Τετάρτη 4 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Στα βήματα του Τζουμάκα

Ενώ μειώνεται η επιδότηση, ψάχνουν για "απάτες"

"Στάχτη στα μάτια" των αγανακτισμένων ελαιοπαραγωγών επιχειρεί να ρίξει η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας δήθεν μέτρα για την προστασία του κλάδου. Ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης "θυμήθηκε" ξαφνικά τα... τερτίπια του "πρώην" (σ.σ. Στ. Τζουμάκα) και εξέδωσε χτες ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία θα επιβληθούν πρόστιμα σε ελαιοτριβεία όλης της χώρας, τα οποία μετά από έλεγχο βρέθηκε ότι είχαν "πανωγράψει" ποσότητες λαδιού που παρέλαβαν προκειμένου να εισπράξουν μεγαλύτερη επιδότηση.

Το υπουργείο Γεωργίας προχώρησε σ' αυτή την ενέργεια προφανώς λόγω της έντονης ανησυχίας που υπάρχει για υπέρβαση του πλαφόν - που καθορίστηκε σε 420.000 τόνους - κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της επιδότησης στο λάδι. Ετσι, η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποπροσανατολίσει τους ελαιοπαραγωγούς εστιάζει το πρόβλημα μόνο στον τομέα των ελέγχων, αποφεύγοντας να κάνει λόγο για τα τεράστια προβλήματα που "καίνε" τους ελαιοπαραγωγούς. Δηλαδή, την προστασία της τιμής στο λάδι και τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, που προβλέπει την κατάργηση της παρέμβασης και τη μείωση της επιδότησης η οποία θα καταβάλλεται ανά δέντρο και όχι ανά κιλό λαδιού.

  • Σε ψήφισμά του το ΔΣ του Δήμου Γέρακα της Λέσβου εκφράζει έντονες ανησυχίες για τη μείωση της επιδότησης στο λάδι, γεγονός που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού, λόγω των εξευτελιστικών τιμών. Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα τονίζεται πως "αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για μείωση της επιδότησης στο ύψος των 250 δραχμών το κιλό, ο Νομός Λέσβου θα ζημιωθεί με 6 δισ. δραχμές!". Το ΔΣ του Δήμου Γέρακα καταγγέλλει την κυβέρνηση η οποία "δεν αποδέχτηκε το αίτημα των ελαιοπαραγωγών να παλέψει για την κατάργηση των αντιλαϊκών κανονισμών της ΕΕ, που έχουν στόχο, μέσα από τη μείωση των τιμών και των επιδοτήσεων, τη συρρίκνωση της ελαιοκαλλιέργειας που είναι πηγή ζωής για το νησί".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ