ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣΓΛΥΦΑΔΑΣ"
Να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες στην παραλία

- Ποια κατάσταση επικρατεί στα όρια του Δήμου σας σχετικά με τα νυχτερινά κέντρα;

- Σε μια πόλη, όπως η Γλυφάδα, που καλύπτει το 48% της νυχτερινής διασκέδασης και τα νυχτερινά κέντρα υπερβαίνουν τα 500, θα μπορούσε κανείς, παραφράζοντας το στίχο ενός λαϊκού τραγουδιού "στην μπιφτεκούπολη που τη λεν Γλυφάδα" να καταλήξει... "στην πόλη των μπαρ που τη λεν Γλυφάδα".

Η τακτική των επιχειρηματιών συντηρεί και ένα καθεστώς παρανομίας που τελικά στρέφεται σε ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο. Και εξηγούμαι: Κάποια από αυτά τα καταστήματα δεν έχουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, γεγονός που σημαίνει πως δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας, υγιεινής και εγκαταστάσεων. Οι πολύ υψηλές τιμές που επικρατούν σε αυτά τα καταστήματα δίνουν στο δήμο τους φόρους που αναλογούν στα καταστήματά τους, παρ' όλο που ένα μέρος αυτών καταβάλλεται από τους πελάτες.

Σημαντική παράμετρος του προβλήματος είναι και η καταπάτηση δημόσιας γης και κοινόχρηστων χώρων. Σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζεται ο νόμος περί αιγιαλίτιδας ζώνης με αυθαίρετη δόμηση και παράνομες επεκτάσεις κτιρίων πολλών τετραγωνικών μέτρων. Ακόμα, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της παράνομης εκμετάλλευσης των δρόμων μπροστά στα καταστήματα ως χώρος στάθμευσης έναντι αμοιβής. Είναι εύκολα αντιληπτή και η πολιτιστική υποβάθμιση που συντελείται, όταν σε αντίθεση με την αλματώδη αύξηση του αριθμού αυτών των καταστημάτων, υπάρχει παντελής έλλειψη χώρων πολιτισμού (στέκια νεολαίας, βιβλιοθήκες, και άλλα).

- Ποιος ευθύνεται για όλα αυτά; Υπάρχει έλεγχος των παρανομιών;

Παρά το γεγονός ότι η αρμοδιότητα για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων (ή γενικά των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος) πέρασε στα χέρια των Δήμων, η πολυνομία αλλά και τα "παραθυράκια" των νόμων προωθούν μια ύποπτη συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματιών, των φορέων της Αυτοδιοίκησης και δημόσιων υπηρεσιών. Οι αντικρουόμενες διατάξεις οδηγούν στο να μην εφαρμόζεται τελικά η σχετική νομοθεσία. Αρκετές φορές εθελοτυφλούν και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, ενώ το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι όταν το δημοτικό συμβούλιο της Γλυφάδας αποφάσισε την ανάκληση ή τη μη χορήγηση άδειας σε κάποια καταστήματα, επενέβη, η Επιτροπή του Αρθρου 18 (Υπουργείο Εσωτερικών) και ανακάλεσε τις αποφάσεις!

Οι έλεγχοι βέβαια είναι ελλιπείς και σε επίπεδο υπηρεσιών του Δήμου και Νομαρχίας.

- Ποιες είναι οι προτάσεις της παράταξής σας;

- Πιστεύουμε πως η διασκέδαση και η ψυχαγωγία είναι ουσιαστικό στοιχείο της ζωής των Ελλήνων, άρα είναι απαραίτητοι οι ανάλογοι χώροι για το σκοπό αυτό. Οι επιχειρήσεις αυτές λόγω της ιδιαιτερότητάς τους πρέπει να λειτουργούν καθ' όλα νόμιμα - σε αντίθεση με την υπάρχουσα κατάσταση - όσον αφορά τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις τους, την ασφάλεια και την υγιεινή, την ηχορύπανση κτλ. απαιτείται δηλαδή έλεγχος νόμιμης έκδοσης αδειών λειτουργίας και απομάκρυνσης των αυθαιρεσιών όπου αυτές υπάρχουν. Είναι αναγκαίο να πάψουν να χορηγούνται άδειες σε βεβαρημένες περιοχές.

Η δημοτική αρχή πρέπει να προβαίνει στο κλείσιμο των καταστημάτων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας. Εδώ βέβαια πρέπει να προβάλλουμε το αίτημα για την προέγκριση της άδειας λειτουργίας, η οποία θα χορηγείται από διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα εξετάζει έπειτα αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και θα εισηγείται αντίστοιχα στο δημοτικό συμβούλιο.

Οσον αφορά το μέτωπο της πόλης μας, προς τη θάλασσα, η παραλία είναι για μας κοινόχρηστος χώρος και είναι επιτακτική η άμεση απομάκρυνση των αυθαιρεσιών, όπου αυτές υπάρχουν.

Κ. Π.


ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΙ

Οι κυβερνητικές επιχειρήσεις - "σκούπα" ενάντια στους αλλοδαπούς μετανάστες ανέδειξαν μια από τις πιο επικίνδυνες πλευρές του εκμεταλλευτικού συστήματος στην περίοδο της σημερινής ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης". Οι συλλήψεις, οι προσαγωγές, οι απελάσεις των οικονομικών μεταναστών, με μόνο κριτήριο την εθνική τους προέλευση και με πρόσχημα την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αποσκοπούν στο ντοπάρισμα της κοινωνίας με την "Αλβανοφοβία", το ρατσισμό, την ξενοφοβία. Τα ΜΜΕ εστιάζουν τις κάμερές τους στη λογική "κάθε Αλβανός = εγκληματίας", συνεισφέροντας έτσι στην κάλυψη των πραγματικών αιτιών της εγκληματικότητας, των ιδίων των κυκλωμάτων του οργανωμένου εγκλήματος, των κάθε είδους μαφιόζων, που δεν έχουν καμία σχέση με τους μεροκαματιάρηδες αλλοδαπούς που υπόκεινται στην πιο άγρια εκμετάλλευση από τους εργοδότες.

Οι επιχειρήσεις - "σκούπα" και τα παραληρήματα των ρατσιστικών δηλώσεων του πρωθυπουργού, του κυβερνητικού εκπροσώπου και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής απέδειξαν το πόσο σαθρό ήταν το νομικό πλαίσιο της κυβέρνησης με τα πολυδιαφημισμένα Προεδρικά Διατάγματα για την "πράσινη κάρτα". Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είχε τοποθετηθεί ότι η καταγραφή που προπαγάνδιζε η κυβέρνηση δεν είχε καμία σχέση με τις προτάσεις του για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργατών και την αναγκαιότητα της ένταξής τους στην παραγωγική διαδικασία και στην κοινωνία γενικότερα, με την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων με τους Ελληνες συναδέλφους τους.

Η καταγραφή αποδείχτηκε φιάσκο και γρήγορα αποκάλυψε τους πραγματικούς στόχους της κυβέρνησης. Να έχει άλλοθι, δηλαδή, στην αξιοποίησή τους σύμφωνα με τις επιδιώξεις του κεφαλαίου για άσκηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης συνολικά, Ελλήνων και αλλοδαπών.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στην περιφέρεια Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας με 130.000 αλλοδαπούς εργάτες, 29.300 υπέβαλαν τα χαρτιά τους και πήραν "πράσινη κάρτα" μόνο 3.000! Οι υπόλοιποι 127.000 εξακολουθούν να είναι "παράνομοι". Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ξανασυζητήσει το ζήτημα, στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά οι αποφάσεις που πήρε βρίσκονται στην ίδια πολιτική κατεύθυνση, ενώ τα όποια υποτίθεται βελτιωτικά τεχνοκρατικά μέτρα είναι ευχολόγια. Το γεγονός ότι τα εμπλέκει με το Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Βαλκάνια, με την εξωτερική της πολιτική στην περιοχή, ενώ ενισχύεται η καταστολή στην εφαρμογή τους, δείχνει και τον αντιδραστικό χαρακτήρα της μεταναστευτικής πολιτικής της.

* * *

Στη Θεσσαλονίκη, αλλά και αλλού αλλοδαποί εργαζόμενοι που εργάζονται εδώ και πέντε χρόνια οι εργοδότες δεν τους κολλούν τα απαραίτητα 50 ένσημα που αποτελούν την προϋπόθεση για να βγάλουν πράσινη κάρτα. Ακόμη και όσοι πληρώνουν κρατήσεις για το ΙΚΑ όταν πάθουν ατύχημα δεν έχουν καμιά περίθαλψη, γιατί τα αρμόδια υπουργεία καθυστερούν να στείλουν τα σχετικά έγγραφα.

Ετσι οι αλλοδαποί εργάτες στη χώρα μας γίνονται θύματα της πιο άγριας εκμετάλλευσης από το κράτος και την εργοδοσία. Ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μεροκάματο πείνας, στο μισό και πιο κάτω από αυτά της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, με εξαντλητικά ωράρια, κάτω από άθλιες συνθήκες από άποψη υγιεινής και ασφάλειας, αυτά είναι τα αποτελέσματα της "νομιμοποίησης" που πρόσφερε η κυβέρνηση στους αλλοδαπούς εργάτες. Αν κάποιοι αρχίζουν να διεκδικούν καλύτερους όρους εργασίας, τότε χαρακτηρίζονται εγκληματικά στοιχεία και απειλούνται με απέλαση.

Η αλβανική μαφία και τα άλλα εγκληματικά στοιχεία δεν έχουν καμία σχέση με τους αλλοδαπούς οικονομικούς μετανάστες στη χώρα μας. Εχει να κάνει με την αύξηση της εγκληματικότητας γενικά σε όλες τις χώρες όπου κυριαρχεί η "παγκοσμιοποιημένη" καπιταλιστική οικονομία, της οποίας οι αξίες, τα οράματα και οι θεσμοί υπηρετούν το νόμο της ζούγκλας, όπου το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί συστατικό στοιχείο του συστήματος. Είτε ντόπια, είτε εισαγόμενη, η εγκληματικότητα - που σημειωτέον η κυβέρνηση και η Αστυνομία γνωρίζει και πού δραστηριοποιείται αυτή, αλλά και ότι χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση - έχει αυξηθεί. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της γενικότερης αναδιάρθρωσης του καπιταλισμού και στην Ελλάδα, της ενσωμάτωσης της χώρας στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπου κυριαρχούν η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, η αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας κλπ.

* * *

Το εργατικό κίνημα και ιδιαίτερα το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα βλέπει τους αλλοδαπούς εργάτες σαν ταξικά αδέλφια και έτσι είναι γιατί αποτελούν τμήμα της εργατικής τάξης της χώρας μας. Εχουν τον ίδιο αντίπαλο, που είναι το κεφάλαιο, έχουν τα ίδια συμφέροντα, υποβάλλονται στην ίδια εκμετάλλευση από το κεφάλαιο και την κυβέρνηση.

Είναι προς όφελος συνολικά της εργατικής τάξης η όσο το δυνατόν γρηγορότερη ενσωμάτωση των αλλοδαπών εργατών στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Η οργάνωσή τους, η διευκόλυνσή τους σε αυτή την ένταξη, η ανάπτυξη ταξικού προσανατολισμού στις διεκδικήσεις τους αποτελούν ουσιαστική προϋπόθεση για την οργανική ένταξη των αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία και την απόκρουση των ρατσιστικών φαινομένων που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα.

Η κυβέρνηση αργά ή γρήγορα θα αντιληφθεί τι θα πει ενωμένη πάλη αλλοδαπών και Ελλήνων εργαζομένων. Οι διαχωρισμοί με βάση την εθνικότητα των εργαζομένων είναι προς όφελος των σχεδίων του ιμπεριαλισμού ιδιαίτερα στην πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων. Οι επιχειρήσεις - "σκούπα" για τη "δημόσια τάξη και ασφάλεια του πολίτη" δε στοχεύουν μόνο τους Αλβανούς εργάτες, αλλά και τους εργάτες της ΒΑΛΚΑΝ, της ΕΛΛΕΝΙΤ, της ΓΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη, της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ και της ΣΟΦΤΕΞ.

Είναι δική μας υπόθεση να οικοδομήσουμε το ενιαίο μέτωπο της εργατικής τάξης αλλοδαπών και μη, που θα επιβάλει τη δική μας "τάξη και ασφάλεια" στη χώρα και την περιοχή.

Θεόδωρος ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

Γ. Γραμματέας του ΕΚΘ

Το εργατικό κίνημα και ιδιαίτερα το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα βλέπει τους αλλοδαπούς εργάτες σαν ταξικά αδέλφια και έτσι είναι γιατί αποτελούν τμήμα της εργατικής τάξης της χώρας μας. Εχουν τον ίδιο αντίπαλο που είναι το κεφάλαιο, έχουν τα ίδια συμφέροντα, υποβάλλονται στην ίδια εκμετάλλευση από το κεφάλαιο και την κυβέρνηση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ