Τετάρτη 4 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Ετοιμάζεται "φαγοπότι"

Τα "σενάρια" αρπαγής από ιδιώτες σημαντικών δραστηριοτήτων του ΟΛΠ εντείνονται, ενώ το ΔΣ "στρώνει" πλουσιοπάροχο "τραπέζι"

"Πυρετωδώς" εργάζονται τα κυβερνητικά επιτελεία για την ολοκλήρωση του σκανδάλου της παράδοσης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας στις ιδιωτικές "αγκάλες", με ισχυρότερο "σενάριο", αυτό της παραχώρησης στους ιδιώτες των πιο κερδοφόρων δραστηριοτήτων του. Σε αυτή τη... λύση φαίνεται να καταλήγει μελέτη της ΜΠΑΝΚ ΟΦ ΑΜΕΡΙΚΑ,η οποία παρουσιάστηκε σε πρόσφατη σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων στο ΥΠΕΘΟ και η οποία θα συζητηθεί σε υπουργικό επίπεδο, σε νέα σύσκεψη στο τέλος της βδομάδας.

Χτες, συνεδρίασε για τελευταία φορά και η σημερινή διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς,η οποία θα αντικατασταθεί στα μέσα του μήνα από "νέο σχήμα", σύμφωνα με το Ν. 2286/99, ο οποίος προβλέπει τη μετατροπή των ΟΛΠ και ΟΛ Θεσσαλονίκης σε ανώνυμες εταιρίες. Το νέο, 9μελές ΔΣ, θα αποτελείται από: Τρεις εκπροσώπους του δημοσίου, δύο των εργαζομένων, έναν εκπρόσωπο της ΟΚΕ και τρεις εκπροσώπους των μετόχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χτεσινή τελευταία συνεδρίαση ήταν και "φαρμακερή" για την παραγωγική δραστηριότητα του κεντρικού λιμανιού, καθώς οι αποφάσεις του ΔΣ δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες εκμετάλλευσής του από τους επίδοξους "μνηστήρες". Οπως αναφέρθηκε, θα καταβληθούν πάνω από 4 δισ. δραχμές για την εκτέλεση εντελώς αντιπαραγωγικών έργων, τα οποία αφορούν στην ολοκληρωτική μετατροπή του κεντρικού λιμανιού σε επιβατικό. Το ποσό αυτό, όπως και τα 12 δισ. δραχμές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί από το λεγόμενο "τρίτο πακέτο στήριξης", για ανάλογα έργα, θα τα συνδιαχειρίζονται από τον Αύγουστο και οι ιδιώτες, "εκπρόσωποι των μετόχων"!

Επιπλέον, σύμφωνα και με δημοσιεύματα, ο ΟΛΠ εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων των επιχειρήσεων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,κάτι που θα αποτελέσει ένα ακόμα γερό οικονομικό χτύπημα, στη μοναδική πλέον παραγωγική δραστηριότητα του Οργανισμού, στο όνομα των ιδιωτών.

Αγωνιστικό μέτωπο τώρα

"Είναι απαίτηση των καιρών το χτίσιμο του αγωνιστικού μετώπου πάλης των εργαζομένων στον ΟΛΠ, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, των ναυτεργατών, των τελωνειακών και των εκτελωνιστών, για να σταματήσει τώρα ο διαμελισμός, το ξεπούλημα και το πλιάτσικο του λιμανιού του Πειραιά"!Αυτό υπογραμμίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων ΟΛΠ και η Αγωνιστική Ενότητα Λιμενεργατών,με αφορμή τη σύσκεψη παραγόντων των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Ναυτιλίας, του ΟΛΠ και των συμβούλων αποκρατικοποίησης, όπου, σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν αποφασίστηκε η άμεση προώθηση του θεσμικού πλαισίου στο Β θερινό τμήμα της Βουλής, για την παραχώρηση σε ιδιώτες τεσσάρων βασικών δραστηριοτήτων του ΟΛΠ.Οι δραστηριότητες αφορούν στη διαχείριση των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων, στα κρουαζιερόπλοια, στη Ζώνη Περάματος και στην επιβατική κίνηση.

Οι δυο παρατάξεις τονίζουν ότι επιβάλλεται άμεσα η αγωνιστική κινητοποίηση για να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης. "Απαιτούμε - τονίζεται - τα σωματεία και οι Ομοσπονδίες να εξαγγείλουν αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης που θα αρχίζει μέσα στην εβδομάδα που τρέχει και θα συνεχιστεί και το φθινόπωρο".

Με αφορμή την προβοκατόρικη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι διοικήσεις τεσσάρων σωματείων του λιμανιού ενάντια στον αγώνα των εργατοτεχνιτών, του Δήμου Περάματος και των φορέων της Ζώνης, οι δυο παρατάξεις τονίζουν ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΛΠ, με εντατικούς ρυθμούς προωθούν το διαμελισμό και το ξεπούλημα του λιμανιού, οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες, εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία, με μια προβοκατόρικη, διασπαστική και αποπροσανατολιστική ανακοίνωση στρέφονται κατά του αγώνα των εργατοτεχνιτών της Ζώνης και του Δήμου Περάματος. Σημειώνουν μάλιστα ότι: "Με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ η ανακοίνωση φέρει την υπογραφή δυο υπαλληλικών σωματείων εντελώς αυθαίρετα, χωρίς απόφαση ΔΣ και με άγνοια και του προεδρείου της Ενωσης Μονίμων Υπαλλήλων"!

Η ΔΕ υπαλλήλων ΟΛΠ και η Αγωνιστική Ενότητα Λιμενεργατών, καλούν τους εργαζόμενους να καταδικάσουν και να απομονώσουν τη διασπαστική και αποπροσανατολιστική τακτική της πλειοψηφίας και να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων της Ζώνης. "Να απαιτήσουμε - σημειώνεται - άμεσα αγωνιστική κινητοποίηση και συντονισμό δράσης με όλους αυτούς που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση και το πλιάτσικο που ετοιμάζουν. Με τον αγώνα και το συντονισμό δράσης στέλνουμε μήνυμα στις "αγορές" τα κάθε λογής αρπαχτικά, όπως εφοπλιστές, ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ