Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσφορά ειρήνης, χωρίς αντίκρισμα

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η ηγεσία του ΡΚΚ ανακοίνωσε χτες ότι "θα τιμήσει την έκκληση" του Αμπντουλάχ Οτσαλάν να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να αποσύρει τις δυνάμεις της οργάνωσης από την Τουρκία ως την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά η τουρκική πολιτική ηγεσία - διά των πλέον επίσημων χειλέων, αυτών του προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ - απέρριψε την προσφορά, με το επιχείρημα ότι ο στρατός"δε χρειάζεται βοήθεια" για να λύσει το πρόβλημα...

"Η σπουδαία αυτή έκκληση που έγινε από τον πρόεδρό μας (... ) αποτελεί τη νέα φάση στην προσπάθεια για την εθνική μας απελευθέρωση (και) το μόνο τρόπο για να λυθεί το Κουρδικό ζήτημα", ανέφερε η ηγεσία του ΡΚΚ, σύμφωνα με το Κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων DEM, που εδρεύει στη Γερμανία.

Αλλά η οργάνωση τόνισε επίσης ότι "είναι φυσικό να αναμένει ο λαός μας ότι η Τουρκία θα δείξει την υπευθυνότητα να υιοθετήσει μια προσέγγιση αναζήτησης λύσης υπό το φως αυτών των ιστορικών βημάτων".

Αλλά ο πρόεδρος της Τουρκίας, με την προαναφερθείσα δήλωσή του, ψαλίδισε τις (ούτως ή άλλως λιγοστές, όπως είχε κάνει σαφές και ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ προχτές), ελπίδες έναρξης μιας ειρηνευτικής διαδικασίας.

Στο μεταξύ χτες το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή" μετέδωσε πως ο γενικός εισαγγελέας Βουράλ Σαβάς ζήτησε από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Τουρκίας να επικυρώσει τη θανατική καταδίκη που επιβλήθηκε πρωτοδίκως από το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας στον Οτσαλάν.

Στην πρότασή του, ο Σαβάς εκτιμά ότι ο Οτσαλάν "έχει παραβιάσει εκατοντάδες φορές το άρθρο 125" του ποινικού κώδικα της Τουρκίας, που αναφέρεται στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας και τον καθιστά υπεύθυνο για τις ενέργειες των ανταρτών του ΡΚΚ, "τις οποίες ο καθένας θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".

Χαρακτηρίζοντας το ΡΚΚ ως "την πλέον αιμοσταγή τρομοκρατική οργάνωση του 20ού αιώνα", ο Τούρκος εισαγγελέας υποστήριξε ότι το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας της Αγκυρας, που καταδίκασε τον Οτσαλάν σε θάνατο, επιφύλαξε στον Κούρδο ηγέτη μια "δίκαιη δίκη", δίνοντας τη δυνατότητα στον κατηγορούμενο και στους συνηγόρους του "για την καλύτερη δυνατή υπεράσπιση".

Ο Σαβάς υποστηρίζει ακόμα ότι το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας διεξήγαγε μία δίκη "απαλλαγμένη από κάθε επιρροή". Και αυτό, όπως αναφέρει, "παρά τις προσπάθειες άσκησης πιέσεων εκ μέρους ορισμένων ξένων χωρών που βοήθησαν τον Οτσαλάν και το ΡΚΚ του (... ) και εκ μέρους ενώσεων και οργανώσεων που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά τηρούν εχθρική στάση έναντι της τουρκικής Δημοκρατίας".

"Ζητώ, επομένως, την επικύρωση της ποινής", κατέληξε.

Η πρόταση του Σαβάς υποβλήθηκε στο ακυρωτικό δικαστήριο, το οποίο θα εξετάσει την υπόθεση πιθανότατα μετά τις 6 Σεπτεμβρίου, οπότε λήγουν οι θερινές διακοπές.

Αν επικυρώσει τη θανατική καταδίκη του Οτσαλάν, το θέμα θα παραπεμφθεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση, η οποία θα αποφασίσει εάν ο Κούρδος ηγέτης θα εκτελεστεί ή όχι. Στη συνέχεια θα κληθεί ο πρόεδρος Ντεμιρέλ να επικυρώσει την απόφαση του κοινοβουλευτικού σώματος.

Πρόσφατα ο Ντεμιρέλ δήλωσε ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση και χαρακτήρισε το θέμα "λεπτό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ