ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΕΛΔΑ
Αποφασιστικά στον αγώνα

Παρά την αστυνομική παρουσία, οι μεταλλεργάτες συμμετείχαν καθολικά στη χτεσινή απεργία

"Θα αναγκαστείτε να δώσετε λύσεις"!Αυτό διαμήνυσαν προς τους εργοδότες τους, για ακόμα μια φορά, οι 500 περίπου έκτακτοι μεταλλεργάτες, που απασχολούνται σε έργα που έχουν αναλάβει εργολαβικές επιχειρήσεις στα ΕΛΔΑ και οι οποίοι χτες πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία με καθολική συμμετοχή.

Η απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια εργολάβων και διοίκησης των ΕΛΔΑ,να φέρουν αστυνομικές δυνάμεις στην πύλη για να αποτρέψουν την επαφή των συνδικαλιστών με τους μεταλλεργάτες, αλλά και τη συμμετοχή τους στην απεργία, "έπεσε στο κενό". Το μόνο που κατάφεραν ήταν η μεγαλύτερη συσπείρωση των μεταλλεργατών, οι οποίοι και αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Ετσι, από σήμερα Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή 13 Αυγούστου θα γίνεται παύση των εργασιών στη 1 το μεσημέρι,ενώ το Σαββατοκύριακο οι μεταλλεργάτες θα απέχουν από την υπερωριακή απασχόληση. Οι μεταλλεργάτες θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι οι εργολάβοι να αναγκαστούν: Να καταβάλουν μεροκάματο και να πάψουν να τους απασχολούν με ωρομίσθιο. Να καταβάλουν υπερωριακή αποζημίωση προσαυξημένη κατά 100%. Να εφαρμόσουν ουσιαστικά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, καθώς κάθε φορά τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή των εργαζομένων!

Από τα χαράματα, μέλη της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά,με επικεφαλής τον πρόεδρό του Ι. Πουντίδη,βρέθηκαν έξω από την πύλη μαζί με τους απεργούς μεταλλεργάτες. Παρά την παρουσία των αστυνομικών, οι μεταλλεργάτες δεν πτοήθηκαν. Στο πλευρό τους στάθηκαν και οι 80 περίπου Ιταλοί μεταλλεργάτες που απασχολούνται σε έργο στα ΕΛΔΑ, οι οποίοι εκφράζοντας έμπρακτα την ταξική τους αλληλεγγύη συμμετείχαν στην απεργία.Λίγο πριν τις 9 το πρωί ξεκίνησε η συνέλευση των μεταλλεργατών, όπου από τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου καταγγέλθηκε με έντονο τρόπο η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ τονίστηκε ότι τέτοιες μέθοδοι δε φοβίζουν τους μεταλλεργάτες. Στη συνέχεια ενημέρωσε για τις μέχρι τώρα συναντήσεις με την εργοδοσία, τονίζοντας ότι σε προχτεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της 3ΚΠ,οι τελευταίοι είπαν στους συνδικαλιστές να μην "ταράζουν τα νερά"!

"Εδωσαν υποσχέσεις - είπε ο πρόεδρος - ότι κάτι θα κάνουν για το ένσημο. Η Τεχνική Ενωση είχε δεσμευτεί ότι μέχρι Τρίτη - Τετάρτη θα λύσει το πρόβλημα. Φαίνεται ότι το σκέφτονται και αυτό είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκούμε. Βέβαια ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα. Υπάρχουν σήμερα βοηθοί που έχουν προσληφθεί σαν ανειδίκευτοι εργάτες. Θα απευθυνθούμε και στην Επιθεώρηση Εργασίας να μας δώσουν τις καταστάσεις προσωπικού, αφού αρνούνται οι εργολάβοι. Θα ασκήσουμε πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις. Δε θα τους επιτρέψουμε άλλο να αυθαιρετούν. Ο αγώνας πάει καλά. Κρατώντας την ενότητά μας, θα έχουμε θετικά αποτελέσματα".

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στο στόχαστρο η ασυδοσία!

Παραβάσεις στα πλοία "ΙΟΝΙΣ" και "ΕΡΜΗΣ" εντοπίστηκαν με τους πρώτους ελέγχους σε Πάτρα - Ηγουμενίτσα

"Οργιο" μαύρης εργασίας,κατάφωρη παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ακόμα και τρομοκρατικές απολύσεις συνδικαλιστών, είναι ό,τι βιώνουν οι ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι στα τουριστικά πλοία τα οποία εκτελούν τη γραμμή Ελλάδα - Ιταλία.Αυτά διαπίστωσαν οι συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες, που από χτες έχουν "στρατοπεδεύσει" στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας,ξεκινώντας τη μάχη ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία.

Στο στόχαστρο των ναυτεργατών βρίσκονται κυρίως τα τουριστικά πλοία που φέρουν "σημαίες ευκαιρίας" και έχουν προγραμματίσει να ελέγξουν συνολικά 20 πλοία. Αφορμή για την κινητοποίηση των ναυτεργατών, αποτέλεσε το γεγονός ότι οι πλοιοκτήτες των 20 αυτών πλοίων έχουν παραβιάσει τα όσα είχαν συμφωνήσει στη διάρκεια του πολυήμερου αγώνα των ναυτεργατών το καλοκαίρι του 1997. Η συμφωνία προέβλεπε ότι στα πλοία αυτά θα ναυτολογούνται μόνο Ελληνες ναυτεργάτες, ότι θα συμβληθούν με το ΝΑΤ και ότι θα εφαρμόζεται η συλλογική σύμβαση των μεσογειακών τουριστικών πλοίων.Χτες, οι συνδικαλιστές έδεσαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας τα πλοία "ΙΟΝΙΣ" και "ΕΡΜΗΣ",στα οποία απασχολούνται ανασφάλιστοι ναυτεργάτες, ενώ έχουν και σοβαρές ελλείψεις στη σύνθεση του πληρώματος, γεγονός που εκτός των άλλων θέτει σε κίνδυνο και την ασφάλεια των επιβατών!

Σήμερα οι συνδικαλιστές αναμένουν στο λιμάνι της Πάτρας το τουριστικό πλοίο "ΜΗΔΕΙΑ 2", στο οποίο δεν εφαρμόζεται η συλλογική σύμβαση εργασίας και επιπλέον ο πλοιοκτήτης του, από πέρσι, δεν έχει αποδώσει τις ασφαλιστικές εισφορές στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο!

Ομως η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και στα πλοία με ελληνική σημαία που εκτελούν τη γραμμή Ελλάδα - Ιταλία. Οπως έγινε γνωστό στις συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες, οι ναυτεργάτες αυτών των πλοίων δουλεύουν υπό καθεστώς τρομοκρατίας. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το πλοίο "ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" της ΑΝΕΚ.Ο κύριος μέτοχος της εταιρίας, Σήφης Βαρδινογιάννης,αυθαίρετα και σε συνεργασία με τον λιμενάρχη της Ηγουμενίτσας κ. Καββαδία,απέλυσε τον μηχανοδηγό του πλοίου και συνδικαλιστή Μανώλη Αβαράκη,μέλος της Ναυτεργατικής Ενωσης "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"!Λόγος της απόλυσης ήταν η αποκάλυψη των σοβαρών ελλείψεων του πλοίου σε σωστικά μέσα!

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ,Γιώργος Τούσσας,ο οποίος βρίσκεται στο λιμάνι της Πάτρας, σχολιάζοντας το γεγονός επισήμανε: "Με την απόλυση αυτή, ο Σήφης Βαρδινογιάννης και ο λιμενάρχης της Ηγουμενίτσας αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες. Κάνουμε σαφές ότι ο αγώνας ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία, για την εφαρμογή της νομοθεσίας και την προστασία της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, θα κλιμακωθεί".

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
"Να τους χαλάσουμε τα σχέδια"

Περιοδεία συνδικαλιστών στο εργοτάξιο του αεροδρομίου στα Σπάτα

Με σκοπό τον έλεγχο, αναφορικά με τα μέτρα προστασίας τους από τον κίνδυνο θερμοπληξίας, αλλά και για την ενημέρωση των οικοδόμων σχετικά με τα ασφαλιστικά προβλήματα του κλάδου, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποίησε περιοδεία στο εργοτάξιο του νέου αερολιμένα Αθηνών στα Σπάτα.Η παρέμβαση των οικοδόμων στο θέμα του ασφαλιστικού περιλαμβάνει και απεργιακό πρόγραμμα, που ήδη έχει αποφασιστεί για τους επόμενους μήνες.

Οι συνδικαλιστές επισκέφθηκαν τα διάφορα τμήματα του εργοταξίου, έκαναν έλεγχο για τα επίπεδα θερμοκρασίας και για το αν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως προβλέπονται στην κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας του '89 και συζήτησαν με τους εργαζόμενους.

Ο Α. Ζαζόπουλος,απευθυνόμενος στους εργαζόμενους σε ένα από τα "πηγαδάκια" που στήθηκαν, σημείωσε: "Ενας από τους λόγους που βρισκόμαστε σήμερα εδώ έχει να κάνει με τις υψηλές θερμοκρασίες που υπάρχουν αυτές τις μέρες. Γνωρίζετε ότι και πέρσι και πρόπερσι, σε ανάλογες συνθήκες, είχαμε παρέμβει στο χώρο. Θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι σε υψηλές θερμοκρασίες από 36 βαθμούς και πάνω δικαιούμαστε συχνά διαλείμματα και συγκεκριμένα κάθε ώρα αντιστοιχεί 75% εργασία και 25% ανάπαυση. Αν η θερμοκρασία είναι 39 βαθμούς και πάνω τότε διακόπτεται η εργασία και καταβάλλεται κανονικά το μεροκάματο. Είναι απαραίτητο να τηρούνται αυτά, για να προστατεύσουμε την υγεία μας".

Αναφέρθηκε επίσης και στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για τη διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: "Λένε κατάργηση βαρέων. Αυτό σημαίνει για όλους τους οικοδόμους σύνταξη στα 65. Δε θα κάνουν σκόντο σε κανένα. Ισχυρίζονται ότι αυτό θα το κάνουν δήθεν για να σώσουν το ΙΚΑ. Οι βιομήχανοι χαντακώνουν το ΙΚΑ, στο οποίο χρωστάνε εκατοντάδες δισ. δρχ. και πάνε να τα φορτώσουν στην πλάτη τη δική μας. Για τον ίδιο λόγο, μας λένε ότι θα μειωθεί η σύνταξη. Στο τέλος δε θα παίρνουμε σύνταξη, αλλά τιμητικά διπλώματα για τις υπηρεσίες μας".

Καταλήγοντας ο Α. Ζαζόπουλος τόνισε: "Ολους μας αφορά και όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές. Στις 22 Σεπτέμβρη συμμετέχουμε όλοι στην 24ωρη πανελλαδική απεργία του κλάδου και θα ακολουθήσει μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων,μέχρι να τους χαλάσουμε τα σχέδια".

Οι κυβερνητικές δηλώσεις έχουν προκαλέσει αναστάτωση, αλλά και αγανάκτηση στους εργαζόμενους. Οπως θα μας πει ο Γ. Κοντογιώργος,"είμαι 30 χρόνια οικοδόμος και θέλω 3 - 4 χρόνια ακόμα να βγω στη σύνταξη. Ο οικοδόμος δεν μπορεί να αντέξει στο μαδέρι, όπως θέλουν, μέχρι τα 65 χρόνια. Δε γίνεται". Δίπλα του ο Κ. Παπάζογλου θα συμπληρώσει: "Μας λένε, δηλαδή, από τη συνταξιοδότηση και στο νεκροταφείο. Αντί να θέλει να καταργήσει τα βαρέα η κυβέρνηση, θα πρέπει να μειώσει και άλλο το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση στους οικοδόμους. Να αντέξουμε και μεις να ζήσουμε λίγα χρόνια σαν συνταξιούχοι".

"Χωρίς ασφάλιση"

Χωρίς ασφάλιση είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των οικοδόμων που απασχολούνται σε οικοδομικές εργασίες όσο και σε τεχνικά έργα στην Ικαρία,καταγγέλλει το τοπικό Συνδικάτο Οικοδόμων,με επιστολή του προς τη διοίκηση του ΙΚΑ και τα υποκαταστήματά του σε Αγ. Κήρυκο,Εύδηλο,Σάμο.

Το συνδικάτο επισημαίνει ότι η βασικότερη αιτία γι' αυτή την κατάσταση "είναι η απουσία ελέγχων τόσο από την Επιθεώρηση Εργασίας όσο και από κλιμάκιο του ΙΚΑ. Ολα αυτά, παρά τις συχνές ενοχλήσεις στα τοπικά γραφεία του ΙΚΑ από το συνδικάτο, όσο και στις κεντρικές υπηρεσίες". Το συνδικάτο τονίζει ότι η δικαιολογία πως δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό, δεν το καλύπτει. "Απόδειξη γι' αυτό - σημειώνεται - είναι η αύξηση των υπηρετούντων υπαλλήλων στο ΙΚΑ τα τελευταία χρόνια στο νησί".

Τέλος, υπογραμμίζεται: "Ζητάμε για μια ακόμα φορά τη διεξαγωγή ελέγχου στις οικοδομές και στα εργοτάξια των τεχνικών έργων, έτσι ώστε να συμμορφωθούν οι εργοδότες".

Από την απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη των ΕΛΔΑ, χτες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ