Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανική βάση στο Γουδί!

Στην καρδιά της Αθήνας, η Αμερικανική Στρατιωτική Αποστολή έχει στήσει ένα ολόκληρο στρατηγείο συλλογής πληροφοριών

Σε "κράτος εν κράτει", σε ένας είδος στρατιωτικής αμερικανικής βάσης στην καρδιά της Αθήνας, έχει μετατραπεί η έδρα της Μόνιμης Αμερικανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Αθήνα.

Στο Γουδί και εντός της ίδιας περιοχής που βρίσκεται η έδρα της Στρατιωτικής Διοίκησης Αθηνών (ΣΔΑ), έχει εγκατασταθεί πολυπληθές κλιμάκιο Αμερικανών αξιωματικών, περίπου 40, των οποίων η δραστηριότητα είναι άγνωστη ακόμα και για τους Ελληνες αξιωματικούς που υπηρετούν στις γειτονικές ελληνικές στρατιωτικές υπηρεσίες. Οι Αμερικάνοι, με το μανδύα της Μόνιμης Αμερικανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Ελλάδα, που από μόνη της, βέβαια, παραπέμπει σε αποικιοκρατικές σχέσεις, έχουν στήσει μια βάση συλλογής πληροφοριών στην καρδιά της Αθήνας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική ασφάλεια. Μάλιστα, ο χώρος όπου είναι εγκαταστημένοι οι Αμερικάνοι είναι πλήρως στεγανοποιημένος από τις υπόλοιπες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, η πρόσβαση Ελλήνων σ' αυτόν είναι αδύνατη και εξωτερικά φυλάσσεται από αστυνομικούς. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Γουδί έχει προκαλέσει την αγανάκτηση Ελλήνων αξιωματικών, που υπηρετούν στις εκεί στρατιωτικές υπηρεσίες (ΣΔΑ, ΑΣΔΕΝ κλπ.), οι οποίοι βλέπουν τους Αμερικανούς να συμπεριφέρονται ως επικυρίαρχοι.

Η Μόνιμη Αμερικανική Στρατιωτική Αποστολή, δεν είναι απλά ένα κατάλοιπο των παλαιών σχέσεων κατευθείαν υπαγωγής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις εντολές του αμερικανικού Πενταγώνου, αλλά αποτελεί έναν ενεργό και σήμερα κρίκο της εξάρτησης. Ο ρόλος και η σύνθεση της Αμερικανικής Αποστολής έχει αναβαθμιστεί τελευταία και είναι χαρακτηριστικό ότι μεταφέρθηκε από το κτίριο του Μετοχικού Ταμείο Στρατού στην οδό Πανεπιστημίου, όπου στεγαζόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Γουδί. Τα μέλη της Αμερικανικής Αποστολής αποτελούν τον επίσημο σύνδεσμο του αμερικανικού Πενταγώνου και των υπηρεσιών με το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ρόλος τους ακόμα είναι η παρακολούθηση των διαφόρων προγραμμάτων στρατιωτικής "συνεργασίας" Ελλάδας - ΗΠΑ, η προώθηση Ελλήνων αξιωματικών για μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ και ό,τι άλλο έχει σχέση με το πλέγμα της στρατιωτικής εξάρτησης της Ελλάδας από τις ΗΠΑ.

Επίσης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο Γουδί οι Αμερικάνοι έχουν μεταφέρει και το σταθμό τηλεπικοινωνιών, που βρισκόταν εντός της βάσης της Νέας Μάκρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ