Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Ολα τείνουν προς απελευθέρωση

ΣΑΝΤΙΑΓΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η "πολιτική της μη ανάμειξης" στις υποθέσεις της δικαιοσύνης, που ακολουθεί η ισπανική κυβέρνηση επισήμως από την ημέρα της σύλληψης του στυγερού δικτάτορα της Χιλής, Αογκούστο Πινοτσέτ στο Λονδίνο και την εκδίκασή του για τα εγκλήματα κατά τη διάρκεια των 17 χρόνων που κατείχε διά της βίας τα σκήπτρα της εξουσίας, και των διαβουλεύσεων ανεπισήμως αποδίδει τα μέγιστα. Που δεν είναι άλλο από την απελευθέρωση του πρώην δικτάτορα!

Εξαρχής η κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ είχε εκφράσει, εμμέσως πλην σαφώς, την επιθυμία της να μην εκδοθεί τελικά ο Πινοτσέτ στην Ισπανία και φυσικά να μη δικαστεί. Μέχρι στιγμής ήταν "άτυχη", αλλά κάτι άλλαξε αυτό τον καυτό μήνα του Ιουλίου. Ετσι, χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής Χουάν Γκαμπριέλ Βαλντέζ εξέφρασε "διστακτικά" την αισιοδοξία για πιθανή απελευθέρωση του Πινοτσέτ, ο οποίος βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό από τις 16 Οκτώβρη. "Αν αποσυρθεί η αίτηση εκδόσεως, είναι φανερό ότι ο γερουσιαστής Πινοτσέτ δεν μπορεί να παραμείνει υπό κράτηση στο Λονδίνο", δήλωσε ο Βαλντέζ, προκαλώντας ένα μικρό "σοκ" για την αναπάντεχη (;) εξέλιξη, τη στιγμή που όλοι περίμεναν η υπόθεση να εισέλθει στο τελευταίο στάδιο, που ήταν η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για την έκδοση του γηραιού δικτάτορα, που θα ξεκινήσει στις 27 Σεπτέμβρη σε δικαστήριο του Λονδίνου. Οπως δήλωσε ο Βαλντέζ, οι θέσεις της Ισπανίας και της Μεγάλης Βρετανίας αφήνουν να διαφανεί το τέλος στην υπόθεση Πινοτσέτ.

Αραγε είναι αιθεροβάμων ο Χιλιάνος ΥΠΕΞ; Μάλλον όχι αφού αρχής γενομένης της προηγούμενης βδομάδας, ο νομικός και δικαστικός κόσμος της Ισπανίας ήταν ανάστατος και οργισμένος από τις πληροφορίες που ήθελαν να γίνονται μυστικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ισπανών και Χιλιανών, με αντικείμενο τη συμβιβαστική πρόταση της χιλιανής κυβέρνησης να μην εκδοθεί ο Πινοτσέτ και να τεθεί το θέμα σε διεθνή διαιτησία, καθώς προσπαθεί πάση θυσία να αποφύγει την έκδοση του Πινοτσέτ στην Ισπανία και να επιτύχει την ταχεία επιστροφή του στη Χιλή. Μάλλον η πρόταση ευδοκίμησε... ενώ η βρετανική κυβέρνηση από την πλευρά της διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει τον Πινοτσέτ, αν η Ισπανία εγκαταλείψει τη διαδικασία έκδοσής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ