ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Ιούλη 1999
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Χρυσοφόρο" για τις τράπεζες το πρώτο εξάμηνο

Χρυσοφόρο αποδείχτηκε και το πρώτο εξάμηνο του 1999 για τα κέρδη των τραπεζών, τα οποία αυξάνονται με ρυθμούς αντιστρόφως ανάλογους σε σχέση με τα λαϊκά εισοδήματα. Ετσι, ενώ κέρδη των τραπεζών παρουσιάζουν ποσοστά αύξησης πολλαπλάσια του πληθωρισμού - μέχρι και 60 φορές μεγαλύτερα - τα λαϊκά εισοδήματα (με κριτήριο την ονομαστική αύξηση των μισθών και συντάξεων - η αγοραστική δύναμη των μισθών) παρουσιάζουν αύξηση μικρότερη του πληθωρισμού, αφού έτσι επιτάσσει το πνεύμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα από τις ίδιες τις τράπεζες και από τα οποία προκύπτει μέχρι και διπλασιασμός κερδών.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Πίστεως κατά το πρώτο εξάμηνο του 1999:

  • Τα κέρδη της τράπεζας ανήλθαν σε 79,2 δισ. δρχ. έναντι 39,5 δισ. δρχ. του αντίστοιχου εξαμήνου του 1998, δηλαδή σημείωσαν αύξηση κατά 100%.
  • Το σύνολο του ενεργητικού ανήλθε σε 5.049,1 δισ. δρχ. έναντι 3.482,6 δισ. δρχ. του αντίστοιχου εξαμήνου του 1998, σημειώνοντας αύξηση 45%.
  • Οι καταθέσεις ανήλθαν σε 3.547,8 δισ. δρχ. έναντι 2.496 δισ. δρχ., σημειώνοντας αύξηση 42%.
  • Οι χορηγήσεις ανήλθαν σε 1.864,1 δισ. δρχ. έναντι 1.468,6 δισ. δρχ. το αντίστοιχο διάστημα του '98, σημειώνοντας αύξηση 27%.
  • Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 518,2 δισ. δρχ. έναντι 229,5 δισ. δρχ. αντίστοιχα πέρσι, σημειώνοντας αύξηση 126%.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι σύμφωνα με την ενοποιημένη λογιστική κατάσταση της 30.6.99 στην οποία συμπεριλήφθηκαν για πρώτη φορά η Ιονική Τράπεζα και οι θυγατρικές της εταιρίες, τα κέρδη για το πρώτο εξάμηνο 1999, συμπεριλαμβανομένης και της αναλογίας τρίτων, ανήλθαν σε 115,7 δισ. δρχ. έναντι 53,9 δισ. δρχ. του αντίστοιχου εξαμήνου του 1998, σημειώνοντας αύξηση 115%. Το σύνολο του ενεργητικού ανήλθε σε 7.440,5 δισ. δρχ. έναντι 3.707 δισ. δρχ. του αντίστοιχου εξαμήνου του 1998, εμφανίζοντας αύξηση 101%.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα Αττικής ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του '99 τα εξής:

  • Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 2.580,3 εκατ. δρχ. σημειώνοντας αύξηση κατά 58% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.
  • Το ενεργητικό της τράπεζας διαμορφώθηκε σε 273 δισ. δρχ. και εμφανίζει αύξηση 60%.
  • Οι καταθέσεις ανήλθαν σε 184,3 δισ. δρχ. σημειώνοντας αύξηση κατά 48,6 δισ. δρχ.
  • Οι χορηγήσεις ανήλθαν σε 128,1 δισ. δρχ. εμφανίζοντας αύξηση κατά 23,5%.

Επισημαίνεται τέλος ότι το πρώτο εξάμηνο του 1999 για την Τράπεζα Αττικής σχηματίστηκαν συνολικές προβλέψεις 1.170 εκατ. δρχ. έναντι 511 εκατ. δρχ. το αντίστοιχο διάστημα του 1998 και οι συσσωρευμένες προβλέψεις υπερκαλύπτουν τυχόν επισφαλείς απαιτήσεις.

Συγκρατήθηκε η πιστωτική επέκταση τον Ιούνη

Μικρή επιβράδυνση παρουσίασε η προσφορά χρήματος τον περασμένο Ιούνη, η οποία κατά την Τράπεζα της Ελλάδας αντανακλά τη συγκράτηση της πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα στο συγκεκριμένο μήνα. Η εξέλιξη αυτή δε φαίνεται άσχετη με τα μέτρα περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης που είχε πάρει η Τράπεζα της Ελλάδας τον περασμένο Απρίλη και τα οποία ως γνωστόν ενίσχυσε τη βδομάδα που πέρασε, καθώς τα αποτελέσματα των προηγούμενων δεν κυμάνθηκαν στα επίπεδα που προσδοκούσε, τουλάχιστον στον τομέα της καταναλωτικής πίστης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ο νομισματικός δείκτης Μ4Ν, ο οποίος παρακολουθεί τη ρευστότητα στο σύνολο της οικονομίας, στη διάρκεια ενός χρόνου (Ιούνης '99 - Ιούνης '98) αυξήθηκε με ρυθμό 7,4%, έναντι ρυθμού αύξησης 8,3% στο διάστημα Μάης '99 - Μάης '98. Από τους επιμέρους δείκτες οι καταθέσεις ιδιωτών αυξήθηκαν με ρυθμό 10,1%. Στην ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας επισημαίνεται ακόμη ότι η παραπάνω επιβράδυνση συνδέεται και με σημαντική άντληση κεφαλαίων από τις τράπεζες μέσω του Χρηματιστηρίου. Σημειώνεται σχετικά ότι οι τράπεζες άντλησαν τον Ιούνη μέσω Χρηματιστηρίου 360 δισ. δρχ. περίπου για αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Στο τέλος του προηγούμενου Μάη τα υπόλοιπα:

  • των καταθέσεων σε δραχμές ανήλθαν σε 19.354 δισ. δραχμές
  • οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα σε 2.630 δισ. δραχμές.
  • οι πράξεις ρέπος σε 1.681 δισ. δραχμές.

Τέλος, τα υπόλοιπα των μεριδίων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Διαχείρισης Διαθεσίμων ανήλθαν σε 5.785 δισ. δραχμές και το σύνολο του δείκτη ρευστότητας Μ4Ν έφτασε τα 34.259 δισ. δραχμές.

Μειωμένες οι κρατήσεις ξενοδοχείων

Μειωμένη κατά 15% περίπου παρουσιάζεται φέτος η πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων της Αττικής, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής. Η μείωση της πληρότητας των ξενοδοχειακών μονάδων της Αττικής, όπως σημειώνει η Ενωση Ξενοδόχων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στουςβομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η περιοχή της Αττικής τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε πόλο έλξης του περιηγητικού τουρισμού, όπου πολλοί τουρίστες προέρχονταν από τη Γιουγκοσλαβία και από άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο Νομός Πιερίας, του οποίου η τουριστική ιδιομορφία είναι σχεδόν ίδια με αυτήν της Αττικής.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Καταδικάζει για το ξεπούλημα της ΝΑΒΙΠΕ

Την έντονη αντίδραση των εργαζομένων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, για την απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή (ΝΑΒΙΠΕ) στο Πλατυγιάλι Αστακού, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αιτωλοακαρνανίας.Το ΕΚ Αιτωλοακαρνανίας καταδικάζει τη συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη, επισημαίνοντας πως πρόκειται για εξαργύρωμα επιταγών προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες και ειδικότερα στους Αρφανοχιόνηδες, στον Μπόμπολα κ. ά.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι:

  • Το λιμάνι του Πλατυγιαλού, που έγινε πριν 15 χρόνια με χρήματα του ελληνικού λαού για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής και στοίχισε 16 δισεκατομμύρια δραχμές
  • σήμερα αποδεικνύεται ότι το ετοίμαζαν το λιμάνι την κατάλληλη στιγμή, για τον κατάλληλο άνθρωπο, για να πραγματοποιήσουν τα μακροχρόνια σχέδιά τους, εκμεταλλευόμενοι την υπανάπτυξη της περιοχής, τη φτώχεια και την ανεργία.
  • Οι 2.000 θέσεις εργασίας σε μία πενταετία, που αναλαμβάνουν με τη συμφωνία να δημιουργήσουν οι αγοραστές, δεν είναι τίποτα άλλο παρά στάχτη στα μάτια του λαού της περιοχής, για να έχει στο χέρι όλους τους άνεργους, ότι τάχα θα βρουν δουλιά κοροϊδεύοντάς τους. Μάλιστα για την επίτευξη του στόχου αυτού θα πάρει και 20 δισεκατομμύρια προικοδότηση για τις επενδύσεις που θα γίνουν στο λιμάνι.

Το ΕΚ Αιτωλοακαρνανίας καλεί τους φορείς της περιοχής να πάρουν θέση στο ξεπούλημα και "ιδιαίτερα όσους συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια, αλλά και σε αυτούς που αντιστέκονται στο ξεπούλημα, το ραγιαδισμό, στην πολιτική της ιδιοτέλειας, της υποτέλειας και να δημιουργήσουμε το δικό μας μέτωπο πάλης και αντίστασης".

Παρέμβαση εισαγγελέα και για την Εργασίας

"Χοντραίνει" για καλά το παιχνίδι γύρω από την πώληση της Τράπεζας Εργασίας. Ετσι, μετά την προσφυγή της Τράπεζας Πειραιώς στο Συμβούλιο της Επικρατείας, χτες παρενέβη αυτεπάγγελτα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Ο ασκών χρέη προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ι. Σακελλάκος παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή τα δημοσιεύματα του Τύπου, που κάνουν λόγο για περίεργα παιχνίδια σχετικά με την πώληση της Τράπεζας Εργασίας. Από την προκαταρκτική εξέταση θα ερευνηθεί αν τηρήθηκε η νομιμότητα κατά τη διαδικασία πώλησης των μετοχών της Τράπεζας Εργασίας μέσω του Χρηματιστηρίου.

Η προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε ο Ι. Σακελλάκος πραγματοποιείται στα πλαίσια της ευρύτερης έρευνας που διεξάγει η Εισαγγελία Πρωτοδικών για το Χρηματιστήριο, μετά τις καταγγελίες για περίεργα σκαμπανεβάσματα μετοχών. Την προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ε. Κασαλιάς.

Παράλληλα, συνεχίζεται και η ποινική προκαταρκτική εξέταση για μετοχές "φούσκες" από τον αρμόδιο, για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, εισαγγελέα Δ. Ασπρογέρακα, ο οποίος συνεπικουρείται από τους αντεισαγγελείς Π. Παναγιωτόπουλο και Κ. Τζαβέλα.

Δημοπρασία 5ετών ομολόγων την Τρίτη

Το επιτόκιο θα κριθεί από τις διαθέσεις και προθέσεις των τραπεζών

Και νέα δημοπρασία ομολόγων του ελληνικού δημοσίου πενταετούς διάρκειας με άνοιγμα (re - opening) της αρχικής έκδοσης 15 Γενάρη 1999 και σταθερού επιτοκίου 6,6% ετησίως, αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να καλύψει τρέχουσες οικονομικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου.

Η νέα δημοπρασία θα διενεργηθεί την ερχόμενη Τρίτη 3 Αυγούστου 1999 και το ύψος του επιτοκίου θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις προθέσεις των τραπεζών. Να σημειωθεί, πάντως, ότι στις δημοπρασίες που έγιναν τον τελευταίο μήνα, τα επιτόκια των δημοπρατούμενων κρατικών τίτλων (τόσο ομολόγων όσο και εντόκων) κινήθηκαν ανοδικά, προς όφελος των τραπεζών (που αυξάνουν έτσι τα κέρδη τους) και σε βάρος του δημοσίου και των κρατικών ελλειμμάτων (αφού ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με μεγαλύτερους τόκους).

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

  • Με τη δημοπρασία της ερχόμενης Τρίτης, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να αντλήσει το ποσό των 120 δισ. δραχμών.
  • Η ημερομηνία διακανονισμού θα είναι η Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι με βάση τη ρύθμιση που ισχύει από την 1η Γενάρη του έτους δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής φόρου στους τόκους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ