Πέμπτη 5 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρατείνεται η αγωνία για τους μυδοκαλλιεργητές

Μετά τις 17 Αυγούστου αναμένονται τελικά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων από το Βίγκο της Ισπανίας, όπου έχουν σταλεί τα δείγματα μυδιών από το Θερμαϊκό Κόλπο προκειμένου να διαπιστωθεί αν περιέχουν βιοτοξίνες. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, το εργαστήριο στην Ισπανία αδυνατεί να δώσει τα αποτελέσματα άμεσα, επειδή έχει κλείσει για καλοκαιρινές διακοπές. Ετσι οι μυδοκαλλιεργητές της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας είναι αναγκασμένοι να κρατούν αδιάθετη την παραγωγή τους με όποιο οικονομικό κόστος συνεπάγεται αυτό.

Να θυμίσουμε πως το εργαστήριο του Βίγκο είναι το μοναδικό αναγνωρισμένο από την ΕΕ και ευρύτερα κοινής αποδοχής. Τα αποτελέσματα από τις πρώτες εργαστηριακές αναλύσεις που έκανε και κοινοποιήθηκαν πριν περίπου 20 μέρες, διέγνωσαν ύπαρξη βιοτοξινών. Ομως οι μυδοκαλλιεργητές, που αμέσως έστειλαν νέα δείγματα από τις ίδιες μονάδες, προκειμένου να γίνουν εκ νέου εξετάσεις για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο λάθους, - δείγματα από τις ίδιες μονάδες στην Ιταλία βρέθηκαν καθαρά από βιοτοξίνες - καταγγέλλουν ως ύποπτη τη μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις νέες εξετάσεις.

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη που έγινε χτες με πρωτοβουλία του νομάρχη Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να αρθεί η απόφαση που έχει εκδοθεί εδώ και 18 μέρες και απαγορεύει την αλίευση, διακίνηση και διάθεση οστράκων, αν τα αποτελέσματα των εξετάσεων από τα δείγματα που έχουν σταλεί στην Ιταλία βγουν αρνητικά. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της βδομάδας. Παράλληλα όμως αποφασίστηκε να σταλούν δείγματα και σε εργαστήριο της Κολωνίας στη Γερμανία.

Στη σύσκεψη, με αφορμή το πρόβλημα που ανέκυψε και πρόσφατα με τις διοξίνες, ο νομάρχης πρότεινε την οργάνωση στο νομό ενός σύγχρονου εργαστηρίου για όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, το οποίο να διαπιστευθεί και στην ΕΕ, επικαλούμενος τον διαρκώς εντεινόμενο ανταγωνισμό στα μεσογειακά προϊόντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ