ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Υποβαθμισμένο πριν λειτουργήσει

Ενταση των αγώνων τους αποφάσισαν μαζικοί φορείς της περιοχής

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τους αγώνες για τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Περιφερειακού Νοσοκομείου Λάρισας, έτσι ώστε ν' ανταποκρίνεται στο ρόλο του και να καλύπτει με επάρκεια τις ανάγκες τριτοβάθμιας περίθαλψης για τους 1.000.000 και πλέον κατοίκους της ευρύτερης περιοχής στο κέντρο της Ελλάδας, εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι δεκάδων φορέων της Θεσσαλίας, που πήραν μέρος στην προχτεσινοβραδινή σύσκεψη στο δημαρχείο της Λάρισας. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης που προβλέπει τη μεταφορά πέντε κλινικών - Β Παθολογικής, Γαστρεντολογικής, Νευροχειρουργικής, Γναθοχειρουργικής και Νεογνολογικής - από το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας στο Πανεπιστημιακό και την αντιμετώπιση των δύο νοσοκομείων ως ενιαίο συγκρότημα.

Η απόφαση αυτή, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται σαν υποχώρηση του υπουργείου Υγείας - μπροστά στις αντιδράσεις και στις κινητοποιήσεις των μαζικών φορέων και του λαού της Θεσσαλίας και ενόψει του νέου πολιτικού κόστους στις επερχόμενες εκλογές που θα πληρώσει το κυβερνών κόμμα, αν συνεχίσει το νοσοκομείο να παραμένει κλειστό, ενώ είναι έτοιμο εδώ και ενάμιση χρόνο - από τον διακηρυγμένο στόχο του για συγχώνευση των δυο νοσοκομείων με την κατάργηση του νομαρχιακού, δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα των Θεσσαλών και αν εφαρμοστεί, οδηγεί στην εξ αρχής υποβάθμιση του νέου νοσοκομείου και στην παραπέρα υποβάθμιση, μέχρι και το κλείσιμο του νομαρχιακού.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων των μαζικών φορέων εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στην κυβερνητική απόφαση και όλοι υπογράμμισαν την ανάγκη ετοιμότητας και εγρήγορσης του λαού της περιοχής, για να εντείνει τις κινητοποιήσεις του, μέχρι την τελική δικαίωση των αιτημάτων του. Η προσπάθεια κάποιων κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ - όπως ο βουλευτής Λάρισας Θ. Στάθης,ο νομάρχης Λάρισας Γ. Φλώρος,δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι και διορισμένοι στο δημόσιο, που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα - να δικαιώσουν την κυβερνητική απόφαση, με το επιχείρημα πως"γίνεται μια θετική αρχή για τη λειτουργία του νοσοκομείου και πρέπει να περιμένουμε, χωρίς να προχωρήσουμε σε αντιδράσεις και κινητοποιήσεις", προκάλεσε τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των φορέων, που τόνισαν την ανάγκη, όχι μόνο της επαγρύπνησης και της επιφυλακής, αλλά και της έντασης της πάλης, καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, τον εμπαιγμό της κυβέρνησης σε βάρος των Θεσσαλών και τον πολιτικαντισμό της, ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.

Ετοιμότητα για νέους αγώνες

Την εκτίμησή τους ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αν δε γίνουν άμεσα οι 350 προκηρυχθείσες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, αν δεν προκηρυχτούν αμέσως και οι άλλες αναγκαίες προσλήψεις κι αν δε λειτουργήσουν πρώτα τα εργαστήρια, τα εξωτερικά εργαστήρια και πανεπιστημιακές κλινικές, όπως η ΜΕΘ κι άλλες, τόνισαν, μιλώντας στη σύσκεψη, ο Γ. Μεσσήνης,πρόεδρος του ΔΣ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, οΝ. Σταθάκης,πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Β. Κόκκαλης,πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας. Στην ανάγκη έντασης των αγώνων των μαζικών φορέων και του λαού της περιοχής, για τη σωστή λειτουργία του πανεπιστημιακού και την αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στα νομαρχιακά νοσοκομεία της Θεσσαλίας, αναφέρθηκαν οι Β. Αναγνωστόπουλος,νομάρχης Καρδίτσας, Χρ. Τέγος,δήμαρχος Καρδίτσας, Α. Παππάς,αντιδήμαρχος Βόλου, Τ. Τσιόγκας,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Γ. Πατάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας κι άλλοι εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

Στην παρέμβασή του εκ μέρους της Επιτροπής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ο Χρ. Χαλκιάς,κατήγγειλε ότι η κυβερνητική απόφαση οδηγεί στην υποβάθμιση του νέου νοσοκομείου και γενικότερα της νοσοκομειακής περίθαλψης στη Θεσσαλία και δήλωσε την ενεργό συμπαράσταση του Κόμματος στους αγώνες του λαού της περιοχής που θα συνεχιστούν. Επιφυλάξεις για την κυβερνητική απόφαση εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ μίλησε για "σολομώντεια λύση", που δεν ικανοποιεί πλήρως το κόμμα του... Στις παρεμβάσεις τους οι παρευρισκόμενοι στη σύσκεψη, βουλευτές του ΚΚΕ, Β. Μπούτας και Ν. Γκατζής,αφού υπογράμμισαν την ανάγκη συνέχισης των αγώνων, επισήμαναν ότι υπεύθυνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νέο νοσοκομείο και γενικότερα η περίθαλψη στη Θεσσαλία, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, είναι η πολιτική λιτότητας και περικοπών για τη δημόσια υγεία και ενίσχυσης των ιδιωτών, που δραστηριοποιούνται, κερδοσκοπώντας σ' αυτό τον ευαίσθητο χώρο, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στα πλαίσια της πορείας ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ.

Συνοψίζοντας τις απόψεις και τ' αποτελέσματα της σύσκεψης, ο δήμαρχος Λάρισας, Κ. Τζανακούλης,υπογράμμισε ότι επ' ουδενί λόγω οι φορείς θα εφησυχάσουν και θα υποστείλουν τη σημαία του αγώνα για τη σωστή λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Για την ικανοποίηση των αιτημάτων του λαού της περιοχής, η επιτροπή των φορέων που έχει συσταθεί θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, προκειμένου να της δοθούν διευκρινίσεις για την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση που περιέχει, όπως είπε και ο δήμαρχος, "πολλά σκοτεινά σημεία", θα ζητήσει, επίσης, να επισπευστούν οι διαδικασίες πρόσληψης για την άμεση κάλυψη των 350 θέσεων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο και να δεσμευτεί η κυβέρνηση για σύντομη προκήρυξη και νέων θέσεων και για την αναβάθμιση του νομαρχιακού νοσοκομείου Λάρισας και των άλλων νομών της Θεσσαλίας.

Στη σύσκεψη, εκτός των προαναφερθέντων παραβρέθηκαν πολλοί δήμαρχοι, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων κι άλλων μαζικών φορέων.

Χωρίς ταξί την Τρίτη

Χωρίς ταξί θα μείνει η Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη. Οι ιδιοκτήτες ταξί αποφάσισαν να "δέσουν χειρόφρενο" για 24 ώρες - από τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Δευτέρας - σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την "απροθυμία" της κυβέρνησης να επιλύσει πολλά και χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου.

Οπως ανακοίνωσαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), η κινητοποίηση της ερχόμενης Τρίτης είναι προειδοποιητική και αν η κυβέρνηση εμμείνει στην ίδια τακτική, τότε θα υπάρξει κλιμάκωση των αντιδράσεων του κλάδου από το Σεπτέμβρη. Για το ΣΑΤΑ, πρόβλημα αιχμής είναι η πάταξη των "πειρατικών" ταξί, με την εκκαθάριση του μητρώου και την αντικατάσταση των πινακίδων, όπως έχει υποσχεθεί μήνες τώρα η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών.

Επίσης, προβάλλονται το πρόβλημα με τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των ταξί (λεωφορειολωρίδες), η αύξηση του κομίστρου (η "σημαία" από 200 να αυξηθεί σε 250 δρχ., η μονή ταρίφα από 66 σε 78 δρχ. και η διπλή από 130 σε 140 δρχ.), καθώς και η λήψη μέτρων για την προστασία των αυτοκινητιστών από εγκληματικές ενέργειες.

Προκλητικός εμφανίστηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΣΑΤΑΕυθ. Λυμπερόπουλος.Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν προτίθεται η ηγεσία του κλάδου ν' αλλάξει στάση, δεδομένου ότι η ακολουθούμενη μέχρι τώρα τακτική του "διαλόγου" με την κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά, αντίθετα, δίνει έρεισμα για ακόμα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος του κλάδου, είπε χαρακτηριστικά ότι "πέρασαν οι εποχές που γινόταν αγώνας για τον αγώνα και ότι σήμερα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με διάλογο και συνεννόηση"...

Διαμετρικά αντίθετη με τη θέση της πλειοψηφίας του ΣΑΤΑ είναι η άποψη που διατυπώνουν τα στελέχη της "Ενωτικής Προοδευτικής Συνεργασίας" (ΕΠΣ).

Οπως καταγγέλλει ο Π. Μαυρίκης,στέλεχος της παράταξης και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου: "Η πλειοψηφία στην ηγεσία του ΣΑΤΑ αρνείται πεισματικά να προβάλει τα "καυτά" προβλήματα του κλάδου, όπως: Η ασυδοσία στην αγορά, που διαμορφώνει το υπέρογκο κόστος λειτουργίας των ταξί. Η απελευθέρωση του μεταφορικού έργου του ταξί (παράνομη λειτουργία μοτοταξί, εκχώρηση μέρους της τουριστικής μεταφοράς στους μεγαλοξενοδόχους, προώθηση εννιαθέσεων ταξί και θεσμοθέτηση υπέρογκων προστίμων και αυστηρών ποινών για τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές ταξί κλπ.). Η δυσβάστακτη φορολόγηση για την αντικατάσταση ταξί, αλλά και άλλες περιπτώσεις (εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις 10ετίας, μεταβίβαση άδειας κ.ά.)".

Ο Π. Μαυρίκης επισημαίνει ότι η πλειοψηφία του Συνδικάτου αρνείται την αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων και επιλέγει το δρόμο του "διαλόγου" και της συναίνεσης με την κυβέρνηση. Παράλληλα, θεωρεί ότι η εξαγγελθείσα κινητοποίηση είναι "τουφεκιά στον αέρα", καθώς από την πλευρά της πλειοψηφίας λείπει η βούληση για την προετοιμασία του κλάδου και την οργάνωση της αντίστασης για την απόκρουση της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάρος των επαγγελματιών αυτοκινητιστών ταξί.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Αμφισσας,διοργανώνει εκδήλωση - προσκύνημα, την Κυριακή 1 Αυγούστου, στις 11.30 το πρωί, στις Καρούτες Φωκίδας.Η εκδήλωση γίνεται προς τιμήν των μαχητών του ΕΛΑΣ, που έπεσαν μαχόμενοι τους Γερμανούς κατακτητές, στις 5/8/44, στη μεγάλη μάχη των Καρουτών. Τα κεντρικά γραφεία ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, τα οποία θα αναχωρήσουν την Κυριακή στις 6.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Για εγγραφές και πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8234.296 και 8831.368.
  • Σε γιορτασμό της 55ης επετείου από τη νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ ενάντια στους Βούλγαρους φασίστες κατακτητές στον Πλαταμώνα, καλεί η Περιφερειακή Επιτροπή ΠΕΑΕΑ Παράρτημα Καβάλας,την Κυριακή 1 Αυγούστου.Η αναχώρηση θα γίνει στις 8 π.μ. από το Δημοτικό κήπο Καβάλας, στις 9 το πρωί θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Παπαφλέσσα,στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα,ενώ στις 11 το πρωί θα γίνει η κεντρική ομιλία στο μνημείο πεσόντων στη μάχη του Πλαταμώνα.
  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Κάτω Κλειτορίας Καλαβρύτων, διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 1 Αυγούστου,στις 11 π.μ.,στην κεντρική πλατεία Κάτω Κλειτορίας,στη μνήμη των πεσόντων μαχητών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ της περιόδου 1940 - '49.
  • Εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης διοργανώνει και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Πτολεμαϊδας,την Κυριακή 1 Αυγούστου.
  • Αναβάλλεται για τις αρχές Σεπτέμβρη η τριήμερη εκδρομή στο Βίτσι,που είχε προγραμματίσει το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ για τις 30/7 έως 1/8 1999,με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την υποχώρηση του ΔΣΕ. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του ΚΣ και στα τηλέφωνα: 5230.526. 5230.534.
Φωτιά στο Μελανιό Χίου

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ πυρκαγιά στην περιοχή Ακρωτήρι, στο Μελανιό της Χίου. Η φωτιά, που ξεκίνησε στις 15.50, εξακολουθούσε να καίει μέχρι το βράδυ θαμνώδεις εκτάσεις.

Στην περιοχή κατέφθασαν αμέσως δύο πυροσβεστικά οχήματα και τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Ελευσίνα και τη Σάμο, καθώς και ένα ελικόπτερο Μ 126, ενώ αργά το βράδυ στην περιοχή μετέβησαν από την Αθήνα άλλα πέντε οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ με 40 άντρες. Στο μεταξύ, άλλες έξι πυρκαγιές, δύο στο Αγρίνιο, στη Θήβα, στη Θεσσαλονίκη και στον Πύργο τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο.

Δεν ξεχνούν τα θύματα

Διήμερο εκδηλώσεων στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας διοργανώνει σήμερα και αύριο η Οργανωτική Επιτροπή των εκδηλώσεων μνήμης, τιμής και διαμαρτυρίας των θυμάτων της πυρκαγιάς της 30ής Ιουλίου 1993. "Σκοπός των εκδηλώσεων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η οργανωτική επιτροπή, είναι να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων και ιδιαιτέρως των τριών βραβευθέντων από την Ακαδημία νέων, που θυσιάστηκαν στην προσπάθειά τους να σώσουν ζωές συνανθρώπων τους". Παράλληλα, στην ανακοίνωση, η επιτροπή εκφράζει τη διαμαρτυρία της για τα ελλιπή μέτρα πυροπροστασίας και δασοπυρόσβεσης σε πανελλαδικό επίπεδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ