Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Αυξάνει την ένταση η δράση του στρατού στο Ατσέχ

ΜΠΑΝΤΑ ΑΤΣΕΧ.-

Η νέα ενίσχυση των ινδονησιακών στρατιωτικών δυνάμεων "ασφαλείας" φαίνεται πως όχι μόνον δεν εκτονώνει, αλλά πυροδοτεί με νέα ένταση τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία Ατσέχ, τουλάχιστον τους τελευταίους 3,5 μήνες.

Χτες, άλλα τρία άτομα σε διάφορα περιστατικά σκοτώθηκαν από στρατιώτες, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό όσων σκοτώθηκαν από τον περασμένο Μάη σε 214. Επιπλέον τρεις πολίτες τραυματίστηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, επειδή οι τελευταίοι θεώρησαν "ύποπτη" την κίνησή τους προς στρατόπεδο προσφύγων - κατοίκων του Ατσέχ.

Την ίδια ώρα, τα περισσότερα αστικά κέντρα της επαρχίας Ατσέχ ήταν έρημα, εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής σε 48ωρη γενική απεργία που ολοκληρώθηκε χτες με αίτημα την αποχώρηση των δυνάμεων του στρατού (περίπου 11.000 στρατιώτες) από την περιοχή. Πολλοί κάτοικοι της επαρχίας Ατσέχ κατηγορούν τις δυνάμεις του στρατού για χρήση ωμής βίας κατά διαδηλωτών ή αντιμαχόμενων ομάδων χριστιανών και μουσουλμάνων.

Επιπλέον, το περασμένο 24ωρο, το αυτονομιστικό κίνημα μουσουλμάνων που ζητεί την ανεξαρτησία της - πλούσιας σε πετρέλαιο - επαρχίας Ατσέχ, προειδοποίησε πως θα ανατινάξει το διυλιστήριο πετρελαίου που εκμεταλλεύεται η "Μόμπιλ" σε συνεργασία με την ινδονησιακή κυβέρνηση στο Λοκσεουμάουε.

Ο Ασνάουι Μανσούρ, εκπρόσωπος του "Κινήματος Ελεύθερο Ατσέχ", πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως όχι μόνον η επαρχία Ατσέχ, αλλά όλη η χώρα θα πρέπει να τεθεί σε κατάσταση αναμονής κλιμάκωσης ενεργειών της οργάνωσης εφόσον δεν αποχωρήσουν άμεσα οι δυνάμεις ασφαλείας από την περιοχή.

Η επαρχία Ατσέχ, που σπαράσσεται εδώ και μήνες από αιματηρές ταραχές, βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Νήσου Σουμάτρα και περίπου 1.750 χλμ βορειοδυτικά της Τζακάρτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ