ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Αγωνιστική υποδοχή της μαύρης επετείου

Την Πέμπτη, 5 Αυγούστου, στις 7.30μ.μ., στην Ακρόπολη

Σε συγκέντρωση στην Ακρόπολη, την Πέμπτη, 5 Αυγούστου, στις 7.30μ.μ., καλούν τους αγωνιστές της ειρήνης η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η "Νεανική δράση για την Ειρήνη", στην 54η επέτειο των ατομικών βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς.Στη σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα αναφέρεται:

"54 χρόνια πέρασαν από τη μαύρη επέτειο των ατομικών βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από τους Αμερικάνους.

54 χρόνια μετά, ο ευρωατλαντικός φασισμός του ΝΑΤΟ και της Νέας Τάξης δολοφονεί το λαό της Γιουγκοσλαβίας και τρομοκρατεί τους λαούς των Βαλκανίων και ολόκληρου του πλανήτη.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη καλούν τον αθηναϊκό και πειραιώτικο λαό, την Πέμπτη, 5 Αυγούστου και ώρα 7.30μ.μ., στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

- Για να καταδικάσουμε τα φοβερά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας

- Για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια

- Για να αποκρουστούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου και του Αιγαίου

- Για να αποσυρθούν τώρα οι ελληνικές δυνάμεις από Αλβανία, Βοσνία, Σερβία

- Για να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα

- Για να φύγουν τα πυρηνικά όπλα από τον Αραξο.

ΒΟΛΟΣ
Λαϊκό, αντιΝΑΤΟικό, φιλειρηνικό μέτωπο

Ψήφισμα της σύσκεψης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών

Σε σύσκεψη που, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα στο Βόλο, οι συμμετέχοντες συζήτησαν την κατάσταση στα Βαλκάνια, όπως έχει διαμορφωθεί με τις τελευταίες εγκληματικές δραστηριότητες των ιμπεριαλιστών και κατέληξαν στο παρακάτω ψήφισμα:

"Θεωρούμε ότι με το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου ανατρέπονται και το "δίκαιο" του ισχυροτέρου εδραιώνεται στις διεθνείς σχέσεις.

Η ονομαζόμενη ειρηνευτική συμφωνία κατοχής,που επιβλήθηκε με τη ΝΑΤΟική τρομοκρατία δε σταμάτησε το βρώμικο πόλεμο, που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, Ο νέος διαμελισμός της γειτονικής χώρας, η χρησιμοποίηση του Κόσσοβου ως ορμητήριο, η διευθέτηση των προβλημάτων των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής, με ΝΑΤΟικό τρόπο, θα προκαλέσουν νέες εντάσεις, νέες επεμβάσεις και νέους πολέμους.

Η Ελλάδα, με τις επιλογές της κυβέρνησης, έχει μετατραπεί σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο.Το έγκλημα του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας φέρει την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μετατρέπει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο.Η Βόρεια Ελλάδα παρουσιάζει εικόνα κατεχόμενης χώρας. Ο Ελληνικός Στρατός χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στα επιθετικά ΝΑΤΟικά σχέδια. Δημιουργείται και νέο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Λάρισα, νέο επιθετικό αεροπορικό κέντρο επιχειρήσεων στο Κουτσόχερο Τρικάλων.

Προετοιμάζεται η ανανέωση της επαίσχυντης συμφωνίας παραμονής των αμερικανικών βάσεων της Σούδας, Αραξου και Ακτιου. Με την υπογραφή της νέας δομής του ΝΑΤΟ, το Αιγαίο παραδίδεται στην αμερικανική κυριαρχία.Προωθείται η ΝΑΤΟποίηση και διχοτόμηση της Κύπρου. Ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει δεκάδες τρισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικούς, κυρίως, εξοπλισμούς.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τη δημιουργία ενός μεγάλου Λαϊκού Μετώπου,που θα συσπειρώνει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και φορείς που δρουν στην κατεύθυνση της αντίστασης και ανατροπής της νέας τάξης, που αγωνίζονται για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη, για:

- Να μη λειτουργήσουν ΝΑΤΟικά στρατηγεία στη Θεσσαλία (Τύρναβο - Κουτσόχερο)

- Να μη μετατραπεί το λιμάνι του Βόλου σε λιμάνι των τυχοδιωχτικών σχεδίων του ΝΑΤΟ

- Να φύγουν οι Βάσεις και τα πυρηνικά από την Ελλάδα

- Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να διαλυθεί

- Να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από το Κόσσοβο

- Να δυναμώσει η αλληλεγγύη των λαών

- Ισχυρό αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα Ειρήνης, η απάντηση στη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης και του Ευρωατλαντικού φασισμού του ΝΑΤΟ".

Κόντρα στη νέα (α)ταξία

Κόντρα στη νέα (α) ταξία

Εγκλημα στον κυβερνοχώρο

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Ο τίτλος θα μπορούσε να παραπέμπει σε αστυνομικά μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι, του Βέλγου καλοφαγά Πουαρό, ή, του παλαιότερου, του Σέρλοκ Χολμς. Δεν πρόφτασαν, όμως, να ιχνηλατήσουν το κυβερνο-έγκλημα, γιατί δεν υπήρχε στην εποχή τους.

Να, λοιπόν, το τέλειο έγκλημα, άοσμο, αόρατο και άγευστο σαν τη ραδιενέργεια, αλλά με σοβαρές συνέπειες και προοπτικές.

Πρόκειται για την κυβερνο-πειρατεία, τη διείσδυση δηλαδή ομάδας κακοποιών υψηλής τεχνογνωσίας, στα δίκτυα ατόμων, επιχειρήσεων και υπηρεσιών, απ' όπου οι "χάκερ" και οι "κράκερ", όχι μόνο μπορούν να αντλήσουν χρήσιμες και εμπορεύσιμες πληροφορίες, "σπάζοντας" τους απόρρητους κωδικούς, αλλά και μπορούν να καταστρέψουν, από μακριά, πολύτιμα στοιχεία και υλικό υψηλής αξίας.

Δεν είναι όλοι οι "χάκερ", που μπαίνουν παράνομα στα δίκτυα, ηλεκτρονικοί εγκληματίες, πολλές φορές το επιχειρούν για να παίξουν, να σκαρώσουν φάρσες, ή το πολύ, να δείξουν την ικανότητά τους. Υπάρχουν και οι άλλοι, οι κακοποιοί οι "κράκερ", οι οποίοι καθισμένοι μπροστά στο δικό τους υπολογιστή, στέλνουν, μέσω των διαδικτύων, που συγκροτούν την έννοια του κυβερνοχώρου, το μήνυμα-εκβιασμό στα υποψήφια θύματα: - Αν δε δώσετε το άλφα ποσό, θα καταστρέψουμε όσα πολύτιμα στοιχεία έχετε εναποθηκεύσει στους ηλεκτρονικούς σας υπολογιστές, ή, θα πουλήσουμε απόρρητα επιχειρηματικά και άλλα μυστικά σας. Και τα στοιχεία αυτά αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο μιας σύγχρονης επιχείρησης, ή ενός κρατικού τομέα μιας χώρας.

Οι ηλεκτρονικοί εκβιαστές, όπως έχει διαπιστωθεί σε πολλά περιστατικά που οδηγήθηκαν και στη Δικαιοσύνη, μπορούν να σπάσουν από μακριά πέρα από σύνορα και προστατευτικά συστήματα, κώδικες και κλείδες ασφαλείας, να εισχωρήσουν στη μνήμη και το λογισμικό ξένων υπολογιστών και να κλέψουν, ή να καταστρέψουν αθόρυβα με "λογισμικές βόμβες" τα στοιχεία που υπάρχουν.

Η κυβερνοπειρατεία έχει αποκτήσει ήδη υπόσταση και απασχολεί κυβερνήσεις υπηρεσίες και δικαστικές αρχές που υπολογίζουν σε σημαντικά ποσά τα "λύτρα" που καταβλήθηκαν από τα θύματα των "κράκερ", οι οποίοι αναπτύσσουν και άλλες δραστηριότητες εκβιασμών.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΟΧΙ στη "νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων"

Με ψήφισμά της η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Τρικάλων καταγγέλλει "τον βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στο σέρβικο λαό που συνεχίζεται με άλλες μορφές. Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο παραμένει τραγική. Οι Σέρβοι παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς.

Ο ΝΑΤΟικός κατοχικός στρατός πλημμυρίζει το Κοσσυφοπέδιο. Μόνιμο προγεφύρωμα για την απόβαση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια παραμένει η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη.

Η κυβέρνηση, πιστή στην πολιτική της υποτέλειας, με στόχο τη συμμετοχή της στο πλιάτσικο κατά της Γιουγκοσλαβίας, στέλνει στο Κόσσοβο μια ολόκληρη ταξιαρχία.

Καλούμε τους οικοδόμους να συνεχίζουν να εκφράζουν ενεργά την αντίθεσή τους στα απάνθρωπα σχέδια των δολοφόνων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Συστρατευόμαστε μ' εκείνες τις δυνάμεις που δεν υποτάσσονται και λέμε ΟΧΙ στη "νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων".

Αγωνιζόμαστε για

- Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

- Να φύγουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις.

- Να πάψει η χώρα μας να είναι το ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δολοφόνων".

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
Οχι στο στιγματισμό

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Αποστόλου Τασούλα σε επιμέρους ρυθμίσεις

Σε επιμέρους, αλλά ιδιαίτερα ευαίσθητα θέματα σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις ανθρωπινών οργάνων στάθηκε χτες, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Απόστολος Τασούλας,κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στο Β Θερινό Τμήμα της Βουλής, όπου συνεχίστηκε η συζήτηση για τα άρθρα του νομοσχεδίου.

  • Ειδικά για το θέμα της μεταμόσχευσης οργάνων από νεκρό δότη, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως "θεωρούμε ότι είναι καλό με θετικό τρόπο να τοποθετείται ο καθένας απέναντι στη δωρεά των ιστών και των οργάνων μετά θάνατο. Δεν είναι όμως λογικό να ζητείται μια δήλωση (σ. σ. όπως προβλέπει το νομοσχέδιο) η οποία να είναι αρνητική γι' αυτό το πράγμα. Πιστεύω ότι κατά κάποιο τρόπο προσβάλλει την προσωπικότητα και τα δικαιώματα των ανθρώπων, τους οποίους μπορεί να θεωρηθεί ότι στιγματίζετε".
  • Για το θέμα της πιστοποίησης του κλινικού θανάτου, ο Απόστολος Τασούλας αναφέρθηκε στην επιτροπή γιατρών που θα χορηγεί την πιστοποίηση, λέγοντας ότι "θα πρέπει να αποσαφηνιστεί με ποιο τρόπο θα προσδιορίζονται οι τρεις γιατροί που αναφέρετε και θα πιστοποιούν το θάνατο". Τέλος όσον αφορά τη διοίκηση του οργανισμού μεταμοσχεύσεων που προβλέπεται, ζήτησε την υπαγωγή της σε δημόσιο έλεγχο και από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η ώρα των Ρώσων και των Αράβων

Τα πολεμικά πλοία πάνε και έρχονται στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με τμήματα Αμερικανών στρατιωτών να αποχωρούν, Ρώσων και Αράβων να καταφτάνουν έχοντας ως τελικό προορισμό το Κοσσυφοπέδιο. Χτες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έφτασαν 4 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, μεταφέροντας 400 ένοπλους άνδρες και 140 οχήματα που αναμένεται να προωθηθούν αύριο στο Κόσσοβο. Συνολικά έως αυτή τη στιγμή έχουν περάσει από την πόλη της Θεσσαλονίκης 800 Ρώσοι στρατιώτες, ενώ οι 2.200 άνδρες που υπολείπονται για να συμπληρωθεί και να αναπτυχθεί η ρωσική δύναμη στην περιοχή του Κόσσοβου θα μεταφερθούν μέσω Βοσνίας και άλλων χωρών.

Στο μεταξύ το μεσημέρι της Τετάρτης έφτασαν στη Θεσσαλονίκη 3 αεροσκάφη με 400 στρατιώτες από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι ανήκουν στη γαλλική ταξιαρχία και θα αναπτυχθούν στην περιοχή της Μιτροβίτσα. Ο πολεμικός τους εξοπλισμός θα καταφθάσει με 3 πολεμικά πλοία που θα ολοκληρώσουν την κατάπλευσή τους στο Λιμάνι την Παρασκευή, οπότε και συνοδευόμενα από τους Αραβες στρατιώτες θα προωθηθούν οδικώς στο Κοσσυφοπέδιο.

Και ενώ τμήματα Ρώσων και Αράβων στρατιωτών αναπτύσσονται στην πολύπαθη περιοχή, τμήματα Αμερικανών πεζοναυτών αποχωρούν έχοντας εξασφαλίσει τις περιοχές ελέγχου που οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει. Η αποχώρησή τους όμως δε θα γίνει αισθητή, αφού θα αντικατασταθούν από ομοεθνείς τους που θα μεταφερθούν από άλλα στρατιωτικά τμήματα. Ετσι σήμερα αναμένεται να αναχωρήσει από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ένα αμερικάνικο πλοίο μεταφέροντας 500 οχήματα και 1.200 πεζοναύτες που επέστρεψαν από το Κοσσυφοπέδιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ