Τετάρτη 11 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στο στόχαστρο η ασυδοσία!

Παραβάσεις στα πλοία "ΙΟΝΙΣ" και "ΕΡΜΗΣ" εντοπίστηκαν με τους πρώτους ελέγχους σε Πάτρα - Ηγουμενίτσα

"Οργιο" μαύρης εργασίας,κατάφωρη παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ακόμα και τρομοκρατικές απολύσεις συνδικαλιστών, είναι ό,τι βιώνουν οι ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι στα τουριστικά πλοία τα οποία εκτελούν τη γραμμή Ελλάδα - Ιταλία.Αυτά διαπίστωσαν οι συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες, που από χτες έχουν "στρατοπεδεύσει" στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας,ξεκινώντας τη μάχη ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία.

Στο στόχαστρο των ναυτεργατών βρίσκονται κυρίως τα τουριστικά πλοία που φέρουν "σημαίες ευκαιρίας" και έχουν προγραμματίσει να ελέγξουν συνολικά 20 πλοία. Αφορμή για την κινητοποίηση των ναυτεργατών, αποτέλεσε το γεγονός ότι οι πλοιοκτήτες των 20 αυτών πλοίων έχουν παραβιάσει τα όσα είχαν συμφωνήσει στη διάρκεια του πολυήμερου αγώνα των ναυτεργατών το καλοκαίρι του 1997. Η συμφωνία προέβλεπε ότι στα πλοία αυτά θα ναυτολογούνται μόνο Ελληνες ναυτεργάτες, ότι θα συμβληθούν με το ΝΑΤ και ότι θα εφαρμόζεται η συλλογική σύμβαση των μεσογειακών τουριστικών πλοίων.Χτες, οι συνδικαλιστές έδεσαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας τα πλοία "ΙΟΝΙΣ" και "ΕΡΜΗΣ",στα οποία απασχολούνται ανασφάλιστοι ναυτεργάτες, ενώ έχουν και σοβαρές ελλείψεις στη σύνθεση του πληρώματος, γεγονός που εκτός των άλλων θέτει σε κίνδυνο και την ασφάλεια των επιβατών!

Σήμερα οι συνδικαλιστές αναμένουν στο λιμάνι της Πάτρας το τουριστικό πλοίο "ΜΗΔΕΙΑ 2", στο οποίο δεν εφαρμόζεται η συλλογική σύμβαση εργασίας και επιπλέον ο πλοιοκτήτης του, από πέρσι, δεν έχει αποδώσει τις ασφαλιστικές εισφορές στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο!

Ομως η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και στα πλοία με ελληνική σημαία που εκτελούν τη γραμμή Ελλάδα - Ιταλία. Οπως έγινε γνωστό στις συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες, οι ναυτεργάτες αυτών των πλοίων δουλεύουν υπό καθεστώς τρομοκρατίας. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το πλοίο "ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" της ΑΝΕΚ.Ο κύριος μέτοχος της εταιρίας, Σήφης Βαρδινογιάννης,αυθαίρετα και σε συνεργασία με τον λιμενάρχη της Ηγουμενίτσας κ. Καββαδία,απέλυσε τον μηχανοδηγό του πλοίου και συνδικαλιστή Μανώλη Αβαράκη,μέλος της Ναυτεργατικής Ενωσης "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"!Λόγος της απόλυσης ήταν η αποκάλυψη των σοβαρών ελλείψεων του πλοίου σε σωστικά μέσα!

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ,Γιώργος Τούσσας,ο οποίος βρίσκεται στο λιμάνι της Πάτρας, σχολιάζοντας το γεγονός επισήμανε: "Με την απόλυση αυτή, ο Σήφης Βαρδινογιάννης και ο λιμενάρχης της Ηγουμενίτσας αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες. Κάνουμε σαφές ότι ο αγώνας ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία, για την εφαρμογή της νομοθεσίας και την προστασία της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, θα κλιμακωθεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ