Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Μόνο το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει το σχετικό άρθρο

Απ' αφορμή το χτεσινό πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας "ΑΥΓΗ"

Το ΚΚΕ, είναι το μόνο κόμμα που στη Βουλή κατήγγειλε και καταψήφισε το άρθρο του νόμου 2732/99 του υπουργείου Γεωργίας που προβλέπει την κατάργηση της υποχρέωσης των εταιριών τροφίμων να αναγράφουν στη συσκευασία των προϊόντων τα συστατικά και τα στοιχεία του κατασκευαστή και του εισαγωγέα, θέμα που ανέδειξε στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα "Αυγή". Ενα ζήτημα με ιδιαίτερη σημασία αφού αφορά την ενημέρωση του καταναλωτή και η εφημερίδα κάνει λόγο για τροποποίηση νόμου στα "κρυφά".

Οπως με σαφήνεια προκύπτει για όποιον ανατρέξει στα πρακτικά στις 29 και 30 Ιούνη του Τμήματος Διακοπών της Βουλής, όπου συζητήθηκε το επίμαχο νομοσχέδιο, μόνο το ΚΚΕ, αντέδρασε στην προαναφερόμενη διάταξη και μάλιστα είναι το μόνο κόμμα που δήλωσε ρητώς ότι καταψηφίζει το εν λόγω άρθρο.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της παρέμβασης του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ, Βαγγέλη Μπούτα,που επισήμανε στις 30 Ιούνη, ότι "με την παράγραφο 17 τροποποιείται σχετικό άρθρο του Ν. 2538/97 με το οποίο προβλέπονταν ορισμένες υποχρεώσεις των παραγωγών μεταποιητών τροφίμων και καταργεί την υποχρεωτική στη συσκευασία αναγραφή της προστασίας, σύνθεσης των συστατικών τους και το κράτος προέλευσής τους, με αποτέλεσμα τη μικρότερη ενημέρωση του καταναλωτή για το περιεχόμενο".

"Επειδή διατυπώθηκε έντονα η άποψη, με το πρόβλημα των διοξινών", σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, "ότι θα πρέπει η συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού να είναι τέτοια που να προστατεύει τον εαυτό του, εδώ υπάρχει μια διάταξη του προηγούμενου νόμου, που έδινε τη δυνατότητα κάποιας ενημέρωσης του κοινού, και καταργείται. Στην επιτροπή ο κύριος υπουργός είχε πει ότι είναι κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και δεν μπορεί να ισχύσει αυτό το πράγμα. Θεωρούμε ότι έστω και κόντρα στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης - και εν πάση περιπτώσει δεν απολογούμαστε στις πολυεθνικές και δεν πρέπει ως κυβέρνηση να απολογείστε στις πολυεθνικές τροφίμων, που δημιούργησαν και δημιουργούν όλα αυτά τα προβλήματα, αλλά στον ελληνικό λαό - πρέπει να υπάρξουν οι προϋποθέσεις και οι νόμοι για να μπορέσει να προστατευτεί".

Παράλληλα, στην προηγούμενη ακριβώς συνεδρίαση ο βουλευτής του ΚΚΕ είχε επισημάνει ότι "αντί να θεσπίσουμε ελέγχους, τους καταργούμε".

Στις ίδιες όμως συνεδριάσεις ο βουλευτής και ειδικός αγορητής του Συνασπισμού Ευάγγελος Αποστόλου,παρά το γεγονός ότι τοποθετήθηκε επί του συγκεκριμένου άρθρου 2 του επίμαχου νομοσχεδίου, δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στο θέμα της κατάργησης της υποχρέωσης αναφοράς των συστατικών των τροφίμων. Οσον αφορά, τέλος, στη διεξαχθείσα ψηφοφορία, όπως με σαφήνεια προκύπτει από τα πρακτικά, το μόνο κόμμα που κατά δήλωση του ειδικού αγορητή του, Βαγγέλη Μπούτα, καταψηφίζει το άρθρο, είναι το ΚΚΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικαιολογία που χρησιμοποίησε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν ότι πρόκειται για εναρμονισμό της ελληνικής με την κοινοτική νομοθεσία γεγονός που πιθανά συνέβαλε ώστε ο Συνασπισμός να μην προβάλει αντίρρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ