ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Στα βήματα του Τζουμάκα

Ενώ μειώνεται η επιδότηση, ψάχνουν για "απάτες"

"Στάχτη στα μάτια" των αγανακτισμένων ελαιοπαραγωγών επιχειρεί να ρίξει η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας δήθεν μέτρα για την προστασία του κλάδου. Ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης "θυμήθηκε" ξαφνικά τα... τερτίπια του "πρώην" (σ.σ. Στ. Τζουμάκα) και εξέδωσε χτες ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία θα επιβληθούν πρόστιμα σε ελαιοτριβεία όλης της χώρας, τα οποία μετά από έλεγχο βρέθηκε ότι είχαν "πανωγράψει" ποσότητες λαδιού που παρέλαβαν προκειμένου να εισπράξουν μεγαλύτερη επιδότηση.

Το υπουργείο Γεωργίας προχώρησε σ' αυτή την ενέργεια προφανώς λόγω της έντονης ανησυχίας που υπάρχει για υπέρβαση του πλαφόν - που καθορίστηκε σε 420.000 τόνους - κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της επιδότησης στο λάδι. Ετσι, η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποπροσανατολίσει τους ελαιοπαραγωγούς εστιάζει το πρόβλημα μόνο στον τομέα των ελέγχων, αποφεύγοντας να κάνει λόγο για τα τεράστια προβλήματα που "καίνε" τους ελαιοπαραγωγούς. Δηλαδή, την προστασία της τιμής στο λάδι και τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, που προβλέπει την κατάργηση της παρέμβασης και τη μείωση της επιδότησης η οποία θα καταβάλλεται ανά δέντρο και όχι ανά κιλό λαδιού.

  • Σε ψήφισμά του το ΔΣ του Δήμου Γέρακα της Λέσβου εκφράζει έντονες ανησυχίες για τη μείωση της επιδότησης στο λάδι, γεγονός που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού, λόγω των εξευτελιστικών τιμών. Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα τονίζεται πως "αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για μείωση της επιδότησης στο ύψος των 250 δραχμών το κιλό, ο Νομός Λέσβου θα ζημιωθεί με 6 δισ. δραχμές!". Το ΔΣ του Δήμου Γέρακα καταγγέλλει την κυβέρνηση η οποία "δεν αποδέχτηκε το αίτημα των ελαιοπαραγωγών να παλέψει για την κατάργηση των αντιλαϊκών κανονισμών της ΕΕ, που έχουν στόχο, μέσα από τη μείωση των τιμών και των επιδοτήσεων, τη συρρίκνωση της ελαιοκαλλιέργειας που είναι πηγή ζωής για το νησί".
ΘΡΑΚΗ
Επιφυλακή για ζωικές ασθένειες

Ανάστατοι είναι οι κτηνοτρόφοι σε Εβρο και Ροδόπη, μετά την εμφάνιση αφθώδους πυρετού σε κοπάδι βοοειδών σε μονάδα και τον κίνδυνο μεταφοράς της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού, που βρίσκεται σε έξαρση στις κτηνοτροφικές μονάδες της Νότιας Βουλγαρίας.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των δύο νομών προκειμένου να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους για τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, ώστε να μην επαναληφθεί η ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου που υπήρξε πριν μερικά χρόνια μετά την έξαρση του αφθώδους πυρετού στην περιοχή.

Στη Ροδόπη αφθώδης πυρετός εμφανίστηκε σε ένα κοπάδι 21 ζώων το οποίο θανατώθηκε. Για προληπτικούς λόγους στους κτηνοτρόφους της περιοχής έγινε σύσταση για λίγες μέρες να μη βγάλουν τα κοπάδια τους έξω από τους στάβλους.

Στον Εβρο μέχρι στιγμής δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα, όμως σε ισχύ παραμένει ο κίνδυνος μεταφοράς της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού από τη γειτονική Βουλγαρία, όπου τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε έξαρση, είτε από την Τουρκία, όπου το πρόβλημα έχει γίνει μόνιμο τα τελευταία χρόνια. Οπως δηλώνουν κτηνίατροι, η ασθένεια μεταφέρεται μόνο μέσω των κουνουπιών που μετακινούνται - ανάλογα με τη φορά και την ένταση του αέρα - έως 300 χιλιόμετρα. Με αυτό το δεδομένο, η περιοχή που αναμένεται να πληγεί είναι αυτή του Βόρειου Εβρου. Μπροστά σ' αυτό το ενδεχόμενο οι κτηνίατροι περιοδεύουν στα χωριά και καλούν τους κτηνοτρόφους να ραντίζουν τις μονάδες τους με εντομοκτόνα φάρμακα και να αποφεύγουν τη βόσκηση κοντά στα βορειοανατολικά σύνορα του νομού.

ΠΑΙΔΕΙΑ
Ο επιλεκτικός χαρακτήρας των εξετάσεων

Μια σύγκριση με αφορμή τα αποτελέσματα στην Κύπρο

Ο επιλεκτικός χαρακτήρας, που έχουν οι εξετάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αναδεικνύεται μέσα από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας της Κύπρου κατά την ανακοίνωση των ονομάτων των Κυπρίων μαθητών που εισάγονται στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας για το ακαδημαϊκό έτος 1999 - 2000, με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων που διενήργησε η Υπηρεσία Εξετάσεων της Διεύθυνσης Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου από τις 18 Ιούνη μέχρι και τις 7 Ιούλη. Μία σύγκριση με τα όσα προβλέπει η "μεταρρύθμιση" είναι διδακτική.

Ο υπουργός Παιδείας Κύπρου Ουράνιος Ιωαννίδης, δίνοντας στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των επιτυχόντων, επισήμανε ότι οι εξετάσεις για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έχουν στόχο την επιλογή των καταλληλότερων υποψηφίων σε κάθε κύκλο. "Γι' αυτό τα εξεταστικά δοκίμια έχουν ψηλό δείκτη διάκρισης και σε αυτά περιέχονται ερωτήσεις με αυξημένο δείκτη δυσκολίας, για να είναι δυνατόν να διαχωριστούν οι υποψήφιοι μεταξύ τους". Τόνισε, επίσης, ότι "οι Εισαγωγικές Εξετάσεις δεν μπορεί να αποτελούν κριτήριο για διαπίστωση του βαθμού επιτεύξεως των στόχων και των επιπέδων της μέσης εκπαίδευσης. Στόχος τους, είναι η κατάταξη των υποψηφίων και η επιλογή των καλυτέρων - καταλληλότερων για εισαγωγή στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα".

Στην Ελλάδα, παρατηρούμε ότι ταυτίζονται οι προαγωγικές εξετάσεις της Β' λυκείου και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ' Λυκείου με τις εισαγωγικές για τα ΑΕΙ. Ακριβώς μέσα από αυτές τις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις που ξεκινούν την κατάταξη και την επιλογή μέσα στη "μέση" εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας βγάζει συμπεράσματα για το μορφωτικό επίπεδο των μαθητών και την ανταπόκριση του σχολείου στους στόχους του. Σχολιάζοντας αυτή την κατάσταση το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι ο χαρακτήρας αυτών των εξετάσεων (τύπος αξιολόγησης και βαθμός δυσκολίας που αποβλέπει στο διαχωρισμό) επιβεβαιώνει τον επιλεκτικό χαρακτήρα του "Ενιαίου Λυκείου" και αποκαλύπτει την προσπάθεια πρόωρου "επαγγελματικού" ή καλύτερα ταξικού προσανατολισμό των μαθητών.

ΓΟΝΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΤΣΕΧΙΑΣ
Να ανακληθεί η απόφαση του ΔΙΚΑΤΣΑ

"Ζητάμε την ανάκληση, την απόσυρση και όχι την αναστολή της απόφασης του ΔΙΚΑΤΣΑ, που παράνομα, αντισυνταγματικά, αβάσιμα και ανήθικα αυξάνει τα μαθήματα, στους απόφοιτους της Ιατρικής της αλλοδαπής, για την αναγνώριση του πτυχίου τους από δύο σε επτά", διευκρινίζουν με επιστολή τους στο "Ριζοσπάστη" ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων Ελλήνων Σπουδαστών στη Βουλγαρία και Γονείς Ελλήνων Φοιτητών στην Τσεχία.

Οι δύο Σύλλογοι, μέσω της επιστολής τους, ευχαριστούν το "Ριζοσπάστη" γιατί ασχολείται με ένα πρόβλημα, που δημιουργήθηκε από το ΔΙΚΑΤΣΑ - που λειτουργεί σαν εκτελεστικό όργανο με πραγματικούς εμπνευστές την κυβέρνηση, τους Ιατρικούς Συλλόγους, τις Ιατρικές Σχολές - καθώς όπως τονίζουν "το πρόβλημα αυτό "καίει" κυριολεκτικά χιλιάδες γονείς και τα παιδιά τους, που σπουδάζουν σε εκτός ΕΕ χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης".

Οπως καταγγέλλουν οι γονείς στην επιστολή, εκτός από την αύξηση των μαθημάτων, παράλληλα μειώνονται και οι εξεταστικές περίοδοι, από τρεις σε μία, ενώ ο πραγματικός στόχος αυτής της απόφασης είναι η μετατροπή του ιατρικού λειτουργήματος σε κλειστή κοινωνία των λίγων και εκλεκτών του κατεστημένου.

"Εμείς πιστεύουμε ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι απολύτως επαρκές και ζητούμε να παραμείνει ως έχει. Αν ίσχυε η παράλογη λογική τους θα έπρεπε αυτόχρημα να "μεταρρυθμιστεί", η εκπαιδευτική τους "μεταρρύθμιση" και τα 14 μαθήματα που εξετάζονται οι μαθητές να αυξηθούν σε...45 για να ανέβει το επίπεδό τους", υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Παράλληλα, οι γονείς τονίζουν ότι σε περίπτωση που επιχειρηθεί αλλαγή του νομικού πλαισίου, οτιδήποτε νέο δε θα πρέπει να ισχύει για τους ήδη φοιτούντες, γιατί ανατρέπει κατά τρόπο απαράδεκτο από κάθε πλευρά, τις προϋποθέσεις, με τις οποίες έκαναν τα παιδιά την επιλογή τους.

Να σημειωθεί ότι με τη νέα απόφαση του ΔΙΚΑΤΣΑ, όπως καταγγέλλουν οι γονείς, οι μαθητές οδηγούνται ενσυνείδητα από την κυβέρνηση σε μία εξ αρχής επαναφοίτηση, όχι βέβαια στην Ιατρική Σχολή, αλλά στα φροντιστήρια, που θα καθυστερήσει την έναρξη του επαγγέλματος τους από 3 - 5 χρόνια, θα επιβαρύνει δυσβάσταχτα οικονομικά τους γονείς τους, θα τους φορτώσει πρόσθετο κόπο, άγχος, ανασφάλεια, για αρκετούς θα είναι μοιραία γιατί για τους παραπάνω λόγους θα οδηγηθούν σε παραίτηση.

"Οι εμπλεκόμενοι στη δημιουργία του προβλήματος ας χαίρονται την απανθρωπιά τους. Εμείς βέβαια θα αγωνιστούμε για το δίκιο των παιδιών μας. Εμείς υπερασπιζόμαστε τους Νόμους. Εκείνοι τους παραβιάζουν", καταλήγει η επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων Ελλήνων Σπουδαστών στη Βουλγαρία και των Γονέων Ελλήνων Φοιτητών στην Τσεχία.

25Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", που έχουν προγραμματιστεί γι' αυτή τη βδομάδα, είναι οι εξής:

  • Σήμερα,Τετάρτη:

Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής,στις 8.30 μ.μ. και στο Παρακάλαμο Ιωαννίνων,στις 9 μ.μ. με θέμα: "Ναρκωτικά".

  • Την Παρασκευή:

Στην Ελάτεια Φθιώτιδας,στην Ποταμιά Θάσου,στις Καλύβες Κρήτης και στην παραλία του Βόλου, με θέμα: "Πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό" και ομιλητή τον Ρίζο Μαρούδα,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Το Σάββατο:

Στο Πέραμα Ιωαννίνων,στους Γιαννάδες Κέρκυρας,στην Αριδαία Πέλλας,στη Σκάλα Καλλιράχης στη Θάσο,στη Σύρο,στο Νυδρί Λευκάδας.Επίσης, στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης,με θέμα: "Νεολαία και πολιτική".

  • Το Σάββατο και την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί στη Χίο διήμερο εκδηλώσεων, με ομιλητή τον Κώστα Μυτιληνιού,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Την Κυριακή:

Στο Ληξούρι Κεφαλλονιάς,με ομιλητή τον Αντρέα Φραγκέα,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Επίσης, στο Κιάτο,στη Γαστούνη,στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας,στο Πέτα Αρτας,στα Λιμενάρια Θάσου,στη Μύρινα Λήμνου,στην Καλλονή Μυτιλήνης και στις Αχαρνές Κρήτης.

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ
Να γίνει μάθημα γενικής παιδείας

Να συμπεριληφθεί το μάθημα της Κοινωνιολογίας στα μαθήματα γενικής παιδείας του "ενιαίου" λυκείου ζητεί η ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή της, καλώντας παράλληλα να εξασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση το εργασιακό καθεστώς των κοινωνιολόγων εκπαιδευτικών. Η ΟΛΜΕ επισημαίνει ότι "είναι σε όλους γνωστό ότι οι κοινωνικές επιστήμες προσφέρουν τα μέγιστα στη γενική μόρφωση των μαθητών και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης" και ότι οι κοινωνιολόγοι "είναι η μοναδική ειδικότητα γενικής παιδείας που έχει στερηθεί του βασικού γνωστικού αντικειμένου της, με άμεση συνέπεια την αμφισβήτηση του εκπαιδευτικού ρόλου των κοινωνιολόγων".

Η κοινωνιολογία στο "ενιαίο" λύκειο παραμένει μάθημα κατεύθυνσης (και στο γενικό λύκειο και πάλι διδασκόταν μόνο στη Δ Δέσμη). Και η περίπτωση της κοινωνιολογίας είναι χαρακτηριστική του γεγονότος ότι παραμένει και ανακυκλώνεται στο "ενιαίο" λύκειο ο διαχωρισμός των μαθημάτων σε πρωτεύοντα και μη, το διαφοροποιημένο πρόγραμμα και η υποβάθμιση μαθημάτων.

Τη στιγμή λοιπόν που το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι μέσα στο "ενιαίο" λύκειο προωθείται η ικανότητα της κριτικής σκέψης των μαθητών, βασικοί τομείς που συμβάλλουν ουσιαστικά στην προσωπικότητα του μαθητή μένουν έξω από το πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας.

Συλλαλητήριο σταφιδοπαραγωγών στην Ηλεία

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και οι ενώσεις σταφιδοπαραγωγών της περιοχής πραγματοποιούν συλλαλητήριο σήμερα στις 10 π.μ. στη Νομαρχία Ηλείας. Θα υπάρξουν δύο προσυγκεντρώσεις από το Δήμο Ωλένης στον Καράτουλα και από το Δήμο Σκυλούντος στα Μακρίσια, απ' όπου οι αγρότες θα πορευτούν με τα οχήματά τους προς τη Νομαρχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ