Πέμπτη 5 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Πολιτικές ομηρίας των υπαλλήλων

Συνεχίστηκε και χτες η συζήτηση στη Βουλή

Με τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση, που αφορούν τις συλλογικές συμβάσεις και τις μετατάξεις - μονιμοποιήσεις στο δημόσιο, συνεχίστηκε χτες η συνεδρίαση του Β Θερινού Τμήματος της Βουλής. Το ΚΚΕ καταψήφισε τα εν λόγω άρθρα, ενώ η βουλευτής του Κόμματος Μαρία Μπόσκου κατήγγειλε και χθες το γεγονός ότι παραπέμπεται σε νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης το θέμα των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων, αλλά και των ασφαλιστικών - εργασιακών δικαιωμάτων, καθιστώντας ψευδεπίγραφο τον τίτλο των "συλλογικών διαπραγματεύσεων" του δημόσιου τομέα. Οσον αφορά τους συμβασιούχους εργαζόμενους στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση η Μαρία Μπόσκου ζήτησε τη μονιμοποίησή τους, προτού η κυβέρνηση εφαρμόσει οποιαδήποτε διάταξη περί μετατάξεων.

Οσον αφορά συνολικά το θέμα των συμβασιούχων του δημοσίου, τοποθετούμενη η Μαρία Μπόσκου σημείωσε: "Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, που ακολούθησαν και ακολουθούν αυτήν την πολιτική, που δημιούργησαν όλους αυτούς τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου, που εξακολουθούν να έχουν υπό την ομηρία τους τους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου, οι οποίοι με διάφορους τρόπους έχουν προσληφθεί, όχι βεβαίως από εμάς".

Τροποποιήσεις

Παράλληλα, με τροποποιήσεις που κατέθεσε χθες στο νομοσχέδιο η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου ορίζει ότι σε περίπτωση που σε δήμους ή κοινότητες ανανεωθούν δίμηνες συμβάσεις ή οκτάμηνες, οι οποίες δεν πληρούν τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, τότε το εργατικό κόστος αυτών των συμβάσεων μεταφέρεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρέπει να πληρωθεί από ιδίους πόρους και όχι από την οποία κρατική επιχορήγηση. Επίσης ορίζονται σε 2 μήνες οι άδειες μετά αποδοχών των δημάρχων και αντιδημάρχων, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι που εκλέγονται δήμαρχοι ή αντιδήμαρχοι υποχρεούνται να επιλέξουν ανάμεσα στις δυο ιδιότητες. Τέλος, ορίστηκε ότι η προθεσμία για την αποστολή του πίνακα προσλήψεων, των φορέων που προσλαμβάνουν στο δημόσιο, προς το ΑΣΕΠ θα είναι μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του επόμενου έτους.

Απεργούν σήμερα δημόσιοι υπάλληλοι

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι που απασχολούνται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων, με απόφαση της ΑΔΕΔΥ. Να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία, καλεί τους εργαζόμενους η ΕΣΑΚ Δημοσίου και να προβάλλουν τα πραγματικά τους αιτήματα, απαιτώντας την απόσυρση συνολικά του νομοσχεδίου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Συλλογικές διαπραγματεύσεις στη δημόσια διοίκηση, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις". Στα πλαίσια της απεργίας θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο περιέχει μια σειρά αντιυπαλληλικές διατάξεις, ενώ προωθεί μια καρικατούρα συλλογικών συμβάσεων εργασίας στο δημόσιο, φαλκιδεύοντας έτσι ένα πολύχρονο αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ έχει σπεύσει να χαιρετίσει το νομοσχέδιο, περιορίζοντας την "αντίθεσή" της μόνο στη διάταξη για τις υποχρεωτικές μετατάξεις των υπαλλήλων που υπηρετούν σαν αποσπασμένοι στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

Η ΕΣΑΚ Δημοσίου καλεί τους εργαζόμενους να στείλουν μήνυμα καταδίκης και στην κυβέρνηση και στην υποταγμένη πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ. Ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και την αντικατάστασή του με άλλο, που να προβλέπει: "Πραγματικές συλλογικές συμβάσεις στο δημόσιο για όλα τα θέματα. Επιλογή ασφαλιστικού φορέα από τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου που μονιμοποιούνται. Διαφάνεια στις προσλήψεις με μετρήσιμα αντικειμενικά κριτήρια. Εθελοντικές μετατάξεις στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με παράλληλη διασφάλιση της μονιμότητας και των εργασιακών σχέσεων των υπαλλήλων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ