφιδοπαραγωγούς του νομού. Χαρακτηριστικό είναι ότι η συνολική παραγωγή στο νομό φέτος ήταν μόλις 25 χιλιάδες τόνοι - τη στιγμή που η Τουρκία, αναφέρουν συγκριτικά οι καλλιεργητές, είχε 300.000 τόνους παραγωγή. Ακόμη κι από αυτούς τους 25.000 τόνους, οι 2,5 χιλιάδες είναι απούλητοι, καθώς - όπως λένε - το κράτος δε στηρίζει το προϊόν. Το κέρδος που έχουν; Ισα που αρκεί να καλύψουν τα έξοδα συγκομιδής. Αν δεν πάρουν τη στρεμματική ενίσχυση, σημειώνουν, είναι χαμένοι. Λένε και κάτι άλλο, πως όταν ο σταφιδοπαραγωγός δεν πάει καλά, τότε όλοι νοσούν... "Υπάρχουν άνθρωποι που ψωνίζουν βερεσέ... ", μας λέει χαρακτηριστικά ο Π. Γιενετζάκης,γραμματέας της ΚΟ Αρχανών του ΚΚΕ.

Συμβόλαια... θανάτου

Περίπου το 90% των σταφιδοπαραγωγών του νομού ζουν από τη σταφίδα και μόνο. Είναι αυτοί που είδαν την τιμή του προϊόντος, στα μέσα της σεζόν, να μειώνεται από 170 δραχμές το κιλό στις 160. Που πρέπει να κάνουν τις αναμπελώσεις - στα παλιά και κορεσμένα αμπέλια φυτεύουν νέα - με μία υποτυπώδη ενίσχυση, περίπου 430 χιλιάδες ανά στρέμμα από το υπουργείο Γεωργίας. Χρήματα, που ο παραγωγός αναγκάζεται να ξοδέψει για να ζήσει. Και στρέφονται όλοι στη στρεμματική ενίσχυση - 100.000 δραχμές ανά στρέμμα όταν το αμπέλι είναι πάνω από πέντε χρόνων και 76.000 δραχμές όταν είναι κάτω από πέντε χρόνων.

"Οσοι δεν καταφέρουν να πάρουν στρεμματική ενίσχυση είναι τελειωμένοι", μας λέει ο Στ. Σαμαρίτης,σταφιδοπαραγωγός και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Αγ. Σίλα. Ο ίδιος συνεχίζει, λέγοντας πως με την εφαρμογή του νέου κανονισμού πολλές στρεμματικές ενισχύσεις θα χαθούν. Κι αυτό γιατί ο κανονισμός θέτει ως όρο στους παραγωγούς να δηλώσουν πόσα στρέμματα καλλιεργούν και τι παραγωγή θα έχουν, αλλά και να υπογράψουν υποχρεωτικά συμβόλαια (είτε ως παραγωγοί, είτε ως ομάδες παραγωγών) με τους εμπόρους, όπου θα πρέπει να προσδιορίζεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης της σταφίδας. Παράλληλα, όπως μας λέει ο Μπ. Καλοχριστιανάκης,μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συλλόγου Αρχανών, "μας υποχρεώνουν να υπογράψουμε συμβόλαια χωρίς να γνωρίζουμε την τιμή πώλησης της σταφίδας. Την ίδια στιγμή ο έμπορος έχει το δικαίωμα να αγοράζει τμηματικά τη σταφίδα, με ενδεχόμενο έτσι μέρος της παραγωγής να μείνει αδιάθετο. Αυτό το κομμάτι βέβαια μπορεί να αγοραστεί "κοψοχρονιάς" από τον έμπορο".

Ολα αυτά την ώρα που - τονίζει ο Στ. Σαμαρίτης - η σταφίδα θα μπορούσε να "σταθεί", να είναι ανταγωνίσιμη, στην ευρωπαϊκή αγορά. Αν βέβαια είχε την κρατική υποστήριξη. Αν δηλαδή υπήρχε πρόγραμμα προώθησης της σταφίδας σε καλή τιμή. "Μια αρχή θα ήταν, μας λέει ο ίδιος, ο Ελληνας αγρότης γενικά να χρηματοδοτείται ουσιαστικά. Να μειωθεί το κόστος των πρώτων υλών και των επιτοκίων. Να ρυθμιστούν τα αγροτικά χρέη και να προωθείται σωστά το προϊόν, χωρίς να ρίχνει τον παραγωγό στο έλεος των εμπόρων".

Τέλος, οι δύο σταφιδοπαραγωγοί επισημαίνουν, με αφορμή και τον νέο κανονισμό, πως ο Ελληνας αγρότης αντί να συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες που τον αφορούν, "είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης". Πως για αυτόν αποφασίζουν κάποιοι στην ΕΕ - και η κυβέρνηση συμφωνεί - που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τον Ελληνα αγρότη...

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ
Πρότειναν χωριό - μαμούθ στους πρόποδες της Πάρνηθας!

Κατά τη συζήτηση για την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το Ολυμπιακό Χωριό, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου πρότεινε, εκτός από την ένταξη στο σχέδιο πόλης 1.527 στρεμμάτων, να μπουν επιπλέον 550 στρέμματα δημόσιας δασικής έκτασης! Μοναδική παράταξη που καταψήφισε ήταν η "Πανδημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Μενιδίου"

"Πλάτες" στα μεγάλα συμφέροντα, που ορέγονται το "φιλέτο" του Ολυμπιακού Χωριού, κάνει η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών.

Με προχτεσινή απόφαση - καταψήφισε μόνο η "Πανδημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Μενιδίου" - όχι μόνο εγκρίνει την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Αχαρνών και την ένταξη στο σχέδιο πόλης 1.527 στρεμμάτων (πρόταση Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004"), αλλά επιπλέον ζητά να ενταχθούν στο σχέδιο ακόμα περίπου 543 στρέμματα δημόσιας δασικής έκτασης!

Η πρόσθετη αυτή έκταση γειτνιάζει με την περιοχή που πρόκειται να κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Χωριό και συμπίπτει με την έκταση του Φακέλου Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων και συνολικά πρόκειται για 2.070 στρέμματα στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Οπως υποστήριξαν τόσο ο δήμαρχος Αχαρνών Δ. Παπανίκας όσο και ο νομαρχιακός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Αν. Μουστακάτος,η επιπλέον έκταση παραχωρείται στην Επιτροπή Διεξαγωγής Ολυμπιακών, με κάποια ανταλλάγματα... Οπως τη σύνδεση της περιοχής με το Μετρό ή το σιδηρόδρομο, ο τριπλασιασμός των κοινωνικών υποδομών (σχολεία κ. ά.) και η απόδοση των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, που θα κατασκευαστούν στο Ολυμπιακό Χωριό, αμέσως μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο δήμο και τους κατοίκους και να μην αφεθούν στους ιδιώτες. Ολα αυτά βέβαια ανήκουν "στη σφαίρα των ευχών", όπως χαρακτηριστικά είπε ο μηχανικός του δήμου κ. Τζάνος,καθώς όπως ο ίδιος τόνισε η "Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων 2004 ΑΕ" δεν ενδιαφέρεται για την υπόλοιπη περιοχή, αλλά μόνο για το Ολυμπιακό Χωριό. Δε γνωρίζουμε όμως αν αυτή η πρόταση αφήνει αδιάφορους και τους επιχειρηματίες που βλέπουν σαν μια μοναδική επενδυτική ευκαιρία το Ολυμπιακό Χωριό...

Οσον αφορά την ανάθεση στον ΟΕΚ της κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού και τη στέγαση εργαζομένων στην περιοχή είναι κάτι που δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει, αφού δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση. Παράλληλα, οι σκέψεις της πλειοψηφίας για τα 2.070 στρέμματα δεν κρύφτηκαν, αφού μεταξύ άλλων προτάσεων ακούστηκε και η δημιουργία στην περιοχή του "Αττικού Πανεπιστημίου", πρόταση που είχε κάνει προ μηνών το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (παράρτημα του ΣΕΒ).

Να σημειωθεί ακόμα ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι γεωργική έκταση και υψηλής παραγωγικότητας, σύμφωνα και με έγγραφο της Νομαρχιακής Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (ΝΕΧΩΠ) Ανατολικής Αττικής. Πράγμα που σημαίνει ότι όλοι οι αγρότες της περιοχής θα εγκαταλείψουν τη γη τους προκειμένου να γίνει το Ολυμπιακό Χωριό.

Μοναδική παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο που έφερε ουσιαστικές αντιρρήσεις ήταν η "Πανδημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Μενιδίου" (ΠΑΣΥΜ),εκ μέρους της οποίας παραβρέθηκε η Ζαμπία Κατσανδρεδάκη και τόνισε ότι οι αποφάσεις για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού στην περιοχή πάρθηκαν χωρίς να ζητηθεί η άποψη του δήμου και των φορέων και αφήνοντας άλυτα προβλήματα των κατοίκων, που θα ζήσουν εκεί μετά τη λήξη των αγώνων.

"Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά παραδίνεται δημοτική περιουσία σε ιδιώτες, που θα την εκμεταλλευτούν. Η απόφαση αυτή θα λειτουργήσει σε βάρος της ευρύτερης περιοχής, καθώς ήταν δασική έκταση και τώρα πρόκειται να οικοδομηθεί. Παράλληλα "ανοίγουν" οι ορέξεις των ιδιωτών για τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας", δήλωσε στο "Ρ" ο Θάνος Τραβασάρος δημοτικός σύμβουλος της ΠΑΣΥΜ.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραβρέθηκε και ο νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής και επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Νίκος Στεφανίδης,ο οποίος κατήγγειλε τόσο το σκεπτικό της Δημοτικής Αρχής όσο και της κυβέρνησης για την κατασκευή των ολυμπιακών έργων.

Γεωργικά προϊόντα με "σήμα ταυτότητας"

Την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Ελληνικού Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) ανακοίνωσαν χτες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης και ο πρόεδρος του Οργανισμού Γ. Αποστολίδης.

Στόχοι του ΟΠΕΓΕΠ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, είναι ο έλεγχος της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος και η ενίσχυση της ταυτότητάς του με τη χορήγηση ειδικού σήματος. Οπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΟΠΕΓΕΠ, με το σήμα "AGRO" - που θα φέρουν τα προϊόντα που θα πιστοποιούνται από τον ΟΠΕΓΕΠ - μεταξύ άλλων: Θα ενισχύεται η ταυτότητα των ελληνικών γεωργικών προϊόντων, θα προωθούνται τα προϊόντα της χώρας μας σε νέες, επιλεκτικές και ακριβές αγορές, θα προστατεύεται η ελληνική παραγωγή από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά και ο καταναλωτής από προϊόντα αμφίβολης ποιότητας.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΣΕΡΡΩΝ
Θύματα της κυβερνητικής αδιαφορίας

Με τα νεύρα και τη φτώχεια των κτηνοτρόφων του Νομού Σερρών "παίζει" η κυβέρνηση, καθώς με δική της ευθύνη δεν τους έχει καταβληθεί ακόμα η εξισωτική αποζημίωση για το έτος 1998! Το γεγονός αυτό καταγγέλλει ο σύλλογος κτηνοτρόφων "Το Παγγαίο", με έδρα το Ροδολίβος Σερρών, επισημαίνοντας την απόγνωση των κτηνοτρόφων, καθώς "η εξισωτική αποζημίωση αποτελεί μια σεβαστή οικονομική ενίσχυση για τη συμπλήρωση του πενιχρού εισοδήματός τους".

Μάλιστα, το πρόβλημα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις αφού, όπως τονίζει ο σύλλογος "από ενημέρωση που είχαμε από τη διεύθυνση Γεωργίας, για λόγους που εμείς δεν καταλαβαίνουμε, η εξισωτική αποζημίωση δε θα μας καταβληθεί ούτε μέχρι το τέλος του έτους"! Η καθυστέρηση αυτή, υπογραμμίζει, οφείλεται στο υπουργείο Γεωργίας το οποίο δε φρόντισε εγκαίρως να περάσει στα κομπιούτερ το σχετικό πρόγραμμα για να αρχίσει η μηχανογράφηση των αιτήσεων.

Το 90% των σταφιδοπαραγωγών του νομού, ζει αποκλειστικά από τη σταφίδα...

"Στόχος της ΕΕ να σταματήσει η σταφιδοπαραγωγή στο νομό μας", λέει ο Στ. Σαμαρίτης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ