Πέμπτη 29 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Στο έλεος των αντιαγροτικών ευρωπαϊκών ρυθμίσεων

Μιλούν στο "Ρ" σταφιδοπαραγωγοί από Αρχάνες και Αγ. Σίλα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (της απεσταλμένης μας Χρ. ΔΙΑΜΑΝΤΗ).-

Αβεβαιότητα για το μέλλον και αγανάκτηση για το σήμερα, επικρατεί ανάμεσα στους σταφιδοπαραγωγούς του Νομού Ηρακλείου. Στο δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, την ανύπαρκτη κρατική υποστήριξη στη διάθεση και προώθηση του προϊόντος, τις ανεξέλεγκτες καιρικές συνθήκες και την αφορία της προηγούμενης σεζόν, ήρθε να προστεθεί ο νέος Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για τη σταφίδα.

Ενας κανονισμός, που - όπως δήλωσαν στο "Ρ" σταφιδοκαλλιεργητές από τις Αρχάνες και τον Αγ. Σίλα - τους δίνει τη χαριστική βολή, ρίχνοντάς τους στο έλεος των εμπόρων, αυξάνοντας το ρίσκο που παίρνουν, έτσι κι αλλιώς, κάθε χρονιά. Και οι ζοφερές φράσεις που χρησιμοποιούν για το μέλλον, όπως "στόχος της ΕΕ είναι να σταματήσει η σταφιδοπαραγωγή στο νομό", "μας βάζουν στο σφάγιο", δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα. Κι όταν αυτή η πραγματικότητα αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των χωριών του νομού, η ανάγκη για αντίσταση προβάλλει επιτακτική.

Ηδη, οι ισχύουσες ρυθμίσεις της ΕΕ για τη σταφίδα και γενικά τα αγροτικά προϊόντα έχουν βλάψει στους σταφιδοπαραγωγούς του νομού. Χαρακτηριστικό είναι ότι η συνολική παραγωγή στο νομό φέτος ήταν μόλις 25 χιλιάδες τόνοι - τη στιγμή που η Τουρκία, αναφέρουν συγκριτικά οι καλλιεργητές, είχε 300.000 τόνους παραγωγή. Ακόμη κι από αυτούς τους 25.000 τόνους, οι 2,5 χιλιάδες είναι απούλητοι, καθώς - όπως λένε - το κράτος δε στηρίζει το προϊόν. Το κέρδος που έχουν; Ισα που αρκεί να καλύψουν τα έξοδα συγκομιδής. Αν δεν πάρουν τη στρεμματική ενίσχυση, σημειώνουν, είναι χαμένοι. Λένε και κάτι άλλο, πως όταν ο σταφιδοπαραγωγός δεν πάει καλά, τότε όλοι νοσούν... "Υπάρχουν άνθρωποι που ψωνίζουν βερεσέ... ", μας λέει χαρακτηριστικά ο Π. Γιενετζάκης,γραμματέας της ΚΟ Αρχανών του ΚΚΕ.

Συμβόλαια... θανάτου

Περίπου το 90% των σταφιδοπαραγωγών του νομού ζουν από τη σταφίδα και μόνο. Είναι αυτοί που είδαν την τιμή του προϊόντος, στα μέσα της σεζόν, να μειώνεται από 170 δραχμές το κιλό στις 160. Που πρέπει να κάνουν τις αναμπελώσεις - στα παλιά και κορεσμένα αμπέλια φυτεύουν νέα - με μία υποτυπώδη ενίσχυση, περίπου 430 χιλιάδες ανά στρέμμα από το υπουργείο Γεωργίας. Χρήματα, που ο παραγωγός αναγκάζεται να ξοδέψει για να ζήσει. Και στρέφονται όλοι στη στρεμματική ενίσχυση - 100.000 δραχμές ανά στρέμμα όταν το αμπέλι είναι πάνω από πέντε χρόνων και 76.000 δραχμές όταν είναι κάτω από πέντε χρόνων.

"Οσοι δεν καταφέρουν να πάρουν στρεμματική ενίσχυση είναι τελειωμένοι", μας λέει ο Στ. Σαμαρίτης,σταφιδοπαραγωγός και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Αγ. Σίλα. Ο ίδιος συνεχίζει, λέγοντας πως με την εφαρμογή του νέου κανονισμού πολλές στρεμματικές ενισχύσεις θα χαθούν. Κι αυτό γιατί ο κανονισμός θέτει ως όρο στους παραγωγούς να δηλώσουν πόσα στρέμματα καλλιεργούν και τι παραγωγή θα έχουν, αλλά και να υπογράψουν υποχρεωτικά συμβόλαια (είτε ως παραγωγοί, είτε ως ομάδες παραγωγών) με τους εμπόρους, όπου θα πρέπει να προσδιορίζεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης της σταφίδας. Παράλληλα, όπως μας λέει ο Μπ. Καλοχριστιανάκης,μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συλλόγου Αρχανών, "μας υποχρεώνουν να υπογράψουμε συμβόλαια χωρίς να γνωρίζουμε την τιμή πώλησης της σταφίδας. Την ίδια στιγμή ο έμπορος έχει το δικαίωμα να αγοράζει τμηματικά τη σταφίδα, με ενδεχόμενο έτσι μέρος της παραγωγής να μείνει αδιάθετο. Αυτό το κομμάτι βέβαια μπορεί να αγοραστεί "κοψοχρονιάς" από τον έμπορο".

Ολα αυτά την ώρα που - τονίζει ο Στ. Σαμαρίτης - η σταφίδα θα μπορούσε να "σταθεί", να είναι ανταγωνίσιμη, στην ευρωπαϊκή αγορά. Αν βέβαια είχε την κρατική υποστήριξη. Αν δηλαδή υπήρχε πρόγραμμα προώθησης της σταφίδας σε καλή τιμή. "Μια αρχή θα ήταν, μας λέει ο ίδιος, ο Ελληνας αγρότης γενικά να χρηματοδοτείται ουσιαστικά. Να μειωθεί το κόστος των πρώτων υλών και των επιτοκίων. Να ρυθμιστούν τα αγροτικά χρέη και να προωθείται σωστά το προϊόν, χωρίς να ρίχνει τον παραγωγό στο έλεος των εμπόρων".

Τέλος, οι δύο σταφιδοπαραγωγοί επισημαίνουν, με αφορμή και τον νέο κανονισμό, πως ο Ελληνας αγρότης αντί να συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες που τον αφορούν, "είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης". Πως για αυτόν αποφασίζουν κάποιοι στην ΕΕ - και η κυβέρνηση συμφωνεί - που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τον Ελληνα αγρότη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ