Τετάρτη 4 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι Περιφέρειες αποφασίζουν για τις ανάγκες των Δήμων

Να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα έργα των "Καποδιστριακών" Δήμων, που θα ενταχθούν στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ), άρα και θα χρηματοδοτηθούν, καλεί τους Γενικούς Γραμματείς Περιφερειών, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Φλωρίδης.Με εγκύκλιό του, ο Γ. Φλωρίδης διευκρινίζει πως τα έργα που θα προτείνουν πρέπει να είναι ώριμα και ως τέτοια ερμηνεύει αυτά που ανταποκρίνονται στο κριτήριο: "σχέση κόστους - οφέλους". Το κριτήριο, δηλαδή, των αναγκών του κάθε τόπου και του δημότη πάει περίπατο.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, είχε διαφανεί ήδη από τον περασμένο Φλεβάρη, όταν ο υφυπουργός είχε "γυρίσει πίσω" τις προτάσεις των Περιφερειών, επειδή, λέει, δεν ανταποκρίνονταν στο παραπάνω κριτήριο, καθώς και στο κριτήριο της διαδημοτικής συνεργασίας, το οποίο - όπως τόνιζε σε σχετική εγκύκλιο - "επιβάλλεται για λόγους λειτουργικότητας και οικονομίας πόρων". Και τότε το αρμόδιο υπουργείο δήλωνε ουσιαστικά πως δε θα δεχτεί καμία απόκλιση από το στόχο του "Καποδίστρια", για περιστολή των κρατικών επιχορηγήσεων προς τους δήμους, αλλά και καμία αυτενέργεια στον προσδιορισμό των αναγκών της κάθε περιοχής από τους καθ' ύλην αρμόδιους, τους αιρετούς και τους δημότες.

Στην κατεύθυνση αυτή, βέβαια, έχει φροντίσει να διαμορφώσει το κατάλληλο αντιδημοκρατικό πλαίσιο, καθώς οι Δήμοι απλά προτείνουν και οι, διορισμένοι από την κυβέρνηση, Γενικοί Γραμματείς Περιφερειώναπορρίπτουν ή δέχονται, δηλαδή αποφασίζουν.

Η υλοποίηση των έργων - σύμφωνα με την εγκύκλιο - θα ξεκινήσει εντός του 1999, ενώ θα διατεθεί σε κάθε Περιφέρεια το 15% από το ποσό που της αντιστοιχεί, μέσα σε μία πενταετία, όσο διαρκεί το ΕΠΤΑ. Ακολούθως, κάθε Περιφέρεια θα κατανείμει τα σχετικά κονδύλια που της αντιστοιχούν από το ΕΠΤΑ, σε δύο φάσεις. Το πρώτο 50% θα κατανεμηθεί με βάση ορισμένα κριτήρια - πληθυσμός, έκταση Δήμου - και το δεύτερο μετά την οριστικοποίηση του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Κι αυτό γιατί μπορεί κάποια έργα να ενταχθούν στο ΚΠΣ και να χρηματοδοτηθούν από εκεί. Πάντως, να σημειώσουμε ότι το ΕΠΤΑ αποτελεί ουσιαστικά μια ανακατανομή των υπαρχόντων πενιχρών Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που δίνονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για το θέμα θα δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου.

  • "Η εγκύκλιος επιβεβαιώνει ότι τα οικονομικά των ΟΤΑ βρίσκονται κυριολεκτικά υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και των αποκεντρωμένων κομματικών της φερεφώνων, δηλαδή των Γενικών Γραμματειών Περιφερειών", απάντησε από την πλευρά της ΝΔ, ο βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνος του τομέα Δημόσιας Διοίκησης του κόμματος, Προκόπης Παυλόπουλος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ