Πέμπτη 29 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣΓΛΥΦΑΔΑΣ"
Να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες στην παραλία

- Ποια κατάσταση επικρατεί στα όρια του Δήμου σας σχετικά με τα νυχτερινά κέντρα;

- Σε μια πόλη, όπως η Γλυφάδα, που καλύπτει το 48% της νυχτερινής διασκέδασης και τα νυχτερινά κέντρα υπερβαίνουν τα 500, θα μπορούσε κανείς, παραφράζοντας το στίχο ενός λαϊκού τραγουδιού "στην μπιφτεκούπολη που τη λεν Γλυφάδα" να καταλήξει... "στην πόλη των μπαρ που τη λεν Γλυφάδα".

Η τακτική των επιχειρηματιών συντηρεί και ένα καθεστώς παρανομίας που τελικά στρέφεται σε ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο. Και εξηγούμαι: Κάποια από αυτά τα καταστήματα δεν έχουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, γεγονός που σημαίνει πως δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας, υγιεινής και εγκαταστάσεων. Οι πολύ υψηλές τιμές που επικρατούν σε αυτά τα καταστήματα δίνουν στο δήμο τους φόρους που αναλογούν στα καταστήματά τους, παρ' όλο που ένα μέρος αυτών καταβάλλεται από τους πελάτες.

Σημαντική παράμετρος του προβλήματος είναι και η καταπάτηση δημόσιας γης και κοινόχρηστων χώρων. Σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζεται ο νόμος περί αιγιαλίτιδας ζώνης με αυθαίρετη δόμηση και παράνομες επεκτάσεις κτιρίων πολλών τετραγωνικών μέτρων. Ακόμα, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της παράνομης εκμετάλλευσης των δρόμων μπροστά στα καταστήματα ως χώρος στάθμευσης έναντι αμοιβής. Είναι εύκολα αντιληπτή και η πολιτιστική υποβάθμιση που συντελείται, όταν σε αντίθεση με την αλματώδη αύξηση του αριθμού αυτών των καταστημάτων, υπάρχει παντελής έλλειψη χώρων πολιτισμού (στέκια νεολαίας, βιβλιοθήκες, και άλλα).

- Ποιος ευθύνεται για όλα αυτά; Υπάρχει έλεγχος των παρανομιών;

Παρά το γεγονός ότι η αρμοδιότητα για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων (ή γενικά των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος) πέρασε στα χέρια των Δήμων, η πολυνομία αλλά και τα "παραθυράκια" των νόμων προωθούν μια ύποπτη συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματιών, των φορέων της Αυτοδιοίκησης και δημόσιων υπηρεσιών. Οι αντικρουόμενες διατάξεις οδηγούν στο να μην εφαρμόζεται τελικά η σχετική νομοθεσία. Αρκετές φορές εθελοτυφλούν και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, ενώ το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι όταν το δημοτικό συμβούλιο της Γλυφάδας αποφάσισε την ανάκληση ή τη μη χορήγηση άδειας σε κάποια καταστήματα, επενέβη, η Επιτροπή του Αρθρου 18 (Υπουργείο Εσωτερικών) και ανακάλεσε τις αποφάσεις!

Οι έλεγχοι βέβαια είναι ελλιπείς και σε επίπεδο υπηρεσιών του Δήμου και Νομαρχίας.

- Ποιες είναι οι προτάσεις της παράταξής σας;

- Πιστεύουμε πως η διασκέδαση και η ψυχαγωγία είναι ουσιαστικό στοιχείο της ζωής των Ελλήνων, άρα είναι απαραίτητοι οι ανάλογοι χώροι για το σκοπό αυτό. Οι επιχειρήσεις αυτές λόγω της ιδιαιτερότητάς τους πρέπει να λειτουργούν καθ' όλα νόμιμα - σε αντίθεση με την υπάρχουσα κατάσταση - όσον αφορά τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις τους, την ασφάλεια και την υγιεινή, την ηχορύπανση κτλ. απαιτείται δηλαδή έλεγχος νόμιμης έκδοσης αδειών λειτουργίας και απομάκρυνσης των αυθαιρεσιών όπου αυτές υπάρχουν. Είναι αναγκαίο να πάψουν να χορηγούνται άδειες σε βεβαρημένες περιοχές.

Η δημοτική αρχή πρέπει να προβαίνει στο κλείσιμο των καταστημάτων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας. Εδώ βέβαια πρέπει να προβάλλουμε το αίτημα για την προέγκριση της άδειας λειτουργίας, η οποία θα χορηγείται από διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα εξετάζει έπειτα αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και θα εισηγείται αντίστοιχα στο δημοτικό συμβούλιο.

Οσον αφορά το μέτωπο της πόλης μας, προς τη θάλασσα, η παραλία είναι για μας κοινόχρηστος χώρος και είναι επιτακτική η άμεση απομάκρυνση των αυθαιρεσιών, όπου αυτές υπάρχουν.

Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ