Τετάρτη 4 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς περιοριστικούς όρους ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Αίρονται οι περιοριστικοί όροι που είχαν επιβληθεί στον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αθανάσιο Βασιλόπουλο, για την τραγική εξέλιξη της υπόθεσης στην οδό Νιόβης, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο στις 23 Σεπτέμβρη 1998, μετά από απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας και παρά τις διαφωνίες και αντιρρήσεις, που είχε εκφράσει η 7η τακτική εισαγγελέας Θεοφανώ Κοντοθανάση. Στο σχετικό βούλευμά του (3591/99), το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αίρει τη διαφωνία, που είχε ανακύψει με την εισαγγελέα, η οποία είχε ζητήσει να επιβληθούν στο αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. περιοριστικοί όροι. Δικαιολογώντας αυτή του την απόφαση, αναφέρει - μεταξύ άλλων - ότι "όλα τα στοιχεία και ειδικά η προσωπικότητα του κατηγορούμενου, η πετυχημένη του διαδρομή στην ΕΛ.ΑΣ., το ενδιαφέρον που προκάλεσε το περιστατικό στην κοινή γνώμη σε συνδυασμό με τις θέσεις του κατηγορουμένου για το εν λόγω περιστατικό - σύμφωνα με τις οποίες η επιχείρηση αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρισταμένων της ΕΛ.ΑΣ., του παριστάμενου εισαγγελέα Ι. Σακκά και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης - δε δικαιολογούν την επιβολή όρων". Μάλιστα, το Συμβούλιο υποστηρίζει πως σε άλλη περίπτωση "θα είχαμε τραγικότερα αποτελέσματα" και συνηγορούν στο ότι ο κατηγορούμενος θα εμφανιστεί στο δικαστήριο όταν κληθεί να λογοδοτήσει!

Η εισαγγελέας Θεοφανία Κοντοθανάση, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι απ' την αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων προέκυψε πως η βίαιη επιχείρηση με τα τραγικά αποτελέσματα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν είχε ληφθεί υπόψη το ελάχιστο ενδεχόμενο η απασφαλισμένη χειροβομβίδα που κρατούσε ο Σορίν Ματέι να ήταν αληθινή. Επίσης υπογραμμίζει πως δεν έπρεπε να δοθεί αυξημένη αξιοπιστία στη μαρτυρία ενός περιθωριακού ατόμου (αναφέρεται στη φίλη του Σ. Ματέι), η οποία βρισκόταν, μάλιστα, κάτω απ' την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Αλλωστε - συνεχίζει η Θ. Κοντοθανάση - υπήρχαν προγενέστερα περιστατικά με τον ίδιο κακοποιό και σ' αυτά τότε είχε διαπιστωθεί ότι κρατούσε αληθινή χειροβομβίδα.

"Λόγω της εμπειρίας και της ιδιότητας του κατηγορουμένου, ο οποίος οπωσδήποτε κατά τη σταδιοδρομία του στο παρελθόν έχει λάβει μέρος κατ' επανάληψη σε περιστατικά με επικίνδυνους κακοποιούς, υπήρχε δυνατότητα να προβλεφτεί και να αποφευχθεί το τραγικό αποτέλεσμα που ακολούθησε", τονίζει η 7η τακτική εισαγγελέας, η οποία μάλιστα θεωρεί ότι "υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των ενεργειών του κατηγορούμενου και του αποτελέσματος της επιχείρησης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ