ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Ο αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται

Περιοδεία στην περιοχή πραγματοποιεί τη Δευτέρα αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ

Σε ευρεία σύσκεψη την Τρίτη 10 Αυγούστου,στις 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, με θέμα την οργάνωση και το συντονισμό των παραπέρα ενεργειών ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης της Διώρυγας της Κορίνθου, καλεί με ανακοίνωση όλους τους μαζικούς φορείς του νομού η "Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση της Διώρυγας". Στο μεταξύ, τη Δευτέρα θα περιοδεύσει στην περιοχή αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ).

Οι εργαζόμενοι στη Διώρυγα εδώ και πολύ καιρό έχουν προκηρύξει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, με βασικά αιτήματα τη μη παραχώρηση της Διώρυγας στους ιδιώτες και την άμεση συντήρηση των πρανών του καναλιού, ώστε να μην κινδυνεύει η ζωή τους.

Οπως επισημαίνουν, "η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της Διώρυγας θα δημιουργήσει μείωση των θέσεων εργασίας, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, εντατικοποίηση της δουλιάς και αλλαγή στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς".

Στην ανακοίνωση, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας τονίζει ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένα δυναμικό παγκορινθιακό μέτωπο ενάντια στο ξεπούλημα και στην απαξίωση της Διώρυγας και καλεί στη σύσκεψη όλους τους φορείς της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τα Εργατικά Κέντρα Κορίνθου, Λουτρακίου και Κιάτου, καθώς και τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Τέλος, επισημαίνουν ότι "η πολιτική της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας, που ακολουθεί η κυβέρνηση στα πλαίσια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ και του προγράμματος σύγκλισης, ευνοεί μόνο το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Δεν εξασφαλίζει ούτε τους εργαζόμενους στις δημόσιες επιχειρήσεις, ούτε τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ούτε τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, ούτε την ανάπτυξη της χώρας".

ΠΑΜΕ

Περιοδεία θα πραγματοποιήσει στην περιοχή αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) τη Δευτέρα 9 Αυγούστου,με επικεφαλής τον Γιάννη Σταυρόπουλο,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, που θα κάνει την περιοδεία μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Συνδικαλιστών Κορινθίας, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο Κορίνθου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ναυτικών Διώρυγας, με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Διώρυγας και με τον αντινομάρχη της Νομαρχίας Κορίνθου.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
"Απαιτούνται άμεσα μέτρα"!

Παρέμβαση βουλευτών του ΚΚΕ με Ερώτηση στη Βουλή για τα σημαντικά προβλήματα στον Εθνικό Κήπο, που ανέδειξε σχετικό ρεπορτάζ του "Ρ"

Οι συνθήκες λειτουργίας του Εθνικού Κήπου, η εγκατάλειψή του από την κυβέρνηση, καθώς και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, φέρνει με Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ. Προβλήματα που ανέδειξε το προχτεσινό ρεπορτάζ του "Ρ" και που αναζητούν άμεση λύση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μπάμπης Αγγουράκης θέτουν το ζήτημα στους υπουργούς Γεωργίας, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ΠΕΧΩΔΕ, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ζητούν απάντηση σε μια σειρά κρίσιμα ερωτήματα για την τύχη του Εθνικού Κήπου.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν:

"

  • Από τις 34 οργανικές θέσεις κηπουρών καλύπτονται μόνο οι 17 - από τις οποίες οι δύο είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες. Ακόμη, λόγω έλλειψης προσωπικού και σε άλλες ειδικότητες αυτές καλύπτονται από τους κηπουρούς, με αποτέλεσμα να μένουν τελικά μόνο 10 κηπουροί για τη φροντίδα των 158 στρεμμάτων του Εθνικού Κήπου.
  • Από τις 6 οργανικές θέσεις εργατών υποχρεωτικής εκπαίδευσης καλύπτονται μόνο οι 4 - από τους οποίους οι δύο είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες.
  • Από τις 14 οργανικές θέσεις φυλάκων, που εργάζονται σε κυκλικές βάρδιες όλο το 24ωρο, καλύπτονται μόνο οι 6 - από τους οποίους ο ένας, σε μόνιμη βάση, απασχολείται με τη φύλαξη και τη φροντίδα του Ζωολογικού Κήπου. Ετσι για την αντιμετώπιση των αναγκών της φύλαξης του Εθνικού Κήπου, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, αναγκαστικά εργάζονται ως φύλακες εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ελάχιστοι φύλακες θα έπρεπε να απασχολούνται κάθε Σαββατοκύριακο. Συχνά κατά το παρελθόν συνέβαινε, οι φύλακες να εργάζονται συνεχόμενα 4 - 5 Σαββατοκύριακα.

Οι 4 εποχιακοί εργάτες (2 φύλακες και 2 εργάτες) που απασχολούνται για ορισμένους μόνο μήνες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν".

Αναφερόμενοι στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στον Εθνικό Κήπο σε μηχανολογικό εξοπλισμό, εργαλεία, εφόδια, οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων:

"

  • Δεν υπάρχει βυτιοφόρο, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες του Εθνικού Κήπου να υποχρεώνονται να νοικιάζουν και να πληρώνουν για το να τον ποτίζουν. Ενα βυτιοφόρο που πρόσφατα δώρισε η Αγροτική Τράπεζα δεν έχει παραληφθεί ακόμη.
  • Δεν υπάρχει μπουλντόζα για το φόρτωμα των απορριμμάτων στα φορτηγά. Ενα διάστημα εξυπηρετούνταν από το ΜΕΤΡΟ, αλλά τώρα που τέλειωσαν οι εργασίες, αναγκάζονται να ζητούν τη βοήθεια των ΟΤΑ ή άλλων υπηρεσιών, κυρίως όμως τα φορτώνουν με τα χέρια".

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι κομμουνιστές βουλευτές όλα αυτά συμβαίνουν λόγω της ανεπαρκέστατης χρηματοδότησης του Εθνικού Κήπου, καθώς η ετήσια χρηματοδότηση ανέρχεται σε 220 εκατ. δρχ. ενώ περίπου τα 200 διατίθενται για τις αμοιβές του προσωπικού.

Οσον αφορά τη στάση των εργαζομένων, σημειώνεται στην Ερώτηση του Κόμματος πως οι εργαζόμενοι στον Εθνικό Κήπο καταγγέλλουν τη διάκριση σε βάρος τους λόγω της μη χορήγησης του επιδόματος ειδικής απασχόλησης που παίρνουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, σύμφωνα με το Ν. 2470/97 (άρθρο 8). "Ετσι παρουσιάζεται το φαινόμενο οι μισοί εργαζόμενοι να παίρνουν το ανθυγιεινό επίδομα, ενώ οι άλλοι μισοί που έχουν προσληφθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2190/94, παρ' όλο που κάνουν τις ίδιες ακριβώς εργασίες με τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, δεν καλύπτονται από κανένα ανθυγιεινό επίδομα", αναφέρουν οι βουλευτές.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε:

  • Να καλυφθούν οι προβλεπόμενες από τον Οργανισμό θέσεις, που σήμερα μένουν κενές,
  • να διατεθούν επαρκείς πιστώσεις και να προωθηθούν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να προμηθευτεί ο Εθνικός Κήπος τον αναγκαίο μηχανολογικό εξοπλισμό,
  • να οργανωθεί η πυρασφάλειά του και να αυξηθεί η χρηματοδότησή του, προκειμένου να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες του.

Ακόμα ρωτούν αν θα χορηγηθεί στους εργαζόμενους στον Εθνικό Κήπο το επίδομα ειδικής απασχόλησης, το οποίο σήμερα χορηγείται στους εργαζόμενους των ΟΤΑ.

"ΓΚΡΕΝΑΝΤΑ"
Τραγουδάνε για να σμίξουν τον κόσμο

Ενα ρωσικό μουσικό συγκρότημα, που συνεχίζει τις παραδόσεις της αλληλεγγύης των λαών

Ο Σεργκέι Βλαντιμίρσκι ξεκίνησε να παίζει μαντολίνο, όταν ήταν μόλις τεσσάρων χρόνων. Σήμερα, σχεδόν στα σαράντα του χρόνια, έχει στη συλλογή του 408 μουσικά όργανα απ' όλον τον κόσμο, τα οποία μπορεί και παίζει (!), ενώ λέει με μια απίστευτη φυσικότητα: "Μου λείπουν ακόμα πολλά όργανα απ' τη συλλογή μου. Πιστεύω πως κάποια μέρα θα την ολοκληρώσω"!

Η γυναίκα του Τατιάνα εξηγεί πως ο Σεργκέι τα περισσότερα μουσικά όργανα της συλλογής του - για τα οποία, μάλιστα, έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο "Γκίνες" - τα κέρδισε με το "σπαθί" του ή, μάλλον, με τις απίστευτες ικανότητές του. Για παράδειγμα, σ' ένα ταξίδι τους στην Κρήτη, πριν κάποια χρόνια, στο μαγαζί κάποιου Μανώλη Παπαδάκη, ο Ρώσος μουσικός είδε για πρώτη φορά την κρητική λύρα. Εβαλε, λοιπόν, στοίχημα με τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, πως, αν κατόρθωνε μέσα σε λίγη ώρα να παίξει το συγκεκριμένο μουσικό όργανο, αυτός θα ήταν υποχρεωμένος να του το χαρίσει. Ετσι κι έγινε! Ο Σεργκέι μέσα σε ελάχιστα λεπτά - και κάτω απ' την καχυποψία και την επιφυλακτικότητα όλων των παρευρισκομένων στο κατάστημα - κατέκτησε τα μυστικά της λύρας, η οποία παραδόθηκε "αμαχητί" στα χέρια του. Κάτι, βέβαια, που συνέβη και με τα περισσότερα μουσικά όργανα του κόσμου, που είχαν την τύχη να πέσουν μπροστά του...

Για την επικοινωνία των λαών

Πέρα, όμως, απ' τις ιδιαίτερες ικανότητες αυτού του μουσικού και απ' την ευαισθησία της Τατιάνας, υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία που παρακινεί τους δύο "αρχηγούς" του ρωσικού συγκροτήματος "Γκρενάντα" να δίνουν, αλλά και να περιμένουν τα πάντα απ' τη μουσική. Ισως γι' αυτό η Τατιάνα τονίζει: "Η μουσική δεν είναι απλά ευχαρίστηση, διασκέδαση ή ψυχαγωγία. Είναι κυρίως μέσο επικοινωνίας, το καλύτερο, ίσως, που μπορεί να φέρει κοντά δύο άγνωστους λαούς, δύο άγνωστους ανθρώπους. Είναι έκφραση, λύτρωση και γνώση".

Η "Γκρενάντα" - όνομα που δόθηκε συμβολικά στο συγκρότημα, παρμένο από τον ήρωα ποιήματος του Μιχαήλ Σιτλόφ, που ξεκίνησε απ' τη Ρωσία για να πάρει μέρος στον ισπανικό εμφύλιο, με μόνο σκοπό του να αγωνιστεί "για τη γη και την ελευθερία" - ήρθε φέτος στη χώρα μας για να πάρει μέρος - για τρίτη φορά - στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής της αγωνίστριας Ηλέκτρας Αποστόλου. Η"γνωριμία" του ζευγαριού με τη μεγάλη αγωνίστρια έγινε πριν κάμποσα χρόνια στη Λέσχη των Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων στη Μόσχα, όπου υπήρχε η φωτογραφία της. Εκεί το μουσικό ζευγάρι γνωρίστηκε και με την κόρη της Ηλέκτρας, Αγνή Σιδερίδου, με την οποία σήμερα συνδέονται με βαθιά φιλία.

"Η Η. Αποστόλου υπήρξε για μας η αφορμή να μάθουμε, να γνωρίσουμε και να συγκλονιστούμε με την ιστορία σας, κυρίως με τα κατορθώματα και το θάρρος που επέδειξε μεγάλο μέρος του λαού σας την περίοδο της Αντίστασης", θα μας πει η Τατιάνα. Οσο για τη γνωριμία τους με την ελληνική μουσική, έγινε πριν από 20 χρόνια σ' ένα ταξίδι τους στην Πράγα, όπου για πρώτη φορά άκουσαν απ' το ελληνικό συγκρότημα "Το Ταμπούρι" τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. "Συγκλονιστήκαμε απ' τη μουσική του. Οπως, επίσης, συγκλονιστήκαμε απ' τα τραγούδια της Αντίστασης που έπαιζε το συγκεκριμένο συγκρότημα. Θυμάμαι, μάλιστα, πως όταν ακούσαμε το "Ηρωες" - παρότι δεν καταλαβαίναμε τα λόγια - είχαμε δακρύσει. Ζητήσαμε, λοιπόν, κασέτες απ' τους Ελληνες μουσικούς κι έτσι άρχισε η γνωριμία μας με τον εξαιρετικό λαό σας", θα θυμηθεί η Τατιάνα.

Από το παρελθόν στο μέλλον

Σήμερα η "Γκρενάντα" - η οποία παίζει μουσική από διάφορες χώρες του κόσμου και τραγουδά στίχους σε τουλάχιστον 30 γλώσσες - μπορεί άνετα να βγάλει ολόκληρο πρόγραμμα με ελληνικά τραγούδια. Στα 25 χρόνια που υπάρχει και δημιουργεί, το συγκρότημα έχει ταξιδέψει σε διάφορες χώρες του κόσμου, ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει εδώ και 12 χρόνια ένα νεανικό συγκρότημα - "Γκρεναντίνα" τ' όνομά του - με παιδιά ηλικίας από τεσσάρων έως 22 χρόνων. "Θεωρούμε πολύ σημαντική τη δημιουργία αυτού του νεανικού συγκροτήματος, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που στη Ρωσία τα πάντα - ακόμα κι η τέχνη - έχουν εμπορευματοποιηθεί. Ασχολούμαστε δωρεάν με όλα τα μέλη του συγκροτήματος (γύρω στα 150 άτομα), διότι πιστεύουμε πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η έκφραση, μέσα απ' τη μουσική, των νέων ανθρώπων", τονίζει ο Σεργκέι.

Η "Γκρενάντα" έχει βγάλει μέχρι σήμερα 4 CD και δεκάδες κασέτες. Αυτή την περίοδο στη χώρα τους ετοιμάζουν δύο δίσκους με παραδοσιακά ρωσικά τραγούδια που θα ερμηνεύει η Τατιάνα, ενώ βασικότερος στόχος τους είναι να κάνουν όσο μπορούν περισσότερα ταξίδια στον κόσμο. "Μας ενδιαφέρει η επαφή μας με τους άλλους λαούς. Προσπαθούμε, όσο γίνεται περισσότερο, το συγκρότημά μας να εκφράζει τη διεθνιστική αλληλεγγύη, που συμβολίζει άλλωστε και το όνομά του", θα συμπληρώσει η Τατιάνα.

Εκτός απ' τον Σεργκέι, που είναι ο μουσικός διευθυντής του συγκροτήματος, και την Τατιάνα, που είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια, την "Γκρενάντα" αποτελούν: Ο Μπέλσκι Βάλερι, που παίζει κιθάρα και μπάσο, η Τατιάνα Μίσκοβα που παίζει κρουστά, μαντολίνο και ακορντεόν, η Ιρίνα Ουρασγκίλντεβα, παίζει ένα ρωσικό μουσικό όργανο που ονομάζεται "ντόμρα", ο Βίκτωρ Γκοροκχόου που είναι ο εξαιρετικός πιανίστας του συγκροτήματος και η Ναταλία Παύλοβα που βοηθά την Τατιάνα στην ερμηνεία των τραγουδιών και παίζει κιθάρα.

Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ

Μικροί περιηγητές στην καλοκαιρινή Αθήνα

Περιήγηση στην αυγουστιάτικη Αθήνα πραγματοποίησαν προχτές 12 παιδιά από την Κύπρο και 19 από τη Γιουγκοσλαβία, που βρίσκονται από την περασμένη Τρίτη στη χώρα μας, στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων, στον Αγιο Ανδρέα.

Πρόκειται για παιδιά δημοσιογράφων από την Ενωση Συντακτών Κύπρου, την Ενωση Δημοσιογράφων της Σερβίας και την Ανεξάρτητη Ενωση Δημοσιογράφων της Σερβίας, που έχουν προσκληθεί από την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Τα παιδιά επισκέφτηκαν τη Βουλή, όπου συνάντησαν τον πρόεδρο Απ. Κακλαμάνη, ενώ επισκέφτηκαν και την, αφιερωμένη στον Ρήγα Φεραίο και τον Διονύσιο Σολωμό, έκθεση που φιλοξενείται εκεί. Ακολούθως, οι μικροί περιηγητές βρέθηκαν στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, όπου τους υποδέχτηκαν εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης, με μια μικρή γιορτή και δώρα.

Το απόγευμα, τα παιδιά επισκέφθηκαν την Ακρόπολη και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Την έκλειψη και τα... μάτια σας

Τους κινδύνους, που εγκυμονεί η παρατήρηση του φαινομένου της έκλειψης ηλίου στις 11 Αυγούστου, με γυμνά μάτια και τις επιβαλλόμενες προφυλάξεις που απαιτούνται, επισημαίνει το υπουργείο Υγείας σε εγκύκλιο που απέστειλε στις Νομαρχίες όλης της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει, η παρατήρηση της έκλειψης ηλίου είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα μάτια, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή. Τα γυαλιά ηλίου δεν προσφέρουν καμιά απολύτως προφύλαξη, ενώ η πρόκληση της βλάβης δε γίνεται άμεσα αντιληπτή (δε συνοδεύεται από πόνο, αίσθημα καύσου ή άλλο ερέθισμα) και είναι δυνατόν να καταστεί μη αναστρέψιμη.

Γι' αυτό το λόγο, πρέπει να αποφευχθεί η παρατήρηση του φαινομένου, όχι μόνο διά γυμνού οφθαλμού, αλλά και με γυαλιά ηλίου, κιάλια, φωτογραφικές μηχανές ή αυτοσχέδια γυαλιά, που δεν έχουν πιστοποίηση ότι είναι ασφαλή για την παρατήρηση του φαινομένου.

Η έκλειψη ηλίου στη χώρα μας, που είναι μερική (περίπου 82% του δίσκου του ηλίου θα καλυφτεί από τη σελήνη), θα είναι ορατή από τις 12.40 ως τις 14.10 στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό, αλλά και σπάνιο φαινόμενο, που θα επαναληφθεί στις 29 Μάρτη του 2006, ενώ ολική έκλειψη ηλίου στην Ελλάδα αναμένεται να γίνει το 2088.

Στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ με τον Α αντιπρόεδρο Ν. Καραντηνό και μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Τέσσερις γυναίκες και τρείς άντρες είναι τα βασικά μέλη του συγκροτήματος "Γκρενάντα". Γύρω τους, όμως, πλαισιώνονται από δεκάδες ανθρώπους, που διψούν για μουσική κι επικοινωνία...

Κανένα μουσικό όργανο, απ' όποιο σημείο του πλανήτη, δεν μπορεί να αντισταθεί στα χέρια του Ρώσου μουσικού, που ήδη έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο "Γκίνες"

"Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις με ποιους τρόπους η μουσική ενώνει τους λαούς", λέει στο "Ρ" η Τατιάνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ