Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαλύεται ο ΟΑΕ και συστήνεται Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων!

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή νομοσχέδιο - "σκούπα" του υπουργείου Ανάπτυξης, που ορίζει την εκκαθάριση του ΟΑΕ και μια σειρά άλλα θέματα στο χώρο του εμπορίου

Νομοσχέδιο για τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, ο οποίος έχει εξαγγελθεί από πέρυσι το καλοκαίρι, κατέθεσε χτες στη Βουλή, το υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο όμως περιέχονται και οι διατάξεις για την εκκαθάριση του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, καθώς και σειρά εκκρεμουσών διατάξεων για θέματα εμπορίου, που καθιστούν ουσιαστικά το νομοθέτημα νομοσχέδιο - "σκούπα" στο χώρο του εμπορίου και των αρμοδιοτήτων του υπουργείου.

Αναλυτικά:

  • Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων συνίσταται ως πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και οι πόροι του θα προέρχονται από ετήσια επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κονδύλια της ΕΕ, ανταποδοτικά τέλη, είσπραξη προστίμων και χορηγίες η δωρεές, ενώ απαλλάσσεται από παντός είδους φόρο. Θα διαθέτει 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο και γενικό διευθυντή, ενώ ορίζονται οργανικές θέσεις προσωπικού 550 εργαζόμενων. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο Ανάπτυξης, να αναπροσαρμόζει τα πρόστιμα για τις παραβάσεις σε περιπτώσεις παραβάσεων της ισχύουσας νομοθεσίας περί τροφίμων.
  • Οσον αφορά τον ΟΑΕ ορίζεται ότι με αποφάσεις των συναρμοδίων υπουργείων θα επιλεγούν τα φυσικά πρόσωπα που θα αναλάβουν την εκκαθάριση του οργανισμού, καθώς και οι αμοιβές της, ενώ ως εκκαθαρίστρια ορίζεται τράπεζα η θυγατρική εταιρία της που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα. Την εποπτεία για το διάστημα της εκκαθάρισης θα έχει το υπουργείο Ανάπτυξης. Επίσης, σημειώνεται ότι προτείνεται η διαγραφή των βεβαιωμένων χρεών τόσο του ΟΑΕ, όσο και των εταιριών, που έχουν υπαχθεί στην ειδική εκκαθάριση των άρθρων 9 και 10 του νόμου 1386/83, εφόσον ο ΟΑΕ είναι εκκαθαριστής τους. Παράλληλα, λύνονται αυτοδίκαια οι σχέσεις εργασίας των εργαζόμενων με τον οργανισμό ένα μήνα μετά τη δημοσίευση της απόφασης για την εκκαθάριση του ΟΑΕ, ενώ παράλληλα δίνεται το δικαίωμα μετάταξης σε οργανικές η συνιστώμενες θέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα του υπουργού Ανάπτυξης να ορίζει τις περιόδους των εκπτώσεων δυο φορές το χρόνο, καθώς και διατάξεις για τις τιμές σε σειρά περιπτώσεων εμπορικών καταστημάτων, αλλά και το θέμα των προσφορών στα σούπερ - μάρκετ. Επίσης, ορίζονται νέα κριτήρια στη συγχώνευση επιχειρήσεων ή κοινοπραξιών, οι οποίες θα κρίνονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ (2016-04-21 00:00:00.0)
Ακρως επικίνδυνο για ναυτεργάτες και επιβάτες (2014-03-21 00:00:00.0)
Κλείνει ο φορέας «κοινωνικοποίησης» των ιδιωτικών χρεών (2000-05-12 00:00:00.0)
Στα νύχια του οφειλέτη του (2000-03-21 00:00:00.0)
Πληρώσαμε πάνω από 1 τρισ. στο βωμό του κεφαλαίου (1998-12-16 00:00:00.0)
Μετατάξεις εργαζομένων από εκποιούμενες επιχειρήσεις (1996-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ