ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επιτροπή αγώνα για τη ΛΑΡΚΟ

Σε αγωνιστικό συντονισμό για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ, καλεί η Επιτροπή Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ

Σε συντονισμό και κοινή δράση καλεί όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ,τους κατοίκους της περιοχής και τους τοπικούς φορείς, για να σώσουν έναν από τους εναπομείναντες οικονομικούς πνεύμονες της χώρας, με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ. Τους καλεί να συγκροτήσουν "επιτροπή αγώνα για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ", επισημαίνοντας ότι είναι μονόδρομος ο αγώνας και η ενότητα.

"Η ΛΑΡΚΟ - αναφέρεται - καθημερινά φθίνει, αποδιοργανώνεται, απαξιώνεται, με σκοπό να ξεπουληθεί ή και να οδηγηθεί σε οριστικό κλείσιμο. Το ξεπούλημα ή το οριστικό κλείσιμό της θα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης και όλων των άλλων κομμάτων, εκτός του ΚΚΕ, που συμφώνησαν για τη διάλυση του ΟΑΕ (Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων). Μιας πολιτικής, που είναι δεμένη στο άρμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Συνθήκης του Αμστερνταμ". Η Οργάνωση επισημαίνει ότι τη "νύφη" από αυτήν την πολιτική την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, με απολύσεις, διόγκωση της ανεργίας, με το χτύπημα των κατακτήσεών τους. Τονίζει, επίσης, τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν γι' αυτήν την κατάσταση οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στη ΓΣΕΕ, στο Εργατικό Κέντρο της περιοχής και στα σωματεία και συμπληρώνει ότι απαιτούνται: "Πρωτοβουλίες, συσπειρώσεις και συντονισμός της δράσης με όλους τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς της περιοχής, για ένα καλύτερο αύριο, τόσο δικό μας, όσο και των παιδιών μας. Δεν μπορεί να έχουμε φιλεργατική και προς όφελος της εθνικής οικονομίας λύση με τη σημερινή πολιτική του ξεπουλήματος του δημόσιου τομέα της οικονομίας".

Η λύση, υπογραμμίζει, βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ, "στον άλλον δρόμο ανάπτυξης που προτείνει. Στο αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο πάλης". "Τότε μόνο - συνεχίζει - μπορεί να έχει βάση η πρόταση για ενιαίο φορέα νικελίου και μονάδα ανοξείδωτου χάλυβα με καθετοποιημένη την παραγωγική διαδικασία".

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
35ωρο - 5ήμερο ... 9ωρο!

Εμφανείς οι αρνητικές συνέπειες του δήθεν 35ωρου για τους τραπεζοϋπαλλήλους

Με 9ωρα και 10ωρα "πληρώνουν" οι τραπεζοϋπάλληλοι την εφαρμογή του ψευτο35ωρου στις τράπεζες, το οποίο άρχισε τη Δευτέρα και έδειξε ήδη τις καταστροφικές συνέπειές του για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Καθώς η εφαρμογή του "35ωρου" συνοδεύεται από δίωρη παράταση της λειτουργίας των τραπεζικών καταστημάτων,πολλοί εργαζόμενοι δούλεψαν από τις 8πμ έως και τις 5μμ ή 6 μμ,χωρίς επιπλέον να γνωρίζουν αν θα πληρωθούν υπερωριακά ή θα δουλέψουν λιγότερες ώρες κάποια άλλη μέρα!

Η κλαδική σύμβαση που υπέγραψε πρόσφατα η ΟΤΟΕ, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησής της, ορίζει ότι το δήθεν 35ωρο στις τράπεζες θα εφαρμοστεί "πιλοτικά" από την 1η Αυγούστου και για 8 μήνες. Το ωράριο εργασίας θα κινείται από 7.45πμ έως και 5μμ και το ωράριο συναλλαγών των τραπεζών από τις 8μμ έως και τις 4μμ,ενώ οι τραπεζοϋπάλληλοι θα εργάζονται 35 ώρες συνεχόμενα.

Η πρώτη μέρα εφαρμογής του προκάλεσε "μπάχαλο" σε πολλές τράπεζες, καθώς είναι και περίοδος διακοπών, ενώ δε δίνονται διευκρινίσεις για προβλήματα που προκύπτουν. Υποτίθεται ότι για να καλυφθεί ο μεγαλύτερος χρόνος συναλλαγών, οι τράπεζες θα χρησιμοποιούσαν τους εργαζόμενους με βάρδιες. Κάποιοι δηλαδή, ύστερα από δήλωσή τους, θα έπιαναν δουλιά στις 10πμ.Ωστόσο, όπως είχε προβλεφτεί, κρατήθηκε στη δουλιά και το προσωπικό που είχε επιλέξει να εργαστεί από το πρωί στις 7.45.

Παράλληλα, έγινε γνωστό από συνδικαλιστές ότι ασκήθηκαν σοβαρές πιέσεις σε εργαζόμενους τραπεζών, ώστε να δεχτούν να αρχίσουν τη δουλιά τους από τις 10πμ,ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις τους, ενώ στα καταστήματα της Τράπεζας Ελλάδος δε βρέθηκαν εργαζόμενοι να το δεχτούν και δεν εφαρμόζεται η παράταση του ωραρίου συναλλαγών μέχρι τις 4μμ!Σε κάποιες τράπεζες, αλλάχτηκαν τα καταστήματα εφαρμογής του νέου ωραρίου, καθώς δε βρέθηκαν "εθελοντές".

Η συμφωνία γι' αυτό το "35ωρο" είναι "κομμένη και ραμμένη" στα μέτρα των εργοδοτών, καθώς οδηγεί στην "ελαστικοποίηση" των εργασιακών σχέσεων στις τράπεζες. Το "μέτρο" έχει χαιρετιστεί από τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,επειδή δε θίγει και την... "ανταγωνιστικότητα" των τραπεζών. Το νέο καθεστώς στο ωράριο ανοίγει την "πόρτα" για την καθιέρωση βαρδιών και της μερικής απασχόλησης στις τράπεζες. Επίσης, η συμφωνία παραπέμπει για τις λεπτομέρειες στα "ισχύοντα", δηλαδή στον αντεργατικό νόμο 2639,ο οποίος επιτρέπει διευθέτηση σε 48ωρη εβδομαδιαία βάση και υπερβάσεις του ωραρίου εργασίας με "αντάλλαγμα" την παροχή ρεπό, χωρίς υπερωρίες.

Από την άλλη, η EUROBANK "ξαναχτύπησε", εμφανιζόμενη να υιοθετεί το νέο ωράριο συναλλαγών, μέχρι τις 4μμ, σε όλα της τα καταστήματα! Ουσιαστικά, όμως, η τράπεζα συνεχίζει να καταστρατηγεί - ανενόχλητη και παρά τις καταγγελίες που αναγκάστηκε να κάνει και η διοίκηση της ΟΤΟΕ - το ωράριο εργασίας και συναλλαγών, αφού παράνομα και πολύ πριν τις σχετικές συζητήσεις, το είχε παρατείνει, χωρίς να εφαρμόζει κανενός είδους 35ωρο και χωρίς να πληρώνει για τις υπερωρίες! Επιπλέον, η σύμβαση εργασίας ορίζει σαφώς πως το "35ωρο" θα εφαρμοστεί σε δυο καταστήματα και μια υπηρεσία,στις τράπεζες που έχουν από 10 και περισσότερα καταστήματα.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών έχει καταγγείλει αυτή τη συμφωνία, επιμένοντας σε 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, από τις 8πμ μέχρι τις 3μμ και αυτή τη στιγμή προχωρεί σε περιοδείες στους χώρους δουλιάς, εξετάζοντας επιτόπου τις καταγγελίες των εργαζομένων για την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους από το ψευδεπίγραφο και "ελαστικό" αυτό "35ωρο".

ΒΙΟΜΑΓΝ
Μπορεί να ζήσει!

Η ΤΕ Εύβοιας της ΕΣΑΚ προτείνει δημόσιο φορέα λευκολίθου, για την επιβίωση της επιχείρησης

Η ΒΙΟΜΑΓΝ μπορεί να ζήσει. Η λύση βρίσκεται στη σύσταση δημόσιου φορέα λευκολίθου,πρόταση που αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση, δίνοντας ταυτόχρονα μια ανάσα στη χτυπημένη από το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων και την ανεργία περιοχή της Εύβοιας. Την πρόταση αυτή παρουσιάζει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή ΕΣΑΚ της Εύβοιας,καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους του εργοστασίου και όλης της περιοχής, τους άνεργους και τους κατοίκους, "να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους", καταδικάζοντας παράλληλα την κυβέρνηση και την πολιτική της, η οποία είναι "πλήρως υποταγμένη στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης" και ανοίγει το δρόμο στις πολυεθνικές.

"Δυόμισι χρόνια μετά την επαναλειτουργία του συγκροτήματος - που άλλοτε έσφυζε από ζωή και απασχόληση - παρά τα κίνητρα, τις διευκολύνσεις, τις φωτογραφικές διατάξεις, που παραχώρησε η κυβέρνηση στον δήθεν επενδυτή, πήγαν "στράφι" και κατασπαταλήθηκαν δισεκατομμύρια δραχμές, χρήματα από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, για να βρίσκεται σήμερα, με την ιδιωτική πρωτοβουλία, η επιχείρηση στα πρόθυρα του κλεισίματος", επισημαίνεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι ο ιδιοκτήτης της ΒΙΟΜΑΓΝ, μετά τα τεράστια κέρδη που έχει αποκομίσει, τώρα περιμένει την "κρατική αρωγή" για να επαναλειτουργήσει την επιχείρηση και οι 350 εργαζόμενοι παραμένουν 5 μήνες απλήρωτοι."Κανένας - συνεχίζει - δεν τους ρωτάει πώς ζούνε, τι τρώνε, αν μαθαίνουν γράμματα τα παιδιά τους, πώς τα φέρνουν βόλτα".

Οσον αφορά τη στάση του σωματείου, επισημαίνεται: "Αντί να μπει μπροστάρης σε ένα συνεχή αγώνα επιβίωσης των εργαζομένων, παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις, ταυτίζεται με αυτές, χωρίς να ανταποκρίνεται στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων". Ενώ για τους υπόλοιπους τοπικούς παράγοντες, τους "φιλοκυβερνητικούς - όπως αναφέρεται - δημάρχους", σημειώνει ότι επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους τάζοντας "λαγούς με πετραχήλια".

ΕΛΒΙΟΝΥ
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση

Καταγγέλλει το ξεπούλημα η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας

Της επιλογές της κυβέρνησης "να βγάζει στο σφυρί υγιείς επιχειρήσεις όπως η ΕΛΒΙΟΝΥ" καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας,η οποία καλεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους τους φορείς του Νομού Κορινθίας να πάρουν θέση γι' αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Στην ανακοίνωσή της, η επιτροπή τονίζει: "Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΛΒΙΟΝΥ ΑΕ, για να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια ξεπουλήματος της εταιρίας, η οποία όχι μόνο προβληματική δεν είναι, αλλά έχει και αποθεματικό 1.750 δισ. στο ταμείο της".

Προσθέτει, επίσης, ότι προσυπογράφει την καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων "Ακροκόρινθος", σύμφωνα με την οποία το ξεπούλημα της εταιρίας: "Πρόκειται για σκάνδαλο, διότι η εταιρία ήταν πάντα κερδοφόρα και ποτέ δεν επιβάρυνε το ελληνικό δημόσιο. Ο πρώτος πλειοδότης επιχειρηματίας κ. Μηνάς δε δραστηριοποιείται στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, ωστόσο δίνει 1.760 εκατ. έντοκα, με αποπληρωμή σε τέσσερα χρόνια. Ο δεύτερος πλειοδότης, κ. Κουτσίκος,φαρμακοβιομήχανος, προσφέρει 1.650 εκατ. δραχμές άτοκα, τη στιγμή που θα βάλει στην τσέπη του το 1,75 δισ. του ταμείου, αν κατορθώσει να βάλει στο χέρι την ΕΛΒΙΟΝΥ. Ακολουθήθηκαν σκανδαλωδώς εσπευσμένες διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΙΟΝΥ".

Η Επιτροπή καταλήγει τονίζοντας: "Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε αγωνιστικά στο πλευρό του προσωπικού της εταιρίας".

Οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδας επιμένουν στη δουλιά 8 π.μ. - 3 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ