Τετάρτη 4 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
35ωρο - 5ήμερο ... 9ωρο!

Εμφανείς οι αρνητικές συνέπειες του δήθεν 35ωρου για τους τραπεζοϋπαλλήλους

Με 9ωρα και 10ωρα "πληρώνουν" οι τραπεζοϋπάλληλοι την εφαρμογή του ψευτο35ωρου στις τράπεζες, το οποίο άρχισε τη Δευτέρα και έδειξε ήδη τις καταστροφικές συνέπειές του για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Καθώς η εφαρμογή του "35ωρου" συνοδεύεται από δίωρη παράταση της λειτουργίας των τραπεζικών καταστημάτων,πολλοί εργαζόμενοι δούλεψαν από τις 8πμ έως και τις 5μμ ή 6 μμ,χωρίς επιπλέον να γνωρίζουν αν θα πληρωθούν υπερωριακά ή θα δουλέψουν λιγότερες ώρες κάποια άλλη μέρα!

Η κλαδική σύμβαση που υπέγραψε πρόσφατα η ΟΤΟΕ, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησής της, ορίζει ότι το δήθεν 35ωρο στις τράπεζες θα εφαρμοστεί "πιλοτικά" από την 1η Αυγούστου και για 8 μήνες. Το ωράριο εργασίας θα κινείται από 7.45πμ έως και 5μμ και το ωράριο συναλλαγών των τραπεζών από τις 8μμ έως και τις 4μμ,ενώ οι τραπεζοϋπάλληλοι θα εργάζονται 35 ώρες συνεχόμενα.

Η πρώτη μέρα εφαρμογής του προκάλεσε "μπάχαλο" σε πολλές τράπεζες, καθώς είναι και περίοδος διακοπών, ενώ δε δίνονται διευκρινίσεις για προβλήματα που προκύπτουν. Υποτίθεται ότι για να καλυφθεί ο μεγαλύτερος χρόνος συναλλαγών, οι τράπεζες θα χρησιμοποιούσαν τους εργαζόμενους με βάρδιες. Κάποιοι δηλαδή, ύστερα από δήλωσή τους, θα έπιαναν δουλιά στις 10πμ.Ωστόσο, όπως είχε προβλεφτεί, κρατήθηκε στη δουλιά και το προσωπικό που είχε επιλέξει να εργαστεί από το πρωί στις 7.45.

Παράλληλα, έγινε γνωστό από συνδικαλιστές ότι ασκήθηκαν σοβαρές πιέσεις σε εργαζόμενους τραπεζών, ώστε να δεχτούν να αρχίσουν τη δουλιά τους από τις 10πμ,ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις τους, ενώ στα καταστήματα της Τράπεζας Ελλάδος δε βρέθηκαν εργαζόμενοι να το δεχτούν και δεν εφαρμόζεται η παράταση του ωραρίου συναλλαγών μέχρι τις 4μμ!Σε κάποιες τράπεζες, αλλάχτηκαν τα καταστήματα εφαρμογής του νέου ωραρίου, καθώς δε βρέθηκαν "εθελοντές".

Η συμφωνία γι' αυτό το "35ωρο" είναι "κομμένη και ραμμένη" στα μέτρα των εργοδοτών, καθώς οδηγεί στην "ελαστικοποίηση" των εργασιακών σχέσεων στις τράπεζες. Το "μέτρο" έχει χαιρετιστεί από τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,επειδή δε θίγει και την... "ανταγωνιστικότητα" των τραπεζών. Το νέο καθεστώς στο ωράριο ανοίγει την "πόρτα" για την καθιέρωση βαρδιών και της μερικής απασχόλησης στις τράπεζες. Επίσης, η συμφωνία παραπέμπει για τις λεπτομέρειες στα "ισχύοντα", δηλαδή στον αντεργατικό νόμο 2639,ο οποίος επιτρέπει διευθέτηση σε 48ωρη εβδομαδιαία βάση και υπερβάσεις του ωραρίου εργασίας με "αντάλλαγμα" την παροχή ρεπό, χωρίς υπερωρίες.

Από την άλλη, η EUROBANK "ξαναχτύπησε", εμφανιζόμενη να υιοθετεί το νέο ωράριο συναλλαγών, μέχρι τις 4μμ, σε όλα της τα καταστήματα! Ουσιαστικά, όμως, η τράπεζα συνεχίζει να καταστρατηγεί - ανενόχλητη και παρά τις καταγγελίες που αναγκάστηκε να κάνει και η διοίκηση της ΟΤΟΕ - το ωράριο εργασίας και συναλλαγών, αφού παράνομα και πολύ πριν τις σχετικές συζητήσεις, το είχε παρατείνει, χωρίς να εφαρμόζει κανενός είδους 35ωρο και χωρίς να πληρώνει για τις υπερωρίες! Επιπλέον, η σύμβαση εργασίας ορίζει σαφώς πως το "35ωρο" θα εφαρμοστεί σε δυο καταστήματα και μια υπηρεσία,στις τράπεζες που έχουν από 10 και περισσότερα καταστήματα.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών έχει καταγγείλει αυτή τη συμφωνία, επιμένοντας σε 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, από τις 8πμ μέχρι τις 3μμ και αυτή τη στιγμή προχωρεί σε περιοδείες στους χώρους δουλιάς, εξετάζοντας επιτόπου τις καταγγελίες των εργαζομένων για την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους από το ψευδεπίγραφο και "ελαστικό" αυτό "35ωρο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ