ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Ιούλη 1999
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Ολα έτοιμα για το "πλιάτσικο"

"Μαγειρεύεται" στο ΥΠΕΘΟ η εισβολή των ιδιωτών στο λιμάνι

Στο "τραπέζι" των ιδιωτών θα τοποθετηθεί πρώτο το λιμάνι του Πειραιά και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες! Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμη να αρχίσει τον τεμαχισμό και την παράδοση των πιο κερδοφόρων κομματιών του λιμανιού στους εφοπλιστές, οι οποίοι έρχονται πρώτοι στη... λίστα αναμονής, ενώ στον "αέρα" παραμένει η διασφάλιση της λειτουργίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος!

Οπως διαρρέεται, ήδη έχει παραδοθεί η μελέτη που είχε αναλάβει να εκπονήσει η "BANK OF AMERICA" για το επιχειρηματικό σχέδιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.Στη μελέτη, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, γίνεται λόγος για τη σύσταση θυγατρικών εταιριών στις οποίες θα συμμετέχουν ιδιώτες και οι οποίες θα αναλάβουν σημαντικές δραστηριότητες του Οργανισμού. Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται και η μετοχοποίηση του ΟΛΠ με την εισχώρηση του 49% των μετοχών στο Χρηματιστήριο.

Σε προχθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας - σύμφωνα με όσα διέρρευσαν - δόθηκε μια "πρώτη γεύση" για το ποιες θα είναι οι δραστηριότητες που θα εκχωρηθούν στις νέες εταιρίες. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΥΠΕΘΟ, του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,του ΟΛΠ και των συμβούλων αποκρατικοποίησης. Σύμφωνα με δημοσίευμα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να προωθηθεί στο θερινό τμήμα της Βουλής, το θεσμικό πλαίσιο για την παράδοση των δραστηριοτήτων που αφορούν στη διαχείριση των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων, στα κρουαζιερόπλοια, στη Ζώνη Περάματος (!) και στην... επιβατική κίνηση! Μάλιστα στο δημοσίευμα αφήνονται αιχμές για τη Ζώνη, η οποία χαρακτηρίζεται ως το "προβληματικότερο" κομμάτι του ΟΛΠ!

Στα μέσα του Αυγούστου δε, αναμένεται να γίνει και η αλλαγή της σύστασης της διοίκησης του ΟΛΠ. Σύμφωνα με τον Ν.2688/99, με τον οποίο μετατρέπονται οι ΟΛΠ και ΟΛΘ σε ανώνυμες εταιρίες, η διοίκηση θα είναι 9μελής και θα αποτελείται από: Τρεις εκπροσώπους του δημοσίου, δύο των εργαζομένων στις εταιρίες (ήδη έχει γίνει η εκλογή από τα σωματεία των εργαζομένων), έναν εκπρόσωπο από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) και τρεις εκπροσώπους των μετόχων.

Παράλληλα, με τα όσα επιφυλάσσονται για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας έχει κάνει ήδη σαφές ότι το δρόμο της ιδιωτικοποίησης θα πάρουν και τα υπόλοιπα μεγάλα λιμάνια της χώρας, στρατηγικής σημασίας, με πρώτο το λιμάνι του Βόλου. Μάλιστα για το σκοπό αυτό θα κατατεθεί σχετική τροπολογία σε νομοσχέδιο που ετοιμάζεται από το υπουργείο Εσωτερικών.Στο νομοσχέδιο, όπως έχει επιβεβαιωθεί άλλωστε από το ΥΕΝ, θα προβλέπεται ότι θα δοθούν τα λιμάνια περιφερειακής σημασίας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, εκτός από τα λιμάνια στρατηγικής σημασίας, όπως το λιμάνι του Βόλου, το οποία θα διαχειρίζεται ανώνυμη εταιρία.

Χάθηκε απ' τα μάτια τους

Τοίχος καταπλάκωσε τον οικοδόμο Χ. Ντόντη από την Αλβανία, χτες, νεκρός και ο Χ. Μπράγκου το Σάββατο

Θύμα της εγκληματικής έλλειψης μέτρων ασφάλειας, έπεσε χθες ο οικοδόμος Χρήστος Ντόντης 50 ετών, από την Αλβανία, που σκοτώθηκε καθώς εργαζόταν σε οικοδομή στη συμβολή των οδών Χαλεπά και Τσακασιάνου, στο Γαλάτσι. Το δυστύχημα συνέβη στις 1.15 το μεσημέρι.

Λίγο πριν ρίξουν την πλάκα του πρώτου ορόφου, κατέρρευσε ο τοίχος του διπλανού σπιτιού, κάτω από τον οποίο πλακώθηκε ο άτυχος οικοδόμος. Στην οικοδομή, δούλευαν εκείνη την ώρα άλλοι εφτά οικοδόμοι, οι οποίοι προφυλάχτηκαν έγκαιρα, ύστερα από προειδοποίηση του Χ. Ντόντη,που πρώτος αντιλήφθηκε την κατάρρευση, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε να γλιτώσει τη δική του ζωή.

Χρειάστηκαν τρεισήμισι ώρες, από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής που πήγαν στο χώρο, προκειμένου να ανασύρουν το νεκρό κάτω από τα μπάζα, επειδή ο γκρεμισμένος τοίχος αποτελούνταν από μεγάλες πέτρες, που ήταν δύσκολο να μετακινηθούν, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Δ. Βανδώρος,το τραγικό περιστατικό οφείλεται στην απουσία μέτρων ασφάλειας, καθώς δίπλα στην οικοδομή βρίσκονταν ένα σπίτι πολύ παλιό, στον τοίχο του οποίου έπρεπε να υπάρχει αντιστήριξη για να μην πέσει. Η αντιστήριξη βέβαια δεν είχε γίνει και γι' αυτό είχαμε και το τραγικό δυστύχημα. "Με οργή και αγανάκτηση διαπιστώνουμε ότι τα ατυχήματα στην οικοδομή είναι καθημερινά. Ολα όσα συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα των ελλιπών μέτρων προστασίας", τόνισε ο Δημ. Βανδώρος για να καταλήξει: "Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα, δεν μπορεί να σκοτώνονται καθημερινά άνθρωποι και η κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα".

Περιγράφοντας τις τραγικές στιγμές, ο συνάδελφος του νεκρού, Γιάννης Χουριανόπουλος,μας είπε: "Γιάννη φύγε, μου φώναξε. Τέσσερα, πέντε βήματα πίσω πρόλαβα να κάνω και ο τοίχος έπεσε. Το Χρίστο δεν τον ξαναείδα, χάθηκε από τα μάτια μου".

Η Αστυνομία διενεργεί προανάκριση, ενώ από την πρώτη στιγμή συνελήφθη ο υπεργολάβος Γ. Κρητικός,ο οποίος θα οδηγηθεί στο Αυτόφωρο.

Να σημειωθεί ότι το περασμένο Σάββατο, 24 Ιούλη, σε οικοδομή στο Κάτω Χαλάνδρι (Τριπόλεως και Ευβοίας) σκοτώθηκε ένας ακόμα Αλβανός εργάτης, ο 36χρονος Χαντάρ Μπράγκου, εξαιτίας των ελλιπών μέτρων ασφάλειας. Οπως μας κατήγγειλαν από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ο θάνατός του εργάτη δεν ανακοινώθηκε και παρ' όλο που το ΚΕΠΕΚ είχε σφραγίσει την οικοδομή - για να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας - την Τρίτη ο εργολάβος ξεκίνησε ξανά τις εργασίες. Οταν το Συνδικάτο κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να σταματήσει τις εργασίες.

Κινητοποίηση για το νομοσχέδιο

Με "λειψό" πλαίσιο, απεργία στις 5 Αυγούστου

Συνεπής στη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής - όπως αυτή εκφράζεται στο νομοσχέδιο για τις "Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στη Δημόσια Διοίκηση, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις" - η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε 24ωρη απεργία για τις 5 Αυγούστου, περιορίζοντας το διεκδικητικό της πλαίσιο στο θέμα των μετατάξεων.

Την ίδια στιγμή, το νομοσχέδιο χτυπά άμεσα το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς αφαιρεί από το περιεχόμενό τους τα ζητήματα των αποδοχών, προσλήψεων κλπ, κάτι που έχει γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ!

Η απεργιακή κινητοποίηση περιλαμβάνει τους υπαλλήλους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και τους υπαλλήλους των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων από τα οποία έχουν αποσπαστεί οι υπάλληλοι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, αφήνοντας έξω ένα σημαντικό τμήμα των δημοσίων υπαλλήλων.

Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, αφήνει στο απυρόβλητο τα ζητήματα της μονιμοποίησης 30.000 υπαλλήλων αορίστου χρόνου, καθώς η μη δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικού φορέα, ακυρώνει ουσιαστικά τη δυνατότητα μονιμοποίησής τους!

Για τα ζητήματα αυτά και πολλά ακόμη που θίγονται από το νομοσχέδιο, η ΕΣΑΚ Δημοσίου,έχει ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου, έχει καταγγείλει την κυβερνητική πολιτική και έχει προτείνει πανδημοσιοϋπαλληλικές κινητοποιήσεις ενάντιά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ