ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασφαλή από διοξίνες τα ελληνικά προϊόντα

Δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης για τα πρώτα ευρήματα ελέγχων, που έγιναν σε 39 κατηγορίες ελληνικών ειδών διατροφής, σε εργαστήρια του εξωτερικού. Ανεμπόδιστα θα εισάγονται τα βελγικά είδη διατροφής, που περιέχουν διοξίνες πάνω από το "επιτρεπτό όριο", στην Ελλάδα!

"Ασφαλή" είναι - σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν χτες από τον υπουργό Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου - τα ελληνικά προϊόντα (γαλακτοκομικά, πουλερικά, αυγά, νωπό κρέας και τα τυποποιημένα προϊόντα με περιεκτικότητα σε αυγοπροϊόντα, κρέμα γάλακτος), από τοξικές ουσίες και συγκεκριμένα από PCBs, (τοξική ουσία που είναι ο προάγγελος των διοξινών). Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν σε εργαστήρια του εξωτερικού, για να διαπιστωθεί, αν τα ελληνικά προϊόντα εμπεριέχουν τοξικές ουσίες, διαπιστώθηκε ότι στο μεγαλύτερο μέρος των δειγμάτων (60%) βρέθηκαν μηδενικά επίπεδα PCBs, ενώ στα υπόλοιπα δείγματα που υπήρχαν κάποια στοιχεία, αυτά βρισκόταν πολύ κάτω από τα "παραδεδεγμένα και ανεκτά επίπεδα", που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, όμως, τα αποτελέσματα των εργαστηρίων στα ίδια δείγματα για στοιχεία διοξίνης, θα ανακοινωθούν στις 4 Αυγούστου.Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε, πως οι έλεγχοι για τη διαπίστωση των τοξικών ουσιών στα τρόφιμα θα ενταθούν, ενώ αναφέρθηκε ότι θα δημιουργηθεί πλήρες εργαστήριο ελέγχων, το οποίο θα είναι το πέμπτο στην Ευρώπη και θα στοιχίσει περίπου 700 εκατομμύρια δραχμές. Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι μεταξύ 25 Αυγούστου και 15 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο που αφορά ζητήματα του υπουργείου Εμπορίου, (κατατέθηκε χτες στη Βουλή) και το οποίο προβλέπει και τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, που έγιναν στο εξωτερικό, όπως και τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, αφορούσαν μόνο ελληνικά προϊόντα και όχι εισαγόμενα είδη διατροφής (κρέατα, γάλατα κλπ.),που σημαίνει ότι παραμένει υπαρκτός ο κίνδυνος να εισάγονται από το Βέλγιο ή άλλες χώρες (που έχουν βρεθεί τρόφιμα με διοξίνες) και να καταναλώνονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές.

Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις για το ακίνδυνο των ελληνικών προϊόντων, η απρόσκοπτη εισαγωγή βελγικών προϊόντων στη χώρα δημιουργεί μείζον θέμα για τους Ελληνες καταναλωτές, αφού η κυβέρνηση δεν έχει εκδηλώσει πρόθεση ως αυτή τη στιγμή, να περιορίσει τις εισαγωγές, που αποδεδειγμένα περιέχουν διοξίνες.Ενδεικτικό της αδιαφορίας της κυβέρνησης για την προστασία του καταναλωτικού κοινού, είναι η απάντηση της ΓΓ της υπουργείου Ανάπτυξης κ.Χριστίνας Παπανικολάου σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Οταν, λοιπόν, ρωτήθηκε πώς θα διασφαλιστεί ο Ελληνες πολίτης και γενικότερα οι καταναλωτές στην Ελλάδα, όταν οι αποδεκτές ποσότητες τοξικών ουσιών, όπως έχει ορίσει η ΕΕ, είναι 100 νανογκράμ και το Βέλγιο - όπου προέκυψε το πρόβλημα με τις διοξίνες - έχει ορίσει και επιμένει να εφαρμόζει ως όριο τα 500 νανογκράμ, η ΓΓ του υπουργείου Ανάπτυξης, απάντησε με τον εξής αφοπλιστικό, αλλά και αποκαλυπτικό, τρόπο: "Δεν μπορούμε να το διασφαλίσουμε αυτό, μέχρι 500 θεωρούν αυτοί, και μέχρι 500 κυκλοφορεί το βελγικό προϊόν"!

Δηλαδή πολύ απλά, αντί να ληφθούν μέτρα, ο καταναλωτής θα πρέπει να εξετάζει ποιο προϊόν είναι βελγικής προέλευσης, ώστε να μην το αγοράσει. Και εντάξει στα τυποποιημένα όπου αναφέρεται η χώρα προέλευσης. Στα νωπά όμως κρέατα;

Στον αντίποδα της αδιαφορίας της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία του καταναλωτή, η Δανία - σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ από τις Βρυξέλλες -αποφάσισε την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων κρέατος από το Βέλγιο, μέχρι οι αρχές της χώρας αυτής να παράσχουν ικανοποιητικές εξηγήσεις για το λόγο της εμφάνισης νέων ενδείξεων μόλυνσης με διοξίνη των βελγικών χοιρινών, ενώ στα δανικά σούπερ μάρκετ αποσύρονται όλες οι τροφές που προέρχονται από βελγικά κρέατα.

Στο μεταξύ έντονες διαφαίνεται ότι θα είναι οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απόφαση του βελγικού Υπουργικού Συμβουλίου να καταστρέψει μόνο τα κρέατα που περιέχουν περισσότερο από 20% λίπος, με το επιχείρημα ότι τα κρέατα που περιέχουν λιγότερο λίπος δεν υπάρχει κίνδυνος να είναι μολυσμένα από διοξίνη!Η θέση αυτή προκάλεσε τις έντονες επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δε θεωρεί πειστικό το βελγικό επιχείρημα.

Διαλύεται ο ΟΑΕ και συστήνεται Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων!

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή νομοσχέδιο - "σκούπα" του υπουργείου Ανάπτυξης, που ορίζει την εκκαθάριση του ΟΑΕ και μια σειρά άλλα θέματα στο χώρο του εμπορίου

Νομοσχέδιο για τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, ο οποίος έχει εξαγγελθεί από πέρυσι το καλοκαίρι, κατέθεσε χτες στη Βουλή, το υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο όμως περιέχονται και οι διατάξεις για την εκκαθάριση του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, καθώς και σειρά εκκρεμουσών διατάξεων για θέματα εμπορίου, που καθιστούν ουσιαστικά το νομοθέτημα νομοσχέδιο - "σκούπα" στο χώρο του εμπορίου και των αρμοδιοτήτων του υπουργείου.

Αναλυτικά:

  • Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων συνίσταται ως πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και οι πόροι του θα προέρχονται από ετήσια επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κονδύλια της ΕΕ, ανταποδοτικά τέλη, είσπραξη προστίμων και χορηγίες η δωρεές, ενώ απαλλάσσεται από παντός είδους φόρο. Θα διαθέτει 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο και γενικό διευθυντή, ενώ ορίζονται οργανικές θέσεις προσωπικού 550 εργαζόμενων. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο Ανάπτυξης, να αναπροσαρμόζει τα πρόστιμα για τις παραβάσεις σε περιπτώσεις παραβάσεων της ισχύουσας νομοθεσίας περί τροφίμων.
  • Οσον αφορά τον ΟΑΕ ορίζεται ότι με αποφάσεις των συναρμοδίων υπουργείων θα επιλεγούν τα φυσικά πρόσωπα που θα αναλάβουν την εκκαθάριση του οργανισμού, καθώς και οι αμοιβές της, ενώ ως εκκαθαρίστρια ορίζεται τράπεζα η θυγατρική εταιρία της που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα. Την εποπτεία για το διάστημα της εκκαθάρισης θα έχει το υπουργείο Ανάπτυξης. Επίσης, σημειώνεται ότι προτείνεται η διαγραφή των βεβαιωμένων χρεών τόσο του ΟΑΕ, όσο και των εταιριών, που έχουν υπαχθεί στην ειδική εκκαθάριση των άρθρων 9 και 10 του νόμου 1386/83, εφόσον ο ΟΑΕ είναι εκκαθαριστής τους. Παράλληλα, λύνονται αυτοδίκαια οι σχέσεις εργασίας των εργαζόμενων με τον οργανισμό ένα μήνα μετά τη δημοσίευση της απόφασης για την εκκαθάριση του ΟΑΕ, ενώ παράλληλα δίνεται το δικαίωμα μετάταξης σε οργανικές η συνιστώμενες θέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα του υπουργού Ανάπτυξης να ορίζει τις περιόδους των εκπτώσεων δυο φορές το χρόνο, καθώς και διατάξεις για τις τιμές σε σειρά περιπτώσεων εμπορικών καταστημάτων, αλλά και το θέμα των προσφορών στα σούπερ - μάρκετ. Επίσης, ορίζονται νέα κριτήρια στη συγχώνευση επιχειρήσεων ή κοινοπραξιών, οι οποίες θα κρίνονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στρώνουν το χαλί για την ιδιωτικοποίηση

Επιταχύνονται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ) που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση μέσω της προώθησης των διατάξεων του λεγόμενου τριετούς επιχειρησιακού σχεδίου δράσης της ΑΤΕ. Χτες, η γενική συνέλευση των μετόχων της ΑΤΕ αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά 200 δισ. δρχ. με την καταβολή μετρητών η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός 3 μηνών.

Οπως ανακοινώθηκε σχετικά από το υπουργείο Οικονομικών, η αύξηση θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το ελληνικό δημόσιο. Το μετοχικό κεφάλαιο της ΑΤΕ πριν την αύξηση είναι 154 δισ. δρχ. και θα διαμορφωθεί στα 354 δισ. δρχ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το λεγόμενο τριετές επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ κατά 375 δισ. δραχμές (200 δισ. δρχ. το 1999 και 175 δισ. δρχ. το 2000) με μεταβίβαση από το δημόσιο και τη ΔΕΚΑ μετοχών ισόποσης αξίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χρηματιστηριακό σκάνδαλο από στελέχη της ΑΣΠΙΣ

Παραπέμπονται να δικαστούν με τις κατηγορίες της πλαστογραφίας, υπεξαίρεσης και απάτης

Ενα ακόμη οικονομικό σκάνδαλο με θύτες χρηματιστές και θύματα απλούς ανθρώπους, που θέλησαν να ακουμπήσουν τις οικονομίες τους στο Χρηματιστήριο, έγινε χτες γνωστό στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Οπως προκύπτει από σχετικό δικαστικό βούλευμα, την απάτη - ύψους 250 εκατομμυρίων - έστησαν από κοινού ο επιθεωρητής πωλήσεων Βόρειας Ελλάδας της ασφαλιστικής εταιρίας ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕ και ο διευθυντής πωλήσεων στο υποκατάστημα της ΑΣΠΙΣ στο Βόλο.Οι δύο δράστες, Φώτης Κυριακού και Χρήστος Μωραϊτης,σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης με τις κατηγορίες της πλαστογραφίας, υπεξαίρεσης και απάτης.

Τους δύο κατηγορούμενους κατήγγειλε ένας από τους πελάτες τους, με αποτέλεσμα να ασκηθούν οι ποινικές διώξεις. Οπως αποδείχτηκε από τις έρευνες που έγιναν, τα δυο στελέχη του ομίλου εταιριών ΑΣΠΙΣ είχαν στήσει ένα οργανωμένο κύκλωμα σε Θεσσαλονίκη και Βόλο στο οποίο συνέτασσαν πλαστά συμβόλαια και προσύμφωνα μετοχών εξαπατώντας τους πελάτες τους που θέλανε να επενδύσουν στο Χρηματιστήριο.

Εκτός από τους ανύποπτους πελάτες της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, εξαπάτησαν και άλλους επενδυτές σε δεύτερη χρηματιστηριακή εταιρία, τη ΔΙΑΣ - GROYP ΑΕ, στην οποία μάλιστα ο Μωραϊτης ήταν μέτοχος.

Οι "προστάτες"

"Δεν υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης", υποστηρίζει η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) με ανακοίνωσή της, επιχειρώντας έτσι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τους τοκογλυφικούς όρους, που κρύβονται πίσω από τα "ψιλά γράμματα" των συμβάσεων που υπογράφουν οι πελάτες των τραπεζών, για να πάρουν πιστωτική κάρτα ή κάποιο καταναλωτικό δάνειο. Η διοίκηση της ΕΕΤ, υποστηρίζει επίσης ότι η Ενωση "προάγει την υγιή ανάπτυξη των συναλλαγών και την προστασία των καταναλωτών", προσπαθώντας να αμφισβητήσει σχετικές καταγγελίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και το γεγονός ότι λόγω της λιτότητας πολλοί μισθοσυντήρητοι παρασύρονται από τις δελεαστικές διαφημίσεις των τραπεζών και παίρνουν καταταναλωτικά δάνεια, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να πέφτουν στα τοκογλυφικά νύχια των τραπεζών. Τώρα από πού προκύπτει η "προστασία" των καταναλωτών, ίσως μόνο η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών φαίνεται να το αντιλαμβάνεται. Με τον τρόπο της...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ