ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κάθε μέρα που περνά ζούμε ένα μικρό θάνατο"!

Στην περιοχή του Ασυρμάτου, περίπου 45 Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες βιώνουν καθημερινά έναν αργό, εξευτελιστικό θάνατο. Μέσα απ' τη νέα μικρή πλατεία Κουμουνδούρου, που έχουν δημιουργήσει, το μόνο που αναζητούν είναι τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Αυτήν, που η κυβέρνηση τούς έχει πάρει, με την άρνησή της να χορηγήσει πολιτικό άσυλο...

Μόλις την προηγούμενη βδομάδα ο Κεμάλ Μαζλούμ,υπεύθυνος της Κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωνε στο "Ρ" πως "σήμερα στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας σας υπάρχουν πολλές πλατείες ...Κουμουνδούρου", ενώ υπογράμμιζε πως η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να χορηγήσει πολιτικό άσυλο - όπως υποχρεούται απ' τις διεθνείς συμβάσεις - οδηγεί τους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες στην εξαθλίωση. "Κανείς δεν μπορεί να βρει δουλιά, κανείς δεν μπορεί να νοικιάσει ένα σπίτι και όλοι νιώθουν κυνηγημένοι", έλεγε χαρακτηριστικά.

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται - ίσως με τον καλύτερο τρόπο - σε μια αλάνα, που βρίσκεται στα σύνορα των Δήμων Αγιου Δημητρίου και Νέας Σμύρνης, στην περιοχή του Ασυρμάτου,όπου εδώ και οχτώ μήνες μένουν κάτω από άθλιες - ή, μάλλον, κυριολεκτικά απερίγραπτες - συνθήκες τουλάχιστον 45 Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες.

Ολοι τους ξεκίνησαν απ' το Βόρειο Ιράκ - πολλοί, μάλιστα, χρειάστηκε να κάνουν αυτήν την απίστευτη διαδρομή με τα πόδια (!) - με την ελπίδα πως στη χώρα μας δε θα διασφάλιζαν μόνο τη σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και με την πίστη πως θα μπορούσαν εδώ να "στήσουν" με αξιοπρέπεια τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Φρούδες ελπίδες. Η πραγματικότητα ξεπέρασε, για μια ακόμα φορά, και την πιο απαισιόδοξη φαντασία. Καμιά δεκαριά άθλια κοντέινερ, παρατημένα εδώ και χρόνια στην αλάνα που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Ευξείνου Πόντου και Αρσακείου,έγιναν γι' αυτούς η μόνη ζεστή "αγκαλιά", η μόνη φιλόξενη γωνιά αυτού του τόπου. "Τουλάχιστον, δεν είμαστε τελείως στο δρόμο", λένε σα να 'χουν συμβιβαστεί - τι άλλο μπορούν να κάνουν, δηλαδή; - με τη λογική του "το μη χείρον, βέλτιστον".

"Κυνηγημένοι από παντού"

Τα πρωινά σ' αυτήν τη μικρή "πλατεία Κουμουνδούρου" βρίσκονται ελάχιστοι Κούρδοι. Οι υπόλοιποι φεύγουν απ' τον "καταυλισμό" τους, ψάχνοντας - μάταια, τις περισσότερες φορές - για κάποιο μεροκάματο. "Στηνόμαστε επί ώρες μέσα στο λιοπύρι, σε μια μικρή πλατεία της Δάφνης. Από κει περνούν διάφοροι εργολάβοι, που ζητούν φτηνά εργατικά χέρια. Είμαστε τυχεροί, εάν κάνουμε δυο - τρία μεροκάματα τη βδομάδα, τα οποία συνήθως δεν ξεπερνούν τις 5.000 δρχ. το καθένα",θα μας πει ο 26χρονος Μέντι Αμπντούλα.Δίπλα του παρακολουθεί τη συζήτηση ο μόλις 16 χρόνων Αλί Αρι,ο οποίος έφτασε στη χώρα πριν 8 μήνες κι αφού προηγουμένως κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος αυτής της διαδρομής περπατώντας! "Εκανα δύο μήνες για να φτάσω στη χώρα σας. Είμαστε κυνηγημένοι από παντού. Απ' το τουρκικό κράτος, αλλά και απ' το ελληνικό κράτος, που απειλεί διαρκώς να μας απελάσει, που δε μας δίνει ένα έγγραφο για να μπορούμε να χτίσουμε μια σταθερή ζωή",λέει με οργή, αλλά και με μια υποψία τρόμου ο 16χρονος.

"Για πόσο ακόμα;"

Πραγματικά, με τις υπάρχουσες συνθήκες και με την απίστευτα προκλητική στάση, που κρατά η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στους πολιτικούς πρόσφυγες, οι Κούρδοι του Ασυρμάτου μόνο "σταθερή ζωή" δεν μπορούν να ονειρεύονται.

Κοιτάς τριγύρω, τον τόπο που τους έχει ...αγκαλιάσει, και τρελαίνεσαι. Πάνω στα τεράστια τσιμεντένια μπλοκ - που, όπως λένε οι γείτονες, τα παράτησε κάποτε στο χώρο κάποιος εργολάβος - έχουν στήσει τα σπιτικά τους! Τέσσερα δοκάρια όρθια, να στηρίζουν την κουβέρτα, που 'χει μετατραπεί σε οροφή, σε ταβάνι ή σε τέντα, που τους προστατεύει απ' τον ανυπόφορο ήλιο! Νερό, ευτυχώς, ακόμα υπάρχει, "ας είναι καλά" - λένε - ο ιδιοκτήτης διπλανής οικοδομής, που τους επιτρέπει να παίρνουν όσο νερό χρειάζονται. "Για πόσο ακόμα;",αναρωτιούνται όμως.

Για συνθήκες υγιεινής, φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται. Πουθενά τουαλέτες, πουθενά χώρος, έστω για ένα μπάνιο. Τα στρώματά τους, τα κρεβάτια τους δηλαδή, άλλα κάτω στο χώμα του οικοπέδου, άλλα πάνω στις "ταράτσες" των τσιμεντένιων μπλοκ, άλλα μέσα στα ασφυκτικά κοντέινερ. "Δυστυχώς, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα και από κανέναν", θα πει με αγανάκτηση ο 23χρονος Αλί Χουσεϊν."Τόσους μήνες εδώ - ζει στην περιοχή τους τελευταίους πέντε μήνες - δεν ήρθε κανένας αρμόδιος να δει πώς ζούμε, τι κάνουμε. Ούτε δήμαρχος, ούτε κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι μόνοι που έρχονται και βοηθούν είναι οι γείτονες. Ως πότε όμως;", συνεχίζει με αξιοπρέπεια το μονόλογο αγανάκτησης ο Αλί. Για να συμπληρώσει ο 27χρονος Καντίρ Μοχάμετ αυτές τις οχτώ λέξεις, που πέφτουν πάνω σου σαν μαχαιριά: "Κάθε μέρα που περνά, ζούμε ένα μικρό θάνατο"!

"...ντροπή"

"Σήμερα δεν είδατε τίποτα. Πού να 'σασταν εδώ το Σαββατοκύριακο, που έπιασε η μπόρα! Δεν έβρισκαν οι άνθρωποι μια γωνιά να προφυλαχτούν. Τις ίδιες κουβέρτες, που έκανε μούσκεμα η βροχή, τις ίδιες χρησιμοποίησαν για να σκεπαστούν και να κοιμηθούν το βράδυ",θα πει στο "Ρ" η Δέσποινα Κυριμοπούλου,που το σπίτι της βρίσκεται ακριβώς απέναντι απ' αυτή τη νέα μικρή πλατεία Κουμουνδούρου. Ο αδελφός της Γρηγόρης Γρηγοριάδης - επίσης γείτονας των πολιτικών προσφύγων - θα τονίσει: "Είναι όλοι τους εξαιρετικά παιδιά. Δεν έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στη γειτονιά, γι' αυτό και τους συμπαραστεκόμαστε όπως μπορούμε. Δε γίνεται, όμως, να καλύψουμε εμείς τις ευθύνες και το χρέος του κράτους. Τόσους μήνες, δεν είδαμε κανέναν απ' τους αρμοδίους να 'ρχεται, έστω να αφήσει ένα κουτί γάλα. Είναι ντροπή για τη χώρα μας αυτή η κατάσταση. Ετσι να γράψετε"...

Και να σκεφτεί κανείς πως όλη αυτήν την κατάντια θα τη βλέπουν σε ένα μήνα απ' το παράθυρό τους οι μαθητές του 18ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου και του 7ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης, μια και τα δυο αυτά σχολεία βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής απ' το συγκεκριμένο χώρο!

Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κι άλλες καταστροφές από το χαλάζι

Σημαντικές καταστροφές σε καλλιέργειες προκάλεσε το χαλάζι και η ανεμοθύελλα που έπληξαν προχθές το βράδυ την περιοχή μεταξύ Αιγινίου Πιερίας και Αλεξάνδρειας Ημαθίας, στην Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γεωπόνων των Διευθύνσεων Γεωργίας, ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας και καπνού, ενώ σημαντικές είναι ζημιές σε τεύτλα και δεντροκαλλιέργειες, όπως ροδάκινα, μήλα και ακτινίδια.

Το χαλάζι έπληξε κύρια την περιοχή του Αιγινίου και τον Αρωνά στην Πιερία και τα χωριά Κορυφή, Τρίκαλα, Πρασινάδα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Σήμερα (το αργότερο αύριο το πρωί) θα γίνει η αναγγελία της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ και μέσα στις επόμενες 9 μέρες, οι παραγωγοί θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ ο έλεγχος και η εξατομίκευση των καταστροφών.

Το βαμβάκι χτυπήθηκε στο στάδιο της άνθησης (καρύδι), η ντομάτα και τα καπνά στη συλλογή, με αποτέλεσμα την παντελή καταστροφή τους. Τόσο στο Αιγίνιο όσο και την Αλεξάνδρεια κύρια καταστράφηκαν βαμβακοκαλλιέργειες. Μάλιστα στην Αλεξάνδρεια οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ζημιές σε έκταση 9.000 στρεμμάτων. Στον Αρωνά επλήγησαν κύρια καπνοκαλλιέργειες, ενώ από την ανεμοθύελλα ξηλώθηκαν οι κατασκευές όπου αποξηραίνεται το προϊόν. Αυτή η ζημιά δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και η εκρίζωση από την ανεμοθύελλα ολόκληρου οπωρώνα 10 στρεμμάτων στο χωριό Τρίκαλα.

Νέες καταστροφές στη Θεσσαλία

Μια νέα θεομηνία - μετά εκείνη προ τριών ημερών - έπληξε περιοχές της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και του Αμπελώνα του Νομού Λάρισας, προκαλώντας κι άλλες μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες, σε σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις, ενώ προκάλεσε το θάνατο μιας γυναίκας, της Σταματίας Παπαστεργίου,56 ετών από τον Αμπελώνα, που υπέστη καρδιακή προσβολή. Κατακλυσμιαία βροχή, με χαλάζι, και σφοδροί ανέμοι μετέτρεψαν, για αρκετή ώρα, τις περιοχές αυτές σε "κόλαση".

Δεκάδες σπίτια μέσα στην Ελασσόνα, στον Τύρναβο και στον Αμπελώνα πλημμύρισαν και σκεπές καταστράφηκαν. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες καπνών, αμπελιών, τριφυλλιών, δέντρων στα χωριά Τσαριτσάνη, Στεφανόβουνο, Γαλανόβρυση, Λυκούδι, Γεράνεια, Κοκκινόγη, Φαλάνη, Γιάννουλη κ. ά. "ισοπεδώθηκαν" από το χαλάζι και τον αέρα. Οι πληγέντες βρίσκονται σε απόγνωση και περιμένουν από τους εκτιμητές να κάνουν έγκαιρα και δίκαια την εκτίμηση των ζημιών και από το κράτος να τους δοθούν οι αποζημιώσεις.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ - ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
Στο πλευρό των εργαζομένων στη Διώρυγα Κορίνθου

Τη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στη Διώρυγα της Κορίνθου, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση - μετοχοποίησή της από την κυβέρνηση, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας.

Το Σωματείο Ναυτικών της Διώρυγας βρίσκεται σε κινητοποιήσεις εδώ και καιρό, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τη Διώρυγα στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Το σχεδιαζόμενο πέρασμα της Διώρυγας σε ιδιώτες θα δημιουργήσει μείωση των θέσεων εργασίας, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, εντατικοποίηση της δουλιάς και αλλαγή στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Η κυβέρνηση μάλιστα, για να προσελκύσει ακόμη πιο εύκολα αγοραστές, επιδιώκει και με νόμο να βάλει διόδια στις βυθιζόμενες γέφυρες της Διώρυγας, επιβαρύνοντας οικονομικά τους πολίτες που κινούνται καθημερινά μεταξύ Κορίνθου, Λουτρακίου και Ισθμίας.

Στην ανακοίνωση συμπαράστασης η Επιτροπή αναφέρει ότι η Διώρυγα πρέπει να εξακολουθήσει να είναι δημόσια επιχείρηση και να προσφέρει το κοινωνικό της έργο. "Η ιδιωτικοποίηση της Διώρυγας και η μετοχοποίηση της, με τον απρόσωπο και στυγνό εργοδοτικό χαρακτήρα που θα αποκτήσει, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε απολύσεις, ανεργία και απόγνωση" σημειώνει η Επιτροπή στην ανακοίνωση.

Η Επιτροπή καταλήγει τονίζοντας: "Θα συμπαρασταθούμε στις όποιες ενέργειες και αγωνιστικές τακτικές ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι. Για να επιτευχθεί αυτός ο αγώνας των εργαζομένων, πρέπει να ενταχθεί και όλος ο κορινθιακός λαός και να σταθεί στο πλευρό τους, μαζί με το φιλειρηνικό κίνημα και τους άλλους φορείς που αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό".

Ηρθαν στη χώρα μας με ελπίδες και το μόνο που βρήκαν ήταν αυτά τα τσιμεντένια μπλοκ... "Ετσι δε ζουν ούτε στη... ζούγκλα", λένε οι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες.

Σ' αυτόν το χώρο προσπαθούν να κάνουν το μπάνιο τους οι πολιτικοί πρόσφυγες. Υπάρχει κανένας αρμόδιος που να βλέπει ή να ακούει;

Στην κορυφή της... αδιαφορίας έχουν στήσει το "σπιτικό" τους. Εκεί η κουζίνα, εκεί κι η κρεβατοκάμαρα. "Εμείς θέλουμε την αξιοπρέπειά μας", λένε με οργή οι άνθρωποι που καθημερινά βιώνουν έναν αργό, εξευτελιστικό θάνατο.

Μακρινό πλάνο της κατάντιας 45 τουλάχιστον ανθρώπων. Ενα "θέαμα" που σε έναν μήνα θα βλέπουν καθημερινά απ' τα παράθυρά τους οι μαθητές δύο σχολείων, το ένα μάλιστα δημοτικό...

Μια κουβέρτα κάτω, τρία κόντρα - πλακέ τριγύρω κι ένα πεταμένο συρτάρι κάποιου γείτονα είναι η κουζίνα, το ψυγείο ή η αποθήκη. Οταν η εξαθλίωση διευρύνει τα όρια της ανθρώπινης φαντασίας...(κάτω)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ