Σάββατο 7 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΓΚΡΕΝΑΝΤΑ"
Τραγουδάνε για να σμίξουν τον κόσμο

Ενα ρωσικό μουσικό συγκρότημα, που συνεχίζει τις παραδόσεις της αλληλεγγύης των λαών

Ο Σεργκέι Βλαντιμίρσκι ξεκίνησε να παίζει μαντολίνο, όταν ήταν μόλις τεσσάρων χρόνων. Σήμερα, σχεδόν στα σαράντα του χρόνια, έχει στη συλλογή του 408 μουσικά όργανα απ' όλον τον κόσμο, τα οποία μπορεί και παίζει (!), ενώ λέει με μια απίστευτη φυσικότητα: "Μου λείπουν ακόμα πολλά όργανα απ' τη συλλογή μου. Πιστεύω πως κάποια μέρα θα την ολοκληρώσω"!

Η γυναίκα του Τατιάνα εξηγεί πως ο Σεργκέι τα περισσότερα μουσικά όργανα της συλλογής του - για τα οποία, μάλιστα, έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο "Γκίνες" - τα κέρδισε με το "σπαθί" του ή, μάλλον, με τις απίστευτες ικανότητές του. Για παράδειγμα, σ' ένα ταξίδι τους στην Κρήτη, πριν κάποια χρόνια, στο μαγαζί κάποιου Μανώλη Παπαδάκη, ο Ρώσος μουσικός είδε για πρώτη φορά την κρητική λύρα. Εβαλε, λοιπόν, στοίχημα με τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, πως, αν κατόρθωνε μέσα σε λίγη ώρα να παίξει το συγκεκριμένο μουσικό όργανο, αυτός θα ήταν υποχρεωμένος να του το χαρίσει. Ετσι κι έγινε! Ο Σεργκέι μέσα σε ελάχιστα λεπτά - και κάτω απ' την καχυποψία και την επιφυλακτικότητα όλων των παρευρισκομένων στο κατάστημα - κατέκτησε τα μυστικά της λύρας, η οποία παραδόθηκε "αμαχητί" στα χέρια του. Κάτι, βέβαια, που συνέβη και με τα περισσότερα μουσικά όργανα του κόσμου, που είχαν την τύχη να πέσουν μπροστά του...

Για την επικοινωνία των λαών

Πέρα, όμως, απ' τις ιδιαίτερες ικανότητες αυτού του μουσικού και απ' την ευαισθησία της Τατιάνας, υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία που παρακινεί τους δύο "αρχηγούς" του ρωσικού συγκροτήματος "Γκρενάντα" να δίνουν, αλλά και να περιμένουν τα πάντα απ' τη μουσική. Ισως γι' αυτό η Τατιάνα τονίζει: "Η μουσική δεν είναι απλά ευχαρίστηση, διασκέδαση ή ψυχαγωγία. Είναι κυρίως μέσο επικοινωνίας, το καλύτερο, ίσως, που μπορεί να φέρει κοντά δύο άγνωστους λαούς, δύο άγνωστους ανθρώπους. Είναι έκφραση, λύτρωση και γνώση".

Η "Γκρενάντα" - όνομα που δόθηκε συμβολικά στο συγκρότημα, παρμένο από τον ήρωα ποιήματος του Μιχαήλ Σιτλόφ, που ξεκίνησε απ' τη Ρωσία για να πάρει μέρος στον ισπανικό εμφύλιο, με μόνο σκοπό του να αγωνιστεί "για τη γη και την ελευθερία" - ήρθε φέτος στη χώρα μας για να πάρει μέρος - για τρίτη φορά - στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής της αγωνίστριας Ηλέκτρας Αποστόλου. Η"γνωριμία" του ζευγαριού με τη μεγάλη αγωνίστρια έγινε πριν κάμποσα χρόνια στη Λέσχη των Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων στη Μόσχα, όπου υπήρχε η φωτογραφία της. Εκεί το μουσικό ζευγάρι γνωρίστηκε και με την κόρη της Ηλέκτρας, Αγνή Σιδερίδου, με την οποία σήμερα συνδέονται με βαθιά φιλία.

"Η Η. Αποστόλου υπήρξε για μας η αφορμή να μάθουμε, να γνωρίσουμε και να συγκλονιστούμε με την ιστορία σας, κυρίως με τα κατορθώματα και το θάρρος που επέδειξε μεγάλο μέρος του λαού σας την περίοδο της Αντίστασης", θα μας πει η Τατιάνα. Οσο για τη γνωριμία τους με την ελληνική μουσική, έγινε πριν από 20 χρόνια σ' ένα ταξίδι τους στην Πράγα, όπου για πρώτη φορά άκουσαν απ' το ελληνικό συγκρότημα "Το Ταμπούρι" τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. "Συγκλονιστήκαμε απ' τη μουσική του. Οπως, επίσης, συγκλονιστήκαμε απ' τα τραγούδια της Αντίστασης που έπαιζε το συγκεκριμένο συγκρότημα. Θυμάμαι, μάλιστα, πως όταν ακούσαμε το "Ηρωες" - παρότι δεν καταλαβαίναμε τα λόγια - είχαμε δακρύσει. Ζητήσαμε, λοιπόν, κασέτες απ' τους Ελληνες μουσικούς κι έτσι άρχισε η γνωριμία μας με τον εξαιρετικό λαό σας", θα θυμηθεί η Τατιάνα.

Από το παρελθόν στο μέλλον

Σήμερα η "Γκρενάντα" - η οποία παίζει μουσική από διάφορες χώρες του κόσμου και τραγουδά στίχους σε τουλάχιστον 30 γλώσσες - μπορεί άνετα να βγάλει ολόκληρο πρόγραμμα με ελληνικά τραγούδια. Στα 25 χρόνια που υπάρχει και δημιουργεί, το συγκρότημα έχει ταξιδέψει σε διάφορες χώρες του κόσμου, ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει εδώ και 12 χρόνια ένα νεανικό συγκρότημα - "Γκρεναντίνα" τ' όνομά του - με παιδιά ηλικίας από τεσσάρων έως 22 χρόνων. "Θεωρούμε πολύ σημαντική τη δημιουργία αυτού του νεανικού συγκροτήματος, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που στη Ρωσία τα πάντα - ακόμα κι η τέχνη - έχουν εμπορευματοποιηθεί. Ασχολούμαστε δωρεάν με όλα τα μέλη του συγκροτήματος (γύρω στα 150 άτομα), διότι πιστεύουμε πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η έκφραση, μέσα απ' τη μουσική, των νέων ανθρώπων", τονίζει ο Σεργκέι.

Η "Γκρενάντα" έχει βγάλει μέχρι σήμερα 4 CD και δεκάδες κασέτες. Αυτή την περίοδο στη χώρα τους ετοιμάζουν δύο δίσκους με παραδοσιακά ρωσικά τραγούδια που θα ερμηνεύει η Τατιάνα, ενώ βασικότερος στόχος τους είναι να κάνουν όσο μπορούν περισσότερα ταξίδια στον κόσμο. "Μας ενδιαφέρει η επαφή μας με τους άλλους λαούς. Προσπαθούμε, όσο γίνεται περισσότερο, το συγκρότημά μας να εκφράζει τη διεθνιστική αλληλεγγύη, που συμβολίζει άλλωστε και το όνομά του", θα συμπληρώσει η Τατιάνα.

Εκτός απ' τον Σεργκέι, που είναι ο μουσικός διευθυντής του συγκροτήματος, και την Τατιάνα, που είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια, την "Γκρενάντα" αποτελούν: Ο Μπέλσκι Βάλερι, που παίζει κιθάρα και μπάσο, η Τατιάνα Μίσκοβα που παίζει κρουστά, μαντολίνο και ακορντεόν, η Ιρίνα Ουρασγκίλντεβα, παίζει ένα ρωσικό μουσικό όργανο που ονομάζεται "ντόμρα", ο Βίκτωρ Γκοροκχόου που είναι ο εξαιρετικός πιανίστας του συγκροτήματος και η Ναταλία Παύλοβα που βοηθά την Τατιάνα στην ερμηνεία των τραγουδιών και παίζει κιθάρα.

Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ