ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΜΕ
Οργανωμένο έγκλημα στην παιδεία

Κατά 50% θα μειωθεί ο αριθμός των αποφοίτων του Λυκείου

Για "οργανωμένο έγκλημα" στην παιδεία κάνει λόγο η ΟΛΜΕ, που προβλέπει τα χειρότερα για την ερχόμενη σχολική χρονιά και για το μέλλον της παιδείας, όπως διαγράφεται από τη "μεταρρύθμιση". Σε συνέντευξη Τύπου, χτες, εκπρόσωποι των καθηγητών δήλωναν ότι σε δύο χρόνια ο αριθμός των αποφοίτων του Λυκείου θα μειωθεί κατά 40% ή και 50%, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθείται. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη εκτίμηση έκανε πριν από λίγες μέρες και το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ μετά από επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου.

Την εκτίμηση αυτή η ΟΛΜΕ βασίζει στο ότι φέτος φοίτησαν 120.000 μαθητές στη Γ Λυκείου και με δεδομένο τον αριθμό των μαθητών της φετινής Α Λυκείου, που δεν προάγονται, ενώ ακόμα λιγότεροι θα συνεχίσουν στη Γ Λυκείου μετά την κατάργηση των μετεξεταστέων. Οπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, δύο χρόνια μετά την εξαγγελία και τη νομοθέτηση των αλλαγών, επαληθεύονται οι προβλέψεις για τις αρνητικές της συνέπειες και πως "αποδείχτηκε ότι ανέτειλε ο χρυσός αιώνας των φροντιστηρίων", όπως είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, Αντ. Αντωνάκος. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας από τα μισά περίπου σχολεία της χώρας, το 31.6% επί συνόλου 45.827 μαθητών είναι μετεξεταστέοι (πρόκειται για 14.491 μαθητές). Ιδιαίτερα επέμειναν στον παραπλανητικό ισχυρισμό του υπουργείου Παιδείας ότι για τα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας ευθύνονται οι μαθητικές κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι, αν κάτω από την πίεση αυτών των αγώνων το υπουργείο δεν επανέφερε το θεσμό των μετεξεταστέων, δε μείωνε την ύλη και δε διατηρούσε την εξομάλυνση της βαθμολογίας προφορικού - γραπτού βαθμού στις 5 μονάδες, το ποσοστό αποτυχίας θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Επισήμαναν, επίσης, τη διάσταση ανάμεσα στα αποτελέσματα στην Αθήνα και στην περιφέρεια.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την έναρξη της νέας χρονιάς ο γραμματέας της ΟΛΜΕ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην καθυστέρηση των διορισμών, οι οποίοι είναι λίγοι και ότι τα ΤΕΕ ειδικά θα λειτουργήσουν και φέτος χωρίς προγράμματα και βιβλία.

Παρεμβαίνοντας το μέλος του ΔΣ Σ. Σάββας τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι η αποψίλωση του Λυκείου και αναφέρθηκε στα όσα ο ίδιος ο υπουργός σε συνέντευξη επικαλέστηκε, ότι δηλαδή στην Ευρώπη το ποσοστό αποφοίτων του ενιαίου λυκείου είναι 30% και των ΤΕΕ 70%. Επισήμανε δε ότι αυτό που απομένει για το κίνημα των εκπαιδευτικών είναι η κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων και κάλεσε το Υπουργείο να μην αναζητεί υποκινητές στις επερχόμενες κινητοποιήσεις, εφόσον επιμένει να εφαρμόζει τη "μεταρρύθμιση".

Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ αναφέρθηκαν στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη βδομάδα, τονίζοντας ότι αντί να συζητηθούν εκεί λύσεις στα προβλήματα, συζητήθηκε η καταστολή. Οπως ανέφεραν, ενώ σήμερα επρόκειτο να γίνει συνάντηση της ΟΛΜΕ με την ηγεσία του Υπουργείου, τελικά ειδοποιήθηκαν ότι αναβλήθηκε. Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών καταγγέλλει την αναβολή της συνάντησης, με πρόφαση το ότι απουσιάζει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και απευθύνει το ερώτημα, αν τελικά το υπουργείο κάνει διάλογο με τον πρόεδρο ή τον κλάδο.

Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ αναφέρθηκαν, επίσης, στο φαινόμενο της κατάργησης και συγχώνευσης σχολείων ως επακόλουθο της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, κάνοντας λόγο για 230 γυμνάσια και λύκεια που καταργούνται και προβλέποντας πολλαπλάσιες καταργήσεις σχολείων τα επόμενα χρόνια. Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ κατήγγειλαν και την κατάργηση των πρώην ΤΕΛ, λέγοντας ότι σύμφωνα με τον ίδιο το νόμο του υπουργείου, τα πρώην ΤΕΛ μετατρέπονται σε "ενιαία" λύκεια. Στον κατάλογο, όμως, των "ενιαίων" λυκείων που καταργούνται,να προστεθούν και τα γυμνάσια σε Αθήνα και περιφέρεια, προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες των φορέων της εκπαίδευσης. Ετσι, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας (που δεν είναι η μόνη), για το σχολικό έτος 1999 - 2000, καταργούνται 7 Γυμνάσια στην περιφέρεια. Επίσης, συγχωνεύονται 2 Γυμνάσια στην Αθήνα και 10 στην περιφέρεια. Επίσης, καταργούνται 3 "ενιαία" λύκεια στην Αθήνα, 31 στην περιφέρεια και 1 Εσπερινό. Τα "ενιαία" Λύκεια που συγχωνεύονται είναι 2 στην Αθήνα και 42 στην περιφέρεια.

25Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Πλήθος οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Πλήθος προφεστιβαλικών εκδηλώσεων πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο, σε πόλεις και χωριά όλης της χώρας. Συγκεκριμένα, αυτές τις μέρες γίνονται:

  • Παρασκευή 30/7:

- Στο Δήμο Αγ. Γεωργίου Κέρκυρας,στο προαύλιο του παλιού κοινοτικού γραφείου, στις 8 μ.μ.,συζήτηση με θέμα την "Παιδεία", με τους: Κώστα Θύμη,πρώην πρόεδρο της τοπικής ΕΛΜΕ και Κώστα Μπαρμπώτη,μέλος του ΝΓ Κέρκυρας και μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Κέρκυρας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο,που θα παρουσιάσει η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου,ποιήματα θα απαγγείλει ο ηθοποιός Ανδρέας Βαρούχας και θα συνοδεύει μουσικά ο Σπύρος Σαμοϊλης με το συγκρότημά του.

- Στο Αίγιο,με ομιλητή τον Νίκο Χρυσοβιτσάνο,μέλος του ΣΠ Δυτ. Πελοποννήσου.

- Στο Καστέλι,στην Κρήτη, με ομιλητή τον Γιάννη Κοτσώνη,μέλος του ΝΣ Κρήτης της ΚΝΕ.

  • Σάββατο 31/7:

- Στα Καλάμια Κορινθίας,στις 8.30 μ.μ.,με ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη,μέλος του Γραφείου του ΚΣ.

- Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στις 8.30 μ.μ.,με ομιλητή τον Κώστα Ψυχογιό,μέλος του ΚΣ.

- Στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης,στις 8.30 μ.μ.,με θέμα "Αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Παιδεία".

- Στον Αετό Φλώρινας,στις 8.30 μ.μ.,με ομιλητή τον Αντώνη Τσελεμπόνη,μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντροδυτικής Μακεδονίας.

- Στην πλατεία Ραφήνας,στις 8.30 μ.μ.,συζήτηση με θέμα την "Παιδεία", με εκπροσώπους της τοπικής ΕΛΜΕ και του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας.

- Στην κεντρική πλατεία Νέας Αρτάκης,στην Εύβοια, στις 8.30 μ.μ.,όπου θα μιλήσει μέλος του ΝΣ της ΚΝΕ.

Κι ακόμα: στη Στυλίδα,στους Φούρνους Ικαρίας και στο Μανταμάδο Μυτιλήνης.

  • Κυριακή 1/8:

- Στην Αλεξανδρούπολη,στο κηποθέατρο της πόλης, στις 9 μ.μ.,με θέμα "Ειρήνη". Θα πραγματοποιηθεί και συζήτηση για τις εξελίξεις στο χώρο της παιδείας. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Νίκος Σερετάκης,μέλος του Γραφείου του ΚΣ.

- Στη Φιλιππιάδα Αρτας,με ομιλήτρια την Φωτεινή Τσώλου,μέλος του ΚΣ.

- Στο Βαρθολομιό,με ομιλητή τον Ανδρέα Γιαννόπουλο,μέλος του ΣΠ Δυτ. Πελοποννήσου.

Κι ακόμα: στα Νένητα της Χίου και στην Αλικαρνασσό της Κρήτης.

ΓΟΝΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΤΣΕΧΙΑΣ
Ζητούν αναστολή της απόφασης του ΔΙΚΑΤΣΑ

Το αίτημά τους για αναστολή της απόφασης του ΔΣ του ΔΙΚΑΤΣΑ, που προβλέπει την αύξηση του αριθμού των εξεταζόμενων μαθημάτων στους απόφοιτους Ιατρικής της αλλοδαπής από 2 σε 7 μαθήματα, εξέφρασαν για μια ακόμα φορά οι γονείς των φοιτητών που φοιτούν σε Πανεπιστήμια των χωρών Βουλγαρίας και Τσεχίας.

Χτες το πρωί, γονείς και φοιτητές από τις αντίστοιχες χώρες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας την παρέμβαση της πολιτικής του ηγεσίας, ώστε να μην ισχύσει η απόφαση, και οι εξετάσεις των αποφοίτων Ιατρικής της αλλοδαπής να διεξάγονται με το ισχύον καθεστώς.

Οπως τονίζουν σε υπόμνημα που παρέδωσαν οι γονείς, στον ειδικό γραμματέα του υπουργείου κ. Κλάδη, η απόφαση του ΔΙΚΑΤΣΑ είναι "αυθαίρετη" και "παράνομη" και ότι αν το υπουργείο κρίνει αναγκαία οποιαδήποτε αλλαγή του ισχύοντος νόμου - ισχύει εδώ και 15 χρόνια - να γίνει με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή και εφόσον έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος μεταξύ υπουργείου, ΔΙΚΑΤΣΑ, Ιατρικών Σχολών της χώρας, Φοιτητικούς Συλλόγους του εξωτερικού και συλλόγους γονέων.

Από την πλευρά του ο κ. Κλάδης, ανέλαβε να μεταφέρει τα αιτήματα των γονιών στον υπουργό Παιδείας.

Με αντίστοιχα υπομνήματα εκφράζουν τις αντιδράσεις τους στην απόφαση του ΔΙΚΑΤΣΑ, ο Σύλλογος Γονέων Φοιτητών Βουλγαρίας Τρικάλων, και ο Ιατρικός Οδοντιατρικός Σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών Φιλιππούπολης Βουλγαρίας.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Στον αφανισμό οδηγούνται οι βερικοκοπαραγωγοί

Με οικονομική καταστροφή απειλούνται οι βερικοκοπαραγωγοί του Ν. Κορινθίας που, εξ αιτίας των εκβιασμών των εξαγωγέων, βιομηχάνων και εμπόρων, αλλά και της φθαρτότητας του προϊόντος, αναγκάστηκαν να διαθέσουν τη φετινή παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές, οι οποίες δεν καλύπτουν ούτε τα καλλιεργητικά έξοδα. Το πρόβλημα αυτό επισημαίνουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας και Αποστόλης Τασούλας.

Οπως τονίζουν οι βουλευτές του Κόμματος, οι βερικοκοπαραγωγοί της Ανατολικής Κορινθίας - και συγκεκριμένα των περιοχών Χιλιομοδίου, Κλένιας, Αγ. Βασιλείου, Αθικίων, Κουταλά, Στεφανίου - έδωσαν 4.000 τόνους βερίκοκα στην απόσυρση και 4.000 τόνους στη βιομηχανία πούλπας (δηλαδή το 46% της συνολικής παραγωγής τους), με τιμές από 55 έως 38 δραχμές/κιλό, ενώ οι τιμές της εξαγωγής και της κομπόστας κυμάνθηκαν από 60 έως 75 δραχμές/κιλό.Επειδή η κατάσταση αυτή οδηγεί τους βερικοκοπαραγωγούς του Ν. Κορινθίας σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας εάν προτίθεται:

  • Να τους ενισχύσει οικονομικά, με εθνική επιδότηση, ώστε να διαμορφωθεί τελικά ικανοποιητικό εισόδημα, που θα τους επιτρέψει τη συνέχιση της καλλιεργητικής προσπάθειας.
  • Να προχωρήσει στο πάγωμα ή την ευνοϊκή ρύθμιση των καλλιεργητικών δανείων, που φέτος έχουν πάρει από την ΑΤΕ.
  • Να πάρει μέτρα γενικότερου χαρακτήρα, για την προστασία των παραγωγών από την ασυδοσία των εξαγωγέων, βιομηχάνων και εμπόρων.
Κι άλλος εργάτης στο κενό

Αλλο ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα με θύμα έναν 27χρονο τεχνίτη ανελκυστήρων, το δεύτερο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή της Καλαμαριάς. Ο Ηλίας Ναλμπάντης την ώρα που εργαζόταν στη νέα εγκατάσταση του ανελκυστήρα νεοανεγειρόμενης οικοδομής έπεσε από τον 4ο όροφο, ύψος 17 μέτρων, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στη σπονδυλική του στήλη.

Στο πλευρό του άτυχου εργάτη που νοσηλεύετε στην εντατική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ βρίσκονται από την πρώτη στιγμή οι συνάδελφοί του. Η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Βορείου Ελλάδας καταγγέλλει την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας, που είναι και η κύρια, όπως δηλώνει, αιτία των εργατικών ατυχημάτων. Ενώ σοβαρές ευθύνες επιρρίπτει στην Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία, όπως καταγγέλλει το ΔΣ της Ενωσης, δεν προβαίνει σε τακτικούς ελέγχους στις οικοδομές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ