ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ελεγχος στα τρόφιμα σημαίνει σύγκρουση με τη λογική της κερδοφορίας

Με αντιπροσωπεία της Ενωσης Ελλήνων Χημικών συναντήθηκε χτες - επικεφαλής κομματικής αντιπροσωπείας - η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και συζήτησε για το σχέδιο νόμου για τον φορέα ελέγχου ποιότητας των τροφίμων, που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή

Θέμα της επικαιρότητας, οι διοξίνες και τα μολυσμένα τρόφιμα, αποκάλυψαν με τραγικό τρόπο την ασυδοσία που υπάρχει στην παραγωγή διατροφικών προϊόντων, με την ανυπαρξία επαρκούς ελεγκτικού μηχανισμού ποιότητας σε όλη την αλυσίδα από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση. Διαπιστώθηκε έτσι για άλλη μια φορά ότι στη σύγχρονη οικονομία της αγοράς αυτό που μετράει δεν είναι η προστασία του καταναλωτή, αλλά η εξασφάλιση με οποιοδήποτε μέσο της κερδοφορίας των επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων.

Το θέμα αυτό, δηλαδή ο έλεγχος των προϊόντων, ήταν και το βασικό ζήτημα συζήτησης στη συνάντηση που πραγματοποίησε χτες η Ενωση Ελλήνων Χημικών με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, Μ. Κοψίδη,στα γραφεία του Κόμματος. Η Ενωση Ελλήνων Χημικών,επιστημονική οργάνωση με 75χρονη παράδοση, που εδώ και πολλά χρόνια ευαισθητοποιείται γύρω από τα ζητήματα της προστασίας του πολίτη, πραγματοποιεί επαφές με τα πολιτικά κόμματα, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που προωθεί τη σύσταση νέου και ενιαίου φορέα ελέγχου των τροφίμων.

Στη συνάντηση αυτή, που έγινε σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα και συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ενωσης Γ. Γαγγλίας και τα μέλη του ΔΣ, Ν. Κατσαρός και Θ. Πομώνης,διαπιστώθηκε συμφωνία απόψεων στα περισσότερα ζητήματα που έχουν σχέση με την ανάγκη να αξιοποιηθούν όλοι οι υπάρχοντες μηχανισμοί για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να λειτουργήσει ο ενιαίος φορέας ελέγχου, να έχει πραγματικά και σύγχρονα ελεγκτικά μέσα και ουσιαστικές αρμοδιότητες. Κοινή επίσης διαπίστωση είναι ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η πρωτογενής παραγωγή να μείνει έξω από τον έλεγχο. Ακόμα από τους Ελληνες χημικούς αναφέρθηκαν συγκεκριμένες ανεπάρκειες από την πλευρά των υπηρεσιών επί σειρά ετών, αλλά και του κατατεθειμένου νομοσχεδίου, όπως επικαλύψεις αρμοδιοτήτων φορέων και υπουργείων, κακός συντονισμός και έλλειψη συνολικής εποπτείας και προγραμματισμού του ελέγχου.

Από την πλευρά της, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει συνολική πρόταση τόσο ως προς το τεχνικό μέρος, όσο και ως προς το συνολικό πολιτικό πλαίσιο και επισήμανε κατηγορηματικά ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης γίνονται για να ρίξει στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης και τόνισε ότι τόσο αυτή όσο και οι κυβερνώντες στην ΕΕ δεν έχουν καμία πρόθεση να ελέγξουν πραγματικά την ποιότητα των προϊόντων. Είπε επίσης ότι αυτό που χρειάζεται ουσιαστικά είναι ο έλεγχος των μονοπωλίων και της κερδοφορίας τους και ότι η πρόταση για τον έλεγχο πρέπει να ξεκινάει από την παραγωγή, τη διακίνηση, μέχρι την κατανάλωση.

Το να ελέγχεις τα προϊόντα στη διακίνηση είναι σκέτη κοροϊδία

Αμέσως μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:

"Η δική μας γνώμη είναι ότι το σχέδιο νόμου που φέρνει η κυβέρνηση, για τον φορέα ελέγχου ποιότητας τροφίμων, κυρίως δείχνει ένα πνεύμα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα για την τιμή των όπλων και όχι επί της ουσίας. Η θέση μας είναι ότι τα μέτρα ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων πρέπει να ξεκινούν από την παραγωγή, τόσο στην Ελλάδα όσο και ολόκληρη την Ευρώπη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο με έναν τέτοιο μεγάλο αριθμό εισαγόμενων προϊόντων. Το να ελέγχεις τα προϊόντα στη διακίνηση είναι σκέτη κοροϊδία. Και για μας ο έλεγχος σημαίνει σύγκρουση, σε τελευταία ανάλυση, με τη λογική της κερδοφορίας και του μονοπωλιακού ανταγωνιστικού κέρδους. Διότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα έχουμε ένα μεγάλο πόλεμο ανάμεσα σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά προϊόντα, έναν πόλεμο για τα κέρδη και όχι έναν πόλεμο για τη βελτίωση της διατροφής και της ποιότητας της ζωής γενικά των εργαζομένων.

Από αυτήν την άποψη εμείς καθαρά λέμε ότι διαφωνούμε με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και με τον τρόπο που οργανώνει τον ενιαίο φορέα, και σαν μορφή και σαν στόχο που υπηρετεί. Και αναμφισβήτητα μπροστά στη συζήτηση του θέματος στη Βουλή θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να υπάρχει ευαισθητοποίηση και των οργανώσεων των εργαζομένων, πέρα από τους ειδικούς φορείς, όπως είναι οι Χημικοί που ήδη έχουν ευαισθητοποιηθεί, γιατί το τι τρώμε αφορά σήμερα τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και δεν αφορά λίγους. Αφορά την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όταν ξέρουμε ότι ο τομέας της διατροφής έχει γίνει ένας τομέας μαγνήτης για το κέρδος".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, Γ. Γαγγλίας, σημείωσε:

"Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με την ΓΓ της του ΚΚΕ, για να ανταλλάξουμε σκέψεις και προβληματισμούς γύρω από τον υπό σύσταση ενιαίο φορέα για τον έλεγχο των τροφίμων. Κάναμε κατ' αρχάς μια ανταλλαγή απόψεων και διαπιστώσαμε ότι συμφωνούμε σε πάρα πολλά σημεία και καταλήξαμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, να κάνουμε μια σε περισσότερο βάθος κουβέντα.

Οι θέσεις της Ενωσης Ελλήνων Χημικών για τον υπό σύσταση φορέα είναι ότι πραγματικά χρειάζεται κάτι να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση στον έλεγχο των τροφίμων, αλλά το σχέδιο νόμου που έχει δοθεί στη δημοσιότητα από το υπουργείο Ανάπτυξης, μας βρίσκει αντίθετους, διότι κινείται σε λάθος φιλοσοφία και κατεύθυνση. Υπόσχεται να δημιουργήσει ένα νέο φορέα "γίγαντα" από το μηδέν, αγνοώντας τελείως τις υπάρχουσες υπηρεσίες, που σημαίνει ότι αφήνει έξω και όλη τη συσσωρευμένη εμπειρία στην ελληνική κοινωνία. Και ξεκινάει να φτιάξει ένα γιγαντιαίο φορέα από το μηδέν, που σε καμιά περίπτωση αυτός ο φορέας δεν μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά, θα είναι ένα δυσκίνητο σχήμα και επίσης η υλοποίηση αυτού του φορέα είναι αμφίβολο αν μπορεί να συμβεί συντομότερα από 2-3 χρόνια. Δηλαδή βλέπουμε ότι τα προσεχή χρόνια όχι μόνο δε θα βελτιωθεί η κατάσταση στον έλεγχο των τροφίμων, αλλά θα γίνει ακόμα χειρότερη, γιατί θα διαλυθούν οι υπάρχοντες μηχανισμοί και ο καινούριος μηχανισμός δε θα έχει προλάβει να δημιουργηθεί, άρα θα πάμε σε χειρότερες καταστάσεις".

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Νομοσχέδιο στήριξης της ασυδοσίας

Ούτε ενιαίος, ούτε φορέας ουσιαστικού ελέγχου της καταλληλότητας των τροφίμων είναι το δημιούργημα που προβλέπεται από το σχετικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή

"Στάχτη στα μάτια" του κόσμου αποτελεί το νομοσχέδιο που προβλέπει τη σύσταση του κατ' εφημισμόν "Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων" (ΕΦΕΤ), αφού στην πραγματικότητα ούτε ενιαίος είναι, ούτε - πολύ περισσότερο - φορέας ουσιαστικού ελέγχου της ποιότητας και της καταλληλότητας των τροφίμων. Είναι πασιφανές ότι η εντός τριών βδομάδων κατάρτιση και κατάθεση ενός νομοσχεδίου που εξαγγέλλεται εδώ και τέσσερα χρόνια, χωρίς να είχε γίνει τίποτα, απλά υπηρετεί τις μικροκομματικές σκοπιμότητες των κυβερνώντων. Το μόνο που ήθελαν να κάνουν ήταν να θολώσουν τα νερά και να δημιουργήσουν - κάτω από το βάρος του θορύβου που ξέσπασε με τις μολυσμένες τροφές - την εντύπωση πως οι αρμόδιοι ενδιαφέρονται για την καταλληλότητα των τροφίμων που προσφέρονται στους καταναλωτές. Παράλληλα, η προώθηση του σχετικού νομοθετήματος, σε μεγάλο βαθμό νομιμοποιεί την ασυδοσία των μεγάλων επιχειρήσεων στον κλάδο των τροφίμων, έναν τομέα όπου συνεχίζεται και εντείνεται ο επιχειρηματικός πόλεμος.

Το γεγονός ότι με το νομοσχέδιο δε λύνονται τα πραγματικά προβλήματα διερεύνησης της καταλληλότητας των τροφίμων και οι ανάγκες ουσιαστικού ελέγχου, προκύπτει καθώς:

  • Από τις αρμοδιότητες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων εξαιρούνται ουσιαστικά οι έλεγχοι στην παραγωγή,ενώ οι όποιοι έλεγχοι, θα περιορίζονται κύρια στον τομέα της κατανάλωσης.
  • Οι εισαγωγές θα εξακολουθήσουν να γίνονται ανεξέλεγκτα,ενώ θα περίμενε κανείς μετά τα όσα δημιουργήθηκαν με τις διοξίνες, τουλάχιστον να επανέλθουν οι κτηνιατρικοί έλεγχοι στα σύνορα. Αυτό, όμως, η κυβέρνηση δεν το κάνει στο όνομα της εναρμόνισης με τους κανόνες της ΕΕ και της "ενιαίας αγοράς". Ομως για μια αγορά όπως η ελληνική, η οποία αλώνεται όλο και με μεγαλύτερους ρυθμούς από εισαγόμενα προϊόντα, ο καθένας καταλαβαίνει πως η εκχώρηση του δικαιώματος του ελέγχου σε εκείνους που από την πώληση των εμπορευμάτων αποκομίζουν κέρδη, αποτελεί βόμβα σε κάθε ιδέα ελέγχου και προστασίας των καταναλωτών.
  • Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε επιστημονικό αστυκτηνιατρικό προσωπικό σε όλη τη χώρα. Τα 1.000 άτομα που θα στελεχώσουν τον ΕΦΕΤ, σύμφωνα με τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες - από τα οποία ένα μέρος θα είναι διοικητικό προσωπικό και οι υπόλοιποι θα προέλθουν κυρίως από μεταθέσεις και μετατάξεις υπαρχόντων υπαλλήλων - δε διασφαλίζουν επαρκείς και εκτεταμένους ελέγχους σε όλη τη διατροφική αλυσίδα.
  • Δεν εξασφαλίζεται η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού κι αυτών των ίδιων των ελέγχων, ανάλογα με τις απαιτήσεις της εξέλιξης της τεχνολογίας στην παραγωγή, τη μεταποίηση, τη συσκευασία. Δεν εξασφαλίζεται η απαραίτητη και επαρκής υποδομή, υλικοτεχνική και σε επιστημονικό δυναμικό, που να είναι σε θέση να εντοπίσει τους κινδύνους που ενέχουν οι σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής κλίμακας.
  • Τέλος, δεν αξιοποιείται η πείρα και η δράση φορέων εξειδικευμένων σε ζητήματα υγιεινής των τροφίμων.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρατείνεται η αγωνία για τους μυδοκαλλιεργητές

Μετά τις 17 Αυγούστου αναμένονται τελικά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων από το Βίγκο της Ισπανίας, όπου έχουν σταλεί τα δείγματα μυδιών από το Θερμαϊκό Κόλπο προκειμένου να διαπιστωθεί αν περιέχουν βιοτοξίνες. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, το εργαστήριο στην Ισπανία αδυνατεί να δώσει τα αποτελέσματα άμεσα, επειδή έχει κλείσει για καλοκαιρινές διακοπές. Ετσι οι μυδοκαλλιεργητές της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας είναι αναγκασμένοι να κρατούν αδιάθετη την παραγωγή τους με όποιο οικονομικό κόστος συνεπάγεται αυτό.

Να θυμίσουμε πως το εργαστήριο του Βίγκο είναι το μοναδικό αναγνωρισμένο από την ΕΕ και ευρύτερα κοινής αποδοχής. Τα αποτελέσματα από τις πρώτες εργαστηριακές αναλύσεις που έκανε και κοινοποιήθηκαν πριν περίπου 20 μέρες, διέγνωσαν ύπαρξη βιοτοξινών. Ομως οι μυδοκαλλιεργητές, που αμέσως έστειλαν νέα δείγματα από τις ίδιες μονάδες, προκειμένου να γίνουν εκ νέου εξετάσεις για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο λάθους, - δείγματα από τις ίδιες μονάδες στην Ιταλία βρέθηκαν καθαρά από βιοτοξίνες - καταγγέλλουν ως ύποπτη τη μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις νέες εξετάσεις.

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη που έγινε χτες με πρωτοβουλία του νομάρχη Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να αρθεί η απόφαση που έχει εκδοθεί εδώ και 18 μέρες και απαγορεύει την αλίευση, διακίνηση και διάθεση οστράκων, αν τα αποτελέσματα των εξετάσεων από τα δείγματα που έχουν σταλεί στην Ιταλία βγουν αρνητικά. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της βδομάδας. Παράλληλα όμως αποφασίστηκε να σταλούν δείγματα και σε εργαστήριο της Κολωνίας στη Γερμανία.

Στη σύσκεψη, με αφορμή το πρόβλημα που ανέκυψε και πρόσφατα με τις διοξίνες, ο νομάρχης πρότεινε την οργάνωση στο νομό ενός σύγχρονου εργαστηρίου για όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, το οποίο να διαπιστευθεί και στην ΕΕ, επικαλούμενος τον διαρκώς εντεινόμενο ανταγωνισμό στα μεσογειακά προϊόντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ