ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ιμπεριαλιστικοί χειρισμοί...
  • "Επικρίσεις" Ντίνι κατά... "KFOR"
  • Βήματα Μαυροβουνίου προς ανεξαρτησία

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΟΝΓΚΟΡΙΤΣΑ. -

Στα επικριτικά σχόλια και εκθέσεις μη - κυβερνητικών οργανώσεων για την ανεπάρκεια των δυνάμεων της "KFOR" στο Κόσσοβο, προστέθηκαν χτες και οι δυσμενείς παρατηρήσεις ενός υπουργού χώρας - μέλους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι εξέφρασε τη "λύπη" του για το "γεγονός πως η δύναμη της KFOR δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει πλήρως τη δημόσια τάξη στο Κόσσοβο και να αποτρέψει τις διώξεις εις βάρος των Σέρβων". Ομως, η τόσο "διακριτική" δήλωση του Ντίνι ωχριά απέναντι στην κορύφωση της εγκληματικότητας στο Κοσσυφοπέδιο, όπου και αυξάνονται καθημερινά οι φόνοι, εκβιασμοί, απαγωγές, παράνομες εξώσεις και βιαιοπραγίες ως επί το πλείστον κατά των εναπομεινάντων Σέρβων ή Τσιγγάνων της επαρχίας. Παράλληλα, το περασμένο 24ωρο, είχαμε και μία ακόμη διαμαρτυρία Κοσσοβάρων Αλβανών, εξαιτίας της παρουσίας και δράσης Ρώσων στρατιωτών στη δύναμη της "KFOR"...

Ο Λαμπέρτο Ντίνι προέβη στα παραπάνω σύντομα σχόλια σε βάρος της "KFOR" στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες μαζί με τον Σέρβο ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος "Κίνημα Σερβικής Ανανέωσης", Βουκ Ντράσκοβιτς. Ο υπουργός δεν επεκτάθηκε περισσότερο, μιας που η ειδησεογραφία μόνον του περασμένου 24ωρου δε χρειαζόταν περαιτέρω σχόλια: γνωστοποιήθηκαν τουλάχιστον τρεις φόνοι, ένοπλες συμπλοκές Αλβανών κατά αυτοκινητοπομπής Σέρβων προσφύγων, πορεία διαμαρτυρίας Αλβανών κατά των Ρωσικών στρατευμάτων, ξυλοδαρμοί Σέρβων αλλά και ρίψη χειροβομβίδων σε σερβικά σπίτια κλπ...

Χαρακτηριστικό συμβάν από τα παραπάνω ήταν τα όσα σημειώθηκαν χτες στη διάρκεια επίθεσης Αλβανών κατά αυτοκινητοπομπής σερβικών οικογενειών στο χωριό Ντομπρότσανε (50 χλμ. νοτιοανατολικά της Πρίστινας). Μία ομάδα ένοπλων Αλβανώνδεν έχασε την "ευκαιρία" να εκφοβίσει τους πρόσφυγες αρχικά, πετώντας πέτρες. Στη συνέχεια τα θύματα επιχείρησαν να αμυνθούν με τον ίδιο τρόπο, αλλά και ρίχνοντας εκφοβιστικά πυρά εναντίον τους. Από τις ανταλλαγές πυρών σκοτώθηκε ένας Αλβανός και τραυματίστηκε ένας Σέρβος, ο οποίος μεταφέρθηκε σε ρωσικό στρατιωτικό νοσοκομείο από Ρώσους στρατιώτες, όπου και ξεψύχησε σε λίγες ώρες...

Τέτοια επεισόδια σημειώνονται σχεδόν καθημερινά καθώς δεκάδες Σέρβοι του Κόσσοβου εγκαταλείπουν τις εστίες τους, για να γλιτώσουν από τη βία ορισμένων εμπαθών Αλβανών, μιας που η "KFOR" το μόνο που καταφέρνει ίσα - ίσα είναι να παρέχει στις αυτοκινητοπομπές των Σέρβων μία κάποια στοιχειώδη προστασία. Μέσα στους τελευταίους δύο μήνες έχουν εγκαταλείψει το Κόσσοβο τουλάχιστον 160.000 Σέρβοι.

Νωρίτερα (συγκεκριμένα αργά το βράδυ της Τετάρτης) στην πόλη Καμένιτσα, μία ομάδα περίπου 1.000 Κοσσοβάρων Αλβανών πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας έξω από ρωσικό στρατόπεδο στην αμερικανική ζώνη δραστηριότητας, κατηγορώντας τους για "μεροληπτική" δράση...

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της "KFOR", Αμερικανοί και Ρώσοι στρατιώτες πλησίασαν το πλήθος για να παρακολουθήσουν την πορεία της κινητοποίησής τους, ενώ παράλληλα δύο ελικόπτερα "ΑΠΑΤΣΙ" υπερίπταντο σε θέση ετοιμότητας. Η διαδήλωση πήρε τέλος νωρίς χτες τα ξημερώματα (περίπου μετά από τέσσερις ώρες) και αφού ορισμένες ομάδες από το πλήθος των διαδηλωτών συνεπλάκησαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να μαχαιρωθούν και δύο διαδηλωτές... Αλλα επεισόδια που επισημάνθηκαν χτες από την "KFOR" περιλαμβάνουν την έκρηξη χειροβομβίδας σε σερβικό διαμέρισμα στην Πρίστινα, τη σύλληψη δύο Κοσσοβάρων Αλβανών στην ίδια πόλη, επειδή πέταξαν χειροβομβίδα τραυματίζοντας δύο άτομα, ενώ, τέλος, στο Βόρειο Κόσσοβο ένας Γάλλος στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά την ώρα που εξουδετέρωνε μία νάρκη στο Νόβο Πούλιαντσε.

Το Μαυροβούνιο προτείνει χαλαρότερους δεσμούς με τη Σερβία...

Η γνωστή για τις φιλοδυτικές της τάσεις κυβέρνηση του Μαυροβουνίου κατέθεσε και υιοθέτησε χτες ένα σχέδιο που προδιαγράφει ένα νέο καθεστώς σχέσεων με το έτερο μέλος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, τη Σερβία.

Σύμφωνα με τον Μαυροβούνιο πρωθυπουργό Φιλίπ Βουγιάνοβιτς, το σχέδιο συνιστά πρόταση για μια "ριζική, νέα οριοθέτηση της σχέσης του Μαυροβουνίου με τη Σερβία, σε μια Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία με νέα ονομασία"!

"Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου υιοθέτησε σήμερα ένα σχέδιο σχετικά με τις νέες σχέσεις μεταξύ Μαυροβουνίου και Σερβίας", είπε ο Βουγιάνοβιτς προς τους δημοσιογράφους στην Ποντγκόριτσα, παρουσιάζοντας το περιεχόμενο ενός 15σέλιδου σχεδίου που φωτογραφίζει ένα Μαυροβούνιο με δικό του υπουργό Αμυνας, μετατρέψιμο νόμισμα και δυνατότητες άσκησης δικής του εξωτερικής πολιτικής.

Το σχέδιο, που είχε νωρίτερα υποβληθεί προς έγκριση, προβλέπει επιπλέον να αλλάξει η ονομασία της ΟΔΓ σε "Κοινοπολιτεία των Κρατών της Σερβίας και του Μαυροβουνίου".

Αν και η ενδεχομένως αρνητική αντίδραση του Βελιγραδίου δεν έγινε άμεσα γνωστή, οι αρχές του Μαυροβουνίου έχουν υποστηρίξει πως σε περίπτωση που η πρόταση αυτή απορριφθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τότε θα προκηρύξει μετά από έξι βδομάδες τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία...

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Εκατοντάδες οι νεκροί από τις πλημμύρες

ΜΑΝΙΛΑ.-

Αμέτρητοι οι νεκροί και ανυπολόγιστες οι ζημιές από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που πλήττουν χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και ιδιαίτερα τις Φιλιππίνες, τη ΛΔ Κορέας και τη Ν. Κορέα.

Ειδικότερα, μόνον στην πρωτεύουσα και τα περίχωρα των Φιλιππίνων,Μανίλα, οι νεκροί ξεπερνούν τους 100, καθώς οι περιοχές μαστίζονται από τις πιο καταστροφικές πλημμύρες που έχει γνωρίσει η χώρα τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια. Εως χτες είχαν εντοπιστεί τα πτώματα 68 ατόμων, ενώ εκτιμάται πως στον αριθμό των θυμάτων θα προστεθούν ακόμη άλλοι σαράντα, οι οποίοι έχουν παγιδευτεί και καταπλακωθεί από στρώματα λάσπης στα ερείπια τουλάχιστον 25 σπιτιών. Επιπλέον, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης των Φιλιππίνων περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί έως τώρα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σε δυσχερή κατάσταση βρίσκεται και η - ήδη πληχθείσα από λιμό - ΛΔ Κορέας,καθώς ο απολογισμός των νεκρών έχει φτάσει τους 42 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 90 από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που πλήττουν τη χώρα με επίκεντρο τις δυτικές περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Νότια Κορέα. Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο καθώς τα οδικά δίκτυα που οδηγούν στις πληγείσες περιοχές έχουν καταστραφεί από τις βροχές, ενώ και οι άστεγοι ξεπερνούν τους 2.900...

Στην Καμπότζη μέχρι στιγμής, έχουν χάσει τη ζωή τους δύο παιδιά, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός της χώρας κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πόλη Καμπότ, 140 χλμ νοτίως της Πνομ Πενχ. Αφορμή γι' αυτή την απόφαση αποτέλεσε η στάθμη του νερού που έφτασε το ενάμισι μέτρο. Οι πλημμύρες πλήττουν και την Ανατολική Ταϊλάνδη όπου πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου χίλιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στο Βιετνάμ,οι νεκροί ξεπέρασαν τους 28.

ΡΩΣΙΑ
Προεκλογικές πολιτικές ζυμώσεις...

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Βλαντιμίρ ΜΑΣΙΝ).-

Κορυφώνονται αυτό το διάστημα στη Ρωσία οι κινήσεις για τη συγκρότηση πολιτικών συμμαχιών, αλλά και οι βολιδοσκοπήσεις για εκλογικές συνεργασίες ενόψει των προγραμματισμένων για το Δεκέμβρη εκλογών στη Ρωσία. Ολα αυτά ενώ ακόμη η χώρα δεν έχει καν τεθεί επισήμως σε προεκλογική περίοδο, εξαιτίας της αναμενόμενης για τις 19 του μήνα υπογραφής του προεδρικού διατάγματος για τις εκλογές από τον Ρώσο Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν.

Το περασμένο 48ωρο επιτεύχθηκε συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στην παράταξη "Γη των Πατέρων" του δημάρχου της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ, και του κυβερνώντος συνασπισμού "Ολοι για τη Ρωσία". Ο νέος συνασπισμός δυνάμεων που ονομάστηκε "Γη των Πατέρων - Ολοι για τη Ρωσία" διατείνεται πως μπορεί να κατακτήσει τις 226 από τις 450 θέσεις του ρωσικού Κοινοβουλίου.

Οι ηγέτες του νέου σχήματος απηύθυναν πρόσκληση και προς τον δημοφιλή στη Μόσχα πρώην πρωθυπουργό Γεβγκένι Πριμακόφ ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου τους, δίχως ωστόσο να λάβουν από τον ενδιαφερόμενο άμεσα θετική απάντηση.

Η τελική απόφαση για το σχηματισμό νέας πολιτικής συμμαχίας πρόκειται να παρθεί στα συνέδρια των δύο κομμάτων που έχουν προγραμματιστεί για τις 21 του μήνα.

Την ίδια στιγμή κυκλοφορεί στη Μόσχα η πληροφορία πως το κόμμα των Ρώσων Κομμουνιστών Εργατών, το Ρωσικό Κόμμα Κομμουνιστών και το κίνημα για τη "Για τη Σοβιετική Μητέρα Γη" αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους συγκροτώντας το μπλοκ "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Ενωση".

Παραλλήλως, το άλλο πολιτικό μπλοκ με την επωνυμία "Για τη Νίκη" συγκροτείται με ηγετικό το ρόλο του μεγαλύτερου ρωσικού κόμματος του "Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας" (ΚΚΡΟ). Ο ηγέτης του "ΚΚΡΟ" Γκενάντι Ζιουγκάνοφ είχε μάλιστα χτες διαβουλεύσεις με διάφορες πολιτικές προσωπικότητες στην πόλη Ορέλ.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Αυξάνει την ένταση η δράση του στρατού στο Ατσέχ

ΜΠΑΝΤΑ ΑΤΣΕΧ.-

Η νέα ενίσχυση των ινδονησιακών στρατιωτικών δυνάμεων "ασφαλείας" φαίνεται πως όχι μόνον δεν εκτονώνει, αλλά πυροδοτεί με νέα ένταση τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία Ατσέχ, τουλάχιστον τους τελευταίους 3,5 μήνες.

Χτες, άλλα τρία άτομα σε διάφορα περιστατικά σκοτώθηκαν από στρατιώτες, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό όσων σκοτώθηκαν από τον περασμένο Μάη σε 214. Επιπλέον τρεις πολίτες τραυματίστηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, επειδή οι τελευταίοι θεώρησαν "ύποπτη" την κίνησή τους προς στρατόπεδο προσφύγων - κατοίκων του Ατσέχ.

Την ίδια ώρα, τα περισσότερα αστικά κέντρα της επαρχίας Ατσέχ ήταν έρημα, εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής σε 48ωρη γενική απεργία που ολοκληρώθηκε χτες με αίτημα την αποχώρηση των δυνάμεων του στρατού (περίπου 11.000 στρατιώτες) από την περιοχή. Πολλοί κάτοικοι της επαρχίας Ατσέχ κατηγορούν τις δυνάμεις του στρατού για χρήση ωμής βίας κατά διαδηλωτών ή αντιμαχόμενων ομάδων χριστιανών και μουσουλμάνων.

Επιπλέον, το περασμένο 24ωρο, το αυτονομιστικό κίνημα μουσουλμάνων που ζητεί την ανεξαρτησία της - πλούσιας σε πετρέλαιο - επαρχίας Ατσέχ, προειδοποίησε πως θα ανατινάξει το διυλιστήριο πετρελαίου που εκμεταλλεύεται η "Μόμπιλ" σε συνεργασία με την ινδονησιακή κυβέρνηση στο Λοκσεουμάουε.

Ο Ασνάουι Μανσούρ, εκπρόσωπος του "Κινήματος Ελεύθερο Ατσέχ", πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως όχι μόνον η επαρχία Ατσέχ, αλλά όλη η χώρα θα πρέπει να τεθεί σε κατάσταση αναμονής κλιμάκωσης ενεργειών της οργάνωσης εφόσον δεν αποχωρήσουν άμεσα οι δυνάμεις ασφαλείας από την περιοχή.

Η επαρχία Ατσέχ, που σπαράσσεται εδώ και μήνες από αιματηρές ταραχές, βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Νήσου Σουμάτρα και περίπου 1.750 χλμ βορειοδυτικά της Τζακάρτα.

Φιλιππινέζοι στρατιώτες σκεπάζουν άλλο ένα νεκρό, στις λάσπες στη Μανίλα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ