ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανική βάση στο Γουδί!

Στην καρδιά της Αθήνας, η Αμερικανική Στρατιωτική Αποστολή έχει στήσει ένα ολόκληρο στρατηγείο συλλογής πληροφοριών

Σε "κράτος εν κράτει", σε ένας είδος στρατιωτικής αμερικανικής βάσης στην καρδιά της Αθήνας, έχει μετατραπεί η έδρα της Μόνιμης Αμερικανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Αθήνα.

Στο Γουδί και εντός της ίδιας περιοχής που βρίσκεται η έδρα της Στρατιωτικής Διοίκησης Αθηνών (ΣΔΑ), έχει εγκατασταθεί πολυπληθές κλιμάκιο Αμερικανών αξιωματικών, περίπου 40, των οποίων η δραστηριότητα είναι άγνωστη ακόμα και για τους Ελληνες αξιωματικούς που υπηρετούν στις γειτονικές ελληνικές στρατιωτικές υπηρεσίες. Οι Αμερικάνοι, με το μανδύα της Μόνιμης Αμερικανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Ελλάδα, που από μόνη της, βέβαια, παραπέμπει σε αποικιοκρατικές σχέσεις, έχουν στήσει μια βάση συλλογής πληροφοριών στην καρδιά της Αθήνας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική ασφάλεια. Μάλιστα, ο χώρος όπου είναι εγκαταστημένοι οι Αμερικάνοι είναι πλήρως στεγανοποιημένος από τις υπόλοιπες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, η πρόσβαση Ελλήνων σ' αυτόν είναι αδύνατη και εξωτερικά φυλάσσεται από αστυνομικούς. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Γουδί έχει προκαλέσει την αγανάκτηση Ελλήνων αξιωματικών, που υπηρετούν στις εκεί στρατιωτικές υπηρεσίες (ΣΔΑ, ΑΣΔΕΝ κλπ.), οι οποίοι βλέπουν τους Αμερικανούς να συμπεριφέρονται ως επικυρίαρχοι.

Η Μόνιμη Αμερικανική Στρατιωτική Αποστολή, δεν είναι απλά ένα κατάλοιπο των παλαιών σχέσεων κατευθείαν υπαγωγής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις εντολές του αμερικανικού Πενταγώνου, αλλά αποτελεί έναν ενεργό και σήμερα κρίκο της εξάρτησης. Ο ρόλος και η σύνθεση της Αμερικανικής Αποστολής έχει αναβαθμιστεί τελευταία και είναι χαρακτηριστικό ότι μεταφέρθηκε από το κτίριο του Μετοχικού Ταμείο Στρατού στην οδό Πανεπιστημίου, όπου στεγαζόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Γουδί. Τα μέλη της Αμερικανικής Αποστολής αποτελούν τον επίσημο σύνδεσμο του αμερικανικού Πενταγώνου και των υπηρεσιών με το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ρόλος τους ακόμα είναι η παρακολούθηση των διαφόρων προγραμμάτων στρατιωτικής "συνεργασίας" Ελλάδας - ΗΠΑ, η προώθηση Ελλήνων αξιωματικών για μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ και ό,τι άλλο έχει σχέση με το πλέγμα της στρατιωτικής εξάρτησης της Ελλάδας από τις ΗΠΑ.

Επίσης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο Γουδί οι Αμερικάνοι έχουν μεταφέρει και το σταθμό τηλεπικοινωνιών, που βρισκόταν εντός της βάσης της Νέας Μάκρης.

Πολιτική πανούκλα

Αρχικά δείχνει να μοιάζει με παραλογισμό: Σε μια εποχή που και ο τελευταίος κάτοχος - ιδιοκτήτης επιχείρησης ή έστω επιχειρηματικών στοιχείων προσπαθεί αγωνιωδώς να αυξήσει τα περιουσιακά του στοιχεία, ορισμένοι βιάζονται να ξεπουλήσουν τα υπάρχοντά τους. Σε περιόδους που ακόμα και οι εκπρόσωποι ασήμαντων οικονομικά μονάδων παρακολουθούν με δέος να καταγράφονται συνεχώς νέες υπεραξίες στα χαρτοφυλάκιά τους, ορισμένοι φτάνουν στα όρια του νευρικού κλονισμού, επειδή διατηρούν ακόμα χαρτοφυλάκια τίτλων και μάλιστα σημαντικών επιχειρήσεων. Την ώρα που ο κάθε θεωρούμενος - με την έννοια της κυριότητας - νοικοκύρης, προσπαθεί να δείξει "κούκλα" ακόμα και την "πανούκλα" που μπορεί να διαθέτει, ορισμένοι έχουν στήσει ένα απίστευτο γιουσουρούμ, για να "σπρώξουν" ολόκληρους ομίλους στρατηγικής σημασίας, με ιδιαίτερα δεσπόζουσα θέση στην ντόπια και τη διεθνή αγορά.

Δε θέλει μεγάλη φιλοσοφία για την ταυτότητα των μεν και των δε. Στη μια μεριά είναι οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και της λεγόμενης ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Στην άλλη, εκείνοι που ανέλαβαν να κυβερνήσουν τη χώρα και να διαχειριστούν το δημόσιο πλούτο. Αυτοί που, αντί να προστατεύσουν τη συσσωρευμένη περιουσία του ελληνικού λαού, έχουν μετατραπεί σε θεραπαινίδες του κεφαλαίου και της ολιγαρχίας.

Πάντως - για να μη χάνουμε και τον μπούσουλα - οι διαμετρικά αντίθετες εικόνες, το "μαύρο" και το "άσπρο" στον τρόπο που οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι κυβερνώντες διαχειρίζονται τα διάφορα περιουσιακά στοιχεία, μόνο παραλογισμός δεν είναι. Οπως ακριβώς, για το κεφάλαιο και τους πλέον ένθερμους θιασώτες των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, δεν ήταν παραλογισμός πριν κάποιες δεκαετίες το, τότε, κύμα των "εθνικοποιήσεων". Η μεταβίβαση επιχειρήσεων, τότε, στο δημόσιο, όπως ακριβώς και η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων σήμερα, αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου ακριβώς νομίσματος. Εκείνου που θέλει κάθε επιλογή για την οικονομική πολιτική να υπαγορεύεται από την απέλπιδα προσπάθεια των κυβερνώντων να εξασφαλίζουν κάθε φορά αυξανόμενα υπερκέρδη στο κεφάλαιο. Δηλαδή, όταν μια επένδυση είναι πολύ ακριβή ή μια επιχείρηση δεν είναι αρκούντως επικερδής περνάει στο δημόσιο και χρηματοδοτείται από τον κρατικό κορβανά και όταν εξασφαλιστούν οι κατά το δυνατόν καλύτερες συνθήκες και προϋποθέσεις κερδοφορίας, επιστρέφουν στους... "φυσικούς" διαχειριστές κεφαλαίων. Στους εκπροσώπους του κεφαλαίου.

Αυτές τις μέρες στην ημερήσια διάταξη του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας βρίσκονται τα λιμάνια της χώρας και η ΕΥΔΑΠ. Το θέμα το χειρίζονται η ΜΠΑΝΚ ΟΦ ΑΜΕΡΙΚΑ και η ΡΟΤΣΙΛ, αντίστοιχα. Ναι, ναι δυο πολυεθνικοί τραπεζικοί και χρηματοοικονομικοί όμιλοι, αποκλειστική πυξίδα δράσης των οποίων είναι το κέρδος. Το γεγονός βέβαια ότι δύο, ξένων συμφερόντων, οίκοι κάνουν ουσιαστικά κουμάντο και καθορίζουν την τύχη των υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεων και οργανισμών δεν είναι νέο. Για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ έλυνε και έδενε η ΦΕΡΣΤ ΜΠΟΣΤΟΝ, για την Ιονική η ΜΟΝΙΤΟΡ, για τα ΚΑΕ η ΓΟΥΟΤΕΡ ΧΑΟΥΖ και πάει λέγοντας.

Η πεμπτουσία βέβαια της υπόθεσης δεν είναι ούτε ποιος προσλαμβάνεται από τους κυβερνώντες ως πωλητής, ούτε το τίμημα της πώλησης. Πρόβλημα είναι το ίδιο το ξεπούλημα, το οποίο αγκαλιάζει πλέον κάθε τομέα και κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Πρόβλημα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον τόπο και το λαό, αποτελεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Μια πολιτική που αποτελεί ακόμα ένα λόγο για τους εργαζόμενους να καταδικάζουν με κάθε τρόπο την κυβέρνηση και τις επιλογές της.

Αλλαξαν "συντονιστή" για το Κυπριακό οι ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο Τόμας Γουέστον, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών με προϋπηρεσία 30 χρόνων, ορίστηκε στη θέση του ειδικού συντονιστή των ΗΠΑ για το Κυπριακό, για να διαδεχτεί τον Τόμας Μίλερ.

Η ανακοίνωση του ονόματός του συνοδεύτηκε από τις διαβεβαιώσεις της Ουάσιγκτον ότι θα επιδιώξει "μια δίκαιη και βιώσιμη λύση" στο Κυπριακό. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανακοινώνοντας το όνομα του νέου ειδικού συντονιστή των ΗΠΑ στο Κυπριακό, επανέλαβε ότι το ζήτημα της Κύπρου παραμένει μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Κλίντον.

  • Μια μέρα νωρίτερα επέστρεψε στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, λόγω βλάβης την οποία υπέστη το σκάφος του, "Καίτη ΙΙ", με το οποίο πραγματοποιούσε κρουαζιέρα σε ελληνικά νησιά.
Συνεχίζει τις εξετάσεις ο Δημ. Χριστόφιας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ολοκληρώθηκε προχτές στο Λονδίνο με επιτυχία το πρώτο στάδιο των προεγχειρητικών εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και η αδελφή του Δέσποινα, η οποία θα του δώσει τον ένα της νεφρό.

Χθες άρχισε το δεύτερο στάδιο των εξετάσεων, που αφορούν στην ιστοσυμβατότητα του μοσχεύματος. Το δεύτερο στάδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη και την ίδια μέρα ο Δ. Χριστόφιας θα εισαχθεί στο νοσοκομείο. Η μεταμόσχευση νεφρού αναμένεται να γίνει στις 12 Αυγούστου.

Ο Δ. Χριστόφιας θα βρίσκεται στο νοσοκομείο για επτά μέχρι δέκα μέρες, ενώ η δότρια μέχρι μια εβδομάδα. Στη συνέχεια ο Δ. Χριστόφιας θα παραμείνει στο Λονδίνο ως εξωτερικός ασθενής για τέσσερις περίπου εβδομάδες.

Ευχές από την Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,με αφορμή την προγραμματισμένη επέμβαση μεταμόσχευσης νεφρού, στην οποία θα υποβληθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, έστειλε το παρακάτω μήνυμα:

"Σύντροφε Δημήτρη

Σου εύχομαι κάθε επιτυχία και γρήγορη ανάρρωση σε εσένα και στην αδελφή σου. Είμαι βέβαιη ότι θα επιστρέψεις στην Κύπρο πιο δυνατός. Ολους μας περιμένουν μεγάλοι κοινοί αγώνες.

Αλέκα Παπαρήγα"

Συνάντηση Αραφάτ - Κρανιδιώτη

Συνάντηση με τον πρόεδρο της παλαιστινιακής αρχής Γιάσερ Αραφάτ είχε προχτές το βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης,ο οποίος ολοκλήρωσε χτες την επίσκεψή του στο Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συζήτησης ο Γ. Κρανιδιώτης έγινε δέκτης της διαμαρτυρίας του Παλαιστίνιου ηγέτη κατά του Ισραήλ, για την παρελκυστική τακτική που ακολουθεί και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Εχούντ Μπάρακ στην υλοποίηση των συμφωνιών του Ουάι Ρίβερ, η οποία έχει προκαλέσει έντονους προβληματισμούς στην κοινή γνώμη του Ισραήλ, αλλά και διεθνώς. Ο Ελληνας υπουργός, από την πλευρά του, υποσχέθηκε στον Γιάσερ Αραφάτ να θέσει η Ελλάδα το ζήτημα ενώπιον της ΕΕ, τόσο κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής της Επιτροπής την 1η Σεπτέμβρη, όσο και κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών στις 14 - 15 Σεπτέμβρη διευκρινίζοντας και τις παλαιστινιακές αιτιάσεις επί του θέματος.

Νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη

Υπογράφηκε χτες μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (ΓΔΕ) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της αμερικανικής εταιρίας RAYTHEON (η εταιρία που κατασκευάζει και τους πυραύλους "Πάτριοτ") η σύμβαση για την προμήθεια των νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Η σύμβαση που υπογράφηκε από την ελληνική πλευρά από τον γενικό διευθυντή της ΓΔΕ, Ι. Σμπώκο, παρουσία του Α. Τσοχατζόπουλου, αφορά την προμήθεια 45 καινούριων εκπαιδευτικών αεροσκαφών τύπου Τ - Α6, με δυνατότητα προμήθειας ακόμα πέντε αεροσκαφών (OPSION) και ενός εξομοιωτή πτήσης, με τα αντίστοιχα ανταλλακτικά και εξοπλισμό εδάφους. Οι παραδόσεις των αεροσκαφών θα αρχίσουν τον 8ο μήνα και θα ολοκληρωθούν τον 44ο μήνα από την ενεργοποίηση της σύμβασης. Τα Τ - 6Α είναι διθέσια αεροσκάφη, με εκτινασσόμενα καθίσματα και θα αντικαταστήσουν τα ξεπερασμένα πλέον Τ - 41 και Τ - 37 με τα οποία εκπαιδεύονται σήμερα οι νέοι Ικαροι. Το συνολικό ύψος του προγράμματος είναι 238 εκατ. δολάρια (περίπου 72 δισ. δραχμές). Ο υπουργός Αμυνας ανέφερε κατά τη χτεσινή τελετή υπογραφής της σύμβασης ότι με τα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη θα δοθεί νέα ώθηση στη διαδικασία εκπαίδευσης των Ικάρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ