Πέμπτη 5 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Νομοσχέδιο στήριξης της ασυδοσίας

Ούτε ενιαίος, ούτε φορέας ουσιαστικού ελέγχου της καταλληλότητας των τροφίμων είναι το δημιούργημα που προβλέπεται από το σχετικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή

"Στάχτη στα μάτια" του κόσμου αποτελεί το νομοσχέδιο που προβλέπει τη σύσταση του κατ' εφημισμόν "Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων" (ΕΦΕΤ), αφού στην πραγματικότητα ούτε ενιαίος είναι, ούτε - πολύ περισσότερο - φορέας ουσιαστικού ελέγχου της ποιότητας και της καταλληλότητας των τροφίμων. Είναι πασιφανές ότι η εντός τριών βδομάδων κατάρτιση και κατάθεση ενός νομοσχεδίου που εξαγγέλλεται εδώ και τέσσερα χρόνια, χωρίς να είχε γίνει τίποτα, απλά υπηρετεί τις μικροκομματικές σκοπιμότητες των κυβερνώντων. Το μόνο που ήθελαν να κάνουν ήταν να θολώσουν τα νερά και να δημιουργήσουν - κάτω από το βάρος του θορύβου που ξέσπασε με τις μολυσμένες τροφές - την εντύπωση πως οι αρμόδιοι ενδιαφέρονται για την καταλληλότητα των τροφίμων που προσφέρονται στους καταναλωτές. Παράλληλα, η προώθηση του σχετικού νομοθετήματος, σε μεγάλο βαθμό νομιμοποιεί την ασυδοσία των μεγάλων επιχειρήσεων στον κλάδο των τροφίμων, έναν τομέα όπου συνεχίζεται και εντείνεται ο επιχειρηματικός πόλεμος.

Το γεγονός ότι με το νομοσχέδιο δε λύνονται τα πραγματικά προβλήματα διερεύνησης της καταλληλότητας των τροφίμων και οι ανάγκες ουσιαστικού ελέγχου, προκύπτει καθώς:

  • Από τις αρμοδιότητες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων εξαιρούνται ουσιαστικά οι έλεγχοι στην παραγωγή,ενώ οι όποιοι έλεγχοι, θα περιορίζονται κύρια στον τομέα της κατανάλωσης.
  • Οι εισαγωγές θα εξακολουθήσουν να γίνονται ανεξέλεγκτα,ενώ θα περίμενε κανείς μετά τα όσα δημιουργήθηκαν με τις διοξίνες, τουλάχιστον να επανέλθουν οι κτηνιατρικοί έλεγχοι στα σύνορα. Αυτό, όμως, η κυβέρνηση δεν το κάνει στο όνομα της εναρμόνισης με τους κανόνες της ΕΕ και της "ενιαίας αγοράς". Ομως για μια αγορά όπως η ελληνική, η οποία αλώνεται όλο και με μεγαλύτερους ρυθμούς από εισαγόμενα προϊόντα, ο καθένας καταλαβαίνει πως η εκχώρηση του δικαιώματος του ελέγχου σε εκείνους που από την πώληση των εμπορευμάτων αποκομίζουν κέρδη, αποτελεί βόμβα σε κάθε ιδέα ελέγχου και προστασίας των καταναλωτών.
  • Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε επιστημονικό αστυκτηνιατρικό προσωπικό σε όλη τη χώρα. Τα 1.000 άτομα που θα στελεχώσουν τον ΕΦΕΤ, σύμφωνα με τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες - από τα οποία ένα μέρος θα είναι διοικητικό προσωπικό και οι υπόλοιποι θα προέλθουν κυρίως από μεταθέσεις και μετατάξεις υπαρχόντων υπαλλήλων - δε διασφαλίζουν επαρκείς και εκτεταμένους ελέγχους σε όλη τη διατροφική αλυσίδα.
  • Δεν εξασφαλίζεται η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού κι αυτών των ίδιων των ελέγχων, ανάλογα με τις απαιτήσεις της εξέλιξης της τεχνολογίας στην παραγωγή, τη μεταποίηση, τη συσκευασία. Δεν εξασφαλίζεται η απαραίτητη και επαρκής υποδομή, υλικοτεχνική και σε επιστημονικό δυναμικό, που να είναι σε θέση να εντοπίσει τους κινδύνους που ενέχουν οι σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής κλίμακας.
  • Τέλος, δεν αξιοποιείται η πείρα και η δράση φορέων εξειδικευμένων σε ζητήματα υγιεινής των τροφίμων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ