ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ενοπλες συγκρούσεις και γενική σύγχυση

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Επισφαλής παραμένει η έκρυθμη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ακόμη και για τους... στρατιώτες που υπηρετούν στη δύναμη της "KFOR". Μετά τις πρόσφατες τριήμερες συγκρούσεις Γάλλων στρατιωτών και Κοσσοβάρων Αλβανών στη γέφυρα του ποταμού Ιμπαρ στη Μιτροβίτσα, ακολούθησαν χτες τρία κρούσματα επιθέσεων κατά Βρετανών και Ρώσων στρατιωτών της πολυεθνικής δύναμης. Αν και τα περιστατικά δεν προκάλεσαν τον τραυματισμό ανδρών της "KFOR", η έξαρση της βίας έχει θέσει σε επαγρύπνηση όχι μόνον τα πολυεθνικά στρατεύματα, αλλά και τους αξιωματικούς της αποστολής των πρώτων από τη δύναμη των 3.100 αστυνομικών που αποστέλλει ο ΟΗΕ στην περιοχή. Χτες, μάλιστα, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ, που αναμένεται να διαδεχτεί κάποτε στο μέλλον την "KFOR", διαπίστωσε ότι τουλάχιστον το 20% όσων έχουν δηλώσει συμμετοχή δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις...

ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι γνωστοποίησαν χτες τουλάχιστον τρία περιστατικά βίας κατά στρατιωτών της "KFOR".

Στην πρώτη περίπτωση, αργά το βράδυ της Δευτέρας, άγνωστοι ένοπλοι έριξαν πυρά κατά Ρώσων στρατιωτών, οι οποίοι περιπολούσαν λίγα μέτρα μακριά από τη βάση τους στην Κοσόβσκα Καμένιτσα.

Πυρά πυροβόλων όπλων δέχτηκε λίγες ώρες μετά και μία ομάδα Βρετανών στρατιωτών που περιπολούσαν στην Πρίστινα. Τέλος, άγνωστοι έριξαν πυρ, χρησιμοποιώντας αυτόματα πυροβόλα όπλα κατά οχήματος Δανών στρατιωτών στο Βουσίτριν του βόρειου Κοσσυφοπεδίου. Από τύχη (;) κανένας άνδρας της "KFOR" δεν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των παραπάνω περιστατικών...

Οσον αφορά δε το "αστυνομικό" δελτίο του περασμένου 24ωρου στο Κοσσυφοπέδιο, δεν έλειψαν, ούτε αυτή τη φορά, αιματηρές επιθέσεις κατά Κοσσοβάρων Σέρβων.

Αλβανοί ένοπλοι εισέβαλαν χτες ξημερώματα στο διαμέρισμα Σέρβων στο Πρίζρεν, σκοτώνοντας έναν άνδρα και τραυματίζοντας σοβαρά τη σύζυγο του πρώτου. ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν αργότερα πως πυρά δέχτηκε μία Σέρβα και η δίχρονη κόρη της έξω από το σπίτι τους στο Πόνες, δίχως να δώσουν στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για την τύχη των τραυματιών...

Προβλήματα παρατηρούνται και στην αποστολή αστυνομικών του ΟΗΕ...

Από τις αρχές της βδομάδας καταφθάνουν στο Κοσσυφοπέδιο οι πρώτοι από τα 3.100 άτομα που έχουν δηλώσει πρόθεση να συμμετάσχουν στην αστυνομική δύναμη που έχει αποφασίσει να στείλουν τα Ηνωμένα Εθνη στην περιοχή. Ωστόσο, απ' τις πρώτες μέρες, διαπιστώθηκε πως ένα σημαντικό ποσοστό (γύρω στο 20%) αυτών των αστυνομικών δεν τηρούν τις βασικότερες των προϋποθέσεων για μία επικίνδυνη αποστολή...

Ο Σουηδός ταγματάρχης Μάικλ Τζόρμπακ, επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης που αποστέλλει ο ΟΗΕ στην περιοχή προς αντικατάσταση κάποια στιγμή στο μέλλον της "KFOR", δήλωσε πως περίπου το 20%, δηλαδή ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός από το σύνολο των 3.100 αστυνομικών, δεν πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις που θεωρούνται "βασικές" για την εν λόγω αποστολή: Είτε δεν έχουν στην κατοχή τους βασικό οπλισμό, είτε δεν έχουν ειδική εκπαίδευση για αστυνόμευση περιοχών με ταραχές, είτε δε γνωρίζουν αγγλικά. Ορισμένα απ' τα κριτήρια ή και καμία από τις προϋποθέσεις δεν πληρούσαν, όπως διαφάνηκε, πάνω από 80 αστυνομικοί που εκδήλωσαν πρόθεση συμμετοχής στην αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο. Ο Τζόρμπακ πρόσθεσε πως τουλάχιστον 85 αστυνομικοί από το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές ενδέχεται να επιστρέψουν στις χώρες τους κυρίως γιατί ήταν διοικητικοί αστυνομικοί υπάλληλοι και όχι μάχιμοι...

"Χρειαζόμαστε ενεργούς αστυνομικούς, όχι εν αποστρατεία" είπε ο Τζόρμπακ, σημειώνοντας ότι αυτό το πρόβλημα εντοπίζεται στο 20% της δύναμης των 3.100 αστυνομικών του ΟΗΕ.

Από τις αρχές της βδομάδας έχουν φθάσει στο Κοσσυφοπέδιο περίπου 470 αστυνομικοί από χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Χιλή, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και η Γερμανία.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κατάρριψη αεροσκάφους προκαλεί νέα κρίση

ΚΑΡΑΤΣΙ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.Σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, ινδικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν αναγνωριστικό της αεροπορίας του Πακιστάν. Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σαρτάι Αζίζ δήλωσε ότι 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Αμφότερες οι κυβερνήσεις ισχυρίστηκαν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη "στο έδαφός τους".

Το γαλλικής κατασκευής "Atlantic - I" βρισκόταν σε εκπαιδευτική αποστολή, όταν ινδικά μαχητικά το κατέρριψαν, είπε ο Αζίζ, σχολιάζοντας πως η χώρα του "επιφυλάσσεται του δικαιώματος να δώσει την κατάλληλη απάντηση, στο πλαίσιο της αυτοάμυνας"...

Ο Αζίζ δήλωσε ότι συντρίμμια του αεροσκάφους βρέθηκαν ένα μίλι εντός του εδάφους του Πακιστάν. Χαρακτήρισε μάλιστα "άνανδρη" την κατάρριψη ενός μη εξοπλισμένου αναγνωριστικού αεροπλάνου αέρος - αέρος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι νωρίτερα χτες κλήθηκε στο υπουργείο ο επικεφαλής της ινδικής διπλωματικής αποστολής και του επιδόθηκε "διάβημα έντονης διαμαρτυρίας" για την κατάρριψη.

Πάντως η κυβέρνηση της Ινδίας αντέτεινε ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε επειδή παραβίασε τον ινδικό εναέριο χώρο και δεν απάντησε σε επανειλημμένες προειδοποιήσεις. Η κατάρριψη έγινε, σύμφωνα με πηγές του ινδικού στρατού που μίλησαν στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" υπό τον όρο της ανωνυμίας, 15 λεπτά μετά την είσοδό του στον ινδικό εναέριο χώρο.

Τα ινδικά μαχητικά που αναχαίτισαν το αναγνωριστικό του πακιστανικού ναυτικού έκαναν "επανειλημμένες" προειδοποιήσεις προς τον πιλότο του, απαιτώντας να τους ακολουθήσει και να προσγειωθεί σε ινδική βάση. Αλλά αυτός "αντέδρασε με επιθετικό τρόπο", σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, στρέφοντας το ρύγχος του κατά του ενός μαχητικού.

Τα ινδικά "MiGs" άνοιξαν πυρ, πλήττοντας τον δεξιό κινητήρα του και κατέρριψαν το αεροσκάφος.

Το "Atlantic I" συνήθως εκτελεί αποστολές αναγνώρισης, υποκλοπής επικοινωνιών, ανθυποβρυχιακού πολέμου και διαβιβάσεων. Το αντίστοιχό του στο αμερικανικό ναυτικό είναι το "Orion 3". Συνήθως έχει πλήρωμα 12 άτομα, αλλά αυτή η πτήση μετέφερε 16, εκ των οποίων οι 6 ήταν αξιωματικοί.

Στην ένταση μεταξύ των δύο πυρηνικών γειτονικών χωρών προστέθηκε χτες και η απέλαση Ινδού διπλωμάτη από το Πακιστάν για "δραστηριότητες ασυμβίβαστες με την ιδιότητά του" - διατύπωση που παραπέμπει σε κατασκοπία. Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση στο Ισλαμαμπάντ, πρόκειται για τον Μάντεν Μοχάν Τζέτι, αξιωματούχο στην ινδική διπλωματική αποστολή, στον οποίο δόθηκε διορία ως τις 17 Αυγούστου για να εγκαταλείψει τη χώρα. Ενημερώθηκε σχετικά και ο επικεφαλής της ινδικής διπλωματικής αποστολής στην πακιστανική πρωτεύουσα.

Από την άνοιξη έως τον Ιούλιο η Ινδία και το Πακιστάν ήρθαν πολύ κοντά στον τέταρτο μεταξύ τους πόλεμο από το 1947, όταν η κυβέρνηση του Νέου Δελχί κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ για αποστολή στρατευμάτων στο Βόρειο Κασμίρ. Ο "μίνι - πόλεμος" που ακολούθησε στα υψίπεδα κόστισε πάνω από 1.200 ζωές και έκανε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων πρόσφυγες.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οι επιβάτες στη Βενεζουέλα, οι "σκιές" στην Κολομβία

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Αίσιο ήταν το τέλος για τους οκτώ επιβάτες και το πλήρωμα του μικρού αεροσκάφους των "Αερογραμμών Αβιόρ" της Βενεζουέλας, το οποίο "χάθηκε" αναπάντεχα στις 30 Ιουλίου και έκτοτε βρισκόταν "χαμένο" στη ζούγκλα της Κολομβίας. Αν και το τέλος ήταν και αυτό επεισοδιακό, όπως εξάλλου ταίριαζε στη "σκοτεινή" υπόθεση αεροπειρατείας.

Μετά από παλινδρομήσεις και διαψεύσεις, τελικά ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας επρόκειτο να παραλάβουν χτες τους οκτώ επιβάτες που παρέμεναν σε περιοχή κοντά στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα κάτω από την προστασία των ανταρτών των "Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας" (FARC - ΕΡ). Παράλληλα όπως ανακοίνωσαν οι ίδιες οι FARC - ΕΡ το βράδυ της Δευτέρας, θα παραδώσουν στις αρχές της Βενεζουέλας τους τέσσερις υπόπτους για την αεροπειρατεία μικρού αεροσκάφους των εσωτερικών αερογραμμών της χώρας, που επέστρεψε την Κυριακή στην πόλη Γκουασδουαλίτο, όπου ήταν και ο αρχικός προορισμός του. Σύμφωνα με τον Ερμάν Μπρισένιο,ηγετικό στέλεχος των ανταρτών, οι τέσσερις αεροπειρατές συνελήφθησαν σε χωριό πλησίον της μεθορίου με τη Βενεζουέλα, την ώρα που προσπαθούσαν να διαφύγουν, αφού πρώτα είχαν εγκαταλείψει σε ένα ξέφωτο της ζούγκλας το αεροσκάφος. Οπως ο Μπρισένιο τόνισε σε δηλώσεις του στο κολομβιανό τηλεοπτικό δίκτυο "Καρακόλ", οι τέσσερις θα παραδοθούν στον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες,καθώς μετά την έρευνα που διεξήγαγαν οι αντάρτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τέσσερις αεροπειρατές προσπάθησαν με αυτή την ενέργειά τους να βλάψουν τον Τσάβες, αλλά κυρίως να πλήξουν το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που έχει τεθεί σε ισχύ ώστε να αλλάξει ριζικά το υφιστάμενο καθεστώς της χώρας. "Ανακαταλάβαμε το αεροσκάφος και έτσι το επιστρέψαμε μαζί με τους επιβάτες του στην Κολομβία. Επιπλέον συλλάβαμε τους υπευθύνους της αεροπειρατείας και θα τους παραδώσουμε στον Πρόεδρο της Βενεζουέλας", πρόσθεσε ο Μπρισένιο.

Ετσι ένα μυστήριο, τουλάχιστον ως προς την τύχη του πληρώματος και των επιβατών, λύνεται. Ωστόσο, οι "σκιές" παραμένουν. Αιτία είναι η κατάσταση "υψηλής επικινδυνότητας" που επικρατεί στην Κολομβία, αλλά και οι ανατροπές που επιχειρούνται στη Βενεζουέλα. Για το λόγο αυτό οι αντάρτες του FARC - ΕΡ αρχικά είχαν θεωρηθεί ύποπτοι για την αεροπειρατεία, ενώ παρά την ευτυχή κατάληξη αυτής της περιπέτειας, οι κολομβιανές αρχές εξακολουθούν στις δηλώσεις να επιμένουν ότι η ευθύνη για την αεροπειρατεία ανήκει αποκλειστικά στις FARC - ΕΡ.

"Παράρτημα" της "KFOR" στην Αλβανία

ΤΙΡΑΝΑ.-

Νέα ΝΑΤΟική δύναμη περίπου 2.500 ανδρών ανακοινώθηκε πως πρόκειται να αναπτυχθεί το Σεπτέμβρη στην Αλβανία. Οπως έγινε γνωστό, βασική αποστολή αυτής της δύναμης θα είναι η παροχή επιμελητειακής υποστήριξης στις επιχειρήσεις των στρατιωτών της "KFOR" στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες οαντισυνταγματάρχης Χελγκ Ερικσεν, η δύναμη των 2.500 ανδρών θα ενταχθεί στην "KFOR" και θα τεθεί υπό τη διοίκηση του επικεφαλής της, Βρετανού στρατηγού Μάικλ Τζάκσον, ενώ η ανάπτυξή της θα αρχίσει τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιταλία θα αποστείλει το μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών για τη νέα αυτή δύναμη, αλλά θα μετέχουν σ' αυτήν και άλλες χώρες - μέλη της Συμμαχίας.

Αμερικανοί ΝΑΤΟικοί, ταμπουρωμένοι μέσα στα ερείπια των γκρεμισμένων σερβικών σπιτιών, στην Ζίτινιε, 40 χιλιόμετρα από την Πρίστινα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ