Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καθαρά από διοξίνες τα ελληνικά προϊόντα

Εξαιρετικά χαμηλή είναι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ποσότητα διοξινών που ανιχνεύτηκε στα ελληνικά προϊόντα (γαλακτοκομικά, πουλερικά, κρέατα) στα οποία πραγματοποιήθηκε προληπτικός έλεγχος για την ανίχνευση τοξικών ουσιών. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από ελέγχους, προέκυψε ότι από τα 13 δείγματα που μετρήθηκαν (έχουν αποσταλεί 23) ο μέσος όρος περιεκτικότητας σε διοξίνη ανά γραμμάρια συνολικού βάρους βρέθηκε σε 0,138pg/gr (πίκογκραμ ανά γραμμάριο) και ο μέσος όρος ανά γραμμάριο λίπους σε 0,48pg.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, τα παραπάνω αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η περιεκτικότητα των ελληνικών προϊόντων ζωικής προέλευσης σε τοξικές ουσίες τύπου διοξίνης είναι εξαιρετικά χαμηλή συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου η μόλυνση του περιβάλλοντος από τοξικούς ρυπαντές τύπου διοξίνης είναι πολύ πιο αυξημένη, με συνέπεια "τα όρια βάσης" να προσεγγίζουν τη μονάδα και τα ανώτερα επιτρεπτά επίπεδα τα 3 - 5pg/gr. Ωστόσο, καμία αναφορά δε γίνεται αν θα ληφθούν κάποια μέτρα για την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών από τα ευρωπαϊκά προϊόντα που αποδεδειγμένα εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά σε διοξίνες.

Το υπουργείο Ανάπτυξης επίσης αναφέρει ότι θα συνεχίσει τους συστηματικούς ελέγχους, οι οποίοι θα επεκτείνονται σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του συνόλου της διατροφής, δηλαδή σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιχθυηρά, εισαγόμενα προϊόντα κλπ. Τέλος, σημειώνει το υπουργείο Ανάπτυξης ότι η εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών προϊόντων δεν υποβοηθά μόνο τη χώρα μας στις εξαγωγές και στην αναζωογόνηση της τοπικής αγοράς, αλλά προσφέρει και ένα άριστο μέσο πίεσης σε κοινοτικό επίπεδο για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων υπέρ της ασφάλειας των τροφίμων και για τον εξορθολογισμό του συστήματος της διατροφικής αλυσίδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ