Τετάρτη 11 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οι επιβάτες στη Βενεζουέλα, οι "σκιές" στην Κολομβία

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Αίσιο ήταν το τέλος για τους οκτώ επιβάτες και το πλήρωμα του μικρού αεροσκάφους των "Αερογραμμών Αβιόρ" της Βενεζουέλας, το οποίο "χάθηκε" αναπάντεχα στις 30 Ιουλίου και έκτοτε βρισκόταν "χαμένο" στη ζούγκλα της Κολομβίας. Αν και το τέλος ήταν και αυτό επεισοδιακό, όπως εξάλλου ταίριαζε στη "σκοτεινή" υπόθεση αεροπειρατείας.

Μετά από παλινδρομήσεις και διαψεύσεις, τελικά ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας επρόκειτο να παραλάβουν χτες τους οκτώ επιβάτες που παρέμεναν σε περιοχή κοντά στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα κάτω από την προστασία των ανταρτών των "Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας" (FARC - ΕΡ). Παράλληλα όπως ανακοίνωσαν οι ίδιες οι FARC - ΕΡ το βράδυ της Δευτέρας, θα παραδώσουν στις αρχές της Βενεζουέλας τους τέσσερις υπόπτους για την αεροπειρατεία μικρού αεροσκάφους των εσωτερικών αερογραμμών της χώρας, που επέστρεψε την Κυριακή στην πόλη Γκουασδουαλίτο, όπου ήταν και ο αρχικός προορισμός του. Σύμφωνα με τον Ερμάν Μπρισένιο,ηγετικό στέλεχος των ανταρτών, οι τέσσερις αεροπειρατές συνελήφθησαν σε χωριό πλησίον της μεθορίου με τη Βενεζουέλα, την ώρα που προσπαθούσαν να διαφύγουν, αφού πρώτα είχαν εγκαταλείψει σε ένα ξέφωτο της ζούγκλας το αεροσκάφος. Οπως ο Μπρισένιο τόνισε σε δηλώσεις του στο κολομβιανό τηλεοπτικό δίκτυο "Καρακόλ", οι τέσσερις θα παραδοθούν στον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες,καθώς μετά την έρευνα που διεξήγαγαν οι αντάρτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τέσσερις αεροπειρατές προσπάθησαν με αυτή την ενέργειά τους να βλάψουν τον Τσάβες, αλλά κυρίως να πλήξουν το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που έχει τεθεί σε ισχύ ώστε να αλλάξει ριζικά το υφιστάμενο καθεστώς της χώρας. "Ανακαταλάβαμε το αεροσκάφος και έτσι το επιστρέψαμε μαζί με τους επιβάτες του στην Κολομβία. Επιπλέον συλλάβαμε τους υπευθύνους της αεροπειρατείας και θα τους παραδώσουμε στον Πρόεδρο της Βενεζουέλας", πρόσθεσε ο Μπρισένιο.

Ετσι ένα μυστήριο, τουλάχιστον ως προς την τύχη του πληρώματος και των επιβατών, λύνεται. Ωστόσο, οι "σκιές" παραμένουν. Αιτία είναι η κατάσταση "υψηλής επικινδυνότητας" που επικρατεί στην Κολομβία, αλλά και οι ανατροπές που επιχειρούνται στη Βενεζουέλα. Για το λόγο αυτό οι αντάρτες του FARC - ΕΡ αρχικά είχαν θεωρηθεί ύποπτοι για την αεροπειρατεία, ενώ παρά την ευτυχή κατάληξη αυτής της περιπέτειας, οι κολομβιανές αρχές εξακολουθούν στις δηλώσεις να επιμένουν ότι η ευθύνη για την αεροπειρατεία ανήκει αποκλειστικά στις FARC - ΕΡ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αεροπειρατεία... συγκεχυμένων πληροφοριών (2007-08-19 00:00:00.0)
Μαίνονται οι μάχες (2002-03-23 00:00:00.0)
1985: Μακελειό στη Μάλτα καθ' υπόδειξη των ΗΠΑ (2001-11-24 00:00:00.0)
Αεροπειρατεία σε ινδικό αεροσκάφος (2001-10-04 00:00:00.0)
Αιματηρή κατάληξη στην αεροπειρατεία (2001-03-17 00:00:00.0)
Πόλεμος νεύρων (1999-12-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ